Author Topic: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta  (Read 314452 times)

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #915 on: 03.03.24 - klo:22:31 »
Alla olevasta taulukosta näkyy kuinka pieni luomu osuus sadon kilomääristä on varsinkin viljoissa. Ja useissa kasveissa osuus on pienentynyt viimeisenä vuonna 2023. Luomun osuus pinta-alasta oli 2023  melkein 14 %.

Taulukko Tavanomaisen ja luomun sato (milj. kg) v. 2020-2023 ja luomun osuus sadosta (%)

           Tav   Luomu         
Vuosi   Sato   Sato    Luomun osuus sadosta
      
2020   659.5   17.9   2.6 %   Vehnä yhteensä   
2021   659.4   18.3   2.7 %   Vehnä yhteensä   
2022   810.5   22.3   2.7 %   Vehnä yhteensä   
2023   722.9   17.6   2.4 %   Vehnä yhteensä   
2020   96.0   5.1   5.0 %   .Syysvehnä   
2021   251.7   7.8   3.0 %   .Syysvehnä   
2022   123.1   3.9   3.1 %   .Syysvehnä   
2023   274.4   8.0   2.8 %   .Syysvehnä   
2020   563.4   12.8   2.2 %   .Kevätvehnä   
2021   407.7   10.5   2.5 %   .Kevätvehnä   
2022   687.4   18.4   2.6 %   .Kevätvehnä   
2023   448.4   9.6   2.1 %   .Kevätvehnä   
2020   ..   ..   ..   Ruisvehnä   
2021   8.0   1.5   15.8 %   Ruisvehnä   
2022   8.6   1.2   12.2 %   Ruisvehnä   
2023   23.2   2.3   9.0 %   Ruisvehnä   
2020   57.9   9.5   14.1 %   Ruis   
2021   56.8   10.1   15.1 %   Ruis   
2022   54.8   9.5   14.8 %   Ruis   
2023   79.9   11.1   12.2 %   Ruis   
2020   1359.0   22.9   1.7 %   Ohra yhteensä   
2021   1019.8   12.5   1.2 %   Ohra yhteensä   
2022   1394.4   16.2   1.1 %   Ohra yhteensä   
2023   1053.1   13.1   1.2 %   Ohra yhteensä   
2020   1094.2   15.3   1.4 %   .Rehuohra   
2021   860.2   9.9   1.1 %   .Rehuohra   
2022   1148.1   14.3   1.2 %   .Rehuohra   
2023   864.2   9.8   1.1 %   .Rehuohra   
2020   264.7   7.6   2.8 %   .Mallasohra   
2021   159.6   2.6   1.6 %   .Mallasohra   
2022   245.2   1.8   0.7 %   .Mallasohra   
2023   184.4   3.1   1.7 %   .Mallasohra   
2020   ..   ..   ..   .Syysohra   
2021   ..   ..   ..   .Syysohra   
2022   1.0   0.0   0.0 %   .Syysohra   
2023   4.6   0.3   6.3 %   .Syysohra   
2020   1111.1   83.4   7.0 %   Kaura   
2021   732.0   58.2   7.4 %   Kaura   
2022   1067.8   106.5   9.1 %   Kaura   
2023   921.4   86.6   8.6 %   Kaura   
2020   27.0   22.0   45.0 %   Seosvilja yhteensä   
2021   19.6   15.4   44.0 %   Seosvilja yhteensä   
2022   27.7   23.5   45.9 %   Seosvilja yhteensä   
2023   28.9   10.9   27.5 %   Seosvilja yhteensä   
2020   18.6   7.5   28.7 %   .Seosvilja (vain vilja)   
2021   13.7   4.3   24.0 %   .Seosvilja (vain vilja)   
2022   18.4   7.2   28.2 %   .Seosvilja (vain vilja)   
2023   19.7   4.2   17.6 %   .Seosvilja (vain vilja)   
2020   8.4   14.4   63.2 %   .Seosvilja (valkuaiskasvit + vilja)   
2021   6.0   11.1   64.9 %   .Seosvilja (valkuaiskasvit + vilja)   
2022   9.3   16.3   63.7 %   .Seosvilja (valkuaiskasvit + vilja)   
2023   9.2   6.6   41.8 %   .Seosvilja (valkuaiskasvit + vilja)   
2020   0.6   0.3   33.3 %   Tattari   
2021   0.5   0.2   28.6 %   Tattari   
2022   0.8   0.3   27.3 %   Tattari   
