Author Topic: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla  (Read 259001 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18291
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #840 on: 17.11.21 - klo:08:05 »
Mikä tulee Tallinnanaukiolle Ruohonjuuren paikalle? Tämä:

Maailmalta tuttu KFC-ravintola avautuu Itikseen vuoden viimeisellä neljänneksellä – Itiksen markkina-alue vetää puoleensa

Luultavasti Itiksen markkina-alue ei kuitenkaan ole kovin otollista luomulle. Se on ollut havaittavissa jo monena jouluna tekemissämme luomukinkkutarkkailuissa.

Hyvin otollista se alue tuntuu ainakin alkuinnostuksen pohjalta olevan tuolle. Ulos Tallinnanaukiolle asti ulottuva jono vielä viikonloppuna.

Niin kiinnostunut asiasta en ole, että itse olisin mennyt jonon päähän. Niinpä ihan varma en voi olla, mutta hyvin todennäköisenä pidän, että tuolla ei ole listalla valittavana luomubroileria.
« Last Edit: 17.11.21 - klo:08:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18291
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #841 on: 18.11.21 - klo:05:09 »
Emme tänä vuonna keskity luomukinkkuasiaan, mutta voidaan huomata kuitenkin tämä tavallaan sesongin avaus:

Joulusesonki on jo hyvässä vauhdissa lihatuotteiden myynnissä – luomukinkut myydään loppuun tänäkin vuonna

Quote
Tammisella tuotetaan joulukinkkuja tänä vuonna reilu 250 000 kg, josta kaikki on kotimaista ja käsinleikattua. Luomukinkkujen osuus on noin 60 000–70 000 kg, jolla määrällä Tamminen on selvästi Suomen suurin luomukinkkujen tuottaja. Määrät ovat viime vuoteen nähden hienoisessa kasvussa.


Tiettyä realismia on siis suurimmallakin tuottajalla. Tietävät, ettei niitä määrättömästi mene. Kun tarjottu määrä on sopiva, tulee sitten todeksi, että kaikki menivät kaupaksi. Siihen n. 2% on luomukinkkujen osuus juuttunut. Josta Tamminen myy n. puolet. Sille tasolle luomukinkkujen osuus pystyi nousemaan, mutta sillä tasolla luomukinkun ihme nyt jatkuu.

Koska hintasuhde on hyvin ennallaan. Foodiesta äsken katsottuna, siellä jo myytävissä Tammisen kinkuissa luomukinkun kilohinta oli lähes kolminkertainen. Tätä Tamminen kertoo odottavansa:

Quote
Kotimaiseen laatulihaan erikoistunut Tamminen Oy odottaa kasvavaa menekkiä joulunaluskauden tuotteille ja myy tänäkin vuonna loppuun kaiken tuottamansa luomulaatuisen joulukinkun.
(lihav. HJ)

Mutta ei lisää tarjontaansa. Määrä on suurin piirtein sama kuin viime vuonnakin.

Pro Luomullakin varmaankin kohta puoleen ilmestyy sen perinteinen luomukinkku-uutinen. Noteerataan sitten sekin, mutta ei jatketa asiasta enempää.
« Last Edit: 18.11.21 - klo:06:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18291
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #842 on: 22.11.21 - klo:15:35 »
Kun heti pandemian alussa esitettiin toiveikas teoria, että se lisäisi luomun kysyntää, niin tuossa luodaan sanoilla vaikutelmaa, että niin olisi muka tapahtunut. Kun numerot ovat ikävästi samanlaisia kuin ennenkin (2,6%) niin vedotaan sitten siihen, että "kiinnostus" olisi lisääntynyt.

Kun sen osaa tästä lukea...

JUHLAVUOSI
Harri Hovi: Pro Luomu luo uudenlaista toimintakulttuuria koko elintarvikealalle


Quote
Kulunutta vuotta on vahvasti sävyttänyt koronapandemia ja sen tuomat muutokset ostokäyttäytymiseen ja toimintatapoihin. Harri Hovi näkee hankalassa ajassa kuitenkin myös hyvää.

