Author Topic: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?  (Read 306530 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #435 on: 24.12.22 - klo:19:51 »
Tässä Iltalehden koko em. artikkeli on:

Näin kalliiksi tulisi pihistelemätön joulupöytä

Siitä:

Quote
Kinkku on joulupöydän kunkku. Aloitetaan siis kalleimman lihan etsiminen sianlihasta.

Annan villiliha -niminen lihakauppa palvelee Vanhassa kauppahallissa Helsingin Etelärannassa. Puoti myy luomulihaa ja riistaa.

Luomukinkkujen kilohinta vaihtelee 26–32 euron haitarissa.

– Joulukinkkumme tulevat Kiven luomutilalta karkkilasta. Tilan toiminta on kohtalaisen pientä. Sekin nostaa tuotteen hintaa ja samalla parantaa suoraan eläinten hyvinvointia, kertoo Anna Härö.

Tuohon voisi murjaista, että toisaalta tuollaiset hinnat pitävät näiden tilojen toiminnan kohtalaisen pienenä!

Mutta artikkelin tarkoitus ei ollutkaan analysoida kinkkumarkkinoita, vaan tuoda kunnolla esiin, miten toimivat eräät niistä, joilla on millä mällätä. Meille riittää nyt tässä yhteydessä sen toteaminen, että luomutuotteilla on siinä elämäntyylissä selkeä roolinsa.

Tämähän jutun ilmoitettu tarkoitus oli:

Quote
Jouluna on tavattu laittaa parasta pöytään myös pula-aikana.

Vuosi 2022 ei sekään ole ollut mikään riemuvoitto: Ukrainan sota ja siitä alkanut sähkökriisi ovat kiristäneet useiden talouksien kukkaronnyörejä. Moni haluaa säästää, osan on jopa pakko.

Jos rahasta ei ole pulaa, saa joulupöydästä hyvinkin fiinin ja arvokkaan.

IL lähti tiedustelemaan kauppahalleista kalleinta – ja kenties parasta mahdollista – pöydäntäytettä jouluksi. Ainakin Helsingin kauppahalleissa oli selvitysreissulla jouluruoan hakijaa jonoksi asti.
« Last Edit: 25.12.22 - klo:05:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #436 on: 25.12.22 - klo:05:30 »
Lisää Iltalehden artikkelissa esitettyjä syitä sille, miksi luomukinkut maksavat:

Quote
Hinnassa näkyy se, että tilalla on oma tilateurastamo, ja possut hoidetaan syntymästä teurastukseen omalla tilalla. Eläimiä hoitavat myös aina samat ihmiset. Tila tuottaa itse kaikki eläinten rehut, eikä kalajauhoja tai soijaa käytetä ruokinnassa.

Analysoidaanpa. Ainakin näin kysellen.

Nyt siis Kiven tilalla on oma teurastamo. Mutta onko sellainen muilla luomusikatiloilla? Tietääkseni ei. Myöskään tästä Tammisen kuvauksesta ei sellaista käsitystä saa:

https://www.tamminen.fi/luomuporsas/#luomuporsas-2

Sillä, etteivät päivähoidossa hoitajat vaihdu, on oma merkityksensä ihmislapsien hyvinvoinnin kannalta. Mutta onko se samanlaista pikku possujen kohdalla (pienten, koska luomukinkkujenkin siat menettävät henkensä puolen vuoden lapsuusiässä)? Ja ennenkaikkea: miten se sikojen kohdalla nostaisi kustannuksia? Maksetaanko sian koko elämän ajaksi sitoutuneelle hoitajalle enemmän palkkaa? Tällaisestakaan ei ole mistään kuultu. Siitäkään ei ole mainintaa tuossa Tammisen kuvauksessa.

Se, ettei kalajauhoja tai soijaa käytetä, ei juurikaan nosta monien muiden kinkkujen hintoja. Sopisiko vaikka tämä vastaesimerkiksi (?):

Atria Viljaporsaan joulukinkku n. 10,5 kg tuore
31,40
Norm. 78,65/kpl
2,99/kg
(lihav. HJ)

Eikä tämä ole muuten luomussa edes kiellettyä:

https://www.farmit.net/kotielain/luomutuotanto/sika

Quote
Kalajauhoa ja kivennäisiä saa käyttää ja ne jäävät näiden laskelmien ulkopuolelle, sillä ne eivät ole peräisin maataloudesta.