2023   0.9   0.4   30.8 %   Tattari   
2020   29.3   1.8   5.8 %   Rypsi ja rapsi yhteensä   
2021   38.5   2.7   6.6 %   Rypsi ja rapsi yhteensä   
2022   53.1   3.0   5.3 %   Rypsi ja rapsi yhteensä   
2023   37.3   3.2   7.9 %   Rypsi ja rapsi yhteensä   
2020   18.2   1.8   9.0 %   .Rypsi yhteensä   
2021   27.7   2.6   8.6 %   .Rypsi yhteensä   
2022   36.3   3.0   7.6 %   .Rypsi yhteensä   
2023   26.4   3.1   10.5 %   .Rypsi yhteensä   
2020   17.7   1.3   6.8 %   ..Kevätrypsi   
2021   26.3   1.4   5.1 %   ..Kevätrypsi   
2022   35.4   2.1   5.6 %   ..Kevätrypsi   
2023   25.7   1.8   6.5 %   ..Kevätrypsi   
2020   2.2   0.5   18.5 %   ..Syysrypsi   
2021   5.2   1.3   20.0 %   ..Syysrypsi   
2022   1.0   0.9   50.0 %   ..Syysrypsi   
2023   0.7   1.3   65.0 %   ..Syysrypsi   
2020   11.1   0.0   0.0 %   .Rapsi yhteensä   
2021   10.8   0.1   0.9 %   .Rapsi yhteensä   
2022   16.8   0.0   0.0 %   .Rapsi yhteensä   
2023   10.9   0.2   1.8 %   .Rapsi yhteensä   
2020   9.4   0.0   0.0 %   ..Kevätrapsi   
2021   7.1   0.0   0.0 %   ..Kevätrapsi   
2022   16.4   0.0   0.0 %   ..Kevätrapsi   
2023   9.8   0.1   1.0 %   ..Kevätrapsi   
2020   ..   ..   ..   ..Syysrapsi   
2021   ..   ..   ..   ..Syysrapsi   
2022   0.3   0.0   0.0 %   ..Syysrapsi   
2023   1.1   0.1   8.3 %   ..Syysrapsi   
2020   0.3   0.0   0.0 %   Öljypellava   
2021   ..   ..   ..   Öljypellava   
2022   0.5   0.0   0.0 %   Öljypellava   
2023   0.7   0.1   14.3 %   Öljypellava   
2020   ..   ..   ..   Öljyhamppu   
2021   ..   ..   ..   Öljyhamppu   
2022   0.5   0.1   16.7 %   Öljyhamppu   
2023   0.6   0.2   28.6 %   Öljyhamppu   
2020   7.9   0.0   0.0 %   Kumina   
2021   15.4   0.0   0.0 %   Kumina   
2022   7.7   0.1   1.3 %   Kumina   
2023   5.1   0.0   0.0 %   Kumina   
2020   608.9   15.6   2.5 %   Peruna yhteensä   
2021   547.8   11.0   2.0 %   Peruna yhteensä   
2022   524.0   9.3   1.7 %   Peruna yhteensä   
2023   489.7   8.4   1.7 %   Peruna yhteensä   
2020   264.8   3.1   1.2 %   .Ruokaperuna   
2021   235.7   2.7   1.1 %   .Ruokaperuna   
2022   236.7   4.0   1.7 %   .Ruokaperuna   
2023   229.3   3.2   1.4 %   .Ruokaperuna   
2020   8.2   0.2   2.4 %   .Varhaisperuna   
2021   9.1   0.0   0.0 %   .Varhaisperuna   
2022   10.2   0.0   0.0 %   .Varhaisperuna   
2023   8.2   0.0   0.0 %   .Varhaisperuna   
2020   96.4   0.0   0.0 %   .Ruokateollisuusperuna   
2021   91.6   0.0   0.0 %   .Ruokateollisuusperuna   
2022   85.8   0.0   0.0 %   .Ruokateollisuusperuna   
2023   91.1   0.0   0.0 %   .Ruokateollisuusperuna   
2020   191.9   11.8   5.8 %   .Tärkkelysperuna   
2021   166.2   7.8   4.5 %   .Tärkkelysperuna   
2022   148.0   4.7   3.1 %   .Tärkkelysperuna   
2023   120.1   4.8   3.8 %   .Tärkkelysperuna   
2020   47.5   0.6   1.2 %   .Muu peruna   
2021   45.2   0.4   0.9 %   .Muu peruna   
2022   43.4   0.6   1.4 %   .Muu peruna   
2023   41.0   0.4   1.0 %   .Muu peruna   
2020   421.5   0.0   0.0 %   Sokerijuurikas   
2021   403.0   0.0   0.0 %   Sokerijuurikas   
2022   380.2   0.0   0.0 %   Sokerijuurikas   
2023   420.9   0.0   0.0 %   Sokerijuurikas   