”Nämä rajut myynnin heilahtelut ovat mielestäni vain tiivistäneet yhteistyötä. Kaikille uudessa ja yllättävässä tilanteessa olemme Pro Luomun hallituksessa pystyneet yhdessä analysoimaan tulevaisuutta ja pohtimaan, mikä on luomun merkitys kuluttajalle koronan aikana ja sen jälkeen”, hän sanoo.
[..]
Luomun kasvua tukevat Harri Hovin mielestä vastuullisuuden vahva trendi sekä luomun tähän asti toteutunut kasvu. Hyödyntämätöntä potentiaalia kuvaa muun muassa se, että luomun markkinaosuus on naapurimaissa Suomea suurempi.

”Luomun myynti on kasvanut koko 2010-luvun, ja korona-aikanakin luomu on pitänyt pintansa. Kysyntäpotentiaalin toteutumiseen tarvitaan lisää uusia tuotteita, erityisesti niihin tuotesegmentteihin, jotka nyt ratsastavat vastuullisuusaallon harjalla, kuten erilaiset kasvipohjaiset ruuat”, hän pohtii.
(lihav. HJ)

... niin minkäänlaista kysynnän nousua ei korona tuonut mukanaan. Vaikka toisin uskottiin. Olisiko myynti jopa välillä laskenut? No, varmaankin kohta saamme sieltä myös lukuja? — Luomun myynnissähän olemme valitettavan riippuvaisia Pro Luomun tiedoista.

***

Tämä todellakin vahvistaa tilastoja:

Quote
Kysyttäessä Hovin perheen luomusuosikkia, puheenjohtaja vahvistaa luomun myyntidataa kuvaavia tilastoja. ”Meillä luomusuosikit ovat tyypilliset lapsiperheen tuotteet banaani ja maito. Viime aikoina myös kahvi on vaihtunut luomuksi”.

Taas vähän rivien välistä luettuna: Pro Luomun puheenjohtajan perheessä luomun osuus on ilmeisesti aika lailla yhtä minimaalinen kuin K-ryhmän asiakkaillakin. Samaan tapaan (tässä on varmasti reippaasti haastattelutilannelisää!) se oli aikanaan Jorma Ollilankin perheessä:

Ja eliitti korostaa toki tekevänsä näin itsekin: Jorma Ollilankin perheessä, Ajankohtaisen kakkosen haastattelun mukaan, luomu syödään jo nyt 10-15 prosenttia! Vaikka "parantamisen varaa on", totesi Ollila.
« Last Edit: 23.11.21 - klo:14:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18291
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #843 on: 03.12.21 - klo:07:16 »
Tässä tämä luvatusti noteerattuna:

Pienet luomukinkut tämän joulun suosikki – verkkokauppa yhä suositumpi ostokanava

Quote
Pro Luomun arvion mukaan vuoden 2021 joulusesonkiin saadaan noin 90 000 kiloa kotimaista luomukinkkua. Viime vuotta pienemmän määrän taustalla on luomusianlihatuotteiden valikoiman laajeneminen raaka-aineen saatavuuden pysyessä ennallaan.
(lihav. HJ)

Lihatiedotus arvioi, että kinkkua syödään joka joulu 6-7 miljoonaa kiloa. Näin siis Pro Luomun mukaan luomukinkkujen osuus jäisi tänä vuonna 1,3 - 1,5 prosenttiin. Alle viimevuotisen, jolloin se oli n. 2%. Luomukinkun ihme toteutuu nyt näin.

Epäilemättä juuri pieni luomukinkku on jonkinlainen suosikki. Kun se on pieni, sen kokonaishinta ei ehkä samalla tavalla kirpaise. Mutta vaikuttavat pienet luomukinkut sitten siihenkin, että luomukinkkujen osuus noista kokonaiskiloista jää pienemmäksi.

