Author Topic: Kasvissyönti maailman pelastuksena?  (Read 40727 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17957
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #210 on: 18.11.21 - klo:05:05 »
Tämä on luultavasti pääosalle brasilialaista naudanlihaa hyvä asia:

EU aikoo panna huonekaluja, kahvia ja naudanlihaa tuontikieltoon – haluaa eroon metsää tuhoavista tuotteista sisämarkkinoilla

Quote
Yritysten olisi pakko todistaa, että niiden tuotteita ei ole valmistettu alkuperämaan lakien vastaisesti eikä turmeltu metsää maatalouskäytössä. Jäsenvaltioiden tehtävä olisi varmistaa, että EU:n markkinoille tulee vain "metsäkadottomia" tuotteita.

Koska sillloin EU:n sisälle päässyt brasilialainen liha olisi jo todistettavasti metsäkadotonta. Eikä sitä enää voisi boikoitoida tai kehottaa vältettäväksi tuolla perusteella.

Mutta koska taustalla on protektionismi, kyllä siihen takuulla keinot keksitään. Vaikkapa kohuohjelma telkkariin, jossa "todistetaan", ettei Brasilian sertifiointeihin voi luottaa? Vrt. vaikka siihen, miten luomulihaa yhä mainostetaan hormooni- ja antibioottivapaana. Vaikka kaikki liha EU:ssa on sellaista.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17957
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #211 on: 28.11.21 - klo:17:17 »
Hänen kanssaan on täällä monessa asiassa oltu erimielisiä, mutta tässä on pointtia:

Suomella on hallussaan satumainen aarre: Runsaiden vesivarojen ansiosta maataloutemme voisi olla hyvinkin karjatalousvaltaista, linjaa professori

Quote
Maailman hydrologinen kierto suosii Pohjoismaita. Siksi tänne sopii tuotanto, jossa tarvitaan paljon vettä. Kestävästi tuotettu liha ja maito voisivat nousta Suomen vientituotteiksi, linjaa professori Juha Helenius.

Veden kulutushan on koko ajan myös ollut se synti, jota lihansyönnin päälle on vyörytetty. Se on ylipäänsä hieman kyseenalainen — vesihän kiertää, se ei kulu — mutta erityisesti siis Suomessa.
« Last Edit: 28.11.21 - klo:17:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17957
    • View Profile
    • Email
Vs: Kasvissyönti maailman pelastuksena?
« Reply #212 on: Today at 12:48 »
Kovaa yritystä löytyy:

Animal-free real dairy products are beginning to roll out

Tässä he ovat arvioineet olevansa ylivoimaisia:

Quote
Making ‘real’ dairy cheese without cows, they argue, offers the best of both worlds: more sustainable and ethical products that don’t involve industrialized animal agriculture, but still deliver the nutrition and functionality of ‘real’ dairy.


According to a recent lifecycle assessment,​​​ Perfect Day’s non-animal whey protein produces up to 97% fewer greenhouse gas (GHG) emissions than whey protein from cows.

Mutta näissä asioissa on toivomisen varaa:

Quote
While plant-based cheese is getting better all the time​​​, say animal-free startups, it has only captured a tiny fraction of the cheese market because products still don’t deliver for many consumers, who would like to make more sustainable or ethical choices, but aren’t willing to compromise on taste, nutrition, or performance.

Arvaus, että maku oli noista tekijöistä ratkaisevin: eläintuotteilla on ollut tuotekehittelyyn aikaa vuosisatoja!
« Last Edit: Today at 13:00 by Heikki Jokipii »