Sattuipa sillä lailla mukavasti...
Vuonna 2020 leivontabuumi näkyi selkeästi muun muassa luomujauhojen myynnissä, joka kasvoi tuolloin lähes 30 prosentin vauhtia, viime vuonna jauhojen myynti taas laski noin 10 prosenttia. Tästä voisi päätellä, että isoin innostus leipomiseen on laantunut ja ihmiset ovat ehkä vuonna 2021 liikkuneet jo enemmän myös kotiympyröiden ulkopuolella”, pohtii Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras.
... että samaan aikaan myös luomuviljojen tuotanto
laski reippaasti eli 25,6% (tavanomaisen 22,4%). Ei tullut turhaan luomutuotettua, jos myyntikin laski!
Jauhojen osuus (arvosta) oli laskenut 9,5%:sta 9%:iin.
Mutta se oli vain kotileivonta. Jos Hovi ja Lamminparras valittelivatkin luomueineksien puutetta, niin
tämäkään asia ei näytä korjaantuvan. Kauppojen hyllyillä on luomuleipää yhä niukalti. Kuten myös ostoskasseissa.
***
Yleisemminkin asiaa pitäisi tarkastella niinkin, että mitä tavallisia tuotteita
ei myydä tai myydään hyvin
vähän luomuna. Leivän lisäksi tulee mieleen ainakin:
- kala (myös pakasteina)
- muu kuin jauheliha, erityisesti
broileri - olut
- leivonnaiset, konditoriatuotteet
- juusto
(?) Tuleeko mieleen muita?
PS. Luomuvihannesten tarjolla olevat määrät olemme käsitelleet
toisaalla erikseen. Sieltä:
Myös jo yhdellä vilkaisulla äsken saatu vaikutelma säilyy: surkean pienistä määristä oli myös v. 2020 kaikkien kasvisten kohdalla kyse. Huvittuneet laskelmamme edellisiltä vuosilta siitä, miten suomalaista kohti olisi tarjolla vain lautasellinen luomuhernekeittoa yms. voi pitää ennallaan.