Pro Luomullakin varmaankin kohta puoleen ilmestyy sen perinteinen luomukinkku-uutinen. Noteerataan sitten sekin, mutta ei jatketa asiasta enempää.
« Last Edit: 04.12.21 - klo:07:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18291
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #844 on: 14.12.21 - klo:05:05 »
Emme tänä vuonna keskity luomukinkkuasiaan, [..]

Jossain määrin tuo luvattu pidättyväisyys on jo muodostunut vaikeaksi, kun jo kotiin postiluukusta tunkevat mainoslehdykät sisältävät vallan herkullisia tietoja kinkkujen valtavista hintaeroista tänäkin vuonna.

Mutta pysytään kovana, ja tuossa lupauksessamme!  ;D

***

Ihan ei pysty. Lihatiedotuksen uutisessa se lause oli tänä vuonnakin:

Kotimainen kinkku kuuluu suomalaisten joulupöytään

Quote
Vajaa kolmannes kinkun hankkivista talouksista ostaisi luomukinkun, jos se olisi mahdollista.


Niinpä mekin jo perinteisesti linkkaamme tähän joulu-uutiseemme (2015):

Tilaisitko kotiisi ihan OIKEAN Joulupukin? Jos se olisi mahdollista?
« Last Edit: 14.12.21 - klo:07:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18291
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #845 on: 19.12.21 - klo:13:35 »
Tarkkaan ottaen tämä on fuskua:

https://luomuntarina.fi/news/luomumpi-joulu?gclid=Cj0KCQiAzfuNBhCGARIsAD1nu-_JpGE1PJocy8e8MqYbV_D_7e70drSX1gNGp2LCFLXd2mE0n2EgZ6YaAqDBEALw_wcB

Quote
Luomuherkkupöytäämme kuuluivat ihana pikkujoulujen paras kalaherkku,
[..]
Pikkujoulujen paras kalaherkku
[..]
3. Hienonna haarukalla seoksen sekaan puoli purkillista järjettömän hyvää, savustettua valkosipulista Järki Särkeä.


Että luomuna tarjotaan kalatuotteita.

Koska kotimainen luomukala ei juurikaan Suomessa polski. Ei edes ulkomaalainen.

Ja reseptin kala on kotimaista tavanomaista särkeä:

https://luomuntarina.fi/p/savustettu---valkosipuli-luomu/1277?group=121700&filters=

Siitä voi korkeintaan sanoa, että se on luomun nähnyt, tuon valkosipulin ja rapsiöljyn takia.  8)
« Last Edit: 19.12.21 - klo:18:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18291
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #846 on: 20.12.21 - klo:06:16 »
Jos sinne Ruohonjuureen koskaan eksyy, niin ei se enää ruokakauppa ole, vaan erilaisten tiededenialistien hörhökauppa. Kirkastettua voita, otsonoitua oliiviöljyä, suolihuuhtelupusseja, energisoivia ja piristäviä itsehoitosuihkeita, jotka nyt ovat ihan samaa sarjaa kuin vaikkapa krapulan poistava Axe-suihkusaippua, mutta jostain syystä noita ostetaan niin, että Ruohonjuuri tekee miljoonan liikevoittoa vuodessa.

— klips —

Ja moniko luomutuote on sitten Suomesta, joka tuolla satutaan myymään, niin se on varmaan ihan toinen tarina. Todellisuudessa suurimmalla osalla myytäviä tuotteita ei ole mitään tekemistä terveyden kanssa, vaan ne ovat vain erilaisten vaihtoehtoisiin teorioihin mieltyneiden tämän hetkisiä muotituotteita ja se muoti saattaa muuttua jo huomenna.

