Author Topic: Tapaus Vandana Shiva  (Read 108890 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #75 on: 26.08.20 - klo:16:53 »
Wessin twiitti:

How many lies do you spot in this tweet? I'm counting six.

https://twitter.com/LudgerWess/status/1298627333172137989/photo/1

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #76 on: 19.02.21 - klo:06:23 »
Tämä porukka on syytä ehkä tietää nimeltäkin:

Top 10 biotech propagandizers: Who are the science deniers and snake oil peddlers undermining science in agriculture and medicine?

Tuohon viiitaten Ludger Wess twiittasi 16.helmik.

https://twitter.com/LudgerWess/status/1361717241444782080

Asiantuntijat, joihin osa Saksan liittopäivistä luottaa? Kuvassa olevan jo tunnemmekin.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #77 on: 06.03.21 - klo:05:19 »
Kriittinen (lopuksi) kolmiosainen raportti Vandana Shivan luentokiertueelta Yhdysvalloissa viime vuoden alussa. Kirjoittajana saman asian yhteydessä edellä mainittu Alison Van Eenennaam:

Viewpoint: Free speech vs science—Should colleges invite anti-GMO speakers they ‘know’ spread misinformation?

Aktiivisesti Shiva kiertää luennoimassa mm. Saksassa. Kuten jo todettu, Suomessa hän ei ole vuosiin juuri ollut esillä, kirjoituksissakaan. Siihen, ettei hän ole täällä käynyt, on selityksensä: pienen Suomen pienillä samanmielisilläkään yhdistyksillä ei ole varaa hänen vaatimiinsa luentopalkkioihin. Kun hänet kerran yli 10 vuotta sitten tänne kutsuttiin, tarvittiin valtion rahaa.
« Last Edit: 06.03.21 - klo:08:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #78 on: 12.03.21 - klo:09:18 »
Allison van Eenennaam on nähnyt sen vaivan, että on tarkistanut faktat yhdestä Shivan luennosta:

Viewpoint: Fact-checking anti-GMO activist Vandana Shiva’s ‘Poison-Free, Fossil-Free’ food lecture

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #79 on: 27.05.21 - klo:04:14 »
Häntä ja hänen linjaansa halutaan taas nostaa maineeseen myös Suomessa:

Himalajan ekofeministien maatalousliike haluaa tehdä maanviljelystä taas kestävää ja demokraattista – “Viljelijöiden kuuluu olla vapaita, ei riippuvaisia suuryrityksistä”

Quote
Intian viljelijät ovat yhä riippuvaisempia ostetuista siemenistä ja lannoitteista samaan aikaan, kun maaperä köyhtyy. Tunnetun ympäristöaktivistin Vandana Shivan perustama maatalouden vallankumousliike ajaa ”maademokratiaa” ja kerää tietotaitoa ajalta ennen teollisen maanviljelyn alkua.

Hyvin on säilynyt ideologia ja mytologia ennallaan. Tuossa kerrotaan näin:

Quote
Navdanya-liikkeen perustaja, maailmanlaajuisesti tunnettu ympäristöaktivisti Vandana Shiva on liian kiireinen antamaan haastattelua, mutta Chetri on tottunut tulkkaamaan Shivan visiota, onhan hän toiminut liikkeessä jo päälle vuosikymmenen.

Aiemmin hän Suomessa käydessään kertoi, että hän on liian kiireinen vastaamaan kritiikkiin. Nyt se puoli hänen ajanhallinnastaan hoituu näin:

https://twitter.com/stuartsmyth66/status/1397258742509473795

Quote
Ludger Wess uudelleentwiittasi Stuart Smythin  twiitin:

This is what happens when you tag Vandana Shiva with facts and evidence!! This clearly confirms that @drvandanashiva is only interested in spreading propaganda.

Kuvasta toistettuna: "You are blocked".

Niinpä hänen puhemiehensäkin tuossa jatkaa tämän myytin levittämistä:

Quote
“Viljelijät ovat yhä riippuvaisempia siementen ja lannoitteiden ostamisesta. Maaperä köyhtyy samalla, kun viljelijät velkaantuvat.”

Tilastoissa tämä näkyy traagisella tavalla: maanviljelijöiden itsemurhat ovat tulleet yhä yleisemmiksi.

