Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Yrittääkö kuluttajaliike ”eettisessä kuluttamisessa” haukata liian isoa palaa?

Kuluttajaliikkeen ja sen järjestöjen pitäisi toimia kuluttajien puolesta, olla heidän ”etujärjestönään”. Tältä pohjalta se valvoisi, ettei kuluttajaa huijata, että hinta-laatusuhde on kaupan olevissa tuotteissa kohdallaan, että tuotteiden mainonta ei harhaanjohda jne. Tässä tehtävässään kuluttajaliikkeen pitää tietysti pyrkiä olemaan äärimmäisen riippumaton tuottajista ja myyjistä. Ja tietysti täysin tasapuolinen eri tuottajia ja tuottajaryhmiä kohtaan, puolto johonkin suuntaan veisi siltä uskottavuuden.

Pääsääntöisesti näin onkin. Mutta kun tähän kuvioon on myös tullut mukaan ”maailmanparannus” kuluttamisen kautta, ”eettinen kuluttaminen”, ei ole enää aina niin selvää, missä määrin kuluttajaliike on pystynyt säilyttämään kriittisyytensä ja puolueettomuutensa, ja missä määrin nämä erilaiset uudet tavoitteet ”lyövät korville” kuluttajaliikkeen alkuperäistä ideaa.

Tämä tulee valitettavan hyvin esille Suomen Kuluttajaliiton juuri avaamalla

Eettinen valinta -sivustolla .

Kun puhutaan erilaisista ympäristö- ym. hyödyistä, tullaan samalla myös helposti suosituksiin, jotka vähentävät kilpailua ja siten lopulta heikentävät kuluttajan asemaa. Läpikäyvänä aatteena ko. sivuilla on mm. tietty protektionismi: on kuulemma ”eettistä” suosia suomalaista ja lähellä tuotettua, ja matkaillakin pitäisi mieluummin vain kotimaassa. Mutta onko se aina edes ”eettistä” ja parantaako tämä linja kuluttajan asemaa? Kaiken kaikkiaan nettisivustoon on koottu - pohtimatta yhtään saati sitten loppuun asti - sekalainen joukko asioita, joiden pitäisi olla ”eettisiä”.

Erityisen ongelmallisia ovat ruokaan liittyvät suositukset ja siellä erityisesti linja, että luomuruoka olisi jotenkin ”eettistä”. Tätä vastaan on sivustollamme esitetty jo ennenkin vankkoja vastaväitteitä, mutta nyt käydään ne uudestaan läpi, käyttäen pohjana Eettinen valinta-sivuston väitteitä, jotka yksityiskohtaisesti ruoditaan. Alla olevasta linkistä pääset tähän keskusteluun.

On outo tosiasia, että kuluttajaliike on kansainvälisesti ottanut suosikikseen luomuruoan, ja ollut mm. aiemmin huolissaan sen saatavuudesta. Tämä on paradoksaalista ainakin, jos ajattelemme luomun hinta-laatusuhdetta verrattuna tavanomaiseen. Kuluttajaliikkeen olisi pikemminkin pitänyt olla närkästynyt siitä, että samaa (tai jopa huonompaa) ruokaa myydään eräällä ”mainostempulla” kalliimmalla osalle pahaa aavistamattomista kuluttajista.

Keskusteluun ” Onko luomu eettistä kulutusta?”

Heikki Jokipii, 21. 11. 2007.

Takaisin uutislistaan

Puu

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry