Poll

Pitäsikö siis Suomesta tehdä luomumaa?

Kyllä
Ei
En sittenkään tiedä, kaiken alempana olevan luettuani

Author Topic: Suomesta "luomumaa"?  (Read 82577 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12036
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #330 on: 19.08.19 - klo:04:03 »
Niinpä tämä viimevuotinen arviomme taitaa yhä päteä:

Jos määräraha säilyy samana, eli hieman alle 50 miljoonana, myös ensi vuodelle, mitään hyppäystä asiassa ei siten odoteta.

Vai hyväksytäänkö hiljaa se, ettei kaikki mennytkään niinkuin Strömsöössä? Ja haluttiinko edes niin menevän? Hyppäystähän tuo v. 2013 tavoite edellyttäisi, ja vielä suurempaa, jos kaikki jätetään viimeisen vuoden 2020 varaan.

Siitä vuoden 2020 budjetista voi tietysti olla päättämässä hyvin toisenlainen hallitus ja eduskunta. Mutta me olemme täällä jo ilmoittaneet pessimismimme asiassa. Tuskin mitään radikaalia uutta linjanvetoa on odotettavissa: tällaisella löysällä luomulinjalla sekin luultavasti jatkaa.

Vaikka tuo summa nousi vähän 50 miljoonan ylikin. Aiempi tavoite ja/tai sen aikataulu on siis hiljaa hylätty. Eli se, jonka mukaan luomupinta-alan osuuden piti olla 20% jo ensi vuonna.

Eli tavoite on mitä ilmeisimmin vaihdettu tähän Kantar Oy:n arvioon ja ennusteeseen. Sitähän me tuolla jo uumoilimmekin. 16% osuus v. 2022 on ehkä mahdollista saavuttaa. Mutta ei sekään ole järkevä tavoite. Ja vaatisi kunnon keskustelun eduskunnassa, miksi sitä ylipäänsä tavoitellaan, sitäkään.

Tuosta budjetista tulee kyllä esiin yksi tekijä tai mahdollinen syy, miksi tuota tehdään: kaikissa luvuissa kerrotaan myös EU:n rahoitusosuus. Näyttääkö se monen päättäjän silmissä yhä siltä, että Suomen täytyy tuolla tavalla, luomua suosimalla, hakea sieltä rahansa pois?

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12036
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #331 on: 19.08.19 - klo:07:01 »
Tässä  tiedotteessa kyllä mainitaan yhä tämä:

Quote
Keskeisiä välineitä ovat Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 sekä työ, joka tehdään maaseutupolitiikan neuvostossa ja saaristoasiain neuvottelukunnassa.

Onko siellä mitään olennaista lisää tuohon edelliseen:

https://mmm.fi/maaseutu/manner-suomen-maaseudun-kehittamisohjelma-2014-2020

Löytyy kokonaisena ja pdf:nä vaikka tästä:

https://www.maaseutu.fi/globalassets/maaseutuohjelma/hyvaksytty-ohjelma_16.2.2017.pdf

Vain 893 sivua!

Tällaisia löytyi:

Quote
Luonnonmukaiseen tuotantoon sitoutuneiden tilojen  määrän arvioidaan  kasvavan  tasaisesti ohjelmakauden aikana.

Quote
Tuettavien toimien avulla luodaan edellytyksiä maatalouden alkutuotannon luonnonmukaisesti taitavanomaisesti tuotettujen tuotteiden jalostuksen ja kaupan pitämisen kehittymiselle ja kasvulle sekä resurssitehokkuuden parantumiselle (esimerkiksi raaka-aineiden tehokas hyödyntäminen, vesihuolto ja energian- ja vedenkäytön tehostaminen tai säästötoimet). Tuen kohdentamisessa pääpaino on kasvavissa ja kehittyvissä yrityksissä, jalostusyritysten ja alkutuottajien välisessä yhteistyössä sekä innovatiivisten ja kilpailukykyisten tuotteiden kehittämisessä

Quote
Eläimille mahdollistetaan lajinmukainen käyttäytyminen ja niille tarjotaan myös mahdollisimman hyvät olosuhteet vuorovaikutukseen saman lajin yksilöiden kanssa. Toimenpiteessä tuetaan sekä luonnonmukaiseen tuotantoon siirtymistä että luonnonmukaista tuotantoa, jotta luonnonmukaisen tuotanto lisääntyisiluomutuotteiden kysyntää vastaavasti.

