• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää

Started by Heikki Jokipii, 13.11.07 - klo:15:51

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

#525
Tamperelaisen koulun ruoasta 80 prosenttia on luomua " näin se onnistuu

QuoteOppilasravintola Timjamin keittiössä valtaosa tuotteista on luomua. Toimitusjohtaja Merja Jokiniemi ja esikoulun opettaja Elina Mäenpää kertovat, miten se on mahdollista.

Hiukan vinkkejä tuossakin, miten se on onnistunut:

QuoteOppilasravintolan yritysmuoto on osuuskunta. Alusta asti toimitusjohtajana toimineen Merja Jokiniemen mukaan ravintola ei tavoittele voittoa, ja viivan alle jäävä osuus käytetään kouluruokailun kehittämiseen.

Laadukkaaseen ja itse valmistettuun ruokaan panostaminen on koulun arvovalinta, joka pohjautuu steinerpedagogiikkaan.
[..]
Raaka-aineisiin käytetään noin kaksinkertainen summa kuntapuolen keskiarvosta. Budjettia tärkeämpää on suunnitelmallisuus ja kiinnostus aiheeseen. Sesonkiajattelulla ja tarkalla laskemisella pääsee pitkälle. Päiväkohtaista kustannusta ei kannata tuijottaa orjallisesti, vaan kokonaisuus ratkaisee.

”Meillä on tosi kalliita päiviä, mutta ne kompensoidaan pidemmällä aikavälillä”, Merja Jokiniemi huomauttaa.

Koulujakelutuessa luomutuotteille on korkeampi tukitaso, mikä kaventaa hintaeroa. Luomun hankinta- ja käyttöhinta ei välttämättä myöskään ole sama. Laadukkaassa lihassa kypsennyshävikki on pienempi. Voimakkaamman makuisia mausteita tarvitsee käyttää vähemmän. Liikkeelle voi lähteä pienin askelin: riisin vaihto luomuohraan ei vaadi paljoa.
(lihav. HJ)

Lihavoimani viittaa tietysti siihen, miten luomuväki onnistui Suomessa junailemaan EU:n luomumaitotuen kohdistumaan erityisesti luomuun.

Eli lisäkustannuksia syntyy, mutta tavalla tai toisella ne kerätään kasaan. Joku hämärä muistikuva minulla on, että rahaa on Steiner-kouluissa kerätty lukukausimaksuissakin (?).

Timjamin ruokalistoissa liharuoka ei muuten ole ole kovin voimallisesti edustettuna. "Valtaosa" tarkoittaa yleensä yli 50%. ei lähellekään 100%:a. Tällä viikolla:

QuoteViikon arvioitu luomuprosentti, jos raaka-aineiden saanti normaali:  62%

Ja miedomman makuista, ja yhtäkaikki kalliimpaa luomukanelia joutuu jouluisin käyttämään enemmän. Jos vaikka joulupuuron tekisikin riisin sijaan ohrasta.

Timjamista oli aika äskettäin edellä puhetta. Siellä viittaus tähänkin.

Heikki Jokipii

Pyhtään Lehti vertailee tilannetta eri tavoin:

Etusivu
Paikalliset
Luo­mun käyt­tö vä­häis­tä Pyh­tään ruo­ka­pal­ve­lus­sa


Yksi vertalu jää tekemättä. Miten paljon kunnan asukkaat syövat luomua kotonaan?

K-kaupan 2006 kartan mukaan n. 0,5-1 prosenttia ruoastaan. Luku voi nyttemmin olla vielä alempi.

Heikki Jokipii

Koskee kyllä ko. pöydän luomuistamistavoitettakin:

Lukijalta: Kouluruokapöytiin pitää saada tungos " unohdetaan ideologia kouluruokailussa

QuoteLasten toive maistuvasta perusruuasta ohitetaan lukemalla yksipuolisen vakavasti ravintotaulukkoja, euroja tai kuvittelemalla, että kouluruuan sisällöillä olisi suurempia vaikutuksia ilmastotekoihin tulevaisuudessa, kirjoittaa Mira Nieminen.

Koska luomuruoallakin kuvitellaan tuollaisia vaikutuksia olevan.

Kasvisruokaahan oli kohdanut juuri tällainen takapakki tai onnettomuus.