Vaikka se erityisesti muuntogeenisten siementen osalta on moneen kertaan osoitettu paikkansapitämättömäksi (ks. useata puheenvuoroa edellä, tai myös puuvillakeskusteluamme). Puhemiehen annetaan kertoa myös tämä:

Quote
Maatilkku, jossa liikkeen orgaaninen maatila nykyään toimii, oli ennen pumpattu täyteen kemikaaleja. Alueella kasvoi vain muutamaa lajiketta, ja sen maaperä oli selvästi köyhtynyt. Kun Shiva osti maan, hän päätti elvyttää sen.

“Hyödynsimme yksinkertaisia, alkuperäiskansojen käyttämiä viljelymenetelmiä. Vain kahdessa vuodessa maa alkoi puskea uutta elämää, ja tuottavuus moninkertaistui”, Chetri muistelee.

Mitään evidenssiä vaatimatta. Ei vaadita edes lukuja nykysadoista. Uskotaan, kun hän noin kertoo. Mysteeriksi jää, miksi tuollaiset "moninkertaisia" satoja tuottavat menetelmät eivät ole Intiassa sitten levinneet. Vaan ovat sielläkin jääneet, jos ei ihan tuolle tilalle, niin kuitenkin aika pienen piirin harrastukseksi.

Ihan yhtä paatunut ei ko. puhemies tai artikkelin kirjoittaja ole kuin Shiva itse. Tuossa sentään myönnetään, että "vihreä vallankumous" kasvatti satoja. Mutta jotain vikaa siinä kuitenkin oli:

Quote
Sen seurauksena ruuantuotanto kasvoi. Samalla viljely kuitenkin yksipuolistui.

Edes tuo viljelyn yksipuolistuminen ei kuitenkaan ole fakta. Etsin tähän myöhemmin linkin (so. en pyydä vain uskomaan sanaani). — Tältä osin tuo on täällä jo dokumentoitukin. Mutta meillä oli täällä (sittemmin ehkä palvelinkatastofeissamme hukkunut) tieto tutkimuksesta, joka osoitti, että Vihreän vallankumouksen jälkeen viljeltävien lajien määrä kehitysmaissa oli kasvanut.

***

Kun tuossa ollaan puhuvinaan vasemmistolaisista arvoista, on Kansainvälinen solidaarisuustyö ry. mennyt lankaan, eli niellyt koukun ja siiman. Vanhastaanhan Shiva on jossain määrin saanut uskoteltua suomalaiselle naisliikeelle, että hän on "feministi", so. puolustaa naisten oikeuksia. Vaikka hänen feminisminsä on sellaista, että hän vastusti teollisten myllyjen tuloa Intiaan, jotta naiset voisivat siellä jatkaa käsimyllyjensä käyttöä. Sen "oikeuden" loppuminen olisi intialaisten naisten sortamista, hänen mukaansa.

***

Tämäkin myytti itse Shivasta halutaan tuossa elvyttää (lihav. HJ):

Quote
Ruoka ei ollut se asia, jonka parissa Vandana Shivan piti tehdä elämäntyönsä. Kun hän teki väitöskirjansa kvanttifysiikan alalta vuonna 1978, hänen mielessään oli epäilemättä jokin aivan muu.

Näyttää muuten siltä, että ko. aktivistit ovat tällä välillä toimineet samoin myös Wikipediassa. Siellä on taas väite, että Shiva väitteli hiukkasfyysikasta. Sitä muutostani, että poistin tai korvasin alusta sanan "fyysikko", ei kukaan ole kuitenkaan muuttanut takasin. Tai on ehkä yrittänyt, mutta Wikipedian moderaattorit ovat  hyväksyneet minun ratkaisuni.
« Last Edit: 27.05.21 - klo:07:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #80 on: 03.07.21 - klo:05:50 »
Tässä toinen, oudohko hänen maineensa palautusyritys Suomessa:

Ilmastohysteeriköt pellolle, ilmastorealisti ohjeistaa

Jos Shiva tällaista esittää, menee se jo denialismin puolelle:

Quote
Intialainen tohtori Shiva laittaa palikat paikoilleen, ja toteaa, että ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuus kulkevat käsi kädessä. Hiilidioksidimolekyylien lisääntyminen ilmakehässä ei aiheuta itsessään ilmastonmuutosta vaan on oire ja seurausta luonnon monimuotoisuuden kaventumisesta ja raskaiden maanmuokkauskoneiden käytöstä, jotka köyhdyttävät maaperää hiilestä yhdessä keinotekoisten lannoitteiden ja kemiallisten torjunta-aineiden käytön kanssa.