Tuo tieto vuodelta 2010, mutta lienee yhä voimassa? Soijassa on rajoituksia, mutta täysin kiellettyä se ei ole.

Sen, että tila tuottaa itse kaikki eläinten rehut, ei myöskään osaa kuvitella nostavan kustannuksia. Kaikki siten lopulta fokusoituu siihen, miten rehu tuotetaan.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #437 on: 25.12.22 - klo:07:28 »
Olisiko muuten niin, että tuolla viimeksimainitulla tavalla toimittajat samalla salakavalasti levittävät sanomaa luomun erilaisuudesta (ja erinomaisuudesta)?

"Mutta sehän on luomua."

Kun taas meidän käsityksemme on, että ihan samaa ruokaa se on kuin muukin. Eikä sen tehoton tuotantotapa ansaitse ymmärrystä näissä hintavertailuissa. Samalle viivalle vaan!

Ja meidän tulisi systemaattisesti tuoda esille — vaikka oikaisuina — kun jokin artikkeli kauhistelee jotain korkeata hintaa, että, hei, tässä on vielä korkeampi hinta! Sen voisi aloittaa vaikka oikaisuna Maaseudun Tulevaisuuteen tuohon edellä julkaistuun uutiseen: kallein kilohinta oli paljon korkeampi. Silmät käteen!

PS. Minähän tein sen! Lähetin viestin "palautelaatikon" kautta. Ja pyysin vastausta sähköpostitse.

Sain vastauksen:

Quote
Hei,

Kiitos palautteestasi! Mainitsemasi hinnat olivat tosiaan korkeita, paljon korkeampia kuin artikkelissa mainitut. Jutussa oli kyse MT:n kauppakierroksesta, eli toimittajat kävivät ruokakaupoissa eri puolella Suomea katsomassa, mitä tavallinen tomaatti/kurkku juuri sillä hetkellä maksaa. Suomen kalleimman hinnan löytäminen olisi käytännössä hyvin vaikeaa, sillä todennäköisesti jostakin syrjäisestä kyläkaupasta löytyisi lopulta vielä kalliimpia tuotteita. Tähän katsaukseen ei myöskään nyt otettu mukaan luomutuotteiden hintoja. Nostamasi pointti on kiintoisa ja luomutuotteiden hintakehitys ja menekki voisivat olla ihan oma aiheensa. Mukavaa joulun odotusta!
Ystävällisin terveisin,

Tuulikki Viilo
toimittaja
Maaseudun Tulevaisuus

Ja osoittautui siis, että juuri sillä tavalla toimittajat hintavertailuissa luomua käsittelevät: ihan omassa kategoriassaan. Olin kyllä mielestäni palautteessani ihmetellyt, mikseivät ne ole samalla viivalla.
« Last Edit: 25.12.22 - klo:07:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #438 on: 26.12.22 - klo:05:06 »
Tuulikki Viilo siis tuossa ehdottaa, että tällaisista hinnoista puhuttaisiin ihan erikseen, tarkasteltaisiin niiden hintakehitystä omassa sarjassaan? No, mekin olemme jossain määrin tehneet niin, ja jopa triidin otsikko viittaa siihen.

Artikkelin saa nyt lukea netistä kokonaan. Mutta jos näissä hinnoissa on jo kriisin tuntua...

Quote
Tomaattien ja kurkun heikentynyt tarjonta vaikuttaa myös hintaan.

MT:n tekemän kauppakierroksen perusteella kotimaisen tomaatin kilohinta on noussut kuuden euron tuntumaan.

Halvinta tomaatti oli Hyvinkäällä, Keravalla ja Oulussa (5,69 €), kalleinta Helsingissä. Helsingin Heikinlaakson K-Marketissa kilohinta hipoi jo seitsemää euroa.

Kurkun kilohinta oli Hyvinkäällä, Keravalla ja Oulussa 4,99 euroa. Joensuun Uimaharjun S-Marketissa kilohinta kiri 5,19 euroon ollen jälleen korkein Heikinlaakson K-marketissa (5,49 €).