Ja kyllähän luomuruoan lisäämisen keskeinen keino on koko ajan ollut tämä taloudellinen taikatemppu:

Quote from: Heikki Jokipii on 20.01.23 - klo:03:00
*) paitsi tietysti tällä iankaikkisella niksillä. Josta jo uutisemme vuodelta 2011:

Kalliimpi onkin samanhintaista!
Luomukotitaloustieteen "voitto" taloustieteestä


Heikki Jokipii

Ovat pahasti erehtyneet:

YK:n kestävän kehityksen tavoitteet ovat myös Messukeskuksen tavoitteita

Quote2 Ei nälkää
Työskentelemme yhdessä ravintolapalveluistamme vastaavan Compass Group Finlandin kanssa vähentääksemme ruokahävikin määrää ja muovin käyttöä sekä lisätäksemme kasvisten osuutta valikoimissa. Kahviloissamme tarjoamme vihreällä energialla vastuullisesti paahdettua kahvia, josta ei kerry lainkaan ympäristöä rasittavaa kahvijätettä. Kokoustarjoiluissa suosimme luomu- ja lähiruokaa.
(lihav. HJ)

YK:n kestävän kehtyksen tavoitteisiin ei kuulu luomun lisääminen. Tietystikään, voisi lisätä. Vaikka eräät tietyt yksilöt sitä kovasti yrittivät.

Heikki Jokipii

Ohimennen tämä huomio, kun juuri tässä ravintolassa töissä käydessäni usein vierailin:

http://ruokalistat.leijonacatering.fi/#/6dae145b-4639-eb11-8198-000c29ff1995

Maanantaina siellla oli ollut listalla:

QuoteLounas    Broileria hunajakastikkeessa L,G, Perunasosetta L,G

Broileri ei ollut varmastikaan ollut luomua, kuten ei hunajakastikekaan. Valtiovalta ei yritä syöttää luomua työikäisille.

Heikki Jokipii

Quote from: Heikki Jokipii on 11.04.24 - klo:03:21
Koskee kyllä ko. pöydän luomuistamistavoitettakin:

Lukijalta: Kouluruokapöytiin pitää saada tungos " unohdetaan ideologia kouluruokailussa

QuoteLasten toive maistuvasta perusruuasta ohitetaan lukemalla yksipuolisen vakavasti ravintotaulukkoja, euroja tai kuvittelemalla, että kouluruuan sisällöillä olisi suurempia vaikutuksia ilmastotekoihin tulevaisuudessa, kirjoittaa Mira Nieminen.

Mutta näin sitten kouluissa toimitaan:

Koulu vei oppilailta tarjottimet ympäristön säästämiseksi " nyt ruokailu on niin hankalaa, että osa osti omat

Toisaalla mediassa saamme sitten katsella tällaisia kuvia.

Heikki Jokipii

#531
Quote from: Heikki Jokipii on 17.01.20 - klo:04:30
Ihan järkeen käypiä neuvoja:

LUOMUKSI VAIHTAMINEN

QuoteLuomun osuuden vaiheittainen kasvattaminen ilman lisäkustannuksia on mahdollista ruokalistasuunnittelun avulla, kun[...]

Minulle kyllä tulee etsimättä mieleen, miten kaikki ehdotetut toimenpiteet voi tehdä siirtymättä luomuun. Ja kustannuksia säästyy vielä enemmän.

Tuossa ei ollut päivämäärää, mutta aavistelen, että Ekocentrialla on menossa tai alkamassa jonkinlainen tehostettu kampanja.

Onko tämä nyt siitä tuloksena?

https://www.ekoruokakone.fi/

Tämän tietysti huomasimme:

QuoteEkoruokakone on Savon Koulutuskuntayhtymän/EkoCentrian kehittämä ja ylläpitämä. Toteuttamista on rahoittanut maa- ja metsätalousministeriö.   
(lihav. HJ)

Tätä olisi kiva kokeilla:

QuoteTee oma resepti
Etsi ja lisää raaka-aineita reseptiisi

Olisi kiva rakentaa malliksi esim. luomubroileriateria.

Heikki Jokipii

#532
Uskollisesti läpi koko maan pyritään varjelemaan lapsia viljassa esiintyviltä torjunta-ainejäämiltä.

Tarjoamalla aamupuuro päiväkodeissa aina luomuna. Sitten kun mennään muuhun ruokaan, se ei olekaan enää niin nokonuukaa.

Mutta ei asiaa noin perustella, eikä yritetäkään vastata näihin:

Mitä ihmeen merkitystä on luomupuurolla? (2018)

Vaan niissäkin se on jonkinlainen "elämää suurempi" juttu. Symboli.

