Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 15698 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #90 on: 16.02.19 - klo:09:20 »
Tällaisilla pikku tarinoilla ...

Alio: Maataloudessa ilmastokäänteen avaimet

Quote
Tästä on upeana esimerkkinä 1977 Niilin elottomalle rantahiekalle perustettu SEKEMin biodynaaminen maatalousyhteisö. Sillä on nyt peltoa 700 hehtaaria ja se on istuttanut 600 000 puuta mailleen. Tulos: se on sitonut ilmasta 0,13 gigatonnia hiiltä! Tuhat tällaista projektia sitoisi hiiltä 130 gigatonnia ja saisi ilmastokäänteen aikaan.
(lihav. HJ)

... pyritään (salakavalasti) luomaan tai ylläpitämään kuvaa, että steinerilaisuudesssa sittenkin olisi  jotain järkeä.

Kyllä, puiden istuttaminen on hyödyllistä. Mutta mitään lisähyötyjä ei jollakin preparaateilla tms. taikatempuilla ja rituaaleilla tuossa tietystikään saavuteta. Eikä niillä keinoilla luotu peltojakaan tuolle elottomalle hiekalle.

Toinen juttu on sitten se, että kirjoittaja ei ole kuullutkaan uusimmasta tutkimuksesta, ja hehkuttaa luomun ansioita asiassa ikäänkuin mitään ei olisi tapahtunut. Mutta ei kai "luomukonkarilta" vuodesta 1972 voi sitä vaatia ja muuta odottaa?
« Last Edit: 16.02.19 - klo:10:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #91 on: 10.03.19 - klo:08:25 »
Näin rohkeasti asiantuntija julistaa:

Luulitko, että kalan kanssa kuuluu nauttia valkoviiniä? Viiniasiantuntija tyrmää yleisen väitteen: Hölynpölyä!

Quote
Miehen mukaan esimerkiksi erilaiset orgaaniset, biodynaamiset ja natural eli alkuviinit ovat avanneet aivan uudenlaisia makumaailmoja, joita kannattaa ehdottomasti kokeilla parittaa rohkeasti erilaisten ruokien kanssa.
(lihav. HJ)

Mutta siihen ei riittänyt miehen rohkeus tai asiantuntemus, että olisi todennut tuon biodynaamisuuden olevan hölynpölyä.

« Last Edit: 10.03.19 - klo:08:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #92 on: 29.03.19 - klo:07:19 »
Tältä kansanedustajaehdokkaalta löytyy ymmärrystä myös steinerilaisuudelle:

TERMIT HALTUUN: LUOMU, BIODYNAAMINEN JA ALKUVIINI

Quote
BIODYNAAMINEN VIINI
Biodynaamisen voisi määritellä vaikkapa näin: luomumpaa kuin luomu. Biodynaamisessa tuotannossa pätee kaikki, mikä luomutuotannossakin, mutta luomussa sallittuja, luonnollisia torjunta-aineita ei saa käyttää. Juuri tuholaistorjunta on biodynaamisen viinin valmistuksessa haastavinta.

Hän ei jostain syystä mainitse myyrän nahan tai hyönteisten polttamista tiettyyn astrologisesti määräytyvään aikaan ja tuhkan levittämistä pelloille, ks. edellä 03.03.2018. Mutta tämän hän mainitsee:

Quote
Biodynaamisessa viljelyssä pyritään parantamaan maan elinvoimaa biodynaamisin, homeopaattisin valmistein, jotka ylläpitävät maan terveyttä takaamalla hyvät oltavat mikrobeille, madoille, punkeille, bakteereille ja erilaisille kasveille, koska kaikella on merkitystä maaperän laadun kannalta.

Ihan ottaa siis vakavasti nuo keinot, ei edes mainitse, että ne ovat kiisteltyjä tms.

Kovasti hän näkee terveyshyötyjä asiassa ...

