Author Topic: Tapaus Vandana Shiva  (Read 108960 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25479
  • View Profile
  • Email
Tapaus Vandana Shiva
« on: 07.11.07 - klo:18:28 »
Kokoan tähän tästä "gurusta" käytettyjä puheenvuotoja vuosien varrella. Kommentoida saa.
« Last Edit: 02.10.08 - klo:18:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25479
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #1 on: 07.11.07 - klo:18:37 »
Juttu oli toimittaja Marika Katajan. [STT/Uutispäivä Demari] Tähän nyt päällimmäiset, artikkelia miettiessä, "luovaa raivoa" kerätessä.

Juttu alkaa oikein runollisesti ...

Quote
Vandana Shiva rakastaa intohimoisesti siemeniä. Hänen silmänsä loistavat, kun hän kuvailee, kuinka monia eri papu-, vilja- ja muita kasvilajeja Navdanya-järjestö on onnistunut luetteloimaan. Navdanya on yksi Shivan perustamista järjestöistä, joilla hän pyrkii puolustamaan köyhien intialaisten oikeuksia.

- Siemen on ihme: jos sitä rakastaa ja siitä huolehtii, se voi antaa niin paljon, Shiva ihastelee Helsingin-vierailullaan.


... mutta muistakaa tästä vain järjestön nimi.

Quote
Shiva on useilla arvostetuilla kansainvälisillä palkinnoilla palkittu tutkija ja aktivisti.


Aivan, varmasti kaikkein palkituin tästä porukasta. "Kenelle intialaiselle me voisimme antaa tämän palkinnon. Hei, onhan ...". Suomen ulkoministeriö: "Kenethän intialaisen voisimme kutsua Aasiaan!-kampanjaamme puhumaan? Ai, onhan se ..."

Quote
Ennen kaikkea hänet tunnetaan kritiikistään suuria ylikansallisia liikeyrityksiä vastaan. Shivan mukaan maaseudun köyhistä tulee kansainvälisen talouden uhreja - kirjaimellisesti.

- Jopa satatuhatta maanviljelijää on tehnyt itsemurhan geenimanipuloitujen siemenien vuoksi. Kyseessä on maanviljelijöiden kansanmurha, Shiva napauttaa.

Itsemurhien ja geenimanipuloitujen siementen välinen yhteys on täysin tuulesta temmattu, tällainen päättely ...

Quote
Raporttien mukaan maanviljelijöiden itsemurhia tapahtuu alueilla, joilla ylikansalliset yhtiöt myyvät geenimanipuloituja siemeniä.


... on juuri sitä samaa logikkaa, josta meitä sosiologian opinnoissa varoitettiin ns. päinvastaisella esimerkillä: alueella syntyvyys on ollut kasvussa, ja alueella on myös havaittu enemmän haikaroita, niinpä ...

Tuulesta temmattuun on vaikea esittää konkreettisia vastaväitteitäkään, mutta sellaiseksi ehkä kelpaa se, että juuri tämän Shivan järjestön Navdanyan sivu kertoo, että itsemurhaongelma alkoi viimeistään jo 1997 - ja geenimanipuloidut siemenet puuvillassa hyväksyttiin Intiassa vasta - tässä Shiva ehkä sai jotain "aikaan" - vuonna 2002! (Ko. linkissä mainitut hybridisiemenet eivät taas "toisinpäin" käy selitykseksi - niitä kun on ollut käytössä jo vuosikymmeniä.)

Shiva yrittää kyllä selitystä ...

Quote
Siemenet ovat kalliita, ja ne joutuu ostamaan joka vuosi uudelleen, koska niitä ei voi käyttää siemenviljana.


... mutta tähän on jo Dave Wood vastannut täällä meidän palstallamme, uutisessamme "Soijansiemenaktivismia". Viljelijät tekevät sen, koska se kannattaa heille.

Hesarissahan Shiva yritti väittää, että ne ovat nk. "itsemurhasiemeniä".

Quote
Lisäksi maanviljelijät eivät saa tuotteistaan tarpeeksi kannattavia hintoja, koska kansainväliset kauppahinnat ja rikkaissa maissa maksettavat 400 miljardin dollarin maataloustuet ovat romahduttaneet maataloustuotteiden hinnat. Maanviljelijät joutuvat ottamaan lainoja, joita eivät pysty maksamaan takaisin, ja päätyvät sitten epätoivoisiin ratkaisuihin, Shiva selittää.


