Ruokaviraston luomun hehtaaritiedoista on yhä hyötyä. Nimittäin luomun nurmi- ja kesantoalat saa vain sieltä, ei Luken tilastoista. Ruokavirasto esittää vanhanaikaiseen tyyliinsä tietonsa vain pdf-muodossa toisin Luke, joten minun täytyy muuntaa pdf:t ensin excel-tiedostoiksi, jotta pääsen laskemaan niiden avulla muita tietoja.
Ruokaviraston luomutilastot:
https://www.ruokavirasto.fi/teemat/luomu/luomumaatilat/tilastot-ja-tietohaut/Tiedostoista "Tärkeimpien vilja- ja nurmikasvien tuotantoalat 2022 (pdf)" ja "Tärkeimpien vilja- ja nurmikasvien tuotantoalat 2013, 31.12.2013 (pdf, 16 kt)" laskin eri luomukasvien pinta-alojen suhteellisen osuuden luomuhyväksytystä yhteispinta-alasta. Taulukkoon laskin myös nurmen ja kesannon yhteenlasketun osuuden (viimeinen sarake) kaikesta luomualasta.
Taulukko Luomukasvien pinta-alojen suhteellinen osuus (%) luomuhyväksytystä yhteispinta-alasta vuosina 2012-2022 (NaN = ei tietoa)Vuosi Ruis Vehnä Kaura Ohra Seosv. Herne Härkäp. Rypsi Nurmi Kesanto Muut Yhteensä Nurmi+kesanto2022 1.6 % 3.3 % 15.5 % 2.9 % 4.5 % 1.7 % 1.0 % 1.6 % 61.7 % 1.5 % 4.7 % 100.0 % 63.2 %
2021 1.8 % 3.3 % 14.3 % 2.8 % 5.0 % 1.4 % 1.0 % 1.4 % 61.1 % 1.2 % 6.0 % 100.0 % 62.3 %
2020 1.7 % 3.0 % 14.5 % 3.9 % 5.4 % 1.7 % 1.4 % 0.9 % 60.3 % 1.8 % 5.5 % 100.0 % 62.1 %
2019 1.8 % 2.7 % 13.0 % 2.9 % 5.2 % 1.1 % 1.3 % 0.9 % 63.0 % 1.7 % 6.4 % 100.0 % 64.7 %
2018 1.3 % 2.6 % 13.8 % 2.7 % 5.4 % 0.8 % 1.2 % 0.8 % 63.5 % 1.5 % 7.9 % 100.0 % 64.9 %
2017 1.5 % 2.3 % 15.0 % 2.4 % 5.3 % 1.1 % 1.4 % 0.7 % 61.9 % 1.6 % 5.6 % 100.0 % 63.5 %
2016 2.3 % 2.5 % 14.4 % 2.5 % 5.3 % 1.0 % 1.4 % 0.8 % 60.5 % 2.3 % 9.2 % 100.0 % 62.7 %
2015 2.8 % 3.0 % 12.7 % 2.7 % 5.2 % 1.4 % 1.5 % 1.4 % 59.6 % 2.1 % 9.9 % 100.0 % 61.6 %
2014 2.6 % 3.6 % 12.7 % 3.8 % 6.0 % 0.6 % 1.3 % 1.2 % 48.5 % 12.1 % 19.6 % 100.0 % 60.5 %
2013 1.8 % 3.7 % 14.1 % 3.7 % 5.5 % 0.5 % 1.0 % 1.2 % 47.4 %
NaN 20.9 % 100.0 % 47.4 %
2012 2.1 % 4.6 % 13.7 % 3.0 % 5.1 % 0.6 % 1.2 % 1.3 % 47.7 %
NaN 20.9 % 100.0 % 47.7 %
Huom. Kesantoaloja ei ole saatavissa ennen vuotta 2014. Kesannon määrittelyjä on ilmeisesti muutettu vuodesta 2015 alkaen, joten yhteismitalliset luvut on saatavissa selvästikin vasta vuodesta 2015 eteenpäin.
Poiminta: Nurmi ja kesanto ovat yhä tärkeimmät liuomukasvit - vuonna 2022 niiden osuus oli yhä valtava 63,2 %, eikä niiden alaa on pystytty siirtämään ihmisravinnoksi sopiville kasveille kuin vain muutama prosenttiyksikkö, sillä 2018 niiden osuus oli suurimmillaan 64,9 %.
Yllättävän vähän on muutoksia eri kasvien osuuksissa. Kaurankaan hehtaariosuudet eivät ole muuttuneet merkittävästi suuremmiksi.