Vaikkapa Roy Spencer ei ole koskaan kiistänyt sitä, että hiilidioksidi on kasvihuonekaasu. Eikä maaperä ole ainoa lisähiilidioksidin lähde, vaan sitä tuottaa myös esim. energiantuotanto ja liikenne, muuallakin kuin pelloilla.

Tästä olemme yllättäen samaa mieltä:

Quote
Kun taas maaperän mikrobitoiminta ja sienirihmasto kerryttävät maaperän hiiltä, jota tarvitaan maaperän kasvukunnon ylläpitämiseksi.


Mutta emme lainkaan siitä, millä viljelymenetelmillä tuota edistetään:

Dennis Avery: Luomuviljely häviää terveemmän maaperän kilpailussa high tech -viljelylle

PS. Ehkä on taas kerran syytä muistuttaa minkä sortin tohtori Shiva on, eli:

Vandana Shiva ei ole fyysikko
« Last Edit: 03.07.21 - klo:08:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #81 on: 20.07.21 - klo:12:51 »
Näin tätä maailmansotaa käydään — tällaisin voimin — Meksikon rintamalla:

Activists and ‘celebrity figures’ have driven the debate over crop biotechnology in Mexico

Hänet löytää tietysti aina paikalta, jossa jotain näissä asioissa tapahtuu:

Quote
[..] But other voices come from farther away. One voice used by activists is from the well-known “rock star” of the anti-GMO movement: Vandana Shiva, who has been a regular speaker in most forums organized in Mexico, and even has been recognized for hers work and efforts to protect agrobiodiversity. Of all the times that Vandana Shiva visited Mexico, one of the most controversial was when she had the chance to deliver a presentation in the Mexican Senate. Talking directly with them is a privilege that few Mexicans have. At every opportunity Shiva had to visit and speak in Mexico, she used the same message against the adoption of transgenics in the country as a way to prevent giving power to transnationals, and supporting measures to restrict the use of GM crops in Mexican fields. With a speaker fee from $30,000 to $50,000 USD, the question remains: Who paid for her? The answer may be who benefits from a GM ban in Mexico.
« Last Edit: 20.07.21 - klo:13:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #82 on: 06.10.21 - klo:07:38 »
Hänestä oli juuri puhetta toisessa triidissä. Nyt tällainen tieto:

https://twitter.com/AgBioWorld/status/1445443159736164354/photo/2

Quote
Ludger Wess uudelleentwiittasi
Channa Prakash
@AgBioWorld 12t
Today I learned that Vandana Shiva has a street named after her in Paris. How many real scientists have a street named after them? Here we have a rabble-rouser fake 'scientist', who is opposed to any progress, honored with a street name. Terrible!

Eipä juuri muuta tai muunlaista sanaa voisi valita. Valitettavasti on hiukan nähtävissä, että hänelle taas kerätään eri puolilla "sädekehää" Suomessakin. Niinpä kertaukseksi tämä:

‘Prejudiced, anti-science, anti-social stances’: Letter denounces University of Missouri lecture series speech invitation to anti-biotechnology, misinformation-spreading Vandana Shiva
« Last Edit: 06.10.21 - klo:07:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #83 on: 02.11.21 - klo:08:06 »
Osuva hämmästely twitterissä:

***

Ludger Wess
@LudgerWess·13t

Die Vandana Shiva-Verehrung im Westen ist ein erstaunliches Phänomen. Sie könnte auch behaupten, früher hätten regenbogenfarbene Einhörner jeden Morgen Säcke voll Reis in jedes Dorf gebracht - im Westen würde man es ihr glauben.

