Author Topic: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Read 277183 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27737
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #540 on: 14.11.24 - klo:06:10 »
Kun ei muuta voida, yritetään tällä eli julkisella sektorilla:

Pilottiruokapalvelut käyttivät kolmen vuoden aikana lähes miljoona kiloa luomua

Quote
Vaikka elintarvikkeiden hinnannousu on viime vuosina vähentänyt luomutuotteiden myyntiä päivittäistavarakaupoissa, ammattikeittiöiden osalta tilanne näyttää valoisammalta. Erityisesti julkiset ruokapalvelut ovat kiinnostuneet luomun käytön lisäämisestä.
(lihav. HJ)

"Vuotiko" tuossa tieto, ettei luomun kysynnässä vähittäiskaupassa ole kohentumista tapahtunut?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27737
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #541 on: 16.11.24 - klo:07:31 »
Tässä se oli, ainakin suun tunnustus:

Quote
MMM
@mmm_fi
Maa- ja metsätalousministeri
@SariEssayah
 korosti Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeen julkaisutilaisuudessa 14.11. julkisten ruokapalveluiden roolia luomun käytön lisäämisessä. Tavoite on, että 25% elintarvikehankinnoista on luomua vuoteen 2030 mennessä. #Luomu #Ruokapalvelut

https://x.com/mmm_fi/status/1857026864268603803

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27737
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #542 on: 16.11.24 - klo:12:04 »
Ovatko lapset tai edes heidän vanhempansa vaatineet, että aamuupuuron tai vellin tulee tässä minua lähellä sijaitsevassa päiväkodissa aina olla luomua?

https://ruoka.palmia.fi/fi/ravintola/ravintola/paivakoti-puotila/

Tuskinpa. Tämä haluaminen tulee jostain aivan muualta (lainaus Pro Luomun tekstistä):

Quote
Tammikuussa 2024 tehdyn selvityksen mukaan jopa 63 % ruokapalveluista käyttää luomutuotteita päivittäin ja 30 % aikoo lisätä luomun käyttöä edelleen. Tänä syksynä haastateltiin tarkemmin 25 ruokapalvelua luomutuotteiden kysynnästä.

”Ruokapalveluilta saatiin selkeä viesti, jonka mukaan etenkin kotimaiselle luomulle olisi kysyntää. Juurekset, maitojalosteet ja erilaiset viljatuotteet ovat keittiöiden toivelistan kärjessä”, kertoo Anu Arolaakso.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27737
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #543 on: 20.11.24 - klo:06:50 »
Aritmetiikka on kivaa. Erityisesti jakolasku. Uutinen edellä:

Quote
Yhteensä yhdessätoista pilottiruokapalvelussa eri puolilla Suomea saavutettiin hyviä tuloksia luomun lisäämisessä maa- ja metsätalousministeriön rahoittamassa Luomutetaan ruokapalvelut -hankkeessa. Kolmen vuoden aikana ruokapalvelut lisäsivät luomun käyttöä merkittävästi, ja yhteensä ruokapalvelut käyttivät hankkeen aikana lähes miljoonaa kiloa luomuraaka-aineita.

Eli kukin pilotti lähes 100 000 kiloa. Kun aikaa oli 3 vuotta, se on yli 1000 päivää. Kukin pilotti siis noin 100 kiloa päivässä. Jos nämä olivat mukana...

Quote
Hankkeessa mukana olevat ruokapalvelut:

    Savon Catering/Savon koulutuskuntayhtymä
    Päijät-Hämeen Ateriapalvelut Oy, Lahti
    Servica Oy
    ISS Palvelut Oy
    Mäntsälä Ateria- ja puhtauspalvelut
    Leijona Catering Oy
    Ammattiopisto SamiEdu, Savonlinna
    Kokemäen ruoka- ja siivouspalvelut
    Muuramen ruokapalvelut
    Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri
    Järvi-Saimaan Palvelut Oy (Juva, Rantasalmi, Sulkava)

... niin se oli hyvin pieni määrä. Jos arvioidaan tuosta potentiaalisten syöjien määrä. Ja muistetaan, miten tuossa oli aivan erityistä yritystä.
« Last Edit: 20.11.24 - klo:06:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27737
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #544 on: 03.12.24 - klo:05:11 »
Läheisen päiväkodin listalla...

https://ruoka.palmia.fi/fi/ravintola/ravintola/paivakoti-puotila-puotinkulma/

... on aina se aamuinen luomupuuro. Mutta ei sitten juuri muuta luomua, sielläkään. Tällä viikolla oli poikkeus. Keskiviikkona tarjotaan lounaalla:

