Sesonkia, niinpä Pro Luomulta nyt tällainen:
Yhä useampi ostaa luomumunia – tärkein peruste kanojen hyvinvointi Yhä suurempi osa pääsiäisenä ostettavista munista on luomua, sillä luomun markkinaosuus kananmunissa on noussut jo yli 20 prosenttiin. Kaupparyhmien arvion mukaan kysyntä tulee tänäkin vuonna kasvamaan aiempiin pääsiäisiin verrattuna, huolimatta siitä, että vertailuluku viime vuoden kysyntäpiikin vuoksi on suuri.
Mutta olemme oikeastaan aika samanlaisessa tilanteessa kuin edellisessä puheenvuorossa Alarotun vientiväitteiden kanssa.
Jotain on voinut tapahtua ihan viime aikoina, josta me emme ole tietoisia. Mutta viimeiset meidän näkemämme tilastot ja tiedot viittaisivat siihen, että luomumunien myynti — vaikka onkin ihmeteltävän korkealla tasolla — on kuitenkin aika lailla pysynyt samassa, osuudessa kuin ennenkin. Näin
ainakin kerrottiin MT:ssä, kylläkin vuodesta 2019. Mutta lieneekö v. 2020 tietoja vielä edes saatavilla, koottuina?
Ja Foodiesta äsken tarkistin, että luomumunat kyllä ovat säilyttäneet reippaan hintaeronsa tavanomaisiin. Joten volyymissä tuo tarkoittaa edelleen sitä 7-8 prosenttia. Ehkä pienoisen nousun voimme myöntää tapahtuneen: Pro Luomun kooste 2019 puhui 18 prosentin osuudesta. Munissa se yli 20% voisi olla jo lähes 8%. Mutta tätä
se ei ole:
Dava Foodsin teettämän Kultamuna-kuluttajatutkimuksen (Kantar TNS) mukaan 18 % kertoo munia ostaessaan valitsevansa aina luomua.
(lihav. HJ)
Koska tuon haastattelutuloksen yksinkertaisin tulkinta on se, että haastatellut eivät puhuneet ihan totta.*) Ei esim. se, että 18% ihmisistä on varannut tietyn rahasumman ostoksiinsa, ja ostaa sitten munia vähemmän, kun niitä luomumunia ei ko. rahalla enempää saa.
Tämä voi vielä nyt olla etu, lisätä uskottavuutta:
Satu Raussi näkee luomun etuna myös vuosittaiset tarkastukset.
”Tarkastaminen tuo uskottavuutta ja luotettavuutta. Ja jos vielä raportoidaan rikkeistä ja luomustatuksen menettämisestä rikkeen vuoksi, niin minusta järjestelmä on silloin uskottava. Normitiloille kun eläinten hyvinvoinnin viranomaistarkastuksia osuu todella harvoin”, hän sanoo.
Mutta jos ja kun eläinten
hyvinvointimerkki **) tulee, tuo etu häviää. Sitten jää enää tällainen. Meidän kanamme voivat erityisen hyvin, koska... tuota noin... niiden rehun kasvattamisessa ei ole käytetty keinolannoitteita... Eikä varmasti sitä kauheaa geenimuunneltua soijaa!
______
*)
kansainväliseen tapaan
**) jota muuten Satu Raussi on itse puuhaamassa!