... mitä pitäisi ajatella löytämistämme luomuhinnoista? Eikö siitä lompakon tai muovikortin kohdalta satu ihan samalla tavalla?

Jossain vaiheessa voi kipukynnys ylittyä:

PS. Karjalaisen vanhasta (2021) jutusta luin arvion, että nuo hinnat ovat korkemmillaan tammi-, helmi- ja maaliskuussa. Kauhistunut otsikko, että luomutomaatti oli tuona vuonna maksanut 9 euroa kilo!

***

Tämä on itsessään mielenkiintoinen tieto:

Quote
Suomessa ympärivuotista kasvihuonetuotantoa on pohjoisiin naapureihin kuten Tanskaan ja Ruotsiin verrattuna poikkeuksellisen paljon.

Suomalaiset söivät oman maansa tomaatteja viime vuonna keskimäärin 7,2 kiloa henkeä kohden vuodessa. Ruotsissa vastaava luku oli 1,8 kiloa.

Ruotsalaisesta luomukurkusta bongasimme äskettäin saman hinnan kuin suomalaisesta. Siellä tuli esiin, millä tavalla ruotsalainen luomuväki on sen ongelman ratkaissut. Edessä luomuväellä, luomun vannoutuneilla ostajilla meilläkin?
« Last Edit: 26.12.22 - klo:17:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #439 on: 26.12.22 - klo:17:31 »
Helsingin Uutisissa oli parisen vuotta sitten (6.5.2020) tämä:

Lukijalta: | Ruoan verkkokaupassa nyhdetään rahaa riskiryhmäläisiltä

Quote
Meille myydään kalliita ja jopa vanhoja tuotteita. Eräs K-kauppa pitää verkkokaupassaan vain luomukurkkua hintaan 5 e/kg. Kysyin, eikö ole tavallista vihreää kurkkua... "Ei ole valikoimassa", vaikka normaalisti kauppa pursuaa tavallisia kurkkuja yhdellä kahdella eurolla kilo.


Tällä hetkellä joutuu tavallisesta kurkusta maksamaan tuon n. 5 euroa kilo (ks. juuri edellä). Mitäköhän nyt nimimerkki "Eristetyt vanhukset" kirjoittaisi, jos heille (vaikka tuollaisella perusteella) tyrkytettäisiin luomukurkkua 18,60 euroa/kg?  8)

En osaa sanoa, missä määrin tuollaista tapahtuu. Saattaa olla äärimmäinen poikkeuskin, moka, josta kyseisen (verkko)kaupan hoitaja on jo saanut ylempää nuhteetkin. Vahingossa sen sijaan kyllä ostoskoriin voi kallista luomua joutua. Sen vuoksi median pitäisi siitä puhua yhdessä tavanomaisen ruoan kanssa. Eli itse asiassa varoittaa: tarkista aina hintalapusta mitä olet ostamassa! Luomutuotteet ovat tavanomaisten kanssa petollisen samannäköisiä! Jos tarkkavaisuus herpaantuu, koriin voi tulla tällaista.

Pienemmälle osalle lukijoista olisi hyödyllinen tieto, että juuri nyt kyseistä luomukurkkua saisi halvemmalla S-kaupoista 1,99 €, 13,27 €/kg. Eli luomutuotteiden keskinäinen vertailu, muista erillään.

Lukijoiden lisäksi voisi myös kuuntelijoita ja katsojia valistaa aina joskus tuosta tehokkaammasta säästövinkistä. Se on tullutkin edellä jo tavallaan esille, mm. tässä.
« Last Edit: 27.12.22 - klo:03:51 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #440 on: 28.12.22 - klo:07:26 »
Lyhyt surffaus paljastaa, etteivät kokonaiset kuoritut luomutomaatitkaan missään kalliita ole. Alle neljän euron kilo, säilykkeinä. Aivan: ne ovat kuorittuja. Niinpä siis halutessasi maksat melkoisesti - tomaatin kuorista!