Quote
Minulle tärkeää on myös eettisyys: on aika kiva tietää, ettei tilan työntekijöiden tarvitse hengitellä kemikaalihuuruja töitä tehdessään. Luomu- ja biodynaaminen tuotanto edistää koko paikallisen yhteisön tervyttä.

... siihen nähden, että itse lopputuotteet lopulta vahingoittavat terveyttä (alkoholi, syöpää tulee).

***

No, vielä 10 vuotta sitten hänen puolueensa pää-äänenkannattaja kirjoitti hyvin myönteiseen sävyyn biodynaamisesta viljelystä ...

Viinintekijä Steinerin opissa

... ja ehkä se on yhä puolueen virallinen linja?


PS. 30.3.19: Mutta jos on, niin samat terveiset Vihreille kuin Kepallekin (Fingolle): irtautuminen siitä parantaisi omaa uskottavuuttanne.
« Last Edit: 30.03.19 - klo:12:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #93 on: 06.04.19 - klo:07:29 »
Tämäkin sivusto auliisti lupaa:

Pieni viinisanakirja ja sesongin ensimmäinen parsasalaatti

Quote
Laadukas viini kruunaa huolella valmistetun aterian. Pääsimme tovi sitten nauttimaan herkullisesta viinitastingista Vindirektillä, jossa opimme rutkasti uutta koskien alkuviinejä, viinien vegaanisuutta sekä luomu- ja biodynaamisia viinejä. Jaamme teillekin tietomme [..]
(lihav. HJ)

Minkälaista tietoa sitten jaetaan? Mm. tällaista:

Quote
Biodynaaminen viininviljely perustuu itävaltalaiset Rudolf Steinerin oppeihin ja voisi sanoa, että se on vielä luomuakin luomumpi tapa viljellä ja valmistaa viiniä. Kemiallisten lannoitteiden ja torjunta-aineiden sijaan tarhoilla käytetään biodynaamisia preparaatteja, jotka elävöittävät tarhaa. Biodynaamisuuteen liittyy vahvasti myös taivaankappaleiden tulkinta ja vuodenaikoihin perustuvan aikataulun noudattaminen.

Kuten lukijamme hyvin ymmärtää, kyse on himphampusta, humpuukista. Mutta olisiko osa tuon asian viehätystä ja tenhoa juuri se, että näennäisesti voi tarjota tietoa. Vaikka se onkin vain tietoa uskomusjärjestelmästä. Mutta ihmisiä viehättävät myös (suljetut) pelit, joihin tuota voi verrata. Kun tiedämme shakin, jääkiekon tai Monopolin säännöt, tunnemme jo olevamme jossain määrin asiantuntijoita?

Sillä tavalla biodynaaminen viljely on luomuakin luomumpaa: sillä on luomuakin monimutkaisemmat säännöt.

Jos viinit pitää tuntea, toki sitten myös biodynaamiset viinit. Ihan samaan tapaan:

Carmen-oopperan yksi juonenkäänne perustui korteista ennustamiseen. Carmenin tunteminen kuuluu länsimaisen ihmisen yleissivistykseen!  8)
« Last Edit: 06.04.19 - klo:11:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #94 on: 14.04.19 - klo:09:30 »
Ja ellei biodynaaminen luomu kuulosta kyllin jännittävältä, odottomassa on jo uusia luomuviljelyn muotoja:

Maharishi Ayurveda
Luomu mausteet & ruoka
Ayurvediseen keittiöön kuuluu olennaisesti Basmati-riisi, kuorittu Mung Dal ja mausteyhdisteet eli churnat. Maharishi Ayurvedan churnissa on kaikkia kuutta makua: makea, hapan, suolainen, mausteinen, karvas ja kutistava. Mausteseokset ovat mietoja.


