Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
15.10.18 - klo:22:39 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 ... 3 4 [5]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Kasvissyönti maailman pelastuksena?  (Luettu 10540 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10382



Profiili Sähköposti
« Vastaus #60 : 01.07.18 - klo:05:06 »

Suunnilleen samana oli pysynyt kasveista peräisin olevan ruoankin kulutus, tuon mainitun raportin mukaan.

Mutta media ja bisnes ei käsitteestä ja ideastaan luovu:

Kasvisruokajätit asemoituvat Kaarinaan yhä vahvemmin

Lainaus
Oman osuutensa kasvisruokabuumista haluaa myös suomalainen pikaruokajätti Hesburger. Yritys avaa ensi vuoden aikana Krossissa kasviproteiinitehtaan, jossa valmistetaan muun muassa soijapihvejä ja -suikaleita sekä kaura- ja härkäpapupohjaista kasvisruokaa.

Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Heikki Salmela näkee, ettei kasvisruoassa ole kyse buumista, vaan pysyvästä ajattelutavan muutoksesta.

– Se aivan selkeä asia, että ihmisten ajattelutavan muutos, mitä tulee ruoan ekologisuuteen, on tullut jäädäkseen. Ei lihansyönti lopu, mutta kasvisruoka nousee varteenotettavaksi vaihtoehdoksi siihen rinnalle, Salmela maalailee.

Salmelan mukaan kasvisruokavaihtoehdot tulevat lisääntymään ravintoloiden ruokalistoilla lähivuosina selvästi.

Eli jos ei tuo tapahtunut v. 2017 eikä vielä tänä vuonnakaan, niin tulevina vuosina se varmasti tapahtuu.

Myös YLE antoi äskettäin tästä ohjeita - sillä oletuksella, että tätä nyt paljon tapahtuisi:

Vegaaniksi ei kannata ryhtyä rytinällä, vaan uuteen ruokavalioon on hyvä ensin perehtyä

Google johdatteli tuohon artikkeliin näin:

Lainaus
18.6.2018 · Vegaaninen ruokavalio on tullut yhä suositummaksi, puhutaan jopa kasvisruokabuumista. Kun alkaa syödä vegaanisesti, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että saa ravinnostaan tarvittavat vitamiinit ja ravintoaineet.

Hyvin samantapaista on usko tuohon kuin luomuväen usko siihen, että luomun kulutus tulevaisuudessa varmasti kasvaa. Ja tulee "muiden Pohjoismaiden" tasolle:

Me olemme vain jäljessä, luomuväki yhä uskoo
« Viimeksi muokattu: 01.07.18 - klo:05:50 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10382



Profiili Sähköposti
« Vastaus #61 : 03.07.18 - klo:03:46 »

Eikä YLE anna asiassa yhtään periksi:

Kasvisruokien menekki pompannut moninkertaiseksi: nyt myös keski-ikäiset miehet syövät vegeä

Lainaus
Trendiä on jouduttanut perheiden, nuorten miesten ja myös keski-ikäisten kasvanut kiinnostus kasvisruokaan.
[...]
Kasvisruokatrendi näkyy koko maassa, mutta kysyntä painottuu pääasiallisesti pääkaupunkiseudulle. Esimerkiksi Keskolla viidesosa kauramaidon myynnistä tulee Helsingistä.

Sitten kuitenkin on niinkin kuin edellisissä puheenvuoroissani tuli esille. Ehkä suuri S-ryhmän ja yliopistojen ostostutkimus antaa tähänkin selityksen? Spekuloimatta mahdollisilla selityksillä nyt itse.
« Viimeksi muokattu: 03.07.18 - klo:08:48 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10382



Profiili Sähköposti
« Vastaus #62 : 03.07.18 - klo:15:36 »

En tietystikään ole maistanut, mutta tuossa taidetaan olla jo aika lähellä keinolihaa? Tuota ei saa luomuna tuosta syystä, mutta luultavasti on aina jokin syy, joka estää luomukeinolihan synnyn ja markkinoille tulemisen.

Mutta heti on ainakin tuo lihaa korvaava tuote joutunut USA:ssa hyökkäyksen kohteeksi:

Why is the Impossible Burger under attack by anti-GMO groups?

Tuo ei kai varsinaisesti ole keinolihaa, mutta maistuu (ja tuntuu) hyvin paljon lihalta, olen netistä lukenut kokeilleiden todistuksia.

