Author Topic: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu  (Read 56074 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14242
  • View Profile
  • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #195 on: 26.05.20 - klo:04:11 »
Tätä kertoi radio eilen:

Nälänhätä uhkaa Afrikkaa

Quote
Nälänhätä ei astu syrjään koronapandemiankaan aikana, vaan se saattaa pahentua jopa hyvinkin rajusti. YK:n ruokaohjelman mukaan maailmalla on suoran ruokaavun varassa noin 100 miljoonaa ihmistä, joista noin 30 miljoonaa on täysin riippuvaisia tästä avusta. Jos näille ihmisille ei saada toimitettua apua, jopa 300 000 ihmistä voi kuolla nälkään joka päivä noin kolmen kuukauden ajan. Tällaista uhkakuvaa piirtää Maailman ruokaohjelman pääjohtaja David Beasley.

Maailman pahimmat nälkäalueet ovat Saharan eteläpuolinen Afrikka ja usein myös vauraaksi ajateltu Etelä-Afrikka. Minkälainen ruokatilanne tällä alueella nyt on, kun monet yhteiskunnat ovat sulkutilassa?

Asiat eivät tietysti ihan suoraan liity toisiinsa, mutta erittäin epäonnistunut hetki EU:lta oli juuri nyt julkaista ohjelmansa luomuviljelyalan rajusta kasvattamisesta. Joka merkitsee, että EU:n mahdollisuus toimittaa tuota ruoka-apua ratkaisevasti heikkenee. Jopa sitä, että EU on kilpailemassa siitä ruoasta, jota Afrikka nyt tarvitsee.

Pitemmällä tähtäimellä emme tietysti saa rakentaa maailmaa, jossa on tuollaisia riippuvaisuuksia. Vaan auttaa Afrikkaa itse tuottamaan ruokansa. Mutta siinäkin EU:lla on myös mallin, esikuvan vastuu. Tehoton luomulinja on unohdettava sekä Euroopassa että Afrikassa.

Afrikan maataloutta on yhdessä kehitettävä yhdessä hyväksytyn linjauksen mukaisesti. Vaikka se linjaus hyväksyttiin edellisen komission aikana, se sitoo nykyistäkin. Sen pitäisi sitoa.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14242
  • View Profile
  • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #196 on: 08.06.20 - klo:05:48 »
Tämä väittelijä on päätynyt rauhalliseen ja rauhoittavaankin näkemykseen:

Afrikan ei pidä joutua valitsemaan Euroopan ja Kiinan väliltä

Hän ei niele tätä eurooppalaisten maalailemaan uhkakuvaa:

Quote
Eikö Afrikassa nähdä, että kiinalaiset ajavat vahvasti omia etujaan?

”Afrikan johtajat ymmärtävät kyllä, etteivät kiinalaiset yritykset toimi hyvää hyvyyttään. Vanhan stereotypian mukaan Kiina vie Afrikan luonnonvarat, eikä tuota pitkän aikavälin kehitystä. Tämä ei ole totta, koska Kiina luo toiminnallaan kehitystä Afrikkaan.

Eurooppalaiset sanovat myös, että Kiina ei ole kiinnostunut demokratiasta. Se on ihan hyvä pointti. Afrikan maiden ei tulisi seurata Kiinan hallintomallia. Mutta Afrikalla on vapaus ”valita, kenen kanssa se tekee bisnestä. Tämä vie kehitystä eteenpäin.”


(Minä:) Jos onkin nähtävissä, että Kiina tyrkyttää joissakin asioissa omaa malliaan, yhtä kirkkaasti pitäisi nähdä, että eurooppalaiset yrittävät sitä samaa:

What the EU’s Farm to Fork Strategy means for farmers in the Global South

Quote
The farm to fork strategy will also impact farmers and agriculture in the Global South in four ways. Firstly, the EU will use development funding to support key areas such as research and innovation, land governance, climate adaptation and agroecological farming practicesthat work with nature and are climate resilient. ActionAid hopes this will help improve the land rights of women farmers, secure the livelihoods of smallholders and scale up agroecology
(lihav. HJ)

Suomeksi: kun Euroopassa nyt siirrytään luomulinjalle, tämä eurooppalainen järjestö olettaa ja toivoo, että myös Etelän viljelijät tekevät samoin. Tuo pyrkimys tuossa sitten piilotetaan puheisiin naisten oikeuksista yms.

Tuosta järjestöstä ja sen sekaantumisesta maatalouskysymyksiin omalla tavallaan ja linjallaan on täällä ollut puhetta monessakin paikassa, mm. täällä. Kerrottu on myös järjestön toisesta operaatiosta.
« Last Edit: 08.06.20 - klo:06:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 14242
  • View Profile
  • Email
Vs: Tulevan Afrikan ihmeen aikataulu
« Reply #197 on: 06.07.20 - klo:10:55 »
Tässä on taas puhetta mikrolainoista:

Miljardien mikrolainabisnes

Minusta näistä mikrovakuutuksista pitäisi tuon ohella puhua enemmän:

Quote
Mikrovakuutukset nostavat kehitysmaiden viljelijöitä ilmastoahdingosta – Suomi ei ole rahoittajien joukossa

— klips —


Ne pääasiat ovat minusta ne, että nyt myös WFP on ottanut tuon ohjelmaansa. Ja se, että Suomi ei ole rahoittajien joukossa. Vaikka syytä olisi olla.

Kuten edellä olemme selittäneet, vakuutusten kautta ja avulla viljelijät rohkaistuvat investoimaan tuottavampaan viljelyyn. Yksinkertaisimmillaan ostamaan keinolannoitteita.
« Last Edit: 06.07.20 - klo:11:03 by Heikki Jokipii »