Netin tietojen mukaan tuolla filosofialla ja steinerilaisuudella on jotain kytkentöjä. Ainakin samoja harrastajia.
« Last Edit: 14.04.19 - klo:09:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #95 on: 14.04.19 - klo:11:53 »
Tuo tilanne näkyy muuten aika hyvin Google-hauissakin. Myytäväksi tarjotaan ennenkaikkea biodynaamisia viinejä, ja jonkin verran (ulkomaista) biodynaamista kosmetiikkaa. Suomalaisia maataloustuotteita ei tarjonnassa juuri näy. Jos elintarvikkeita tarjotaan, ne ovat yleensä (elleivät kaikki?) ulkomaisia (esim. Ruohonjuuressa).

Eivätkö tätä heijasta myös Steiner-koulujen ruokalistat? Niissä usein kerrotaan ruokien luomuisuusprosentti. Mutta biodynaamisyydesta ei ole lainkaan puhetta. Nuo harvat biodynaamiset tilat eivät ilmeisesti pysty varustamaan edes noita muutamia kouluja omalla ruoallaan.

Niin on tämäkin tuote tuontitavaraa Saksasta:

https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/beutelsbacher-0-75-l-demeter-rodelika-porkkanamehu

Samoin olivat myös muut tuon kaupan Demeter-mehut. Vaikka niissä olisi käytetty kasveja, joita Suomessa viljellään. Mutta niitäkään raaka-aineita eivät Suomen biodynaamiset tilat ilmeisesti pysty toimittamaan.

***

Mutta harrastuspuolella asiaa yritetään silti pitää hengissä:

Tutustu luontoon -luento: Palstaviljely

Quote
Lahti | Lahden pääkirjaston 2. krs, musiikkiosaston monitoimitila

Luontoretkiä ja muita ympäristötapahtumia Lahden seudulla | Tapahtumat > Luennot, seminaarit, esitelmät

Lapset | Nuoret | Perheet | Seniorit | Ilmaistapahtuma

Aiheina palstaviljely, luomuviljely, biodynaaminen viljely ja permakulttuuri.
(lihav. HJ)

Järjestäjinä muuten:

Quote
Luonto-liiton Hämeen piiri ja Lahden ympäristöneuvonta

Kyllä heillekin pitäisi kertoa, ettei tuollainen flirttailu taikauskon kanssa oikein pue luontoihmistä.

Vai olisiko asiaa siellä nyt mietittykin? Tuo tilaisuus oli kai viime vuonna, ja tänä keväänä järjestetyn vastaavan tilaisuuden ("Kaupunkiviljely") yhteydessä ei biodynaamista viljelyä enää mainitakaan.  Toisena järjestäjänä edelleen Lahden ympäristöneuvonta.
« Last Edit: 14.04.19 - klo:12:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 11381
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #96 on: Today at 08:09 »
Tällaistakin nyt yritetään:

http://pupulandia.fi/2019/04/16/ihana-luonnonkosmetiikkapuoti-lupaus-tuli-helsinkiin/

Quote
Lisäksi puodissa on myynnissä myös laadultaan poikkeuksellisen korkeatasoisia luomu-elintarvikkeita. Biodynaamisin menetelmin viljennyt Demeter-tuotteet vievät luomun vielä astetta pidemmälle ja niiden laatua sekä makua ylistetään vielä perinteistä luomuakin paremmiksi. Laatu näkyy myös hinnassa, mutta maussa eivät perinteiset luomutuotteet maahantuojan mukaan pysty kilpailemaan. Hän vinkkaa erityisesti kuivatuista aprikooseista, joita kannattaa kuulemma maistaa eron huomatakseen.

Onkohan koskaan järjestetty sokkomakutestiä, jossa mukana on tavanomaista, luomua ja erikseen biodynaamisia tuotteita?

***

Tuossa linkatun tukkukaupan kaikki Demeter-elintarvikkeet tuodaan muuten ulkomailta:

http://www.itubiodyn.fi/index.php?showgroup=7&lang=1

Niin pitkälle kuin jaksoin listaa selata. Luultavasti kaikki luomutuotteetkin.
« Last Edit: Today at 09:00 by Heikki Jokipii »