Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 58832 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #435 on: 04.01.21 - klo:05:03 »
Rekolan tilan blogissa on suhteellisen kunnianhimoinen yritys selittää ja taustoittaa biodynamiikkkaa:

http://rekolabiodyn.fi/biodynamiikka-osa-3/

Vaikka tuo ei juurikaan meihin toivottua vaikutusta tee, niin jotain tuosta voi löytyä historiaprojektiamme varten. Tätä mekin olemme mietiskelleet:

Quote
Eikö biodynamiikka ole vanha ja sukupuuttoon [kuolemassa]? Biodynamiikka on suhteellisen uutta valtavirtaa.

Ensimmäinen kysymys: jotenkin noin on ainakin Suomessa tapahtumassa, olemme olleet huomaavinamme (ks. edellä koko tämä triidi). Toinen väite: sekin tavallaan totta, se tuli voimallisemmin tänne vasta EU:n myötä. Valtavirraksi sitä toki ei voi kutsua, jos se tilojen lukumäärässä on suurimmillaan ollut n. 1% luomusta.

Noiden kirjoitusten tekijä on Martin Kennedy.


PS. 5.1.2020: Tarkemmin asiaa tutkittuani, eipä noista teksteistä paljon irtoa, edes historiaprojektiimme.

Eivätkä nuo sivut välttämättä ole tekemisissä edes Rekolan biodynaamisen tilan kanssa, jonka nettiosoite on:

https://rekolanbiodynaaminentila.com/

Tuolla uudella sivustolla ei ole tekijän nimen lisäksi mitään tietoa sivuston muista taustoista. Martin Kennedy -nimisestä henkilöstä Suomessa ei löydy mitään tietoa netistä. Tekstistä saa vaikutelman, että ihan täydellisesti hän ei hallitse suomenkieltä. Joku amerikansuomalainen? Tähän viittaa myös lause blogissa:

Quote
Biodynamiikka elvyttää luomuviljelyä maailmanlaajuisesti, ja arvostetut ruokakaupat Pohjois-Amerikassa johtavat tietä.

Muutoinkin tekstissä viitataan pääasiassa amerikkalaiseen*) keskusteluun ja sikäläisiin ilmiöihin, itse Rudolf Steineria lukuunottamatta ei juuri eurooppalaisiin. Suomeen ei viittaa mikään muu kuin kieli. Tai ehkä myös nettiosoite, mutta sehän ei todista mitään.

PS. 7.1.2021: Sikäli vielä vähemmän tuosta tekstistä on hyötyä historiaprojektillemme, että se tarjoaa virheellisiä faktoja jo tällaisissa helposti tarkistettavissa olevissa asioissa:

Quote
Missä biodynamiikka syntyi? Tohtori Rudolf Steiner ja hänen vaimonsa Elisabeth tukivat ensimmäisten joukossa biodynamiikan soveltamista maatalouteen.


Steinerin ensimmäinen vaimo oli nimeltään Anna Eunike (1853–1911) ja toinen, joka lähinnä tuossa voisi tulla kyseeseen, Maria. Tuosta ja monesta muustakin teen johtopäätöksen, joka ei ole hätäinen: tuohon tekstiin ei voi luottaa lainkaan eikä missään.


*) PS. 10.01.20: Kun sitten joutessani vielä tarkistelin noita Amerikan tietoja, niin nekään eivät pitäneet paikkaansa! Taitaa olla täyttä fuulaa koko sivusto. Vaikea sanoa, mikä on ollut motivaatio tuollaisen perustamiseen. Mutta tuli näin vähän tuhlattua tuohon "varikseen tykinkuulia".  Olisi pitänyt arvata jo siitä, että mitään yhteydenottomahdollisuutta ei sivusto tarjoa.
« Last Edit: 13.01.21 - klo:18:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #436 on: 06.01.21 - klo:06:45 »
Nyt, kun vuosi on vaihtunut, olisi periaatteessa aika Biodynaamisen yhdistyksen muuttaa tilalistaansa. Ainakin Kurjen tilan osalta.

Mitään ei kuitenkaan ole tapahtunut. Siellä noudatettaneen valtion virka-aikaa eli joutunemme odottamaan seuraavaa arkipäivää.

Myös Solsidans Trädgårdista odotamme jonkinlaista vahvistusta sen tilasta. Sen FB-sivu ei ole kyllä kahteen viikkoon vastannut, mutta se ei  vielä riitä vahvistukseksi, koska niin on käynyt ennenkin.

Mitään ei ole vieläkään tapahtunut.

Tai oikeastaan on. Solsidans Trädgård vastaa taas. Uusia viestejä FB-sivuilla ei kyllä ole.

PS. 9.1.2021: Ja on tänä aamuna taas lopettanut vastaamisen.

PS. 17.1.2021: Ja on tänä iltana taas aloittanut vastaamisen.
PS. 18.1.2021: Ja on tänä aamuna taas lopettanut vastaamisen.
« Last Edit: 18.01.21 - klo:05:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #437 on: 07.01.21 - klo:05:09 »
Josta siitäkin tuo iskusana löytyy. Regenerative agriculture.