Selittää kyllä, mutta ei pysty selittämään sitä, miten gm-puuvilla voisi olla tässä kokonaisuudessa mitenkään syylllinen, jos puolueettoman tutkimuslaitoksen mukaan. jolla on varmasti riittävä otoskin tutkimuksissaan, geenimanipuloitu bt-puuvilla on ollut suunnaton menestys. Yksittäistapauksessa on mahdollista vaikka mikä, mutta isommassa joukossa ei kyllä ole se, että taloudellisten näkymien paraneminen ajaisi ihmisiä itsemurhiin.

Mutta tämä seuraa kaavaa, jonka Shiva oppi jo nuorena, verenhajuista dramatiikkaa pitää olla ja vastaväitteitä hän ei lue. Niinpä hän toistaa tämän väitteensä ...

Quote
Kun maatalous muuttuu globalisaation myötä suurtiloiksi, naisten työpanos häviää.

- Naista tulee taakka perheille. Tyttösikiöitä abortoidaan, koska perheet eivät halua maksaa kalliita myötäjäisiä. Naisista on tullut poisheitettävä sukupuoli. Miljoonia tyttöjä katoaa talouden takia, Shiva kritisoi.

Tämän toisen ikävän asian hän jo siinä 20 vuotta sitten liitti "vihreän vallankumouksen" syntilistaan. Meera Nanda on tämän harhan kumonnut jo kauan sitten. Tämä ikävä asia on vuosisataisten traditioiden tulos, ja on tilastollisesti osoitettavissa, että se ei mitenkään "vihreään vallankumoukseen" liity. Sikiön sukupuolen tutkimus ja mahdollinen abortti liittyvät tiukasti vain Intian varakkkampiin ylempiin luokkiin ja kasteihin. Jossa tyttölasten laiminlyönnillä ja tappamisella on vahvat perinteet - joita ei ole saatu hävitettyä. Modernisaatio voisi sen hävittää - mutta sitä Shiva ei kannata, vaan ihannoi kyläyhteisöä ym. traditionaalisuutta yli kaiken.

Quote
Vandana Shivaa tituleerataan usein ekofeministiksi. Sana saattaa olla monille punainen vaate, mutta Shiva itse ei pidä määritelmää kirosanana.

- Kannatan naisten oikeuksia ja ekologisia oikeuksia, joten kyllä, jos se riittää ekofeministiksi, olen ekofeministi. Minusta kysymys on ihmiskunnasta.

Jos joku ei sano olevansa feministi, tarkoittaako se sitten, että ei tunnusta tasa-arvoa? Missä on humanismi, Shiva hämmästelee.

Tässä on varmaan taustana se, että Suomessa ei jonkun äskettäisen tutkimuksen/selvityksen  mukaan kukaan naispoliitikoistakaan juuri tunnustaudu "feministiksi". Mutta minäpä tunnustaudun, ja sanon, ettei Shiva, joka haluaa jättää Intian naiset pyörittämään käsimyllyjään, sitä ole, eikä edes naisten tasa-arvon kannattaja. Eikä muidenkaan ihmisten tasa-arvon.

***

No, tätä täytyy nyt hioa, mutta tässä on jo ne näkökohdat.

(Heikki Jokipii 05.06.06)
« Last Edit: 07.11.07 - klo:18:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25479
  • View Profile
  • Email
Vandana Shiva hyvin huono valinta
« Reply #2 on: 11.11.07 - klo:14:19 »
Yhdistyksemme lähetti 10.5.2006 seuraavan kirjeen asiasta.

*********

Arvoisa ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministeri Paula Lehtomäki


Ulkoministeriön "Aasiaan!"- kampanjan tilaisuuteen kutsuma Vandana Shiva on mielestämme hyvin huono valinta. Hänen ajatuksensa edustavat hyvin huonosti niin Intiassa vallalla olevia käsityksiä maatalouden ja muun talouden kehittämisestä, kuin myös Suomen kehityspolitiikan kirjattuja tavoitteita ja linjauksia.

