Author Topic: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?  (Read 52709 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12248
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #225 on: 25.04.19 - klo:06:11 »
Ja tyypillistä on, että tässä asiassa se ihmettelijä ei ollut Kuluttaja-lehti. Olemme kiinnittäneet jo huomiota siihen, miten ihmeessä kuluttajajärjestöt ja -aktivistit ovat asettuneet puolustamaan luomua, kun kaiken järjen mukaan niiden pitäisi olla äärimmäisen kriittisiä asialle, joka ei ole kaukana kuluttajien huijaamisesta ja kiskonnasta.

Onko tämä nyt sama lehti? Mutta nyt se on julkaissut tämän:

https://kuluttaja.fi/artikkelit/myytinmurtaja-onko-luomu-ymparistoteko/

Hinnasta ei ole kyse, mutta kulman kautta on: kannattaako lisähintaa maksaa tuolla perusteella? Ruotsalaistutkimukseen viitataan. Poikkeus tuosta mainitsemastamme kuluttajapiirien vanhasta yleislinjasta.
« Last Edit: 25.04.19 - klo:06:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12248
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #226 on: 25.04.19 - klo:10:44 »
Tässä arviossa ei luultavasti ole vinoutuneisuutta luomua vastaan.

Kauko Koikkalainen ja Anu Koivisto esityksessään (pdf) 13.3.2019 Luomun kasvuloikka –seminaarissa:

Quote
• Luomupuutarhatuotteiden
hintoja ei tilastoida.
• Hinnat vaihtelevat paljon
myyntikanavien ja sesongin
mukaan.
• Nyrkkisääntö, että luomuhinta
noin 1,5 – 2 -kertainen
tavanomaisen
puutarhatuotteen hintaa
verrattuna.

Samaa mieltä voi tuon kanssa olla ainakin siinä, että niitä hintoja ei tilastoida. Tuon arvion alle ei meidänkään mistään kohteliaisuudesta tai kohtuullisuuspyrkimyksestä tarvitse mennä. Ja saamme vapaasti naureskella niitä, jotka väittävät, ettei luomu ole yhtään kalliimpaa.

Sitten kyllä ko. esityksessä oli tällainen tavoitteiden yhteenveto (tässä lihav. HJ):

Quote
Tavoitteena luomun tuplaus neljässä vuodessa
1. Pinta-alan kaksinkertaistaminen
2. Satojen kaksinkertaistaminen ja/tai tuotannon lisääminen arvokkaimmissa tuoteryhmissä
3. Hintojen kaksinkertaistaminen
4. Politiikkatoimenpiteet
5. Tuotannon keskittäminen ”Karhisen raportin” hengessä tehokkaimmille tiloille

Tuosta nykytasostako hinnat pitäisi vielä tuplata?

***

Luomu Suomessa 2018 -koosteessa julkaistiin taas kerran tämä tutkimustieto:

Quote
Luomukulutuksen kehitys
[...]
• Valtaosa kuluttajista ostaisi enemmän luomutuotteita,
jos ne olisivat edullisempia.
• Myös tieto luomun eroista tavanomaiseen tuotantoon
verrattuna sekä luomutuotteiden laajemmat valikoimat
saisivat kuluttajat ostamaan enemmän luomua.

Lähde: Kantar TNS /
Luomun kuluttajabarometri 2017

Tietysti, jos sitä tutkittaisiin, hyvin suuri osa kuluttajista saattaisi ilmoittaa ostavansa mitä tahansa tuotteita jos "ne olisivat edullisempia"?

« Last Edit: 25.04.19 - klo:13:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12248
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #227 on: 07.05.19 - klo:04:31 »
Keskisuomalaisen maksullisesta artikkelista "Näin suomalainen lottovoittaja toimii: Ostaa Skodan ja jatkaa lottoamista – katso myös Jyväskylän sijoitus "onnenkaupunkien" joukossa", Googlen kautta:

Quote
Eräs voittaja pohti, että ryhtyy jatkossa ostamaan tavallisten hedelmien sijaan luomua.