Myös tästä FB-viestistä (lihav. HJ):

Quote
Biodynaaminen yhdistys
5. tammikuuta kello 13.19  ·
Biodynaamisen maan- ja luonnonhoidon metodologian keskiössä on syvä ymmärrys eri luonnonkuntien dynaamisista vuorovaikutussuhteista: monipuolinen (kasvin)viljely sekä tasapainoinen eläintenhoito tarjoavat avaimet niin kestävän kuin uudistavan viljelyn harjoittamiseen. Talvella on hyvä aika syventyä alan kirjallisuuteen ja valmistautua tulevaan kasvukauteen 🌱🌞💦🌀👇
https://kauppa.biodyn.fi/
#biodynaaminenviljely
#biodynaaminenmaanhoito
#regenerativeagriculture
#biodynamic

Vihje ko. yhdistykselle: talvella on hyvä aika pistää nettisivut kuntoon. Edes tuota kaupan sivua ei ole päivitetty: vieläkään se ei tarjoa vuoden 2020 Demeter-lehtiä. Muutkin edellä nalkuttamamme asiat ovat yhä rempallaan.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #438 on: 10.01.21 - klo:07:37 »
Seppo Lohtaja oli Turun Sanomissa 6.3.2013 yrittänyt selittää tätä hiukan kiusallista mielleyhtymää pois näin:

Viljely ei perustu horoskooppeihin

Quote
— klips —

Horoskooppiväitteet pohjaavat Maria ja Mathias Thunin toimittamiin kylvökalentereihin, joissa ns. suotuisat kylvöpäivät perustuvat auringon asemaan eri tähdistöissä.

Tutkimustulokset ovat ristiriitaisia. ”Viralliseen” biodynaamiseen viljelyyn ne eivät kuulu, koska niiden noudattaminen ei kuulu tuotantoehtoihin.

Tätä ei enää ole Biodynaamisen yhdistyksen nettikaupassa...

https://www.huuto.net/kohteet/maria-thun--rytmit-ja-viljely/534023233

Quote
TEKIJÄ: Thun, Maria
TEOKSEN NIMI: Rytmit ja viljely

Sidostyyppi: Vihko
Teoksen kuntoluokitus: K3+ (hyvä +)
Kustantaja: Biodynaaminen yhdistys
Painovuosi: 1978


... mutta kyllä ko. yhdistys sen on julkaissut. Ja käsittääkseni aikana, jolloin Seppo Lohtaja oli aktiivinen yhdistyksessä, ja jolloin hänellä myös oli vaikutusvaltaa.

Toistaen: kyllä taivaankappaleiden asema tuli selvästi ja tärkeänä esille jo "Maatalouskurssissa". Sitä kirjaa Lohtaja tuskin vieläkään tohtii vähätellä. Tai kukaan Biodynaamisessa liikkeessä.
« Last Edit: 10.01.21 - klo:07:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #439 on: 13.01.21 - klo:05:53 »
Ruohonjuuri hehkuttaa häpeilemättä biodynaamista ajattelutapaa, tässä kosmetiikassa:

Dr Hauschka: Luonnonkosmetiikan ruohonjuuriliike

Quote
Kaikki sai oikeastaan alkunsa jo 1930-luvun alussa, kun kemisti Rudolf Hauschka tapasi Rudolf Steinerin ja he vaihtoivat ajatuksia terveydestä ja elinvoimasta. Steiner totesi Hauschkalle: “Tutki rytmiä, sillä rytmi kantaa elämää.”

Mutta hieman epätarkkaa tuo hehkutus on: tuolloin Rudolf Steiner oli jo kuollut (kuoli 30.03.1925).

Ellei tuokin sitten tapahtunut selvännäkemisellä tms. tavalla, jota me asiaan vihkiytymättömät emme voi ymmärtää.  8)

***

Ystävällisyyttäni lähetin Ruohonjuurelle tuon tiedon. — Kiittivät palautteestani.

15.01.21: Mutta miten se on nyt korjattu? Poistettu vuosiluvut kokonaan. Mutta tarina tapaamisesta jätetty ennalleen ("apostolisen suksession" takia?). Pöh. Nyt meiltä loppuu into: teoreettisesti tuo tapaaminen on ollut mahdollinen, vaikka Rudolf Hauschkan elämänvaiheiden pohjalta epätodennäköinen. Luultavasti tuossa mainittu Ita Wegman oli Hauschkan saaman herätyksen lähde. Olisihan tietysti siinäkin voimassa "suksessio": Ita Wegman kyllä tapasi Steinerin.
« Last Edit: 15.01.21 - klo:08:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #440 on: 15.01.21 - klo:05:12 »
Ludger Wess tarjoaa tässä laajemman kritiikin kyseiselle ajattelutavalle:

https://www.salonkolumnisten.com/demeter-traeumt/

Saksaksi, ja Saksassa, jossa ajattelutavalla on yhä laajahko vaikutusvalta. Meillä sillä ei vastaavaa ole, mutta osittain nämä yritykset (tuotemerkit) tunnetaan Suomessakin:

