Author Topic: Mitä tehdä (liialle) fosforille?  (Read 67453 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17958
    • View Profile
    • Email
Vs: Mitä tehdä (liialle) fosforille?
« Reply #270 on: 03.12.21 - klo:06:51 »
Tässä on kaksi tietoa:

Jätevedet paljastavat hämmentävän muutoksen asukkaiden ruokavaliosta Helsingin seudulla – ”Kyllähän se välipalahyllyllä on esillä”

Quote
PÄÄKAUPUNKISEUDUN asukkaat syövät nykyään niin paljon proteiinia, että se kasvattaa Itämerta rehevöittävää typpikuormaa.

Ilmiö on mitattavissa jätevesistä. Ylimääräinen proteiini, jota keho ei pysty käyttämään, poistuu kehosta muun muassa typpenä.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY kertoo torstaina tiedotusvälineille lähettämässään tiedotteessa, että pääkaupunkiseudun jätevedenpuhdistamoihin päätyvä typpimäärä on kasvanut 20 vuoden aikana 50 prosenttia. HSY:n mukaan kasvu on niin suurta, että se ei selity pelkällä väestönkasvulla.


Tuo pääasia ja tämä:

Quote
Jätevedenpuhdistamot pystyvät poistamaan valtaosan typestä, mutta eivät kaikkea. Typinpoisto on Graanin mukaan puhdistamoille merkittävä kustannus, ja se kuluttaa myös huomattavia määriä energiaa ja kemikaaleja.


Eli mihinkään harppauksiin teknologiassa ei ole pystytty. Kuinka on fosforin kanssa, ei tuossa kerrota, mutta pelkään, että pitkälle samalla lailla. Tiedot täytyy ehkä kuitenkin molempien osalta päivittää.