Lauri Reuter eduskunnan tulevaisuusvaliokunnalle äskettäin annetussa raportissa (yleisotsikko siinä: geeniteknologia) kertoi tällaisen yksittäistiedon:

Lainaus
Impossible Foods käyttää jo nyt tuotteissaan mikrobien avulla tuotettua proteiinia, jolla
kasvipohjainen pihvi on saatu muistuttamaan erittäin läheisesti naudanlihaa. Valmiita tuot-
teita myydään yli tuhannessa ravintolassa Yhdysvalloissa.

Tuosta tulee kyllä mieleen vanha (2009) keskustelumme erilaisilla tavoilla väärennetystä ruoasta ja mausta, asiasta ilmestyneen ruotsalaisen kirjan yhteydessä.

Onko väärentäminen väistämättä aina paha asia? USA:n lihantuottaiat ovat kyllä sitä mieltä, että on se, ja vaativat, ettei tuota tuotetta myytäessä saisi edes viitata lihaan.

Varsinaiseen keinolihaan (jonka hinta yhä kai vielä on aika "tähtitieteellinen") verrattuna tuon tuotteen hinta Amerikoissa on vielä kohtuullinen: hampurilainen siitä maksaa vain tuplasti tavalliseen verrattuna,
« Viimeksi muokattu: 04.07.18 - klo:06:36 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10382



Profiili Sähköposti
« Vastaus #63 : 04.07.18 - klo:06:14 »

Hesari oli tämän sentään pääkirjoituksessaan huomannut:

Liha pysyy suosittuna

Lainaus
VOISI lyödä vaikka vetoa, että lihan syönti on merkittävästi vähentynyt, mikäli on viime vuosina seurannut julkista keskustelua ja mediaa. Tieto ruokavalintojen merkityksestä maapallon tulevaisuuden kannalta on ilahduttavasti lisääntynyt. Lihantuotanto vie valtavan osan maailman pinta-alasta ja vedestä. Ruoka on asumisen ja liikkumisen ohella merkittävin ilmastopäästöjen aiheuttaja.

Mutta näin siinä oli käynyt:

Lainaus
Todellisuus ei kuitenkaan vastaa mielikuvia. Vaikka yhä useampi tietää lihan tuotannon ympäristövaarat, suomalaiset syövät lihaa ihan entiseen tahtiin. Luonnonvarakeskuksen tuoreen tilaston mukaan lihan syönti on kokonaisuutena pysynyt jokseenkin ennallaan ennätystasolla, vaikka suomalaiset ovatkin korvannet sianlihaa broilerilla ja naudalla.

Kaikki sen tietävät, että tulisi pitää erillään se, miten asiat ovat ja se, miten niiden pitäisi olla. Mutta niillä on kummallinen taipumus sekoittua.

« Viimeksi muokattu: 04.07.18 - klo:08:58 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10382



Profiili Sähköposti
« Vastaus #64 : 15.07.18 - klo:06:38 »

Hesarissa "Usko Siskoa" -palstalle oli lähetetty kysymys, jota Sisko sitten käsitteli:

voiko vegaani oikeastaan syödä viljaa, jota on kasvatettu eläinperäisten lannoitteiden avulla?

Vastaus oli, että heitä on aatteensa ehdottomuudessa erilaisia, mutta todellakin joissakin muissa maissa on viljelyä, jossa siitäkin kieltäydytään. Pienimuotoista, tosin.

Hauskasti sitten tuon pohdinnan mukaan keinolannoitteilla tuotettu tuotettu ruoka olisi osalle vegaaneja OK, kun taas luomuruoka vähän epäilyttävää. Siskon mukaan EU:lta olisi tulossa vegaaniruokaa koskeva direktiivi.

Oli Vegaaniliiton sivustolla jo pari vuotta sitten tämä:

http://www.vegaaniliitto.fi/www/fi/vegaia/artikkelit/vegaani-viljelee-ihmislannalla

Ja kyllä, siitä suljetusta kierrostahan me kaikki haaveilemme, kukin omalla tavallamme. Meille täällä on olemassa muitakin keinoja kuin tuo iänikuinen kompostointi.

« Viimeksi muokattu: 17.07.18 - klo:06:45 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10382



Profiili Sähköposti
« Vastaus #65 : 17.07.18 - klo:05:55 »

Pieni katsaus varsinaisen keinolihan tilanteeseen, ja sieltä pari tietoa:

‘Clean meat’: How lab-grown foods can feed us in the future

Lainaus
In 2013, when I heard about the success of a Dutch researcher, Mark Post, on growing a burger in the lab I was excited to imagine what more the future holds for us. Prof. Post is also CSO and co-founder of Mosa Meat, a Dutch company. The cost of their burger has dropped down to $11 already from a sharp $300,000 in 2013.