Heikki Jokipii

Helsingin kaupungin aika luomuisen oloisesta ruokakulttuuriohjelmasta ei sitten tainnut mitään tulla. Emme edes tekstiä nähneet. Ja vanhat linkit ovat lakanneet toimimasta.

Mutta tässä kaikessa ei tällä kertaa erityisesti tyrkytetä luomua:

Syötävä Helsinki

QuoteRuoka on yksi Helsingin keskeisiä teemoja vuonna 2024. Ensimmäistä kertaa järjestettävät Syötävä Helsinki -ruokaviikot kutsuvat tutustumaan Helsingin monipuoliseen ruoka- ja juomatarjontaan 24.5."16.6.2024.

Mutta pääpaino ei siinä selvästi olekaan laitosruokailussa. Ja itse maksavien puolella luomu ei enää vedä. Josko on koskaan vetänytkään.

Heikki Jokipii

Päivitetty opas siitä, miten EU-määräyksiä (kilpailumääräyksiä) kierretään näissä tapauksissa:

Motivan uutiset 2024
12.6.2024 8.00
Dynaamisen hankinnan opas avuksi luomu- ja lähiruokahankintoihin


QuoteMotiva on julkaissut dynaamisen hankintajärjestelmän (DPS) oppaan julkisille hankkijoille, jotka tavoittelevat ruokapalveluissaan lähi- ja luomuruoan lisäämistä. Opas vastaa muun muassa siihen, mitä hyötyä DPS-menettelystä on tilaajan ja toimittajan kannalta, mistä lähi-, pien- ja luomutuottajien tavoittamiseen saa apua ja mitä oivalluksia hankintamenettelyä valmistelleet ovat matkansa varrella tehneet.

Moni julkinen hankkija on kokenut vaikeaksi lähialueen tuotteiden ja luomutuotteiden saannin tarjolle omiin ruokapalveluihin.[..]

Opas on laadittu maa- ja metsätalousministeriön toimeksiannosta osana dynaamisten elintarvikehankintojen vertaisoppimisen hanketta, joka toteutettiin vuosina 2023-2024.

Enää puuttuu ohje siitä, miten saada mahdolliset vastahakoiset kuntalaiset asian taakse.

Heikki Jokipii

#535
Tämä on ihan tavallinen työpaikkaravintola. Mutta valitsin sen esimerkiksi, koska se on Ruokaviraston. Mihin pyydän kiinnittämään huomiota? Luomutarjonnan vähäisyyteen. On kyllä "pakollinen" luomupuuro:

https://www.compass-group.fi/ravintolat-ja-ruokalistat/foodco/kaupungit/helsinki/elviira/puurolista/

Mutta sitten kun mennään varsinaiseen pääruokaan, luomu katoaa kuvasta:

https://www.compass-group.fi/ravintolat-ja-ruokalistat/foodco/kaupungit/helsinki/elviira/

Typaikkaruoasta ihmiset maksavat omilla rahoillaan. Ja ovat sen verran pihejä, ettei esimerkiksi kyseinen ruokala yritä edes tarjota luomuvaihtoehtoja. Ja sen edessä Suomen hallituskin on kädetön.

Heikki Jokipii

#536
Täältä saisi varmaan koottua riittävästi tietoa...

https://www.etsiluomua.fi/uutiset/loyda-luomua-kayttavat-ravintolat

... sen täällä monesti esitetyn hypoteesimme testaamiseksi, että jo asiakas itse maksaa, luomun käyttö yleensä jyrkästi vähenee. Eli tässä on mukana vain osa ja valikoitunut osa:

QuoteLuomua ravintola -hakupalvelusta löytyvät ruokapalvelut ovat mukana Portaat luomuun -ohjelmassa, joka auttaa ammattikeittiöitä lisäämään luomun käyttöä. Ohjelmassa on mukana yli 2200 erilaista ravintolaa tai julkista ruokapalvelua: koulujen, päiväkotien ja hoivakohteiden keittiöitä, lounasravintoloita, kahviloita, leirikeskuksia ja monia muita erilaisia ammattikeittiöitä pienistä ravintoloista kymmeniä tuhansia annoksia päivässä valmistaviin suurkeittiöihin!

