Katsotaan kaikkia pääviljoja. Luken taulukoita yhdistelemällä:
Luomuohra 15 miljoonaa kiloa (+38 %) – osuu kokonaisohrasadosta 1 % — osuus kokonaisalasta 1,9 %
Luomukaura 104 miljoonaa kiloa (+79 %) – osuus kokonaiskaurasadosta 9 % — osuus kokonaisalasta 13,4 %
Luomuvehnä 22 miljoonaa kiloa (+21 %) – osuus kokonaisvehnäsadosta 3 % — osuus kokonaisalasta 4,5 %
Luomuruis 10 miljoonaa kiloa (+15 %) – osuus kokonaisruissadosta 15 % — osuus kokonaisalasta 23,4 %
Jakolaskulla. Suomalaista kohti:
Luomuohra 2,7 kiloa
Luomukaura 18,9 kiloa
Luomuvehnä 4 kiloa
Luomuruis 1,8 kloa
Pointtini: keskimääräinen suomalainen ei luomuviljan olemassaoloa juurikaan huomaa. Kaurankaan, jonka katoamisesta aika näkymättömiin edellisessä puheenvuorossa (eri viljelyosuus siellä – tarkistetaan!).
Ruokaperunan vähäisyys luomuna (myös edellisessä puheenvuorossa) tuntuu jopa hiukan yllättävältä, kun muistaa, miten se kuitenkin on näkyvästi marketeissa esillä. Mutta suomalaista kohti sitä siis tuotetaan ja myydään vain noin 750 grammaa. Se on siis
luomuporkkanan kanssa aika tasoissa. Muut mahdollisuudet saada kotimaasta luomuvitamiineja ovatkin sitten hyvin vähäiset.
Heilläkin on hyvin niukasti, mistä ottaa, mistä saada raaka-aineet tuotteisiin:
Apetit Luomu
Kaikki kasvisten hyödyt – luomunaJa kotimaisena, firmasta vakuutetaan:
TIESITKÖ?
Apetit luomukasvissekoitukset kuuluvat Kotimainen-sarjaan, eli niiden kasvikset ovat aina 100 % kotimaisia.
Vaikkapa ruokahernettä saatiin luomuna Luken mukaan nyt 2,1 miljoonaa kiloa. Suomalaista kohti 382 grammaa.
Luomusta on
hyötyä suomalaiselle erittäin vähän.