Shivan käsitykset, hänen "ekofeminisminsä" ja "postmodernistiset" tulkintansa tarkoittavat käytännössä sitä, että hyväksytään, jopa ihannoiden, se köyhyys ja kurjuus, joka on kehitysmaiden, esim. Intian, omavaraisviljelijöiden, niin
naisten kuin miesten, osana. Kunhan se kaikki on "ekologista", hänen kriteereillään. Täysin vastoin kaikkia tosiasioita Shiva kiistää nk. "vihreän vallankumouksen" saavutukset Intiassa ja muuallakin, ja saarnaa paluuta perinteisiin viljelytapoihin. Niihin, joiden avulla ei pystytty aikanaan ruokkimaan Intiassakaan edes nykyistä pienempää väestöä. Intian nälkäkriisit olivat tavanomaista uutisaineistoa 1950-luvulla ja vielä 1960-luvun alussakin.

Eräänä valaisevan esimerkkinä hänen reippaasti värittyneestä asenteestaan asiaan oli äskettäinen (20.3.2006) artikkeli Helsingin Sanomissa, jossa hän ideologisista lähtökohdistaan yritti leimata geeniteknologian käytön Intian puuvillan tuotannossa epäonnistuneeksi. Tosiasiat hänen väitteitään eivät tue, kuten professori Veli Kauppisen (4.4.2006) vastine Helsingin Sanomissa, mutta myös internetissä (ks. linkit alla) esitetyt vastineet asiassa hyvin osoittivat.

Suomen kehityspoliittisessa ohjelmassa on kirjattu tavoite: "Suomi korostaa maaseudun kehityksen ja maaseudun elinkeinojen tuottavuuden lisäämisen merkitystä kehitysyhteistyössä."

Jos ja kun Vandana Shiva on Suomen ulkoasiainministeriön rahoilla kutsuttu Suomeen, tätä tavoitetta ei tällä edistetä. Kun Shiva on jo aiemmin kerran kutsuttu valtion kutsumana ja kustantamana Suomeen, hänen kutsumisensa taas uudelleen vahvistaa sellaista kuvaa, että Suomi olisi jotenkin allekirjoittamassa kehityspolitiikassaan hänen ajatuksensa.

Jos se olisi mahdollista, niin meidän mielestämme kutsu täytyisi yksinkertaisesti peruuttaa.

Mutta ellei se ole, niin vähintä, mitä UM voisi tehdä, olisi kutsua joku oikea kehitysmaiden ja niiden maanviljelyn asiantuntija, samoin ehdoin Suomeen, asiaa "paikkaamaan". Me voisimme olla avuksi sopivan henkilön etsimisessä, jos on tarpeen. Apumme asiassa ei välttämättä ole edes tarpeen: yliopistot tai maa- ja metsätalousministeriö osaavat varmasti ehdottaa jotain sopivaa oikeaa asiantuntijaa, esimerkiksi juuri Intiasta, jos niin halutaan.

******

Lähetimme kirjeen kunnioittaen tiedoksi myös Suomen ulkopolitiikan johtajalle, tasavallan presidentti Tarja Haloselle.

Tiedoksi lähetimme kirjeen myös tiedoksi maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojalle, Aasiaan!-kampanjan ohjausryhmän puheenjohtajalle, apulaisosastopäällikkö Christian Sundgrenille ja kampanjan tiedottajalle Milma Kettuselle.

(Heikki Jokipii, 15. 05. 2006)

(ilmestyi uutisenamme 15. 05. 2006)
« Last Edit: 02.10.08 - klo:18:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25479
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #3 on: 25.03.08 - klo:09:25 »
Vandana Shiva sai nyt sitten uutistoimisto IPS:n kautta läpi artikkelinsa, jossa vastusti biopolttoaineita. Luulin jo, että kerrankin voisi olla hänen kanssaan samaa mieltä. Mutta vielä mitä, jutun loppupuolella hän maalaisi syyllisiä ja samalla tietysti ilmaisten, mistä suunnasta parannus asiaan löytyisi, ja siellä se taas tuli, ajatus siitä, että luomuviljelyllähän tässä maailmassa pärjätään.