Twiitin lainaus
Dr. Vandana Shiva
@drvandanashiva
 · 1. marrask.
#SouthAsia was the wealthiest part of the world before colonisation & the #fossilage .Our wealth extracted through colonialism We pollute the least & bear the highest brunt of pollution by the 1% in terms of #glacialmelt #cycclones #floods #coastalerosion .#ClimateJusticeFirst twitter.com/southasiapeace…

***

Saksassa tuo ilmiö on päivän todellisuutta. Juuri edellä huomasimme, että sitä yritetään taas herätellä Suomessakin. Noin vuosikymmen sitten ainakin Kepa ja Vihreä Lanka julkaisivat hänestä häpeämättömän ylistäviä, täysin kritiikittömiä kirjoituksia.
« Last Edit: 02.11.21 - klo:08:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #84 on: 30.01.22 - klo:07:54 »
Shivan mainostettuun nk. ekofeminismiin, Ludger Wessin twiitti pari päivää sitten:

Quote
Die Zukunft der #Landwirtschaft, wie Vandana Shivas #Navdanya sie sieht, wenn Agrarökologie und biodynamische Anbaumethoden weltweit durchgesetzt sind. Man beachte die Rolle der Tiere (Peitsche!) und der Frau in dieser ökofeministischen Zukunftsvision! @WirHabenEsSatt2


https://pbs.twimg.com/media/FKNAvIWXEAIcBdF?format=jpg&name=small

Tämä puheenvuoro olisi tietysti sopinut myös triidimme "Luomun monet nimet".

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #85 on: 29.06.22 - klo:04:02 »
Kaiken tuon – ja monen muunkin vastaavan tempauksen – jälkeenkin Shiva saa Saksassa (ainakin tähän asti) arvostetun ympäristöpalkinnon:

Umweltschützerin nimmt Preis entgegen

Noin siellä. Suomessa hänen aikansa näyttää olevan ohi. Ei yhtään uutta mainintaa suomenkielisillä nettisivuilla vuoteen. Mutta Saksassa:

Quote
Ludger Wess
@LudgerWess
Zur Erklärung: Die vom FDP-Fraktionsvorsitzenden Chemnitz geleitete Carlowitz-Gesellschaft zeichnete  die Impfgegnerin Vandana Shiva mit dem Carlowitz-Preis aus und der grüne Umweltminister gratulierte hocherfreut.
« Last Edit: 29.06.22 - klo:04:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #86 on: 30.09.22 - klo:04:18 »
Rinnastus, ei välttämättä kohtuuton:

Quote
Ludger Wess
@LudgerWess·4t
Heute vor 124 Jahren wurde Trofim D. Lysenko geboren, einer der ersten und berühmt-berüchtigtsten Gegner moderner Verfahren der Pflanzenzucht. Seine bekannteste Nachfolgerin ist Vandana Shiva. Beiden gelang es, ganze Länder in Hunger und Elend zu stürzen.

Trofim Denissowitsch Lysenko

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #88 on: 01.11.22 - klo:05:44 »
"Schillipaeppa" eli Susanne Günther siitä, miten Shiva saavutti käsittämättömän asemansa juuri Saksassa:

Shiva, Künast und „The Great Reset“

Ja olisiko niin, että tuo on ainakin vähän heijastunut Suomeenkin? Onneksi vain vähän. Josta olemme ottaneet, omineet vähän ansiotakin.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25399
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #89 on: 14.12.22 - klo:05:04 »
Voisi olla niin, että hänen sädekehänsä saksankielisessä maailmassa alkaa himmetä:

Öko-Ikone mit fragwürdigen Ansichten

Quote
Seit Jahrzehnten wird die indische Aktivistin Vandana Shiva von Umweltorganisationen, Politikern und Medien hofiert - vor allem wegen ihres Einsatzes gegen Grüne Gentechnik. Dabei verbreitet sie auch Desinformation und Verschwörungsmythen.

Ja nyt siihen vaikuttaisi siis (uuden) geenitekniikan läpimurto.

***

Tällainen tapa puhua läpiä päähänsä saattaa vaikuttaa samaan suuntaan:

Quote
Ludger Wess
@LudgerWess·6t
»She told the Russian state broadcaster RT Deutsch in an interview directed at German readers with regard to Monsanto, which now belongs to the Bayer Group: "Watch out! Back then you had Hitler and now you have Bayer! Don't let Bayer become your invisible government."«


***

(19.12.22) Pala em. jutusta englanniksi:

‘Rock star of the eco-movement’: Why does the media love anti-biotech activist Vandana Shiva despite her history of spreading misinformation?
« Last Edit: 19.12.22 - klo:08:16 by Heikki Jokipii »