Huimaava siis on ollut kehitys 5 vuodessa. Tuo ei kyllä vielä ole kilpailukykyinen tavanomaiselle hampurilaiselle, mutta alkaisiko jo olla luomuhampurilaiselle?  Virnistää

Vieläkin hurjemman halpoja hintoja luvataan:

Lainaus
Some of the other companies like Future Meat Technologies says that the cost of a pound of meat could drop down to $2.5-$4.5 by 2020.

Kilohintoina nuo siis täytyy kertoa kahdella. Mutta väärässä olin, hinta ei ole enää tähtitieteellinen.

Muuten tuo artikkeli kyllä esittelee hyvin keinolihan käytön perustelut.
« Viimeksi muokattu: 17.07.18 - klo:06:52 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10382



Profiili Sähköposti
« Vastaus #66 : 24.07.18 - klo:04:42 »

Hesari ryhtyi tänään itsekritiikkiin:

Kasvissyöntibuumi onkin suuri kupla, ja tilastot paljastavat aivan toisenlaisen totuuden – ”Ihmiset sanovat kyselyissä aikovansa vähentää mutta eivät sitten oikeasti teekään niin”

Tuo pääosin maksumuurin takana, mutta paperilehdessä myönnettiin, että kupla oli median puhaltama.

Viitattiin siihen, että helsinkiläiset toimittajat olivat pääasiassa kertoneet itsestään, ja tuttavistaan. Olen asiaan jo verrannut, mutta samoin on käynyt, kun media on kertonut luomun suosion kasvusta, eri vaiheissa.

Mutta sellainen takaportti asiaan paperilla jätettiin, että vaikka tuo vielä oli kupla, niin tulevaisuudessa se tulee olemaan totta! Tähän vankkaan tulevaisuuden uskoon jo edelläkin viitattiin. Kummassakin asiassa.
« Viimeksi muokattu: 24.07.18 - klo:06:47 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10382



Profiili Sähköposti
« Vastaus #67 : 24.08.18 - klo:07:11 »

Tämä on vaikeutena tällaisissa varmaan sinänsä perustelluissa projekteissa (lihav. HJ):

Lännen Media: Puolustusministeri haluaa selvityksen armeijan kasvisruokapäivästä

Lainaus
Lännen Median mukaan Niinistölle tuli yllätyksenä, että armeija alkaa tarjota varusmiehille kahdesti viikossa vain kasviksista koostuvan aterian. Niinistö ihmettelee muutosta ja muistuttaa, että varusmiehille tehdyn kyselyn mukaan vain puoli prosenttia kannattaa kasvisruokapäivää.

– Näiden lukujen valossa tällainen pakkosyöttäminen vaikuttaa ideologiselta valinnalta. Vanhan viisauden mukaan armeija marssii vatsallaan. Mikään armeija ei taistele linssikeiton ja kukkakaalipirtelön voimalla.

Vaikka tällainen vanha siviilipalvelusmies voisi tuohon irvailla, että eikö sotilaan pitäisi valmistautua (ja harjoitella) syömään, mitä ikinä vain on saatavissa.  Cool

Mutta kieltämättä se, mitä myöhemmin sodassa ruokailusta laulussa muisteltiin, oli "läskiä, lotinaa ja peuranpyllyä ihanaa" eikä niinkään kasvissosekeitto.  Virnistää
« Viimeksi muokattu: 24.08.18 - klo:08:29 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10382



Profiili Sähköposti
« Vastaus #68 : 01.09.18 - klo:07:07 »

Tämä suomalainen avaus asiassa kuulostaa ihan lupaavalta ...

Raisio pyrkii kauralla jauhelihamarkkinoille

... ja täytyypä itsekin ainakin maistaa kun sitä kauppaamme tulee.