Tarkistuskierros: kyllä se noin on. Tässä vähän kalliimpi:

Rainbow 400/240g kuoritut tomaatit tomaattimehussa, luomu
~1,15 €
4,79 €/kg


Mutta tässä sen kaupan vaihtoehto:

Ikaalisten Luomu Luomutomaatti Suomi
~0,90 €
8,99 €/kg


Kylläkin halvempi kuin monessa muussa kaupassa (vrt. edellä). Jostain syystä tuo kauppa (tai nuo kaupat) ei tarjoa ulkomaista luomuvaihtoehtoa, kuten Ruotsissa tarjotaan:

Tomater Eko Klass 1
GARANT EKO500g, Spanien
Jmf-pris 83,80 kr/kg


Hiukan oli siten saatu hintaa alaspäin. Euroissa 7,52.

Tavanomaisena kyllä S-kauppakin tarjoaa:

Tomaatti Espanja/Alankomaat
~0,29 €
2,39 €/kg


Jos MT ei oikein mielellään näytä haluavan kertoa luomuhinnoista, niin tuosta viimeisestä se ei ainakaan halua! Kotimaiset vaihtoehdot netissä olivat S-kaupassakin turvallisesti MT:n hintaraportin mukaisia. 8)
« Last Edit: 28.12.22 - klo:07:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #441 on: 29.12.22 - klo:05:08 »
Nyt on nyhrätty tarpeeksi kinkkujen ja vihannesten kanssa, etsitään tälle vertailuhinta:

Tamminen naudan sisäfileepihvi 150 g luomu
16,25
108,33/kg


Löytyi tällainen:

Takuumurea naudan sisäfilee n. 1,5 kg
59,93
39,95/kg


Haetaan vielä S-ryhmän puolelta tämä hinta:

Rönkä Naudan sisäfile ½
Kaikki Rönkä-tuotteet
~31,43 €
44,90 €/kg


***

Sitten jauhelihaan:

Atria nauta jauheliha 12% 400g luomu
7,25
18,13/kg


Lähinnä samanlainen (?) tavanomaisena:

Atria Perhetilan nauta jauheliha 15% 400g
5,25
13,13/kg


***

Pohdiskeskelua. Ero jauhelihana ei ole kovin merkillinen. Ja luomuväki on itse huomannut, että juuri luomujauheliha myös myy hyvin. Ellei sekin ole osin illusorista, ja perustu tuon suhteessa halvan luomutuotteen suhteessa laajaan saatavuuteen ympäri Suomen.

Mutta sisäfileenä ero on kyllä huikea. Luomuna sisäfilee maksaa moninkertaisesti! (Kerroin n. 2,7.) Tuollainen Tammisen pala maksaisi tavanomaisesta vain n. 6 euroa! Tai toisinpäin: tuo isompi 1,5 kilon mötkäle maksaisi luomuna n. 162 euroa!  Tämän ohjeen mukaan mentäessä....

https://www.k-ruoka.fi/reseptit/naudan-sisafileepihvit-ja-helppo-bearnaisekastike

... ja luomun valiten, perheen aterian hinnaksi tulisi (yli) 65 euroa. (Tavanomaisenakin se olisi jo vähän juhla-aterian oloinen: >24 euroa.)

Hinta on hätkähdyttävämpi kuin luomukinkuissa. Hintaero tavanomaiseen on yhtä kauhea kuin kinkkujen ja vihannesten kanssa!!!

Pro Luomun liharyhmän pöytäkirjasta vuodelta 2019:

Quote
• Lihaan vaikuttaa paljon onko kyseessä hieho vai sonni, pihvi- vai
maitorotu?
- Jauhelihassa ei väliä, mutta sisäfilepihvissä eron maistaa.

Mutta maistaako sen, että kyseessä on luomu? Niin, että muistaa sen vielä toistekin ostaessaan? Ja niin, että se riittää perusteluksi yllä mainitulle hinnalle?

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #442 on: 29.12.22 - klo:07:26 »
Jotenkin tämä täytyy kompensoida:

Mutta oikeastaan vallan merkillistäkin on, että naudanlihan tuotannossakaan tuotettu määrä ei lainkaan vastaa eläinten osuutta. On kuin asiassa vallitsisi jokin outo kirous: kaikessa luomussa syntyy syötävää alle puolet siitä, mitä odottaisi!  8)

Tälle kaikelle on vielä se tausta, että Ruokaviraston tilastossa (2021) vain eläinten syötävissä olevan nurmen osuus luomuviljelyalan käytöstä oli 64%.