Heikki Jokipii

Sellaista ennakointia ei selvästikään tarvita, että valitsevatko asiakkaat todella luomua:

Ennakointi parantaa luomun saatavuutta 1.10.2024

QuoteLokakuun infossa neljä luomuruokaketjun toimijaa kertoo, miten ja miksi ruokapalvelun kannattaa ennakoida luomun käyttömääriä.

Hankintojen ja ruokalistasuunnittelun lisäksi ennakoinnilla on suuri merkitys luomun käytön lisäämiseksi ja luomutuotteiden saatavuuden varmistamiseksi. Riittävän aikainen tieto luomutuotteiden käyttömääristä auttaa tukkuja ja tuottajia varautumaan menekkiin.

Heikki Jokipii

Suomessa hyväksi todettu (tai sellaiseksi koettu) innostamisniksi:

Luomun käyttöä lisänneet ammattikeittiöt palkittiin " Luomu SM -voitot Tampereelle ja Porvooseen (8.10.2024)

QuotePortaat luomuun -ohjelman projektipäällikkö Anu Arolaakson mukaan ammattikeittiöissä ei juurikaan ole näkyvissä luomutuotteiden käytön vähenemistä.

”Päinvastoin. Luomua halutaan lisää ja muutamalla kilpailuun osallistuneella luomun käyttö on lisääntynyt aika huimiakin määriä”, Arolaakso sanoo.

Kiinnittäisin kuitenkin huomiota tähän listaan:

QuoteYksityiset sarjat

Pieni toimija: Luomupäiväkoti Kirsikka, luomun osuus 88 %

Keskisuuri toimija: Oppilasravintola Timjami/Tampereen steinerkoulu, luomun osuus 82 %

Suuri toimija, ISS Palvelut Oy: ruokapalvelutoiminta, luomun osuus 5,3 %

Steinerilainen päiväkoti ja koulu ovat vain näennäisesti yksityisiä. Kun mennään aidommin kilpailutaloudessa toimivaan ruokapalveluun, luomun osuus putoaa jyrkästi.

Anu Arolaakso olisi voinut päivittää tiedon siitä, paljonko yhteensä luomuraaka-aineiden osuus tukun myynnistä ravintoloille on. Mutta ei sitä tee. Tieto, joka meillä on, on yhä siis se 1%. Joten hiukan voimme myös epäillä, toimiiko tuo kilpailuniksikään tehokkaasti.

Heikki Jokipii

#539
Näin on helppo väittää:

Luomu SM 2024 -kilpailun voitto Porvooseen " Luomun osuus ammattikeittiöissä on lisääntynyt

QuotePortaat luomuun -ohjelman projektipäällikkö Anu Arolaakson mukaan ammattikeittiöissä ei juurikaan ole näkyvissä luomutuotteiden käytön vähenemistä.

" Päinvastoin. Luomua halutaan lisää ja muutamalla kilpailuun osallistuneella luomun käyttö on lisääntynyt aika huimiakin määriä, Arolaakso iloitsee.

" Tämän vuoden kilpailuun saimme ilahduttavan paljon luomun käyttötietoja vertailuun. Ruokapalvelut ovat osallistuneet todella aktiivisesti kilpailuun.
(lihav. HJ)

Siis: "juurikaan" ja "muutamalla". Ja kunhan vielä samalla vähän hämärretään tätä eroa (lihav. HJ):

QuoteJulkisten toimijoiden sarjan voiton vei Liikelaitos Porvoon ateria- ja puhtauspalvelut, joka nosti luomun käyttönsä yhdestä prosentista 16 prosenttiin. Yksityisten ruokapalvelujen tehokkain luomun lisääjä oli Tampere-talo. Yrityksen käyttämän luomun osuus oli 18,7 prosenttia ja lisäystä edelliseen vuoteen kertyi 8,7 prosenttia.

Mutta onko Tampere-talo aidosti yksityinen toimija:

Tapahtumakalenteri
EL,,M,,SI
TILAISUUS
Tampere-talon ja Tuulensuun Palatsin tarjonnasta voit etsiä tulevia tapahtumia mieltymystesi mukaan!


Ehkäpä jossain mielessä on. Mutta sen tarjoaman ruoan varassa ei toiminta ole. Luulenpa, että päätökset tarjottavasta ruoasta tekee Tampere-talo hyvin pitkälle samaan tapaan kuin Porvoon ateria- ja puhtauspalvelut.

Ja huomaa, että Arolaakso ei anna uutta lukua luomun osuudesta ravintolatukussa. Josta juuri edelläkin.