Se jutun versio, joka ilmestyi KEPAn pastalla, oli jostain syystä "siistitty" näistä "pukinsorkista", mutta Kansan Uutisissa ja Uutispäivä Demarissa olevissa versioissa ne olivat. Kun KU ja UD eivät julkaisseet vastinettani, niin vastasin kuitenkin KEPAn blogissa näin:

Quote
Biopolttoaineet ja mitä Shiva asiasta sanoi
Heikki Jokipii | 20.3.2008 | 8:21

KEPA:n palstalla samasta (tai tiukasti tähän liittyvästä) asiasta kirjoittanut Vandana Shiva on järkyttävän oikeassa ja järkyttävän väärässä. (Linkki http://www.kepa.fi/uutiset/6271/ )

Suunnattoman oikeassa hän on kuvatessaan, mitä biopolttoaineista seuraa. Hiilidioksidipäästöt vain lisääntyvät, köyhien ruoan hinta nousee, luonto tuhoutuu. Tämä osa hänen palstalla ilmestyneestä artikkelistaan on täsmällistä, hyvää asiaa. Tämän soisin lukevan jokaisen biopolttoaineista innostuneen Suomessakin. Minulla on sama käsitys siitä, että tropiikissa ja sen lähellä ei ole kerta kaikkiaan mahdollista tehdä asiaa ns. ”kestävästi”.

Suunnattoman väärässä hän on ajatuksessaan, jonka hän rivien välissä – lehdissä (KU ja UD) ilmestyneessä saman artikkelin versiossa selkeämmin - esittää, että oikea menetelmä olisi luomuviljely pienissä kylissä. Tätä tausta-ajatusta ei heti näe, mutta sitä hän ajaa. Pahaa ovat lämpövoimalat ja tiet. Pahaa on tehoviljely. Pahaa on kaupungistuminen. Ja kaiken takana Wal-Mart ym. ylikansalliset yhtiöt.

Mutta tämä on hämäystä, tai vähintään väärinkäsitys. Jos ruokaviljelyn teho ei hehtaaria kohti aika äkkiä maailmassa kohoa, tästä seuraa yhtä lailla painetta koskemattoman luonnon suhteen. Ruoan viljelyä varten joudutaan raivaamaan sademetsiä. Kun päinvastoin pitäisi tehdä tällaisia operaatioita, joista sivuillanne kerrotaan, ” Intia siirtää ihmisiä tiikerien tieltä”: http://www.kepa.fi/uutiset/6284

Tehoton luomuviljely ei ole bioenergialle vaihtoehto, vaan lisää sitä aivan samaa, samoine onnettomine seurauksineen.

Shivan kannattamalla luomulinjalla tuottavuuden kohottaminen ei ole mahdollista. Tehoviljelyllä ja geenitekniikalla se sen sijaan on. Mitään syytä ei ole yrittää ”sitoa turpeeseen” kehitysmaidenkaan ihmisiä, tuottamattomaan puuhasteluun maaseudulle, johonkin noin hehtaarin palstan viljelyyn perinteisin keinoin, minkä Shiva näkee tavoiteltavana ”idyllinä”. Sellaisen yrittäminenkin sortuu ja on jo sortunut omaan mahdottomuuteensa. Jos tämä on vaihtoehto, ihmiset muuttavat kaupunkeihin, kuten aivan ymmärrettävää on, jos kaupungissa esim. intialainen tienaa noin kolminkertaisesti (vaikkei vielä sittenkään paljon)- Mutta maaseudunkin ihminen ansaitsee sen ”säällisen” toimeentulon, ja sitä ei Shivan linjalla hänelle tule.

He ovat Intiassa, tai Afrikassa, ihan samoja ihmisiä kuin me.

Nyt sitten tänään UD:ssa ilmestyi (UP:n välittämä) juttu, jossa ihan vastaavalla tavalla kuin Shiva teki, sotkettiin asioita, ja asetettiin tehoviljely, "vihreä vallankumous" samaan vastustettavaan ja epäilyttävään luokkaan bioenergian kanssa. Tästä lähetin äsken toimitukselle vastineen, saa nähdä, tärppäsikö tällä kertaa, kun Shiva-vastineessa ei tärpännyt. Julkaisen vastineen myöhemmin, joka tapauksessa.
« Last Edit: 25.03.08 - klo:09:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25479
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #4 on: 27.03.08 - klo:12:37 »
Vastineemme tähän Shivan artikkeliin julkaistiin eilen, 26.3.2008, Kansan Uutisissa, olennaisesti samana kuin yllä.

