• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?

Started by Heikki Jokipii, 13.08.08 - klo:16:14

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

#195
Hämeenlinnassa väitetään olevan näin:

https://www.kaupunkiuutiset.com/uutiset/280062-luomulihalle-riittaa-kysyntaa

QuoteLuomulihalle löytyy tänä päivänä kysyntää. Luomunautaa on saatavilla samaan hintaan kuin "tavallista" naudanlihaa.
[...]
" Luomu on nykyisin samanhintaista kuin väkirehuja syöneestä naudasta tuotettu liha, [Katinalan Lihakaupan yrittäjä Tuomas] Mikkola sanoo.

Uskoisiko tuon, jos kauppias itse sen noin sanoo? Vai olisiko syytä tehdä joitakin tarkistuksia? Toisaalta tämä kauppias on keksinyt näppärän tavan pienentää tai välttää kustannuksia:

QuoteHän siirtyi liikkeen tarjonnassa naudanlihan osalta pelkästään luomuvaihtoehtoon.

Erillistä omaa lihan käsittelylinjaa ja -välineistöä ei siten hänen kaupassaan tarvita.

***

Vertailu esim. Foodien avulla onkin yllättävän vaikeaa, joulukinkkuihin verrattuna. "Naudanliha" kun ei ole yksi tuote. Mutta yritetään, katsotaan onko se tehtävissä.

Mutta kummallisesti kyllä sitten luomunaudanlihan tuotanto laski 10% viime vuonna!? Kuinka nyt noin, jos kysyntää olisi eikä hintakaan haittaisi?


PS. 4.4.18: Yritin vähän hintavertailua "paikan päällä", läheisessä Prismassa (siis Helsingissä), viime viikolla, pakattujen lihojen hyllyssä. Mutta luomunaudanlihaa ei juurikaan ollut saatavissa. Vain yksi tuote, jolle en löytänyt sopivaa tavanomaista vertailukohdetta.

Heikki Jokipii

#196
Tämä on kauppiaiden tapa kertoa yli kolminkertaisesta hinnasta:

Luomu toimii kananmunissa

QuotePoikkeuksellista on myös, että kananmunissa luomun markkinaosuus on korkeampi kuin missään muussa tuoteryhmässä, yli 15 % " vaikka samaan aikaan luomun hintapreemio munissa on myös poikkeuksellisen suuri tavallisiin verrattuna.
(lihav. HJ)

Ihan rehellisesti tuo on kerrottu. Mutta ei tuotu esille sitä, että kananmunissa laskettuna osuus on siten vain noin kolmannes tuosta yli 15 prosentista.

Heikki Jokipii

#197
Quote from: Heikki Jokipii on 23.03.17 - klo:06:08
Uudesta Luomu Suomessa 2016 -koosteesta selviää hauskalla tavalla luomukananmunien hinta. Kulutusdialla (s. 12) on tieto:

QuoteLuomun markkinaosuus eri tuoteryhmissä on korkein
kananmunilla; luomua on 15 % kananmunien
kokonaismyynnistä (arvosta).

Kun taas tuotantodialla (s. 8 ) on tieto, että luomukananmunien osuus on 5 prosenttia.

Ergo: hinta on v. 2016 ollut kolminkertainen.


PS. 23.3.17: Täsmennys, jos matematiikasta tarkka Jarrumies tämän näkee: siis oikeasti yli kolminkertainen, n. 3,4 -kertainen. :D

Samaan tapaan laskettavissa on myös luomumaidon hinta, huomasin koosteesta 2017:

Luomumaidon myynti oli arvosta 4%, tuotanto litroista 2,7%. Niinpä hinta oli keskimäärin n. 1,5-kertainen.

Päivitys luomukanamunista 2017: arvosta 17%, kiloista 5,7%.  Aika tarkkaan hinta oli siis keskimäärin edelleen 3,4-kertainen.

Muihin esillä olleisiin tuotteisiin tuota niksiä ei valitettavasti voi soveltaa.

Heikki Jokipii

#198
Tuossa Pro Luomun koosteessa oli tavanomainen, usein ja taas toistettu lause:

Quote• Valtaosa kuluttajista ostaisi enemmän luomutuotteita,
jos ne olisivat edullisempia.

Jompi kumpi ei tässä stemmaa. Joko tuo, tai sitten tuon esimerkin, hämeenlinnalaisen lihakauppiaan (edellä 23.03.18) ja hänen kaltaistensa väite siitä, että hintaero olisi supistunut, jopa olemattomiin.