2020   46.4   7.7   14.2 %   Herne   
2021   37.6   5.0   11.7 %   Herne   
2022   83.3   8.1   8.9 %   Herne   
2023   77.9   9.3   10.7 %   Herne   
2020   8.1   1.4   14.7 %   .Ruokaherne   
2021   6.1   0.8   11.6 %   .Ruokaherne   
2022   10.6   2.3   18.0 %   .Ruokaherne   
2023   10.7   3.0   21.9 %   .Ruokaherne   
2020   38.3   6.3   14.1 %   .Rehuherne   
2021   31.5   4.2   11.8 %   .Rehuherne   
2022   72.7   5.9   7.5 %   .Rehuherne   
2023   67.3   6.3   8.6 %   .Rehuherne   
2020   7.1   2.8   28.3 %   Herne, säilörehu   
2021   3.7   0.8   17.8 %   Herne, säilörehu   
2022   6.3   9.4   59.9 %   Herne, säilörehu   
2023   12.1   8.0   39.8 %   Herne, säilörehu   
2020   18.8   4.5   19.3 %   Härkäpapu   
2021   10.3   1.7   14.2 %   Härkäpapu   
2022   16.0   3.1   16.2 %   Härkäpapu   
2023   9.3   1.9   17.0 %   Härkäpapu   
2020   1.7   0.9   36.0 %   Härkäpapu, säilörehu   
2021   0.4   0.8   61.5 %   Härkäpapu, säilörehu   
2022   2.2   1.2   34.3 %   Härkäpapu, säilörehu   
2023   0.9   2.3   69.7 %   Härkäpapu, säilörehu   
2020   3.0   0.2   6.3 %   Timotein siemen   
2021   3.3   0.2   5.7 %   Timotein siemen   
2022   3.1   0.5   13.9 %   Timotein siemen   
2023   2.4   0.2   7.7 %   Timotein siemen   
2020   274.1   57.5   17.3 %   Kuivaheinä   
2021   303.9   39.8   11.6 %   Kuivaheinä   
2022   274.2   47.5   14.8 %   Kuivaheinä   
2023   219.8   40.5   15.6 %   Kuivaheinä   
2020   7881.6   1509.0   16.1 %   Säilörehu yhteensä   
2021   6805.0   1148.2   14.4 %   Säilörehu yhteensä   
2022   6633.8   1038.1   13.5 %   Säilörehu yhteensä   
2023   7280.0   1018.4   12.3 %   Säilörehu yhteensä   
2020   7361.8   1397.2   16.0 %   .Esikuivattu säilörehu   
2021   6339.9   1076.9   14.5 %   .Esikuivattu säilörehu   
2022   6231.7   995.3   13.8 %   .Esikuivattu säilörehu   
2023   6902.9   946.2   12.1 %   .Esikuivattu säilörehu   
2020   519.8   111.8   17.7 %   .Tuoresäilörehu   
2021   465.2   71.3   13.3 %   .Tuoresäilörehu   
2022   402.1   42.8   9.6 %   .Tuoresäilörehu   
2023   377.1   72.3   16.1 %   .Tuoresäilörehu   
2020   30.0   15.1   33.4 %   Tuorerehu   
2021   23.0   3.2   12.2 %   Tuorerehu   
2022   38.1   2.7   6.6 %   Tuorerehu   
2023   39.9   9.3   18.9 %   Tuorerehu   
2020   492.4   84.5   14.6 %   Tuorevilja yhteensä   
2021   310.6   50.7   14.0 %   Tuorevilja yhteensä   
2022   455.7   61.8   11.9 %   Tuorevilja yhteensä   
2023   455.8   57.3   11.2 %   Tuorevilja yhteensä   
2020   155.6   65.1   29.5 %   .Kokoviljasäilörehu   
2021   96.7   34.2   26.1 %   .Kokoviljasäilörehu   
2022   93.2   47.7   33.9 %   .Kokoviljasäilörehu   
2023   143.3   28.7   16.7 %   .Kokoviljasäilörehu   
2020   336.8   19.4   5.4 %   .Tuoresäilövilja   
2021   213.9   16.5   7.2 %   .Tuoresäilövilja   
2022   362.5   14.1   3.7 %   .Tuoresäilövilja   
2023   312.4   28.6   8.4 %   .Tuoresäilövilja   
2020   154.9   17.0   9.9 %   Vihantavilja säilörehuksi   
2021   88.8   8.8   9.0 %   Vihantavilja säilörehuksi   
2022   108.9   7.0   6.0 %   Vihantavilja säilörehuksi   

