Mielenkiintoinen ajatuskoe:
Katso, paljonko ruokamenosi kasvaisivat – näin käy, jos maatalouden tukiaiset lopetettaisiinMutta eikö tuo teoreettinen laskelma tulisi tehdä myös luomutuotteista? Paljonko ne maksaisivat, ellei niille maksettaisi tukiaisia?
Nämäkin prosentit ilmoitettaisiin tällöin myös luomutilojen osalta:
Maataloustuet vaihtelevat sen mukaan mitä tila tuottaa, joten tukien poistaminen heijastuu tuotteiden hintoihinkin eri lailla. Esimerkiksi viljatilan liikevaihdosta on tukien osuus 55 prosenttia, naudanlihan tuottajalla 50 prosenttia, maitotilalla noin 33 prosenttia, sikatilalla 20 prosenttia, kanalassa 10 prosenttia ja kasvihuonetuotannossa (esim. tomaatti ja kurkku) 5 prosenttia.
Luomutiloillahan nuo tuetkin ovat suurempia kuin tavanomaisilla tiloilla, tuon mainitun vaihtelun lisäksi.
Uutisen listassa ei ollut yhtään luomutuotetta. Ainakaan niitä ei mainittu, ks. kuitenkin alla: *)
Tämäkin ilmiö tulisi arvioida luomutuotteiden osalta erikseen (lihav. HJ):
Jos maataloustuet poistettaisiin oikeasti Suomesta ja EU:sta, kuinka elintarvikkeiden hinnoille silloin kävisi?
– Tämä onkin huomattavasti vaikeampi kysymys. Ruuan hinta nousisi todennäköisesti paljon vähemmän kuin 15 prosenttia, sillä on huomioitava tuonnin lisääntymisen mahdollisuus, tukien poistamisen myötä tapahtuva tuotannon tehostuminen ja tuotantopanosten kuten esimerkiksi pellon hinnan aleneminen, Niemi toteaa.
Koska tuotannon tehostumisen ei luomussa ole paljon mahdollisuuksia, ja kotimaisen luomun hinnat jo ennestään korkeat, eli nostamisvaraa vähän, tässä skenaariossa varmaan korostuisi tuo lihavoimani vaihtoehto.
*) Hintatietojen lähteenä oli: Tilastokeskuksen kulutushyödykkeiden keskihintaseuranta. Minulle on nyt hiukan epäselvää, seuraako se luomutuotteiden hintoja, erikseen? Aika typerä ratkaisu olisi, jos ne sellaisinaan olisivat mukana noissa keskiarvoissa.
Tässä saatiin muuten nyt ensimmäistä kertaa tämä kokonaismyynnin luku vähän virallisemmin (lihav. HJ):
– Suomalaisten elintarvikeostokset ilman alkoholia ovat noin 13,5 miljardia euroa vuodessa ja viljelijöiden saamat kansalliset ja EU-tuet yhteensä noin 2 miljardia euroa vuodessa. Jos kaikki tuet poistettaisiin ja niiden osuus lisättäisiin kuluttajan maksamaan ruuan hintaan, ruoka kallistuisi laskennallisesti noin 15 prosenttia, olettaen että kaikki muu ruokaketjussa pysyisi ennallaan, laskee tutkimusprofessori Jyrki Niemi Luonnonvarakeskuksesta.
Kun se tulee Lukelta. Aiemminhan sen on
joutunut laskemaan Pro Luomun antamien lukujen pohjalta.