Heikki Jokipii

#199
Quote from: Heikki Jokipii on 20.05.16 - klo:05:04
Tässä K-citymarketin tarjouksessa hinta jo lähenee järjellistä (tuohon yli 100 euron kilohintaan verrattuna)  ...

"Luomu Baby pinaatti 65g
30,77/kg
Hinta voimassa
19.5.2016 - 22.5.2016"

... mutta on edelleen siis noin tuplasti sen, mikä Amerikoissa. Vaikka vielä siellä "luomutuki" tietääkseni täytyy repiä hinnassa. Ja jos se on tarjous, merkitsee se tietysti sitä, että normaalisti hinta olisi korkeampi. Edelleen oikeastaan kaikki ihmettelymme jäävät voimaan.

Vertailukohdaksi vielä saman tuotteen hinta tavanomaisena Foodiesta: 14,90 euroa kilo.

Mutta tuosta hetkellisestä ja aika vähäisestä järjellisyyden puuskasta on kyllä palattu järjen tuolle puolen:

https://holvi.com/shop/ahlberginpuutarha/product/a9f8c803d30d1325e6717dcf4956e904/

QuoteBabypinaatti 50g, luomu

4,50 ,
Sis. ALV 14,00%

Eli taas pyydetään 90 euroa kilolta.

***

Tuo babypinaatti tuli mieleen tästä MT:n jutusta

Pöytyäläispuutarha löysi pelastuksen pinaatista " Babypinaatti on kotimainen vaihtoehto ulkomaantuonnille

Kyseessä ei ole siis sama firma kuin edellä.

Heikki Jokipii

#200
Tämä nettiyritys pyrkii  jo nimestään alkaen esittämään itsensä fiksujen (eli ilmeisesti hinta- ja laatutietoisten) kauppana. Nyt se tarjoaa tätä:

DS 1KG KIDESOKERI LUOMU

QuoteHinta 1,70 , OVH 3,15 ,

Jos tuon nettimainoksen lukija sattuu piipahtamasn saitillamme, hän voi tarkistaa, kuinka "fiksu valinta" tuo loppujen lopuksi on, täältä.

Heikki Jokipii

#201
Tähän lyhyeen uutiseen, tutkimuksen tiivistelmään, on saatu mahtumaan kaksi täysin vastakkaista eli ristiriitaista tietoa (lihav. HJ):

Luomuperunaa onnistuneesti ammattikeittiöihin

QuoteAikaisemmissa tutkimuksissa on todettu, että luomuperunan käyttöä ammattikeittiöissä estää luomuperunan heikko saatavuus suurempina erinä, korkea hinta ja ennen kaikkea alhainen jalostusaste.

QuoteLuomuperunaa käyttävät ammattikeittiöt, jotka ovat lähtökohtaisesti luomuun sitoutuneita. Syitä luomuperunan käyttöönottoon ammattikeittiöissä olivat mm. sen edullisuus ja käytön helppous,ympäristöohjelman toteuttaminen, eettisten periaatteiden noudattaminen tai laadukkaamman vaihtoehdon tarjoaminen.

Olisiko hinta tullut alemmaksi, lähemmäksi tavanomaisen hintaa? Ei ole. Koska syyt sille, että tuplahinta pitää saada, eivät nekään ole mihinkään muuttuneet (lainaus ko. raportista):

QuoteKeskimääräinen luomuperunasato on 13 700 kg/
ha, kun se tavanomaisessa perunantuotannossa
on 27 800 kg/ha. Luomuperunan sato vaihtelee
suuresti kasvitautien ja sääolosuhteiden vuoksi.
Luomuperunantuotannossa suurin ongelma on
perunarutto, jonka torjunta luomutuotannossa on
erittäin haasteellista. Pahoina ruttovuosina sato on
jäänyt alle 10 000 kg/ha, kun taas kuivina vuosina,
jolloin perunaruttoa on vähemmän, keksimääräi-
nen luomuperunasato on ollut 15 900 kg/ha. (Iivo-
nen ym., 2014)

Eikä siitä vuoden 2017 yhteensä 9 miljoonasta kilosta ollut paljon jaettavaksi koti- ja ammattikeittiöiden välillä. Ja aiempina vuosina kokonaissadot olivat vielä pienempiä.

