Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
20.06.18 - klo:12:14 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 [2]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Monsanton "karannut" geenimuunneltu vehnä  (Luettu 5199 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9718Profiili Sähköposti
« Vastaus #15 : 28.07.13 - klo:06:34 »

Tilanne asiassa Naturen mukaan (17.7.13):

Hunt for mystery GM wheat hots up

Uusi tutkimuslinja: Monsanton kokeet aikanaan tehtiin niin, että eripuolilla USA:ta gm-vehnä risteytettiin paikallisiin olosuhteisiin erityisen hyvin sopivan lajikkkeen kanssa. Niinpä on periaatteessa mahdollista nyt selvittää, mistä tämä "karannut" gm-vehnä on lähtenyt. Tätä nyt yritetään. Tuloksesta voi sitten tehdä jotain johtopäätöksiä.  Jos esim. siemen on tehty jossain hyvin kaukana, itsestään karkaamisen hypoteesi heikkenee, ja sabotaasihypoteesi taas vahvistuu.
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9718Profiili Sähköposti
« Vastaus #16 : 02.08.16 - klo:06:47 »

Tuo outo tapaus on saanut myös outoa jatkoa, viimeksi nyt tämä kesänä:

USDA confirms unapproved GMO wheat found in Washington state

Kerran siis tätä hyväksymätöntä GMO-vehnää oli löydetty Montanasta v. 2014 ja nyt siis myös Washingtonin osavaltiosta.

Etelä-Korea on jo reagoinut asiaan, ja aikoo laittaa kaiken amerikkalaisen vehnän "karanteeniin". GMO-vastaisten aktivistien reaktioista uutinen ei (vielä) kertonut.

Monsanto on asiassa hyvin yhteistyöhaluinen ja -kykyinen, antaa mm. kehittämänsä asian testivälineen viranomaisten käyttöön:

Lainaus
Monsanto helped to develop a test for MON 71700, the strain found in Washington state, which would be available to U.S. trading partners, the USDA said.

***

Tuota alkuperäistä Oregonin tapaustakaan ei tietääkseni ole vielä selvitetty. Mutta jos näitä tapauksia on ajallisesti pitkin välein, siellä täällä ympäri laajaa USA:n maata, ei karkaamishypoteesi kyllä tunnu uskottavalta. Arkijärjellä tuollaiselle vahingossa leviämiselle ei kyllä keksi minkäänlaista mekanismia.
« Viimeksi muokattu: 02.08.16 - klo:08:35 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9718Profiili Sähköposti
« Vastaus #17 : 08.08.16 - klo:06:16 »

GMO-vastustajat yrittävät tietysti tälläkin kertaa lietsoa kohua ja paniikkia:

Rogue GMO wheat in Washington State? Latest anti-GMO attempt to pump scare fizzles

Se onnistuu nyt huonosti, myös USA:n kauppakumppanien suhteen. Yhtenä syynä on se, että Monsanto toimittaa nyt näille täydelliset välineet testata, löytyykö viljaeristä ko. vehnää. Niinpä asia aiheuttaa nyt vain pientä hankaluutta, siinäkin tapauksessa, että vehnän tuontimaa haluaa olla ehdottoman varma, ettei tätä GMO-vehnää vahingossakaan saa.

Aivan kuten edellisilläkin kerroilla, tätä GMO-varianttia ei ole löytynyt mistään muualta Washingtonin osavaltiosta. Löytynyt on vain ne parisenkymmentä tähkää eri puolilta sitä yhtä peltoa.

Asian selityksenkin kanssa ollaan yhä tässä:

Lainaus
How these rogue plants got there is not clear. It wouldn’t take much—a misplaced seed or two, here or there. Less benign explanations are also possible, but no proffered theory really makes much sense. It seems a genuine mystery.
(lihav. HJ)

Ennenkuin asialle selitystä löytyy, ei oikeastaan pysty keskustelemaan asian "turvallisuudesta". Pakkaa myös unohtumaan, että koska lupa koeviljelmiin annettiin, jonkinlainen turvallisuushyväksyntä siis jo saatiin. Ja sen kummallisemmasta asiasta ei ole kyse kuin vehnän glyfosaattikestävyydestä *). Joka (vaikkapa) maississa on toteutettu ja hyväksytty jo kauan sitten. Ja tähän mennessä käytännössä ilman minkäänlaisia ongelmia.

___________

*) joka ominaisuus myös johti siihen, että nuo parikymmentä tähkää ylipäänsä löydettiin
« Viimeksi muokattu: 08.08.16 - klo:08:58 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 9718Profiili Sähköposti
« Vastaus #18 : tänään kello 02:58 »

Tarina jatkuu, jos mahdollista, vielä mystisemmällä jatko-osalla:

Japan blocks Canadian wheat after unapproved GMO plants found in Alberta

Lainaus
Lynn Jacobson, president of the Alberta Federation of Agriculture, said his understanding is that the incident involved just six or seven plants — found along the side of road as opposed to an actual crop field — that have been destroyed.

"It's a really isolated, very, very small incident. And they've kept that out of the system," he said.
(lihav. HJ)

Eli nyt oli löytynyt muutama tällainen kasvi tienposkesta, tällä kertaa Kanadasta. Ja Japani oli varmuuden vuoksi laittanut heti tiedon tästä saatuaan koko vehnän tuonnin Kanadasta poikki. Nämä kasvit olivat karanneet syytösten mukaan huonosti järjestetyistä kokeista 15-20 vuotta sitten. Ja sitten löytyneet viime kesänä tuonne tienreunaan piiloutuneina. Jättämättä jälkiä kulkureitistään, lähipelloilla niitä ei ollut. Hyvin merkillistä. Merkillistä oli myös niiden työntekijöidenkin valppaus ja tarkkasilmäisyys, jotka olivat nuo kasvit löytäneet.
« Viimeksi muokattu: tänään kello 08:22 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 [2]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!