Niinpä se tehdään hinnassa. Sillä eihän se tuohon edelliseen jää. Otetaan toinen:

Tamminen luomunaudan ulkofileepihvi 2kpl 240g
~14,95 €
62,29 €/kg


Atria Takuumurea Naudan Ulkofilee n800g
~20,72 €
25,90 €/kg


Esimerkkejä voisi jatkaa. Vain jauhelihassa hintaero näyttää edes jotenkin kohtuulliselta.

Kun lihalla ihminen yleensä haluaa syödä vatsansa täyteen (vaikkei pelkällä lihalla sitä tekisikään), niin tosi tyyriiksi se luomuna tulee.

Aika turhanaikaista on erilaisten kampanjoiden yrittää muuttaa luomun hintamielikuvaa. Ne hinnat nyt ovat tuollaisia. Eikä suomalaisessa kaupassa nykyisin ole tapana tinkiä, jos onnistuisikaan.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #443 on: 29.12.22 - klo:09:01 »
Nyt tämän olisi oikeastaan pakko muuttua:

Nyt on päinvastoin taas jupistava siitä, että miksi tämä luomuhintojen seuranta on jätetty meille:

Jonkin muunkin tahon kuin meidän pitäisi pikkuhiljaa ottaa asiakseen luomuhintojen tarkkailu. Viimeisestä virallisesta selvityksestä on näin kauan:

Tuo Merja Kosken mieletön väite on mahdollinen, koska viimeinen "virallinen" tutkimus asiasta on Itä-Suomen lääninhallituksen tekemä selvitys, vertailu vuodelta 2002. Siis 15 vuotta sitten. Sitä ei enää löydy netistä, ainakaan vanhalta paikaltaan. Kuten ei tuota lääninhallitustakaan (se on lakkautettu tai sen nimi on muutettu aluehallintovirastoksi).

Ei sellaista tarvitsisi edes kovin usein tehdä. Kerran 5 vuodessa voisi riittää.— Jopa Pro Luomu voisi sen teettää tai tehdä! "Virkavastuulla". Ruokavirasto olisi tuossa tietysti luonnollisin toimija.

Nyt siis jo 20 vuotta sitten.

Jos valtiovalta edelleen tiukasti pitäytyy tässä tavoitteessaan, pitäähän sen tietää, mitä se tulee maksamaan. Eikä se varmaankaan kehtaa perustella laskelmiaan viittaamalla tähän meidän sivustomme triidiin.  8)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #444 on: 30.12.22 - klo:05:57 »
Jostain syystä mainoksissa Hesarissa on nyt vähän jokaisella liikkeellä ollut tarjouksia juuri naudan sisäfileestä.

Ja kaikilla alle kolme kymppiä kilo. Tuohon tarkasteluun viitaten.

Mutta kyllä se ero jauhelihassakin näkyy: mainosten jauheliha maksoi alle kympin kilo.

Mutta rehellisyyden nimissä, löytyi tällainenkin hinta:

ATRIA LUOMU TAKUUMUREA NAUDAN SISÄFILEE N. 1,9KG
SUOMALAISTA NAUDAN SISÄFILEETÄ
98,70 € / kpl
51,95 € / kg


Joku sellainen taika näyttää asiassa olevan, että kun siitä sisäfileestä leikataan valmiiksi pienempi pihvi niin hinta pompahtaa. Myös Hesarin mainosten sisäfileet olivat n. 2 kilon mötkäleitä.

Googlen avulla tämä bongaus pihvin hinnasta:

Quote
k-ruoka.fi
https://www.k-ruoka.fi › tuotehaku
Nauta - K-Ruoka
Snellman naudan sisäfileepihvi 2 kpl/n. 300 g. 23,99/kpl. 79,95/kg.