Jarrumies



Tässä luomuperunan vuosien 2006-2017 sadot (kg/ha) ja osuus kokonaissadosta:

http://statdb.luke.fi/PXWeb/pxweb/fi/LUKE/LUKE__02%20Maatalous__04%20Tuotanto__18%20Luomusatotilasto/01_Luomusato.px/sortedtable/tableViewSorted/?rxid=cc696ebd-8240-42e4-b44c-47cb830a18f2

Laji
Vuosi
Hehtaarisato (kg/ha)
Luomun osuus kokonaissadosta (%)

Peruna 2006 15330 0,8
Peruna 2007 12560 0,5
Peruna 2008 13800 0,7
Peruna 2009 14280 0,5
Peruna 2010 .. ..
Peruna 2011 15880 0,8
Peruna 2012 10900 0,9
Peruna 2013 15290 1,1
Peruna 2014 10440 0,8
Peruna 2015 9150 0,9
Peruna 2016 12250 1,2
Peruna 2017 13710 1,5

Heikki Jokipii

#203
Vauva.fi:ssä keskusteltiin aiheesta:

QuoteMiten voi olla että REKO:ssa raparperi maksaa 5 eur / kg kun kaupasta saa 3,96 eur / kg?

Vastauksena tuohon tarjottiin mm. tätä:

QuoteTodennäköisesti ne on luomua, mutta ei sertifioitua. Silloin sitä ei saa kutsua luomuksi.

Niin itsestään selviä ovat luomun korkeammat hinnat, että luomu koetaan tuossa jopa asian oikeutukseksi?

Heikki Jokipii

#204
Tämmöistä täyttä roskaa sopii yksityisen blogin kirjoittaa, katsovat he:

3 tieteellisesti todistettua syytä siirtyä luomuruokaan

Quote2. Saat samalla rahalla yhtä paljon ravinteita

Luomuruoka on kyllä kilohinnaltaan kalliimpaa, mutta saat samalla rahalla vähintään yhtä paljon tärkeitä ravinteita ja hivenaineita.

Ensinnäkin, on juuri tieteellisesti hyvin kyseenalaista, pitääkö tuo ollenkaan paikkansa. Toiseksi, jotta tuo hintaperustelu kestäisi, pitäisi näitä ravinteita ym. olla 2-3 -kertainen määrä! Ainoan plussan voi antaa tuossa siitä, ettei edes yritetä väittää luomun olevan samanhintaista.

Heikki Jokipii

#205
Lietlahden tila kertoo ilmeisen ylpeänä:

QuoteTilallamme tuotettujen luomuporkkanoiden juuret ovat puhtaassa maassa. Yhdessä sopimustuottajiemme kanssa tuotamme kolmanneksen kotimaisista luomuporkkanoista.
[..]
Tilan toimintaa ohjaa ajatus laadukkaista tuotteista ja paikallisten resurssien mahdollisimman tehokkaasta hyödyntämisestä tuotannossa. Viljelyssä kasvien lannoitus perustuu suureksi osaksi viherlannoitukseen eli viljelykierrossa kasvatettaviin typensitojakasveihin. Lisäksi tila on mukana biokaasulaitos BioHauki Oy:n toiminnassa. BioHauki Oy jalostaa Haukivuorelaisten karjatilojen lannasta liikennebiokaasua ja luomukelpoista lannoitetta.

(Siis hiukan loisimistakin.)

Mutta tässä on se lopputulos. Tämä asetelma ei liene vuodesta 2014 muuttunut:

Luomuvihannes ei kasva halvalla

QuoteLuomuvihannesten tuottaminen on huomattavasti kalliimpaa kuin tavanomaisten vastaavien. Hurjin ero tavanomaiseen on luomuporkkanalla, jonka tuotantokustannukset nousevat jopa 150 prosenttia.

Kaupassa se tarkoittaa noin kaksinkertaista hintaa. Luomuporkkanoiden tuotanto v. 2017 oli kyllä myös edellisestä vuodesta pienentynyt, mistä se sitten johtuikaan. Ettei vaan vähän kysynnän heikentymisestä? Joka taas, ei kai, korkeasta hinnasta? Jota hintaa kuluttajat eivät sittenkään suostu maksamaan tarinoista ja 1600-luvulle ulottuvasta historiasta?

Heikki Jokipii

#206
Tässä Hesarin mielipidekirjoituksessa (Sari Hyytiäinen, Kouvola, 5.7.18) on muitakin kyseenalaisia (mutta kyllä tavanomaisia) oletuksia ...

Ekologisesta kuluttamisesta tehtävä itsestäänselvyys

QuoteLuontoa säästävistä tuotteista ja palveluista on tehtävä niin houkuttelevia, ettei tavalliselle kuluttajalle tule mieleenkään valita muuta.

