Luomun kysynnän lasku oli siis tarkkaan ottaen 5,4%. Tavanomaisen ruoan myynti kasvoi melkein saman verran, 4,8 %.
Nyt tai vuodenvaihteessa luomun osuus Ruotsissa oli 4,3%. Pudotusta vuodesta 2016 oli 2,9 prosenttiyksikköä. Ruotsia ei enää voida oikeastaan pitää minään erityisenä luomumaana. Vaikka Pro Luomu yhä sieltä tilaisuuksiinsa erilaisia "luomuasiantuntijoita" kutsuukin.
Yksityiskohtia em. raportista. Luomumunat (s. 15):
ÄGG
Försäljningen av ekologiska ägg minskade kraftigt i
såväl värde som andel. Produktionen av konventio-
nella ägg har ökat efter störningar 2023. Värde-
andelen för eko minskade från 18,3 % till 13,8 %.
(lihav. HJ)
Tuo vaikuttaa jo romahdukselta.
Luomulihan osalta saattoi näyttää paremmalta, mutta (s. 14):
KÖTT
Försäljningsvärdet för ekologiskt kött ökade något
under kvartal 4. Konventionellt kött ökade mer.
Andelen eko minskade från 2,3 till 2,2 %.
Luomulihan osuus oli jo ennestään niin pieni, ettei edes pieni kasvu kuvaa muuksi muuttanut. Suurempi oli osuus näissä, mutta suhteellista edistystä ei tapahtunut niissäkään (s. 12):
FRUKT OCH GRÖNT
Under kvartal 4 minskade försäljningsvärdet för eko-
logiskt frukt och grönt. Andelen ekologiskt av försäl-
jningsvärdet sjönk från 11,2 % till 9,9 %.
Niistä täytyi Ruotsissakin edelleen huomauttaa:
TABELLEN VISAR handelns försäljningen av all frukt- och grönt. Därmed omfattar siffrorna både sådant som
kan produceras i Sverige och sådant som inte kan det.
Yleisesti tuontiluomun ja kotimaisen luomun kysynnän kehityksessä ei ollut eroa (s. 8 ):
Försäljningen av produkter baserade på svenska ekolo-
giska råvaror som mjölk, kött och cerealier utvecklades
ungefär som de importerade. Också i ett längre perspek-
tiv har ekologiska livsmedel som kan produceras i Sverige
haft en jämförbar utveckling med de som importeras.