Lottovoittajakin pystyy siis säilyttämään tietyn todellisuuden tajunsa.  ;D

Vrt.  tähän.
« Last Edit: 07.05.19 - klo:07:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12248
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #228 on: 20.05.19 - klo:04:03 »
Tässä on kyllä kyseessä varsin erikoinen kasvi Suomessa ...

Tämä ravintolaruoka ei tule kasvottomasta tukusta: Karjankasvattaja, kalastaja ja luomuviljelijä kertovat, millaista sinnikkyyttä vaatii työskennellä ravintoketjun alkupäässä (Aamulehti)

... mutta bongataanpa tämä lausunto luomuhinnoista ja niiden syistä luomuviljelijältä:

Quote
Luomutuotanto vaatii paljon työtä ja sen takia tuotteiden hinnatkin ovat huomattavasti market-tavaraa kalliimpia. Jos normaalin bataatin saa kaupasta 2–3 eurolla kilo, kotimainen luomu maksaa jopa kymmenen kertaa enemmän.

Koska kasvattamisessa on niin paljon käsityötä, tilan toiminta on ja pysyy pienimuotoisena.
(lihav. HJ)

Eikä ole spekulaatioita siitä, että jos luomubataattia vain ostettaisiin enemmän, niin kyllä sen hinta laskisi.
« Last Edit: 20.05.19 - klo:04:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12248
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #229 on: 10.06.19 - klo:05:05 »
Saksassakin on epäselvää, mistä luomuviljelyn kannattavuus oikein tulee:

German farmers rely on subsidies, says young female farmer

Quote
In any case, Buntz is critical of the lack of freedom of choice.

“Politicians set the targets and we, farmers, are like the puppets that carry them out. Our room for manoeuvre is becoming increasingly limited,” she said.

The financial dependence on CAP subsidies also makes farmers uncomfortable. “It annoys me that most of our income comes from the state, without which we would not even be able to exist. We benefit from these subsidies. Why can I not see my products being appreciated by making more profit?” she added.

The problem could only be solved if value chains were shortened, without the processing and retail industry receiving a big part of the profits made from agricultural products.

For this to happen, prices would have to increase. But Buntz complained that more could be done to ensure customers are willing to pay for sustainably and organically produced food.

MEP Häusling had no sympathy for such an argument. “As long as our society is prepared to throw away 30% of our food, the few extra cents are not a valid argument,” he said.
(lihav. HJ)

Häusling on eräs Europarlamentin luomuguruista.

Ilmeisesti epäselvää on myös, mitä odotuksia hintakehityksestä on. Tai mikä nykytaso on. Tuo "muutama sentti" ei kuulosta ihan uskottavalta, jos se yrittää olla luomun ja tavanomaisen hintaeron luonnehdinta. Meidän tietojemme mukaan,  Saksassakaan.

Mutta jännittävästi haastateltu tuossa uskoo, että hallitus voisi ja sen pitäisi tehdä jotain sen eteen, että kuluttajat suostuisivat maksamaan luomuruoastaan enemmän.

Mutta kyllä Suomessakin hallitus ohjelmassaan uskoo voivansa kasvattaa luomun myyntiä. Koska se ei tuo esille ainakaan siinä, että se saisi luomuhintoja alaspäin, niin kaiketi sekin uskoo kykyynsä saada kuluttajat välinpitämättömiksi hintojen suhteen?
« Last Edit: 10.06.19 - klo:07:09 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12248
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #230 on: 16.08.19 - klo:07:29 »
Matti Pekkarisen löytämää luomuilmaa on edelleen myynnissä.

Se tuli nyt esille City-Marketin tarjouskampanjasssa, jossa saa kolme (Juhla Mokka) kahvipakettia kympillä. Ne voivat olla myös luomukahvia. Huomaako asiakas, että hän saa niitä ottaessaan 400 gramman paketin? Ulospäin ne näyttävät samsnkokoisilta kuin tavanomaisen kahvin 500 gramman paketit.