Quote
Anthroposophisches Imperium

Die von Steiner inspirierte Anthroposophie, die zum Wirtschaftsimperium von Demeter, Alnatura, DM, Dennree, tegut, Rapunzel, Wala-Arzneimittel, Voith und Mahle, zur GLS-Bank, der Zukunftsstiftung Landwirtschaft, der Software AG Stiftung, den Waldorfschulen, der Universität Witten-Herdecke, zahllosen Lehrstühlen, Vereinen und Initiativen führte, hat in Deutschland mächtigen Einfluss – auf die Querdenker-Bewegung ebenso wie auf die Umweltbewegung, die Anti-Gentechnik-Bewegung (die ohne anthroposophische Unterstützung in Deutschland längst kollabiert wäre), auf Diskussionen über Landwirtschaft, die Alternativmedizin und die Anti-Impfbewegung.

Yritysten lisäksi tietysti Waldorf-koulut, jotka Suomessa tunnetaan nimellä Steiner-koulut. Niillä on oma merkityksensä siinä, että ko. aate myös täällä ikäänkuin kytee, vaikka ei mitenkään loistavana pala. Kuten vaikka tästä triidistä ja historiatriidistämme voi nähdä, ko. aatteen parasta ennen -päivämäärä täällä on jo mennyt (oli ehkä suosituinta viime vuosisadan lopulla). Viimeinen suositeltava käyttöpäivämäärä oli tietysti jo sitä ennen, oikeastaan ennen sen synty- eli valmistuspäivämäärää!

Siinä pienessä joukossa Suomessa, joka aatteeseen uskoo, ovat kyllä nuo samat piirteet havaittavissa. Kuten toisessa triidissä tuli jo mainituksikin.
« Last Edit: 15.01.21 - klo:08:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #441 on: 18.01.21 - klo:05:42 »
Österbottens Biodynamiska Förening ei enää elä hiljaiseloa. Se kutsui jäsenensä Facebookissa eilen vuosikokoukseen tämän kuun lopussa.

Mutta Biodynaaminen yhdistys jatkaa. Odottamaani muutosta tilalistassa ei ole vieläkään tullut. Nyt tilalista antaa väärää tietoa. Kun Kurjen biodynaamisella tilalla on listassa nettiosoite:

http://kurjentila.fi/

Sieltä on kuitenkin löydettävissä vain tieto, että pellonvuokrasopimus on vuodenvaihteessa loppunut. Eikä sieltä ole enää löydettävissä biodynaamista tilaa.

***

Lisäksi ko. listassa on yhä 5 teknisesti toimimatonta linkkiä. — Jos Biodynaaminen yhdistys on käyttänyt jotain ulkopuolista tahoa sivustonsa ylläpidossa, antaa tuo varsin huonon kuvan tuon palvelun tarjoajasta: se ei ole vaivautunut kokeilemaan sinne kirjoittamiaan linkkejä. Sama kuva tietysti syntyy siinäkin tapauksessa, että sivua on ylläpidetty omin voimin.
« Last Edit: 20.01.21 - klo:09:23 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 15648
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #442 on: 20.01.21 - klo:11:44 »
Outo hiljaisuus vallitsee yhä kaikilla asiaan liittyvillä FB-sivuillakin (jotka on edellä jo mainittu):

- Biodynaaminen yhdistys tai säätiö ei ole kertonut mitään
- eikä Kurkirahasto
- eikä Osuuskunta Uusruukki

- Kurjen tilalla ei ole joulun jälkeen uutta tapahtunut, eikä mitään uutta kerrottu, mutta FB-tili on yhä olemassa: mitään tietoa sen lopettamisesta ei anneta. Myös siellä viitataan em. "vanhentuneeseen" osoitteeseen http://kurjentila.fi/
- Haltijan tila ilmoittaa olevansa biodynaaminen tila, mutta ei mitään sertifioinnistaan tms.

Ainoa vinkki jostain muutoksesta on edelleen vain tämä:

Quote
Haltijan tila
17. joulukuuta kello 14.39  ·
Oheisella lomakkeella voit tilata Kurjen/Haltijan tilan juureksia, Houhajärven hunajaa sekä Leipomo Jyvän juureen leivottuja leipiä ja leivonnaisia. Paikan päällä on mahdollisuus ostaa myös lampaan taljoja ja villalankaa.
(lihav. HJ)

Mutta kieltämättä joudun tässä naureskelemaan itsellennekin: mistä tämä kärsimättömyyteni?


PS. 22.01.20: Kun ei siitä mitään näytä tulevan, niin päätänpä minäkin nyt vähentää asian aktiivista tarkkailua. Merkitään nyt tällä päivämäärallä vielä, että Solsidans Trädgård ei tänäänkään vastaa.
« Last Edit: 22.01.21 - klo:05:08 by Heikki Jokipii »