Tuo arvio oli siis luomun osuudesta lihan myynnistä. Vastaava arvio samalta vuodelta 2015 Suomesta on keskustelussamme:
http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=162.msg8287;topicseen#msg8287Eli meilläkin, yhteensä, alle prosentin.
Luomulihan tuotannosta Saksassa meillä ei siis ole vertailukelpoisia lukuja. Mutta tuntuma nyt on, että Saksan, Suomen ja Ruotsin tilanne on hyvin samanlainen: luomulihaa luultavasti tuotetaankin aikamoisen vähän, mutta joka tapauksessa myydään hyvin vähän.
Hyvin samantyyppinen näissä maissa näyttää olevan luomulihan kulutuksen sisäinen rakennekin:
"Bei Fleisch ist der Bio-Anteil noch geringer und liegt etwa bei Geflügel bei 0,7 Prozent, bei Schwein bei 1,2 Prozent und bei Rind bei 2,4 Prozent."
Eli siipikarjassa osuus on häviävän pieni, samoin sianlihassa, naudanlihassa sitten vähän korkeampi.
Tuossa ei edes vielä kosketeltu hintaa, Saksan osalta. Samalta linkatulta saksalaisen kuluttajajärjestön sivuilta löydämme arvion, että luomuliha maksaa "jopa" tuplasti tavanomaiseen verrattuna (jota asiaa muuten ko. järjestö
ihmettelee - mutta ilmeisesti asiantuntemattomuuttaan *), asialle
on perusteensa, lisäkustannuksissa tuotettua kiloa kohti, rehuhehtaareista tarkastelu aloittaen). Ilman tarkempaakin tietoa, tuosta voi päätellä, että luomulihan osuus saksalaisten ravinnosta on sitten minimaalisen pieni, siinä puoli prosenttia. Kuten siis meilläkin, mutta Saksan yleisesti korkeampaan luomukulutukseen nähden hämmästyttävän alhainen. Varsinkin asiasta pidettyyn meteliin nähden, joka sielläkin on huomattava: sielläkin luomua perustellaan hyvin usein eläinten kohtelulla. Mutta näin vähäinen siis sen asian todellinen merkitys on, jopa luomutalouden sisällä.
__________
*) vaan tiedä häntä ihan varmasti. Siellä on kyllä erilaisia lukuja ja kustannusarvioita näkemyksen perusteluksi. Mutta ovatko ne realistisia, onko kaikki huomioitu? Täytyy vielä nuo perustelut tarkistaa.
Mutta minun on myös vaikea uskoa yleiseen, kaikkia toimijoita koskevaan ylihinnoittelupolitiikkaankin, siihen puheeseen kaupan suuremmista katteista luomun kohdalla, joka on Suomessakin yleistä. Sekä luomuväen että luomun kriitikoiden parissa! Eli niin paljon uskon kapitalismiin, että jos joku voisi myydä - vielä kustannukset peittäen - luomulihaa halvemmalla, hän sen myös tekisi. Yksinkertaistaen näin, ehkä tästä enemmän
hintakeskustelussamme.