EU kuitenkin nykyisin vaatii kilohinnat. Niinpä asiaa koskevissa ilmoituksissa on esillä alentamattomien tuotteiden hintahaarukka.
« Last Edit: 16.08.19 - klo:07:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12248
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #231 on: 05.09.19 - klo:06:55 »
Tietoa "Luomu-Suomen pääkaupungista":

Aapo ihastui Teplin luomupossuihin

Quote
Luomusianlihan hinta on noin kaksinkertainen tavanomaiseen sianlihaan verrattuna,  luomuliha maksaa noin 3 euroa 35 senttiä kilolta.
  Tapelin siat menevät HKScanille teurastettaviksi ja Tamminen jalostaa lihan kauppoihin ja ravintoloihin. Keskiteurastuspaino on 85 kiloa eli yhteensä Tapelin tilalta lähtee 110 000 kiloa lihaa vuodessa.
  Hannu Kämäräinen  ostaa noin puolet käytetystä luomuviljasta, mahdollisimman paljon lähialueen luomuviljelijöiltä. Omavaraisuus nousee vähitellen, kun  peltoala kasvaa.
[...]
Kämäräisellä ei ole laajentumistavoitteita, sillä luomulihan kysyntä on haasteellista sen kalleuden takia.
  – Kaupoissa luomulihan ja luomutuotteiden kysyntä kasvaa, ihmiset ovat kiinnostuneita luomusta, korkea hinta rajoittaa kuitenkin myyntiä.  Ostamista rajoittaa sekin, että meillä Suomessa tavanomainen tuotanto mielletään jo puhtaaksi ja eettiseksi ja sianliha on halpaa. Luomulihantuotanto on vielä eettisempää kuin tavanomainen tuotanto, tällaisilla tilaisuuksilla juuri tuodaan esille, että luomutuotanto on  toisenlaista.

Luomukinkuista kyllä olemme edellä bonganneet kolminkertaisia ja korkeampia hintoja.

Tamminen on siis hyvin bisneksessä edelleen, vaikka Talman Luomu putosi pelistä pois. Luomukinkkuja saadaan jouluksi, olkaa huoletta.  ;D

Jos viime vuoden tuloksiin voi verrata, tuo tila yksin tuottaisi n. 15% Suomen luomusianlihssta. Eikä aio laajentaa. Juuri hinnan takia. Jota ei (rivien välissä sanottuna) ole mahdollista alentaa.

Tuossa tuli sitten osa selitystä siihenkin, miksi luomueläintiloja on Suomessa niin vähän: tuossa useat tilat toimivat tavallaan tuon eläintilan "augmentteina".
« Last Edit: 05.09.19 - klo:07:40 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12248
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #232 on: 09.09.19 - klo:04:36 »
Epäonnistunut, suorastaan falski luomuhintojen puolustelu ja selitysyritys tällä uudella luomusaitilla:

Terveydestä puhuttaessa kavahdetaan "kallista" hintaa

Quote
Lähiluomun kysyntä ja kulutus on kasvanut paljon myös Satakunnassa, joka takaa kuluttajan näkökulmasta kilpailukykyisemmät hinnat. Silti toisille luomu = kallis hinta. Mistä tämä ajatus tulee? Sillä läheskään aina näin ole. Ja henkilökohtaisesti maksan ihan mielelläni hieman enemmän tuotteesta, jonka tiedän olevan puhdasta, ravinteikasta ja keholle hyväksi sekä eettisesti ja ekologisesti tuotettu. Yleensä luomutuotteet voittavat myös maussa.

Otetaanpa esimerkki. Mielestäni on suorastaan ironista ja surkuhupaisaa, että karkkipussista kolme euroa on ihan käypä hinta, puhumattakaan kuusi euroa maksavasta oluttuopillisesta, mutta kun ruvetaan puhumaan hyvinvoinnista ja yli kahden euron kilohinnasta luomuporkkanassa, kavahdetaan ja valitaan kilohinnaltaan 40 senttiä halvempi tavanomaisestiviljelty hollantilainen porkkana. Seuraavan hyllyn nurkalla paasataan naapurin Terttu-Uoleville hiilijalanjäljistä heilutellen porkkanapussia, joka on juuri lennätetty yli 2000 kilometrin päästä, jotta Pirkko-Petteri säästi 40 senttiä ruokaostoksissaan.