(Maksumuurin takana, jäljensin loput paperilehdestä)

.. mutta kiinnittäisin huomiota erityisesti siihen, miten helppoa hän olettaa olevan näitä hintoja säädellä. Ja vieläpä globaalisesti:

QuoteEsimerkiksi lähi- ja luomuruoasta, sähkö- ja hybridiautoista, joukkoliikenteellä matkustamisesta, vihreästä sähköstä ja ekologisesti valmistetuista tuotteista on globaalisella ja kansallisella tuella tehtävä kuluttajille edullisempia kuin ilmastoon haitallisesti vaikuttavista tuotteista ja palveluista.

Tällä hetkellä ekologinen kuluttaminen on turhan pienen joukon harrastelua, ja suuri yleisö ostaa sitä mikä on edullisinta,
(lihav. HJ)

Ne muut kyseenalaiset oletukset:

- vaikuttaako todella lähi- ja luomuruoka hiilididioksidipäästöihin vähentävästi?
- onko vihreä sähkö se vaihtoehto? Entä ydinsähkö?

Tuo tuossa alemmassa lauseessa on kyllä sinänsä oikea oivallus, mutta onko se sillä muutettavissa, että suuri tai suurin osa hinnasta maksettaisiin verovaroista? Varsinkin, jos ko. tuotteista saatava ekologinen hyöty on vähintäänkin kiistanalainen?

Heikki Jokipii

#207
Tämä pohdiskelu koskee kyllä luomukosmetiikkaa ...

https://bambiandthecity.wordpress.com/2018/09/08/nurme-edullista-luonnonkosmetiikkaa-naapurista/

QuoteMaritilla oli monia muitakin fiksuja ajatuksia, koskien esimerkiksi luomuraaka-ainetta ja ”tavallista” luonnollista raaka-ainetta. Nurme esimerkiksi miettii tarkkaan, mitkä raaka-aineet on järkevää valita luomuviljeltynä, mitkä sen sijaan ”tavallisesti” viljeltyinä. Luomu on kalliimpaa, mikä usein johtaa siihen, että jos muutenkin kallista raaka-ainetta käytetään luomuviljeltynä versiona, löytyy raaka-ainetta itse lopputuotteesta huomattavasti pienempi määrä, muuten se tulee liian kalliiksi. Siksi jotkut ainesosat on järkevämpää valita ei-luomuna, jolloin pitoisuus voidaan pitää korkeana ilman että tuotteen hinnan tarvitsee hipoa taivaita.

... mutta varmasti se pätee muuallakin. Siinä on ilmeisesti selitys mm. sille, miksi eräät/monet ravintolat ilmoittavat käyttävänsä "mahdollisuuksien mukaan luomua". Tai että ilmoitetaan raaka-aineiden olevan "luomu- ja lähiruokaa".

Heikki Jokipii

#208
Tällaisia ostajia on koolla tai saadaan koolle joskus ....

Tuottajat päättivät hinnat Lappeenrannan maaseutumarkkinoilla " ja halukkaita ostajia riitti jonoksi asti

Quote" Hintoja ei tule juuri vertailtua kaupan hintoihin. Luomu on meidän juttu, ja täältä sitä löytyy. Täältä saa myös tuotteita, joita ei ole marketeissa. Yleensä se maksetaan, mitä myyjä pyytää, ja äsken vähän enemmänkin

... mutta tuskinpa tuosta on luomuväellekään mitään yleisempää opittavaa.

Heikki Jokipii

#209
Tämä ajatus näyttää yhä uudelleen pompsahtavan jossain esille, nyt tässä kirjoituksessa.

QuoteLuomu on aiemmin merkinnyt minulle vain kallista hintaa, vaikka todellisuudessa näin ei ole. Osa luomutuotteista saattaa olla jopa tavanomaista edullisempia. Ne ovat myös taatusti puhtaita.
(lihav. HJ)

Esimerkkejä halvemmista luomutuotteista ei sitten koskaan tuoda esille. (Onko sellaisia? Satunnaisia alennustuotteitahan ei voi sellaisiksi laskea. Eikä esim. ystävän luomutilalta "tutunkauppaa" ostettuja tuotteita.)

Jatkonkin "logiikka" on tuttu ja tavanomainen. Luomutuotteet eivät ole kalliimpia, mutta niistä on oltava valmis maksamaan enemmän.

Samaa ajatusta ja "logiikkaa" meille viime vuonna tarjosi Merja Koski. Jota edelleen mainostetaan "tietokirjailijana".