Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
22.02.19 - klo:10:51 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 ... 4 5 [6]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Ravintoarvot - luomu vs. tavanomainen ruoka  (Luettu 21785 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11069



Profiili Sähköposti
« Vastaus #75 : 24.10.18 - klo:06:56 »

MT:sta ingressi:

Lainaus
Luomua syövät ne, jotka muutenkin ovat terveempiä, väittää tanskalaistutkimus

Se on aika lailla linjassa tämän Luomuinstituutin esittelemän ranskalaistutkimuksen kanssa:

Säännöllisesti luomuruokaa syövien terveydentila ja kulutustottumukset poikkeavat muista

Apropos, tutkimusten esittely: esitteleekö Luomuinstituutti nyt tämän Aarhusin yliopiston tutkimuksen? Sehän on usein esitellyt myös ulkomaisia tutkimuksia. Laitoksen pyrkiessä ylläpitämään tieteellistä imagoa ei sille oikeastaan sovi "poimia rusinoita pullasta" ja valita kertomaansa "tutkittuun tietoon luomusta" vain niitä, jotka päätyvät luomulle myönteisiin johtopäätöksiin. (Tuon Aarhusin tutkimus ei ilmeisesti muuten päädy luomun kannalta pelkästään kriittisiin tuloksiin.)

Nyt tuota ranskalaistutkimusta halutaan taas tuoda esille (nyt MTV):

Paljonko sinä syöt luomuruokaa? Saattaa vaikuttaa syöpäriskiisi

Vaikka löydetty yhteys on heikko:

Lainaus
Eniten luomutuotteita käyttävät ihmiset sairastuivat tutkimusaikana 25 prosenttia epätodennäköisemmin syöpään kuin vähiten luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa syöneet. Reuters laskee, että absoluuttisesti tämä tarkoittaa luomuruoan syömisen pienentävän syöpäriskiä varsin maltillisesti, noin 0,6 prosenttia.

Ja vaikka siihenkin löytyy todennäköisesti toinen selitys, kuten on pitkin matkaa huomattu:

Lainaus
Nyt julkaistu tutkimus ei kuitenkaan osoita syy-seuraussuhdetta luomuruoan ja syöpäriskin välillä, ainoastaan yhteyden. Luomuruokaa syövät osallistujat olivat niin sanotusti tavallista ruokaa syöviä useammin naimisissa, paremmin tienaavia ja koulutettuja, vähemmän punaista ja prosessoitua lihaa käyttäviä sekä alkoholia juovia. Nämä tekijät voivat kieliä terveellisistä elintavoista, jotka vähentävät riskiä sairastua syöpiin.
« Viimeksi muokattu: 24.10.18 - klo:07:10 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11069



Profiili Sähköposti
« Vastaus #76 : 25.10.18 - klo:07:14 »

Twiitti:

***

Alan Levin💀vitz
Alan Levinvitz@AlanLevinovitz · 23. lokak.

If you read the study behind the "Avoid Cancer, Eat Organic" headlines you'll find this INCREDIBLE paragraph.

The correlation didn't hold for:

1) Younger adults

2) All men (!)

3) "Never smokers and current smokers"

4) People who eat healthy food

Uh, ok

https://pbs.twimg.com/media/DqNg6WEWwAExISC?format=jpg

***

Alan Lewinowitz kommentoi vielä:

Lainaus
If I'm not misreading this paragraph, this is the headline that should be used to cover the study:

"Researchers Find That For Obese Older Female Former Smokers With Unhealthy Diets, Eating Organic May Reduce Risk of Some Cancers"

Meidänkin täytynee ottaa tarkemmin selvää, mitä tuossa ranskalaistutkimuksesssa todella sanottiin, ennenkuin kommentoimme enempää.

***

Tässä toinen ihmettely, mitä tuossa tutkimuksessa oikein saatiin selville:

The French Chime In On Organic Food And Health
« Viimeksi muokattu: 25.10.18 - klo:08:15 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11069



Profiili Sähköposti
« Vastaus #77 : 30.10.18 - klo:08:32 »


Iltalehti selostaakin mainitun ranskalaistutkimuksen näin:

Suurtutkimus: Luomuruokaa syövillä pienempi riski sairastua syöpään - moni suosii luomua kuitenkin turhaan
Luomuruokaa syövillä on hieman muita pienempi riski sairastua syöpään, mutta syy siihen ei ehkä olekaan luomussa sinänsä.
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11069



Profiili Sähköposti
« Vastaus #78 : 01.11.18 - klo:05:48 »

Tässä tulee sitten täyslaidallinen, jyrkkä kritiikki tuota ranskalaistutkimusta kohtaan. Alex Berezowin mielestä se on täysin kelvoton, kaikissa suhteissa ja hän ihmettelee, miten se on voinut saada julkaisuluvan noinkin hyvämaineisessa tieteellisessä julkaisussa.

No, Organic Food Doesn't Reduce Cancer Risk. That's Biologically Impossible

Lainaus
Some studies are so incredibly stupid, that one wonders how they managed to get published in any scientific journal, let alone a prestigious one. And yet, it has happened, once again.

Siinä oli tieto, että jo itse tutkimukseen oli sitä julkaistaessa liitetty kriittinen kommentti:

Lainaus
To its credit, JAMA Interal Medicine ran an accompanying commentary that said that much of the data in the paper could not be verified or validated.
« Viimeksi muokattu: 01.11.18 - klo:06:12 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11069



Profiili Sähköposti
« Vastaus #79 : 01.11.18 - klo:15:42 »

Pro Luomunkin täytyi tietysti julkistaa asiaa tällä otsikolla ...

Luomuruokaa suosivilla muita pienempi syöpävaara

... mutta itse artikkell on nyt väitteissään silmiinpistävän varovainen. Suomalaisten tiedemiesten epäluulot asian suhteen esitellään varsin säntillisesti.

Olisiko niin, että tämä oli nyt tässä, eikä tuosta luomuväellekään enempää irtoa?
« Viimeksi muokattu: 01.11.18 - klo:18:13 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 11069



Profiili Sähköposti
« Vastaus #80 : 09.02.19 - klo:08:30 »

Eräs yhteenveto luomun terveellisyysväitteistä:

Viewpoint: Do organic farms really produce ‘chemical free, healthier food’?

Yhteenvedon yhteenveto:

Lainaus
What, then, is the raison d’être of organic agriculture? Secretary of Agriculture Dan Glickman put it clearly and succinctly: “Let me be clear about one thing: the organic label is a marketing tool. It is not a statement about food safety, nor is ‘organic’ a value judgment about nutrition or quality.” In 2014, another Secretary of Agriculture, John Block, added, “Yet USDA’s own research shows consumers buy higher priced organic products because they mistakenly believe them safer and more nutritious.” Nota bene, Mr. Harsh and Ms. Batcha.


PS. Tulee mieleen, että siellä USA:ssakin itsestään selvyyksiä ja jo selvitettyjä tosiasioita täytyy yhä uudelleen toistaa. Mutta se ei sielläkään vaikuta siihen, etteikö myös vastakkaisia väitteitä ja mainoslauseita toistettaisi.

EU:ssa tälle ilmiöllr on laitettu tietyt suitset.
« Viimeksi muokattu: 09.02.19 - klo:17:06 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 ... 4 5 [6]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!