Näkyykö valinta tavanomaisen ja luomun välillä edes normaalin työssäkäyvän suomalaisen taloudessa? (Katso alla olevasta kuvasta hintaeroja luomun ja tavallisen tuotteen välillä!)

Sillä jos katsoo tuota mukaan liitettyä kuvaa, niin siinä löytyy todellakin esimerkkinä porkkana ja tuo hintaero. Mutta se löytyy kotimaisista porkkanoista! Ei siinä lentokonetta ja Hollantia tarvittu. (Tavanomaista kotimaista porkkanaa löytyi Foodiesta tuotakin halvemmalla, hintaeroa luomuun yli euron.)

Lisäksi ko. saitti toisaalla, kauppa-sivullaan joutuu myöntämään:

Quote
Osa päivittäistavarakaupan luomumyynnin arvoon laskemista tuotteista on ”tuontiluomua”. Tämä on luonnollista niiden tuoteryhmien osalta, joita ei Suomessa pystytä ilmasto-olojen puolesta tuottamaan. Arviota siitä, kuinka iso osa myytävästä luomusta on tuontia tai kotimaista ei ole julkaistu.

Niinpä. Tuolle tiedon puutteelle on täällä jo annettu nimikin: "ceterum censeo". Sillä löytyvät meidän valittelumme asiasta. Ja myös se viimeisin tietomme, että suurempi osa myydystä luomusta on tuontia kuin kotimaista.

Tuo hintavertailu (eli se vaikealukuinen kuva) kyllä tukee itsessään yleistystä, että "lähes aina" luomutuotteet ovat kalliimpia. Vaikka siinä on sitten yritetty selllaista temppuakin, että normaalin luomuperunan hinnan viereen on laitetta tavanomaisen puikulaperunan hinta.

Mitä siihen oluttuopilliseen tulee, kyllä se yhtä paljon (tai enemmän?) maksaa, jos se on luomuolutta. Sama on karkkien kanssa. Joita niitäkin yritetään myydä, tietysti, terveellisyydellä. Ynnä eettisyydellä yms. eli koko sillä tutulla luomun myyntilausepaketilla.

Hintaero ei näy normaalin työssäkäyvän taloudessa, se on totta. Mutta se ei näy siksi, että normaali työssäkäyvä ei osta luomua, tai ostaa sitä hyvin vähän. Jos tuota luomuporkkanaa ei ole ostettavissakaan kuin n. puoli kiloa per työssäkäyvä vuodessa, missä se näkyisi?

***

Jotenkin "ironista ja surkuhupaisaa" on minun mielestäni se, kun tuo saitti puhuu yleisesti satakuntalaisen lähiluomun tärkeydestä (kuten ensimmäisessä lainauksessa), että se ravintolasivullaan etsii pääkaupunkiseudun luomuravintoloita:

https://www.luomuisasatakunta.fi/luomuravintolat/

Quote
Kartoitamme erityisesti pääkaupunkiseudun kotimaisia luomutuotteita tarjoavia ravintoloita ja kootaan verkkosivuille hankealueelta koottua rekisteriä luomutuottajista, jotka voivat tarjota tuotteitaan em. ravintoloille. Kiinnostuitko? Ota yhteyttä!

Itse asiassa, ensi alkuun, he löytäisivät aika paljon noita niniä täältä meiltä.  ;D

Tuo on ilmeisesti kuitenkin välttämätöntä, koska Satakunta K-ryhmän kartassa vuoodelta 2016 ei näyttänyt kovinkaan luomua innokkaasti ostavalta alueelta. Jos eivät tuon enempää ostaneet kaupoista, tuskinpa sitten ravintoloistakaan. Voi olla, että Satakunnassa ei ole yhtään luomuravintolaa.


PS. 10.09.19: Satakuntalaisten ihan oikeasta luomun kysynnästä meillä on ollut ohimennen puhetta jo aiemminkin, toisessa triidissä.
« Last Edit: 10.09.19 - klo:08:38 by Heikki Jokipii »