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24947
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #916 on: 05.03.24 - klo:12:59 »
Nyt ne seillä kaikki ovat:

https://www.ruokavirasto.fi/teemat/luomu/luomumaatilat/tilastot-ja-tietohaut/

Quote
Vuosi 2023

    Toimijoiden ja tuotantoalojen yhteenveto ELY-keskuksittain 2023 (pdf)
    Tärkeimpien vilja- ja nurmikasvien tuotantoalat 2023  (pdf)
    Tärkeimpien puutarhakasvien tuotantoalat 2023 (pdf)
    Luomueläinmäärien yhteenveto 2023 (pdf)
    Luomueläinmäärien yhteenveto ELY-keskuksittain 2023 (pdf)

Mutta armottomasti myöhässä.

Tuonkin mukaan luomutarhaherneen viljelysala putosi 65 %. Uudellamaalla peräti 92 %. Miksiköhän?

Toinen iso putoaja viljelyalassa oli  luomusipuli, –29 %. Näkyi myös v. 2023 tuotetussa määrässä, ks. edellä.
« Last Edit: 05.03.24 - klo:13:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24947
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #917 on: 08.03.24 - klo:05:53 »
Uudeilamaalla luomupuutarhaviljeyn kehitys alaspäin oli dramaattista. Tietysti ennenkaikkea tuo -92 luomutarhaherneessä. Josta oli juuri Pro Luomun maakuntakoosteessa (pdf, 2021-2022, s. 7) sanottu:

Quote
Luomuperuna- ja puutarhatuotanto Uudellamaalla

• Uudellamaalla on Suomen suurin
puutarhakasvien luomuhyväksytty
tuotantoala 261,4 ha pitkälti
tarhaherneen ansiosta
• Tarhahernettä viljellään yhä eniten
Uudellamaalla (197,3 ha), vaikkakin
tuotantoala väheni vuodesta 2020 64%
• Luomuperunaa viljellään varsin vähän
ja sen tuotantoala on kahdeksassa
vuodessa melkein puolittunut

Ku v a : M i ka V i t i kka LÄHDE: RUOKAVIRASTO, 2021 7

Jos tarhaherneen luomuviljelyala oli nyt 24,9 ha, siitäkin luvusta näkee, millainen romahdus siiä on tapahtunut. Mistään taudista tms. syystä ei ole tullut tietoja. Koko maassa kehitys oli kyllä samansuuntainen. Sää? Jokin tuholaishyönteinen? Ehkä siihen tulee selitys.

Mutta myös luomuporkkanan viljelyala -40, luomusipulin -55, luomukaalien -18 ja luomumansikan -23. Luomuperunan -18. Eli melkoista laskua niissäkin.

Vaikka samaisen koosteen yksi dia (s. 11) kertoo:

Quote
LUOMU KÄY HYVIN KAUPAKSI
UUDELLAMAALLA

***

Hesarin 1. sivulla ohjattiin tähän uutiseen otsikolla:

Quote
Hernekeitto saattaisi olla Suomen ruokaturvan pelastus.

