Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 284700 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #915 on: 11.08.24 - klo:04:13 »
Uusi ryhmä on nyt tänäkin vuonna koulutettu biodynaamisen viljelyn saloihin. Enää puuttuu tämä viimeistelyosuus:

Quote
PREPARAATIT; lääkekasvit ja eläinperäiset raaka-aineet, rytmit, käytännöt
Eskolan tila, Vesivehmaa, torstaina 22.8.2024

Mitä, miten ja miksi preparaatteja? Preparaatit Maatalouskurssissa ja käytännössä. Preparaattikasvit ja niiden suhde alkuaineisiin, maaperään ja kasvin kasvuprosesseihin. Ruiskutepreparaatit ja niiden valmistus ja käyttö. Käytännöt ja koneet preparaattien valmistuksessa ja levityksessä.

Käytännön työnä: humus- ja yhdistelmä preparaattien valmistus
Muotovoimien havainnointi; johdanto muotovoimatutkimukseen, Mikko Jairi
Päivän isäntä: Henri Murto

Taustamateriaali: Demeter tuotantoehdot, 7.2 Biodynaamiset preparaatit

Henri Murto näyttää saaneen avukseen toisen opettajan. Hänestä hän itse saksaksi:

https://www.mikkojairi.com/uber-mich

Ehkä eurytmiaakin biodynaamisessa viljelyssä käsitellään laajemmin.

Eskolan tila ei vieläkään ole Biodynaamisen yhdistyksen Demeter-tilojen listassa. Vaikka kyllä toista kautta löytyy ko. yhdistyksen sivustolta ("Preparaatit").

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #916 on: 18.08.24 - klo:04:23 »
Pari asiaa jäi kummastuttamaan Haltijan tilan Suomen Luonnon päivän ilmoituksessa netissä:

Kiinnitimme täällä jo huomiota sen oletettavasti biodynaamiseen hunajaan, mutta onkin näin:

Quote
Haltijan tilan hunaja on palkittu vuosina 2022 & 2023 Suomen parhaana kiteytettynä hunajana, mutta sillä ei ole luomusertifiointia.

Eikä siis varmaan tai tietysti myöskään Demeter-sertifiointia. Tuollainen "sekaviljely" on siis mahdollista ja hyväksyttyä?

Quote
Kenet tilalla tapaat?

Haltijan tilan monimuotoisen tarjonnan taustalla on monta toimijaa. Tilaa viljelevät ja eläinten hoidosta vastaavat Anniina ja Pauli Forsman perheineen tiiviissä yhteistyössä Ira ja Ari Hellstenin kanssa, joilla on toinen biodynaaminen tilakokonaisuus Vesilahdessa.
(lihav. HJ)

Mikä toinen? Haltijan tila on Biodynaamisen yhdistyksen listalla ihan ainoa biodynaaminen tila paikkakunnalla.

***

Tämä tulee olemaan lapsille ja aikuisillekin hyvin erikoinen kokemus. Demeter-pizzaa:

Luonnon päivän tapahtuma

Quote
Luonnon päivänä ravintola valmistaa pizzoja luomujauhoista ja tilan omista raaka-aineista ja kahvilasta löytyy monenlaista herkkua kahvin ja virvokkeiden kanssa nautittavaksi.

Tuota ei voi edes Helsingissä ravintolassa kokea! Vaan lienevätkö silti kaikki pizzan raaka-aineet "Demeter"?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #917 on: 25.08.24 - klo:12:29 »
Ohjelma olisi asian historiasta kiinnostuneelle jopa mielenkiintoinen:

100-vuotisjuhlaseminaari

Ja ulkomaisiakin esiintyjiä on saatu paikalle.

Parinkin syyn takia houkuttaisi mennä "kuokkimaan" tuohon tilaisuuteen. 8)

Mutta pihiyteni taitaa voittaa. – Toivottavasti Biodynaaminen Yhdistys julkaisee esitelmistä aineistoa arvioitavaksi verkkoon.

***

Tämä sen sijaan on surumielistä. Kaksi blogin viimeisintä merkintää:

https://heinolantila.wordpress.com/blogi/

Quote
Tilalla ei ole tällä hetkellä toimintaa!
14 marraskuun, 2021   / Jätä kommentti

14.11.2021


Luonnon päivä 25.8.2018
10 elokuun, 2018   / Jätä kommentti
Pihapiirissä ja kasvihuoneella vihannesmyyntiä.
Laitumella lehmiä vasikoineen ja suomenhevoset Reino ja Nappi.
Metsässä luontoyhteysohjaajan järjestämiä tuokioita koko perheelle.
Live-musiikkia.
Tervetuloa lauantaina klo 12-15!