Tavoitteena on, että luonnonmukaisen tuotannon ala olisi 20 % maatalousmaan alasta vuonna 2020. Luomutuotannon kasvu lisää myös luomutuotteiden valikoimaa, vastaa kasvavaan kysyntään vähittäiskaupassa ja ammattikeittiöissä ja turvaa luomuelintarvikkeiden raaka-aineen saantia.

Eli siellä oli vielä tuo 20% tavoite.

Quote
8.2.7.3.1.5. Tukikelpoiset kustannukset

Kustannustasot on laskettu vakiintuneen luomutuotannon tilanteessa. Luonnonmukaisessa viljelyssä kustannuksia aiheutuu luonnonmukaisen tuotannon tarkkailusta, siementen korkeammasta hinnasta ja tarkemmasta kirjanpidosta (sato- ja varastokirjanpito). Luonnonmukaisen tuotannon ja tavanomaisen tuotannon kustannuseroina on otettu huomioon tavanomaisen tuotannon suuremmat lannoite- ja kasvinsuojeluainekustannukset sekä pakollinen koulutus uusille luomuviljelijöille. Laskennassa on otettu huomioon luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden korkeampi hinta ja  alhaisempi satotaso. Transaktiokustannuksia syntyy mm. kokonaan uudenlaisen tuotantotavan omaksumisesta, viljelykiertoihin perehtymisestä sekä neuvojen etsimisestä.

Luonnonmukaisessa puutarhatuotannossa tuotto- ja kustannuseroja aiheutuu samoista toimenpiteistä kuin muussakin kasvinviljelyssä. Puutarhaviljelyn tuotto- ja kustannustaso on huomattavasti korkeampi kuin normaalissa peltoviljelyssä. Koska markkinoilta saatava hinta ei keskimäärin riitä kattamaan kohonneita kustannuksia luomutuotannossa, on luomupuutarhaviljelylle perusteltua maksaa luomukorvausta.

Quote
8.2.7.3.1.8. (Sovellettavat) summat ja tukiprosentit

Tavoiteala 355 000 ha.

Luonnonmukaisen tuotannon korvausta maksetaan 160 €/ha/v, avomaan vihannestuotannossa 600 €/ha/v


Quote
8.2.7.3.2.8. (Sovellettavat) summat ja tukiprosentit

Tavoite-eläinmäärä luonnonmukaisessa kotieläintuotannossa on 70 000 ey.

Toimesta maksettava luonnonmukaisen kotieläintuotannon tuki on 134 €/ha/v. Koska toimi pitää sisällään myös luonnonmukaisen tuotannon ehdot, tilalle maksetaan myös luonnonmukaisen tuotannon toimen tuki 160 €/ha/v. Avomaavihannesten viljelyalalle maksetaan 600 €/ha.

Luomu mainittiiin monta kertaa muutenkin, mutta lopun edestä teksti oli luomuehtojen täyttämistä koskevaa juridiikkaa. Tuossa kuitenkin vain ne kohdat, jotka liittyivät tavoitteeseen lisätä luomun osuutta.

Jos koko luomuala on nyt Ruokaviraston mukaan 316 607 ha, on se jo varsin lähellä tuossa asetettua tavoitetta. Joka 355 000 ha ei ole 20% vaan lähempänä 16 prosenttia (?).*)

_______

*) aika tarkkaan 15% (21.8.19)
« Last Edit: 21.08.19 - klo:04:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12036
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #332 on: 20.08.19 - klo:14:05 »
Lisää luomua!

Quote
Kataisen hallitusohjelmassa Suomen maatalouspolitiikan strategiseksi tavoitteeksi nostettiin lähi- ja luomuruuan osuuden kääntäminen vahvaan nousuun.
(lihav. HJ)

Siellä se yhä on, mutta luomu ei MMM:n sivustollakaan ole niin paljon esillä kuin ennen? Vai tuntuuko minusta vain?

Vaan ei tuota kaikkea tiedä. Oikeastaan ennen kuin budjetti tulee eduskunnan käsittelyyn. Puhutaanko luomusta ja mitä?

PS. 21.08.19: Voi olla, ettei mitään puhuta. Luomu ei ole mm. hallituksen ja opposition välillä mikään vedenjakaja. Kuten ei yleisemminkään puolueiden välillä. Ja Suomesta yhä puuttuu kauan sitten peräänkuuluttamamme poliitikko.
« Last Edit: 21.08.19 - klo:04:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12036
  • View Profile
  • Email
Vs: Suomesta "luomumaa"?
« Reply #333 on: Today at 04:05 »
Luomuliitto oli saanut haastateltavakseen maa- ja metsätalousmisterin. Näin Jari Leppä itse asiasta kuultuna:

Ministeriö näyttää vihreää valoa uusille luomusitoumuksille

Lainataan kommentoiden.