Ainakaan se ei siis ole tänä vuonna luomuhernekeitto. Meillä on henkeä kohti käytettavissämme n. 15 g luomuherneitä. Koko vuodeksi.
« Last Edit: 08.03.24 - klo:06:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24947
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #918 on: 09.03.24 - klo:05:11 »
Seuraavan lisätiedon saimme ruokaviraston raportista. Luke meille kyllä jo kertoi, että luomuperunan sato 2023 oli entisestään pudonnut (– 9%). Ja luomuruokaperunan sato oli vain 3,2 miljoonaa kiloa.

Tämä myös näkyi ELY-keskuksittain, joissa lähes kaikissa luomuperunan viljelyala oli enemmän tai vähemmän jyrkästi pienentynyt. Sen sijaan Etelä-Pohjanmaa ja Pohjanmaa säilyivät luomuperunan vahvoina viljelyalueina. Käytännössä ei mitään muutoksia.

***

Marjoissa luomumustaherukka jyrää. Sen viljelyala oli jo ennestään noin kaksinkertainen luomumansikkaan verrattuna. Nyt sen viljelyala kasvoi (+7 %), kun luomumansikan taas väheni (–16 %).

***

Vielä huomio pienestä Ahvenanmaasta. Myös siellä luomupuutarhaviljelyalat olivat erityisen reippaassa tahdissa vähentyneet: peruna –30 %, porkkana –34 %, kaalit –40 %, mansikka –29 %.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24947
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #919 on: 14.03.24 - klo:06:05 »
Mikä nyt onkaan luomulatausnurmen tilanne? Vaihteeksi tää!tä:

Lausunto vuoden 2024 ekojärjestelmään

Quote
Viherlannoitusnurmi olisi luonteva vaihtoehto ilmoittaa luomutilalla lohkoja, joilla kasvaa nurmikasvusto ja joilta ei korjata satoa. Tällä hetkellä kyseiset lohkot ilmoitetaan pääasiassa säilörehunurmina. Menettely aiheuttaa pellonkäytön tilastointiin virheen, jossa säilörehuala yli korostuu.  Ainoa todellinen merkitys monilajisen viherlannoitusnurmi-toimenpiteen kieltämisestä luomuviljelyssä on taloudellinen eli luomuviljelyn tukitason alentaminen. Myös luomutiloja pitäisi kannustaa viljelemään monilajisia viherlannoitusnurmia, jotka sitovat yksipuolisia nurmia tehokkaammin hiiltä maahan.

Toisaalta Ruokavirasto kertoo:

Tukiehdot: ekojärjestelmätuki 2023

Quote
Viherlannoitusnurmien tukea ei makseta seuraavista aloista:

Vuoden 2022 jälkeen maatalouskäyttöön otettu ala
Natura-alueiden pysyvän nurmen ala
Pysyvän nurmen ala silloin, jos ennallistamismenettely olisi käytössä
Luonnonmukaisessa tuotannossa oleva ala
(lihav. HJ)

Miten luonnonmukaisesta nurmesta nyt maksetaan? Ja miten se tilastoissa luokitellaan? Osaammeko nyt tulkita Ruokaviraston tilastoja?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 24947
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun ja tehotuotannon hyötysuhteesta
« Reply #920 on: Today at 05:05 »
MT:n ruokareseptistä:

Trendikkäät murskakurkut valmistuvat alle vartissa – juhlista kurkkuviikkoa herkullisella reseptillä

Quote
Valtakunnallista kurkkuviikkoa vietetään 18.–24. maaliskuuta. Suomalaisille kurkku maistuu, sillä syömme sitä keskimäärin yhdeksän kiloa eli miltei 30 kurkkua henkeä kohden vuodessa. Vuosittainen kasvihuonekurkun sato on noin 50 miljoonaa kiloa.

Mutta ei juurikaan suomalaisin luomurkkuja. Joita samaan tapaan arvioituna (291 000 kiloa/5,5 miljoonaa, jaettuna 300 grammalla) söimme v. 2023 noin kuudenneksen sellaisesta kurkusta (n. 50 grammaa).