Jukka Ruukki Hesarissa:

Sanokaa superfood, kun haluatte hölynpölyä

Toisaalla lehdessä oli puolen sivua Ruohonjuuren mainoksia. Tänään ko. sanaa ei niissä käytetty, mutta asia ei ole ollenkaan Ruohonjuurelle tuntematon:

https://www.ruohonjuuri.fi/collections/superfood-ja-rawfood/paatuoteryhma-terveys

***

Ruohonjuuren tänään Hesarissa tarjoamat tuotteet olivat:

- "retinoliseerumi" ihonhoitoon
- aito luomuvaniljajauhe (1266 euroa/kg. Ja kyse oli tarjouksesta: normaalihinta 1797 euroa/kg!)
- kaurahoitopakkaus
- maitohappobakteerikimara
« Last Edit: 20.12.21 - klo:06:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18291
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #847 on: 25.12.21 - klo:15:33 »
Tämän verran täytyy kuitenkin. Tilastokeskuksessa ei osata laskea:

Joulu tilastojen valossa 2021

Quote
* Kinkkua syödään joka joulu 6–7 miljoonaa kiloa.
* Luomukinkkujen kysynnässä ei tänäkään vuonna näy laskua. Pro Luomun arvion mukaan markkinoille tulee tänä jouluna noin 90 000 kiloa kotimaista luomukinkkua. Erityisesti pienemmät luomukinkut ovat kasvattaneet suosiotaan.


Lihatiedotus arvioi, että kinkkua syödään joka joulu 6-7 miljoonaa kiloa. Näin siis Pro Luomun mukaan luomukinkkujen osuus jäisi tänä vuonna 1,3 - 1,5 prosenttiin. Alle viimevuotisen, jolloin se oli n. 2%. Luomukinkun ihme toteutuu nyt näin.

Tai siellä ei osata lukea: Pro Luomuhan myönsi, että määrä on edellistä vuotta pienempi.
« Last Edit: 25.12.21 - klo:15:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 18291
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #848 on: 20.01.22 - klo:06:31 »
Se edellinen miljoona ei ole paljon näkynyt edes "katukuvassa". Saati sitten toteutuneessa kysynnässä. Mutta näin sitä vain EU-rahoilla jatketaan:

Suomi mukana kansainvälisessä luomuhankkeessa

Quote
EU on myöntänyt Pro Luomulle jo toistamiseen yli miljoonan euron rahoituksen luomutuotteiden menekinedistämiseen Suomessa. Hankerahoitus on osa EU:n vihreän siirtymän tavoitteita.

Pro Luomussa näin:

Quote
– On upeaa päästä jatkamaan EU-rahoitteista luomun menekinedistämistyötä. Nykyinen kampanja on selkeästi kasvattanut luomumerkin tunnettuutta Suomessa ja odotamme innolla, minkälaisia tuloksia saamme uudella kampanjalla, iloitsee Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras.


Me odotamme innolla, että saamme osoittaa, miten tuolla uudellakin kampanjalla on oikeassa kysynnässä vähäisiä tai olemattomia tuloksia. Luomumerkin tunnettuus on ehkä parantunut. Mutta se ei ole kyllä mikään oikea tulos.

Yksityiskohta. Rahan saajana on myös Biodynaaminen yhdistys. Senkään osalta emme tuloksia juuri odota. Tuskinpa vielä vuodenkaan kuluttuakaan biodynaamisia tuotteita on saatavana kaupan hyllyltä. Vaikka siellä tyrkyllä oleminen on ensimmäinen edellytys sille, että jotain merkittävää kysyntää voisi syntyä.

Täytyy myös taas kerran puistella päätä sille, miten kevyesti kansalaisten manipulointi hyväksytään tuolla tavalla osaksi EU:n ja Suomen talous- ja poliittista järjestelmää tai kulttuuria. Vaikka sellaisen kuviteltiin jo olevan maailmassa enää vain menneisyyttä, neuvostojärjestelmän kaatumisen myötä.

Tai tarkemmin: sen yrittäminen. Kun olemme vakuuttuneita, ettei tuo juurikaan onnistu. Mutta tämän kertoo tuossa MMM:n kansliapäällikkö, yhtään häikäilemättä:

Quote
– Viime kesänä valmistuneen Luomu 2.0 -ohjelman yhtenä tavoitteena on luomutuotteiden kulutuksen kasvattaminen viiteen prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.
« Last Edit: 20.01.22 - klo:09:24 by Heikki Jokipii »