Quote
Pannukakku Luomu

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27737
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #545 on: 13.02.25 - klo:06:12 »
Kun vähittäiskauppojen luomumyynti ei vedä, asiaa täytyy sitten paikata tällä:

Webinaari: Lisää luomua lautaselle 13.3. – Ammattikeittiöiden luomuohjelman vaikuttavuus ja kehittäminen

Quote
Millaisia ovat ammattikeittiöiden luomun käytön lisäämiseen tähtäävät ohjelmat Suomessa ja Ruotsissa? Tämän kuulemme webinaarissa 13.3.2025 klo 13.30-15.00. Tilaisuudessa julkaistaan myös Portaat luomuun -ohjelman vaikuttavuusselvityksen tulokset sekä keskustellaan ohjelman kehittämisestä. Tervetuloa mukaan!

Mitä me tuolta kaipaisimme? Sieltäkin selviä lukuja! Julkiset keittiöt ja muut eriteltyinä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27737
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #546 on: 01.03.25 - klo:06:58 »
Pro Luomussa uskotaan, että tällä organisaatiouudistuksella saadaan uutta potkua luomun pakkosyöttöön:

Portaat luomuun -ohjelman uusi aikakausi alkaa – ohjelma siirtyy tiiviimmin osaksi luomun arvoketjua

Quote
Portaat luomuun -ohjelman ylläpito siirtyy maaliskuusta alkaen Pro Luomu ry:lle, mikä vahvistaa ohjelman jatkuvuutta ja yhteistyötä koko luomuketjussa. Siirron myötä avautuu uusia mahdollisuuksia kehittää entistä paremmin luomun saatavuutta ja luomun käyttöä ammattikeittiöissä.

Mikään muu ei muutu. Vanhat työntekijät ja vastuuhenkilöt jatkavat.

Niin, ehkä me saamme tuota kautta paremmin tietoa. Heti alkuun varmaan saamme tästä yhteenvedon Pro Luomun sivuille:

Quote
Maa- ja metsätalousministeriö on teettänyt ohjelman toiminnasta vaikuttavuusselvityksen.  Torstaina 13.3. klo 13.30–15 järjestettävässä webinaarissa kuullaan selvityksen tuloksia. Webinaari on kaikille avoin ja maksuton.
« Last Edit: 13.03.25 - klo:08:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27737
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #547 on: 04.03.25 - klo:06:33 »
MT:ssä edellisestä:

”Luomun käyttöön liittyy vääriä luuloja ja osaamisen puutetta”, vahvemman verkoston toivotaan siivittävän luomun osuutta ammattikeittiöissä

Siinä tuli esiin tämäkin vanha juju:

Quote
Pro Luomu tarttuu ohjaksiin ammattikeittiöiden vaikuttamistyön osalta.
[..]
Luomutuotteet löivät itsensä rytinällä läpi julkisissa keittiöissä vuonna 2017. Tuolloin rasvattoman luomumaidon D-vitaminointi mahdollistettiin lainsäädännöllä. Samasta vuodesta lähtien luomumaidolle on ollut mahdollista saada suurempaa koulujakelutukea. Jo muutoksen jälkeisenä lukuvuonna kouluissa ja päiväkodeissa juotiin luomumaitoa yhteensä noin 1,5 miljoonaa litraa.

Ennen vuotta 2017 luomumaidon käyttö kouluissa ja päiväkodeissa oli marginaalista, sillä se ei vastannut ravitsemussuosituksiin D-vitaminoinnin osalta. Viime vuosina luomumaidon käyttö kouluissa ja päiväkodeissa on noussut jo yli 3 miljoonaan litraan lukuvuotta kohti.

Jolloin tuolla alkaa jo olla taloudellista merkitystä. Se on n. 6 % luomumaidon tuotannosta.

Mutta tuollaista kaappausta ei enää ole odotettavissa. Niinpä aiotaan jatkaa vanhalla linjalla "reseptiikkaa" rukkaamalla:

Quote
Eräs käytön lisäämisen este on hinta, mutta myös saatavuus, oikeat pakkauskoot ja jalostusaste estävät luomun lisääntymistä ammattikeittiöissä.

”Luomun käyttöön liittyy myös vääriä luuloja, ennakkoasenteita ja osaamisen puutetta. Luomua on mahdollista lisätä reseptiikkaan ilman merkittävää kustannusten kasvua, mutta se vaatii yleensä koko reseptin ja mahdollisesti laajemminkin ruokalistan tarkastelua”, pohtii Aura Lamminparras.