Mutta vielä jäi noin kolmen kympin ero luomun tappioksi. Paljon vähemmän kyllä kuin kauhistelussamme edellä. — Nyt voi kauhistella muutaman leikkuuveitsen viillon työpalkkaa, kun ne tehdään liikkeessä tai tehtaalla!

Samoin Googlella on saatu tämä:

Quote
K-Citymarket - TARJOUS! Saimme juuri erän: Snellman... - فيسبوك
TARJOUS! Saimme juuri erän: Snellman kokonainen naudan Sisäfile 29,95/kg, lihahyllyssä! Tarjous voimassa 29.8.-1.9. tai niin kauan kuin tavaraa riittää!...
« Last Edit: 31.12.22 - klo:05:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #445 on: 30.12.22 - klo:17:03 »
Tämä vertailu kuuluu kyllä sesonkiin. Ajattelin vähän vaatimattomampia bileitä, sisäfileetä ei tarjottaisi:

Tamminen Luomu kuoreton nakki 10kpl/240g
Kaikki Tamminen-tuotteet
~4,29 €
17,88 €/kg


Kotimaista kuoreton nakki 300g
Kaikki Kotimaista-tuotteet
~1,65 €
5,50 €/kg


Perunasalaattia ajattelin lisukkeeksi. Sitä ei kuitenkaan valmisruokana*) luomuna löytynyt. Kuten usein ei löydy. Valmisruoat ovat selvästi luomutarjonnan katvealue. — Johtuu muuten varmasti hintakysymyksestäkin. Pieni kysyntä ei mahdollista isoja määriä, suuruuden ekonomiaa.

Mutta otetaan nyt täältä jotain, jota löytyy sekä luomuna että tavanomaisena:

https://www.s-kaupat.fi/tuotteet/ajankohtaista-0/uuden-vuoden-juhliin/muu-valmisruoka

Rasilaisen Hapankaali Luomu 300g
Kaikki Rasilainen-tuotteet
~3,19 €
10,63 €/kg


Rasilaisen Hapankaali 400g
Kaikki Rasilainen-tuotteet
~2,39 €
5,98 €/kg


On muuten Rasilainenkin tuossa hyödyntänyt vähän shrinkflaatiota. Mitään järkevää syytä ei sille keksi, miksi luomutuotteen pakkaus (grammamäärä) on pienempi. (Luomutuote on – lisähavainto – Hollannista, tavanomainen kotimainen.)

Juomaksi ei tänä vuonna oteta samppanjaa. Otetaan olutta:

Fiskarsin Panimo Luomu Musta Valssi Lager 5,5% 33cl tölkki olut
Kaikki Fiskarsin Panimo -tuotteet
~2,99 €
8,61 €/l
* sis. pantin 0,15 €


Sandels 5,3% olut 0,33 l tlk
Kaikki Sandels-tuotteet
~2,04 €
5,73 €/l
* sis. pantin 0,15 €


***

Lisätäänpä vielä bileiden olutvalikoimaa. Nämä tuotteet lienevät oikein hyvin verrattavissa toisiinsa:

Keisari Luomu Pils olut 4,5% 0,5l tölkki
Kaikki Keisari-tuotteet
~2,69 €
5,08 €/l
* sis. pantin 0,15 €


Keisari Lager olut 4,5% 0,5l tölkki
Kaikki Keisari-tuotteet
~1,99 €
3,68 €/l
* sis. pantin 0,15 €


Ero ei euroissa ole ehkä iso. Mutta ajateltava on rouva Turmiolaakin, joka varmaan toivoisi, että rahaa olisi mahdollisimman paljon jäänyt hänen aviomiehelleen Tuomaalle perheen muuhun käyttöön uudenvuoden juhlien jälkeen.  8)


_____

*) eräs ravintola tarjosi viime äitienpäivänä luomuperunasalaattia. Ainoa löytöni. Mutta valmisruoasta siinäkään ei varmaankaan ollut kyse.
« Last Edit: 31.12.22 - klo:03:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #446 on: 01.01.23 - klo:05:10 »
Tässäpä ehdotus, Maaseudun tulevaisuudessa:

Lukijalta: Maataloustuotteiden hinnoitteluun pitäisi ottaa mallia sähköstä

Quote
Sähkön hinnan määrää kallein tuotantokustannus.