Quote
Tuore hallitusohjelma noteeraa luomun selvin sanoin. Ohjelmassa todetaan, että kotimaisten luomutuotteiden osuutta ruuantuotannossa, elintarvikejalostuksessa, kotimaan kulutuksessa ja viennissä lisätään.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sanoo, että luomun rahoitus on pystyttävä turvaamaan myös jatkossa, jotta hallitusohjelman tavoitteisiin päästään.

– Kyllä, rahat uusiin luomusitoumuksiin etsitään myös vuoden 2020 jälkeen, hän vahvistaa.

No, selvin ja ja selvin. Juuri noinhan se oli hallitusohjelmaan kirjattu. Mutta kuten linkissä jo totesimme, mitään selventävää hahmotelmaa siitä, miten nuo osin hallituksen ulottumattomissa oleva tavoitteet toteutettaisiin, ei siinä ollut (no, hallitusohjelman tietysti täytyykin olla pelkistetty).

Se, että uusia luomusopimuksia taas solmitaan, oli oikeastaan jo sovittu ja siis odotettavissa.

Entiseen tapaan luvataan jatkaa:

Quote
Ministeri Lepän mukaan uuden hallitusohjelman luomutavoitteisiin pyritään samalla keinovalikoimalla kuin aiemminkin. Uutta on lähinnä se, että Luomuinstituutin rahoituksen vahvistaminen ja vakiinnuttaminen on erikseen kirjattu ohjelmaan.

– Kaikki ne välineet, jotka ovat olleet käytössä tähän asti, halutaan pitää myös jatkossa, hän vakuuttaa.

Luomuinstituutista täytynee jatkaa toisaalla, jo aloitetussa keskusteluosiossa. Samoin koulumaidosta ym. ruokapalveluista, jotka seuraavaksi mainittiin.

Tämän hän haluaa tuoda esille ...

Quote
Leppä korostaa, että hallitusohjelman tavoitteena on nimenomaan kotimaisten elintarvikkeiden aseman vahvistaminen, myös ammattikeittiöissä.

– En pidä ajatuksesta, että julkisissa hankinnoissa kannustettaisiin tuontiluomun käyttöön, hän huomauttaa

... mutta mitähän tuossa on tehtävissä? Varsinkaan, kun edelleen jatkamme EU:n jäseninä. Ja vaikka kouluruokailuun saamme (hiukan) EU-rahaa.

Tässä meidän eräs toiveemme luvataan toteuttaa:

Quote
Hallitusohjelmassa mainitaan myös uusi kansallinen luomustrategia. Ministerin mukaan sen työstäminen on jo aloitettu, ja valmista on tarkoitus tulla ensi vuoden aikana.

– Tässäkään ei tarvitse keksiä pyörää uudelleen, vaan päivitämme edellisen, hyvin toimineen luomuohjelman. Uusi luomustrategia tehdään laajapohjaisessa valmistelussa, ja luomualan toimijat otetaan ilman muuta mukaan prosessiin tavalla tai toisella, Leppä hahmottelee.

Näin siis vuosikausien jälkeen lopultakin pääsisimme eroon siitä, että asiassa viitataan Kataisen hallituksen linjauksiin. Tuossa luvataan myös kunnollista keskustelua asiasta. Ties vaikka meidänkin lusikkamme aikanaan vilahtaisi tuossa sopassa.

Tätä kysymystä olemme ihmetelleet toisaalla:

Quote
Myös luomuehtojen myyntikasvivaatimuksen tulevaisuus kiinnostaa tuottajia. Leppä ei ota kantaa siihen, aiotaanko myyntikasvivaatimusta nostaa nykyisestä 30 prosentista. Hän toteaa asian ratkeavan vasta, kun CAPin lopulliset ehdot tiedetään.

– Myyntikasvivaatimusta sinällään pidän hyvänä, sillä se varmistaa sitä, että luomupelloilta tulee tuotteita markkinoille. Aktiivista ruoantuotantoa halutaan tukea, hän toteaa.

Uskaltaisiko sanoa, että Leppä on kanssamme samoilla linjoilla, ihmettelee samaa asiaa? Vaikka on viran puolesta meitä varovaisempi kannanotoissaan?
« Last Edit: Today at 04:38 by Heikki Jokipii »