Ja blogin otsikossa on yhä:

Quote
Elämää biodynaamisella tilalla Mäntsälässä

Vaikkei se sitä oikeastaan enää ole.

*) aika merkillinen tapaus on näistä toinen, Mäntsälän Heinolan tila. Se oli siirtymävaiheessa tuolloin. Ja yhä on, Biodynaamisen yhdistyksen tänä keväänä päivitetyn listan mukaan.

Enää se ei ole edes sitä. Sitä ei ole ko. listalla. Edes luomutilana.

***

Tämänkään tilan asema ei ole tämän kesän aikana selkeytynyt:

https://lehtosarventila.fi/puutarha-mehilaiset/

Sekään ei ole Biodynaamisen yhdistyksen listassa. Mutta Demeter-toimintaa sillä selvästi on.
« Last Edit: 26.08.24 - klo:02:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #918 on: 01.09.24 - klo:09:23 »
Näennäisen viattomasti Majvik kertoo Suomen luonnon päivän yhteydessä (lihav.HJ):

Quote
MITÄ TILALLA TUOTETAAN LUOMUNA?
Tila tuottaa biodynaamisesti vihanneksia, juureksia, perunaa ja viljaa. Tilalla on maatilapuoti, jossa tuotteita on myynnissä ympäri vuoden. Eläimet ovat tärkeä osa biodynaamista kokonaisuutta. Kissojen ja koirien lisäksi Majvikissa asustelee kyyttöjä ja kanoja. Lehmät laiduntavat tilan ympärillä olevilla laitumilla ja tuovat siten kompostoidun lannan kautta ympäröivää luontoa pelloille. Majvikin tilalla on tilakauppa, joka on joka päivä auki klo 8-20 välillä.

Mutta eikö tuon sanan käyttö oikeastaan edellyttäisi, että kuulija/lukija ymmärtäisi kaiken sen kummallisen Steinerin esoteriikan, joka on sanan takana? Ja jossain määrin jopa hyväksyisi sen järkeväksi arviointitavaksi?

No, tahoja on, joille tuon kysymyksen voisi esittää haastavamminkin. Kuten vaikka Alko. Tai valtio. Tai EU.
« Last Edit: 01.09.24 - klo:16:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #919 on: 04.10.24 - klo:06:27 »
Tämän vuotinen biodynaaminen koulutus on nyt viimeistäkin jaksoa myöten valmis:

Quote
KASVIT; kasvimaailma organismina ja tilakokonaisuuden osana
PieniKylä, Espoo, keskiviikkona 4.9.2024

Kasvin fenomenologia; kasvi maan ja taivaan välissä. Puutarhaviljelyn monimuotoisuuden merkitys. Avomaan ja kasvihuonetuotannon kasvit sekä marjanviljely, hedelmäpuut, peltometsäviljely. Vilja osana viljelykiertoa. Siemenet ja niiden alkuperä. Kylvö- ja korjuukalenterin käyttö. CSA-toimintamalli, sadon jatkojalostus tuoteiksi.

Käytännön työnä: Puutarhatöitä osana tilaesittelyä
Taide maataloudessa; fenomenologinen havainnointi, Teija Kettunen
Päivän emäntä: Melina Heimsch
Taustamateriaali: Demeter tuotantoehdot, 7.1. Kasvintuotanto

Joka tuo luontevasti esiin vanhat kysymyksemme:

- Mihin tuota koulutusta tarvitaan, jos ja kun uusia*) biodynaamisia tiloja ei synny? Nyt olisi taas kymmenkunta koulutuksen läpikäynyttä?
- Miksi biodynaamisen yhdistyksen listassa yhä roikkuu tiloja, joiden kerrotaan olevan (vain) LUOMU? Eikö edes niissä pitäisi olla nyt esim. maininta, että "siirtymävaiheessa" tms.? Vaan ei ole.
- Sen voimme myös huomata, ettei edes Eskolan tila (Vesivehmaa, Lehtosarven tila) ole vielä virallisella listalla mukana. Vaikka ko. tilalla jopa järjestettiin yhden tuon kurssin jakso?

______________

*) vaan vanhojakin tippuu pois
« Last Edit: 04.10.24 - klo:06:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 26515
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #920 on: 09.10.24 - klo:11:22 »
Ellei toiminta vaikuta niin vireältä, niin toimintamäärärahat on kyllä varmistettu:

https://www.gyllenbergs.fi/fi/apurahat/apurahansaajat

Ko. listassa kohta:

Steiner rahasto, jatkokoulutus ja projekti-apurahat 2024

Josta vaikka vain tämä tieto:

Quote
Biodynaaminen yhdistys - Biodynamiska föreningen ry 15 000