Nyt luomutuotteiden hinnat olisivat tuossa mallissa jännässä asemassa. Miten ne lasketaan? Toisaalta tuotantopanoksista (keinolannoitteet ym.) ei luomussa pitäisi tulla kustannuksia? Mutta toisaalta sitten on toiminnassa syntynyt  maataloustuote, jota kohti kaikki kustannukset olisi laskettava.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #447 on: 02.01.23 - klo:12:34 »
Popsi, popsi porkkanaa!

Pirkka Luomu porkkanasose 500 g
2,89
5,78/kg


Juuri nyt samassa kaupassa Turussa:

Suvi porkkanasose 1kg Suomi
0,50
Norm. 5,99/kpl
0,50/kg


Mutta kuten jo tuosta huomaa, vertailuyritys meni siinä mielessä poskelleen, että luomu ja tavanomainen näyttävät tuossa normaalisti lähes samanhintaisilta. Luomu tuossa jopa normaalisti halvempi.

***

Porkkana on se onkin vaikea tapaus! Edellä jo sekoilin sen kanssa.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #448 on: 04.01.23 - klo:08:15 »
Valmisruoat ja luomu. Jotain sentään löytyy.

Otetaan Apetitilta tämä esimerkki:

Apetit Luomu pinaattikeitto 400g pakaste
2,95
7,38/kg


Apetit pinaattikeitto 400g pakaste
2,25
5,63/kg


Mutta lähes 2 euroa tai n. neljänneksen enemmän kilolta joutuu maksamaan luomuversiosta. Tuossa tuotteessa ei ole käytetty "shrinkfaatio" -temppua. Kun hintaero ei ole suuri ja kyse on kuitenkin suht. halvasta tuotteesta, tuo voi aika helposti sujahtaa ostoskoriin. Kun sen kuitenkin alle 3 euron saa.

Mutta niin vaan Apetitillakin on luomuna suhteellisen vaatimaton valmisruokien valikoima:

Apetit Luomu

Tuossa ehkä 4 sellaista tuotetta, josta saa sellaisenaan aterian?

Täältä löytyy suhteellisen valmista syötävää paljon enemmän.

Mutta johtuuko tarjonnan puute hinnasta? Jolla niitä olisi mahdollista tuottaa? Vai jostain ihan muusta?

Joka tapauksessa tämä Pirkka-luomumainoksen väite ei pidä vieläkään oikein paikkaansa:

Quote
Viime aikoina luomutuotteita on tullut lisää pakasteisiin, säilykkeisiin ja virvoitusjuomiin.
« Last Edit: 04.01.23 - klo:08:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25663
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #449 on: 06.01.23 - klo:05:13 »
Vauva.fi -palstalla oli syntynyt tällainen keskustelu:

Ruoan hintojen nousu oli luomun tuho

Aloittaja näin:

Quote
Kiitos vaan kauppiaille. Teidän ahneutenne vuoksi meni vuosikymmenten työ hukkaan. Luomut mätänee nyt hyllyille.

Kommenteissa sitten siitä – ei vielä monta, keskustelu on juuri alkanut – ovatko ja miksi luomuhinnat kalliimpia. Tällainenkin oli joukossa:

Quote
Quote
Vierailija kirjoitti:
    Kuten pitääkin. Luomuruoka tarkoittaisi massakuolemia tai vaihtoehtona massiivista luonnon tuhoamista , koska viljelymaata tarvittaisiin yhä lisää ja lisää ihmisten ruokkimiseen.

Tuo on vain luomua vastustavan tahon maksama tulos. Todellisuudessa satomäärissä ei ole isoa eroa.

Me olemme kyllä luomua vastustava taho. Mutta pitäisikö meidän olla tuon maksuliikenteen saavalla vai maksavalla puolella?  8)

Mutta olemme täällä päätyneet satotasoissa todella suuriin eroihin. Ja sitä tietoa levittäneetkin. Ihan ilmaiseksi kyllä.  :D

***

Tuossa keskustelun avauksessa oli sitten eräänlainen "kentältä" tullut havainto, joka vahvistaisi tätä toisessa triidissä esille tullutta aavistustamme.