Mutta samaan aikaan toisaalla eli Amerikassa, eräs toinen lupaava lihan korvike on saanut vastaansa täysin yllättävän tahon, eli radikaalin eläinsuojelujärjestön, joka levittää nyt tuotteesta disinformaatiota:

According To PETA, Veggie Burgers Cause Cancer

Kuulostaa samanlaiselta fanatismilta kuin tupakan vastustajien lakritsipiippujen vaino, koska tuotteen nimessä ja ulkonäössä tulee esiin "piippu", tupakointiväline.
« Viimeksi muokattu: 01.09.18 - klo:07:22 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10382



Profiili Sähköposti
« Vastaus #69 : 25.09.18 - klo:05:35 »

Tällainenkin lihankorvike on jo tulossa, ja on siis "läpäissyt" tämän makutestin:

New Age Meats lab-grown sausage passes first taste test

Kuten artikkelista tulee esille, kyse on oikeastaan ihan oikeasta lihasta. Joka kuitenkin on saatettu syötävään kuntoon yhtään eläintä teurastamatta. Artikkelin otteesta ei selviä, millä hintatasolla nyt mennään. Onko siinä päästy edes lähelle tavanomaisia hintoja, kuten on päästy esim. noissa "mahdottomissa purilaisissa"? Ja varmaan päästään tuolla Raisionkin tuotteella.
« Viimeksi muokattu: 25.09.18 - klo:08:05 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10382



Profiili Sähköposti
« Vastaus #70 : 28.09.18 - klo:06:30 »

Tästä olen lukenut jo useamman kerran englanniksi (en nyt muista, olenko viitannut ko. uutisiin täällä):

USA:ssa vaaditaan viranomaisten määritelmää sille, mitä saa kutsua lihaksi

Kuulostaa tavallaan reilulta:

Lainaus
Määritelmä auttaisi kuluttajia hahmottamaan, mistä heidän ostamansa elintarvikkeet on valmistettu, NFU perustelee. Järjestö katsoo määritelmän tarpeelliseksi, koska markkinoille saattaa jo lähitulevaisuudessa tulla lihaa korvaavia, laboratorioissa tuotettuja proteiinivalmisteita eli niin kutsuttua keinolihaa.

NFU:n johtaja Roger Johnson korostaa määritelmän tarvetta kuluttajien tiedontarpeella: kuluttajien on voitava tietää, miten heidän syömänsä proteiini on tuotettu.

Mutta reilua myös olisi, että näitä kilpailevia tuotteita saisi tiedotuksessa ja mainonnassa verrata lihaan.

Kuluttaja joutuu kyllä tietämään paljon ja ottamaan kantaa moneen asiaan kantaa.  Ei edes riitä, että valitsee vaikka oikean lihan (keinolihan sijasta) vaan tietää vielä täytyy, mitä eläimelle on sen elinaikana syötetty.  Cool

Eikä tuo ole noinkaan täysin selkeää. Onko juuri edellä mainittu New Age Meatsin tuote oikeaa lihaa? Ja ei kai heitäkään voi estää kutsumasta suunnittelemiaan tuotteita hampurilaisiksi:

Can science build a better burger?
« Viimeksi muokattu: 01.10.18 - klo:06:01 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10382



Profiili Sähköposti
« Vastaus #71 : 29.09.18 - klo:07:55 »

Hinta on laskemassa rajusti, mutta vielä se on tapahtunut vasta lupauksissa ja ennakoinneissa:

$5 lab-grown burger could be ready by 2021
tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10382



Profiili Sähköposti
« Vastaus #72 : 01.10.18 - klo:02:49 »

Tämän tutkimuksen mukaan tyypillistä kasvissyöntibuumia olisi se, että kovasti ryhdytään kasvissyöjäksi. Ja sitten suhteellisen nopeasti lakataan sellaisia olemasta:

Why becoming a vegetarian really IS just a phase: 84% go back to eating meat again - many within just three months

Näin ainakin Amerikassa. Lopputulema on sitten tällainen:

Lainaus
Researchers from the animal rights group Humane Research Council gathered the data for the new study.

They surveyed more than 11,000 adults in the U.S. and found that two per cent were currently vegetarians and 88 per had always eaten meat or fish.

Another 10 per cent had formerly followed a plant based diet but had gone back to eating meat.

Voisi kuvitella, että tuo ilmiö on yleinen erityisesti nuorten aikuisten parissa. Ja voisi kyllä kuvitella, että asiat ovat samansuuntaisesti Suomessakin.

Täällähän kuuluisan Kasvis  -ravintolan entinen tunnettu vetäjä (perustajäsen) ilmoitti TV-haastattelussa, ettei ole asiassa enää niin ehdoton. Vaan suostuu nyttemmin syömään kasviksia syöviä eläimiä, kuten lammasta.
« Viimeksi muokattu: 01.10.18 - klo:05:58 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 ... 3 4 [5]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!