Helsingin Metrossa on ollut mainos kotimaisen ruoan puolesta, jossa on tieto, että suomalaisesta ruoasta on täällä tuotettua 85 prosenttia. Siinä tuli mieleen, että millä pohjalla nämä prosentit lasketaan. Eipä niitä taideta laskea kilokaloreissa, vaikka sekin olisi periaatteessa mahdollista, vaan kyllä se on ostoksissa,
rahassa.
Kuten luomun menekkiä ja osuuttakin arvioidaan, kuten vaikka
tässä Finfoodin uutisessa.Toinen käytettävissä oleva arviointitapa olisi maataloushehtaarit, mutta se edellyttäisi, että kaikki menisi kaupaksi, ja tuottavuus olisi kaikkialla sama, mikä
ei eritoten pidä luomun kohdalla paikkaansa.
Niinpä, kun varmasti tiedämme, että luomu kaikkialla maksaa tavanomaista ruokaa enemmän, kaikkiin noihin prosentteihin on tavallaan sisäänrakennettu merkittävä asian
suurentelu.
Jos vaikkapa Suomessa luomutuotteiden osuuden kerrotaan olevan 0,9%, mutta hinnat ovat (sanotaan) 50% isompia, luomutuotteiden määrä, se, mitä sitten
syödään, olisikin näin vain 0,6% kaikesta keskimääräisen suomalaisen ruoasta.
Tai toisinpäin, jos niitä ihmisiä, jotka ovat … hmmm … luomuun sitoutuneita (jos käyttäisin täällä sanaa ”luomuhullu”, se koettaisiin loukkaavaksi), olisi kahdessa maassa sama määrä, mutta toisessa ei annettaisi luomulle erityistukea, niin siinä maassa luomun kysyntä
näyttäisi isommalta, vaikka kummassakin maassa syötäisiin ihan
sama määrä luomuruokaa.
Sama pätee näihin tuoteosuuksiin (luvut Saksasta)
”Luomu on vallannut useissa tuoteryhmissä huomattavia osuuksia Lasten purkkiruuissa luomun osuus on 59%, vihannesmehuissa sekä mysleissä/muroissa 22%, maidossa 11%, pakastevihanneksissa 6% ja pastassa 5%, kertoo elintarvikealan markkinoita ja hintoja seuraava ZMP.”
Melko varmasti nämäkin luvut on laskettu asiaan käytetyistä euromääristä ja näyttäisivät varmasti toisilta, jos yksikkönä käytettäisiin purkkia, tölkkiä, pakettia tai kiloa.
Jos edelleen teemme saman oletuksen (luomu 50% kalliimpaa, ihmiset syövät yhtä paljon), niin luomu saavuttaisi kulutuksesta 100% osuuden näin ollen vasta, kun sen kysyntä yltää noin
150%:iin nykyisestä tavanomaisen kysynnästä ...