Tässä on tämä arvio (lihav. HJ):

Quote
”Vuonna 2024 tehdyssä selvityksessä julkisista ruokapalveluista 63 prosenttia kertoi käyttävänsä edes jotain luomutuotetta päivittäin. Saman kyselyn tulosten perusteella olemme arvioineet, että luomun osuus julkisten keittiöiden käyttämistä raaka-aineista olisi tällä hetkellä noin 6 prosenttia. Käyttö on selkeästi suurinta päiväkodeissa ja kouluissa”, kertoo Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras.

Yksityisistä keittiöistä ei arviota anneta.
« Last Edit: 04.03.25 - klo:07:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27737
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #548 on: 06.03.25 - klo:07:46 »
"Luomumerkki" komppasi FB:ssa:

Quote
Luomumerkki
19 t 

59 % suomalaisista pitää luomun tarjoamista päiväkodeissa ja kouluissa sekä ravintoloissa tärkeänä.

🧑‍🍳 Ammattikeittiöiden luomun käytön lisäämistä on kannustanut jo 20 vuoden ajan Portaat luomuun -ohjelma. Sen tavoitteena on auttaa ammattikeittiöitä saavuttamaan Suomen kansallinen tavoite, jonka mukaan julkisten keittiöiden ruokatarjonnasta 25 % tulisi olla luomua vuoteen 2030 mennessä.

Voimme iloksemme ilmoittaa, että Portaat luomuun -ohjelma on nyt osa Pro Luomun toimintaa. Tämä tarkoittaa sitä, että tulemme jatkossakin tekemään töitä sen eteen, että luomua löytyy jokaisen lautaselle myös kodin ulkopuolella syödessä. Lue lisää aiheesta👉 https://www.maaseuduntulevaisuus.fi/ruoka/7083751f-549e-4de8-9419-1d0a0f92eaa9

Niin tärkeänä eivät kysytyt aikuiset asiaa pidä, että itse ostaisivat sitä luomuruokaa. Ensinnäkään kotiinsa, mutta eivät silloinkaan, kun päättävät käydä ulkona syömässä.

Luultavaa on, että luomun osuus aikuisten ravintoloissa on yhä häviävän pieni. Luultavasti pienempi kuin ruokakaupassa. Siksi osuutta ei edes kerrota julkisuuteen?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 27737
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #549 on: 07.03.25 - klo:05:02 »
Asiaa yritetään edistää näinkin:

Luomuvihanneksia tarjolle helpossa muodossa

Quote
25.2.2025 kirjoittaja Jouko Tikkanen, Puutarhasanomat.

Kalliolan Luomun yrittäjät ovat aloittamassa luomukasvisten kuorinnan ja pakkaamisen Ease Organic Oy -yrityksen nimissä, sillä suurkeittiöissä on tarve esikäsitellyille luomuvihanneksille. Kappalekauppa lisäsi luomuvihannesten menekkiä. Lue koko artikkeli Puutarha-Sanomien numerosta 2/2025.
[..]
Kalliolan tilalla on tuotettu luomuvihanneksia vuodesta 2001 alkaen. Kymmenen vuotta sitten sukupolvi vaihtui ja yrittäjinä aloitti agronomipariskunta Elina ja Antti Vauhkonen.

– Yrittäjän elämä on jatkuvaa uusiutumista, toteaa Elina ja paljastaa, että tänä keväänä he aloittavat kuorittujen ja pakattujen luomuvihannesten toimittamisen julkishallinnon ruokaloihin.

Suurkeittiöt eivät voi vastaanottaa lainkaan multaisia tuotteita, vaan ne haluavat kasvikset kuorittuina ja paloiteltuina säästääkseen työkustannuksia.

– Kun keittiöt kysyvät tukusta esivalmistettuja luomuvihanneksia, niitä ei ole listoilla. Kukaan ei ole lähtenyt niitä valmistamaan, kun ei ole ollut varmuutta menekistä. Asian ympärillä on pyöritty kyllästymiseen asti, joten päätimme ryhtyä jalostamaan luomuvihanneksia, sanoo Antti.

Mutta tuolle tasolle se jalostaminen saattaa sitten tyssätä. Valmisruokia ammattikeittiöille luomuna ei kannattane tarjota, sen enempää kuin suoraan kuluttajillekaan. Kun ei ole menekkiä.
« Last Edit: 07.03.25 - klo:05:32 by Heikki Jokipii »