Niinpä voimme sanoa, shakinpelaajan ilmaisua käyttäen, että vaikka emme pysty tätä Shivaa ja hänen hengenheimolaisiaan vastineillamme välttämättä vielä voittamaan, niin pidämme heidät tässä "pelissä" jatkuvassa "shakissa", koko ajan murskaavat vastaväitteemme esittämällä.

Kuten monessa yhteydessä aiemminkin on tuotu esiin, on surullista, että muutoin loistava, kehitysmaiden asioihin keskittyvä uutistoimisto IPS välittää näiden käytännössä kehitysmaiden kehitystä vastustavien kirjoittajien, mitä mm. Shiva selkeästi on, juttuja maailmalle. Myöskään tämä uutistoimisto ei ole suostunut välittämään kritiikkiä näille kirjoittajille (yritetty on).

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25479
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #5 on: 05.04.08 - klo:08:47 »
Olisiko meidänkin toimeliaisuutemme uutistoimisto IPS:n suuntaan (silloin aikanaan) kuitenkin vaikuttanut? Vaikkei silloin kansainväliseltä IPS:ltä vastauksia saatu, niin viestimme sinne suuntaan meni perille, ilmeisesti ilmaisun kahdessa merkityksessä.
 
Nyt nimittäin sieltä on tullut suomeksi(kin) taas juttu Intian puuvillanviljelijöiden ahdingosta ja itsemurhista, jonka mm. Kepa on julkaissut:
 
"Intian puuvillan viljelijät ajautuvat itsemurhiin"
 
Mutta huomatkaa: jutussa ei sanallakaan mainita gm-puuvillaa (tarkistin, että sama pitää paikkansa myös englanninkieliseen versioon) ja varsinkaan asian syynä, kuten niissä aiemmissa jutuissa (V. Shivan ja sen toisen, jonka nimeä en nyt muista). Vaan näin:
 
Quote
"Alueen ongelmiin perehtynyt entinen kongressipuolueen ministeri Madhukar Kimmatkar syyttää keinokastelun puuttumista Vidarbhan ongelmista. Pahimmin kuivuudesta kärsivillä alueilla keinokastelun piirissä on vain kolme prosenttia pelloista."

Olisikohan tämä Shivan kehittämä myytti gm-puuvillasta näiden itsemurhien syynä siis nyt lopullisesti kuopattu?
« Last Edit: 05.04.08 - klo:08:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25479
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #6 on: 23.06.08 - klo:17:36 »
Finfoodin uutinen kansainvälisen luomuliiton, IFOAM:in, kokouksesta:

Petrini: paikallisesta luomutaloudesta tulee pitää huolta

Tästä Petrinistä sanotaan, että "The Guardian -sanomalehti nimesi Petrinin 50 henkilön joukkoon, jotka voivat pelastaa maailman". Varmasti, ihan yhtä todennäköisesti kuin joku Dior ja Versace yms. hienostelevat muodinluoja. Tämä oli olevinaan viisautta, kun uutisessa ei sentään kehdattu väittää, että maailma lumulla pärjäisi:

Quote
- Maailmaa ravisuttavat kysymykset kohtaavat jokaisen meistä yksilöinä, mutta millaiset mahdollisuudet meillä on toimia. Miten pidämme huolta siitä, millaisen maailman jätämme lapsillemme tai heidän lapsenlapsilleen. Maailmantaloutta ei ole ilman paikallista taloutta. Siitäkin on pidettävä huolta, Petrini totesi puheessaan.

Mutta jos tämä jo oli tyhjiä korulauseita, niin kyllä huippu oli Vandana Shiva (lihav. HJ):

Quote
Suurimmat suosionosoitukset sai intialainen tiedenainen ja World Social Forumin perustaja Vandana Shiva. Hän puhui värikkäästi muistuttaen, että lajien pyramidin päälle ei kuulu ihminen, vaan siellä ovat erilaiset mikrobit ja bakteerit, jotka hajottavan kaiken takaisin maahan - maasta sinä olet tullut ja maahan jälleen palaat.

Shiva on ilmeisesti loistava puhuja, kun saa suosionosoitukset esittäessään - täysin puutaheinää. Mutta eikö herätyskokouksissa ole aina tarvittukin "voimallisia puhujia" ...

Horizontal

 • Täysjäsen
 • ***
 • Posts: 186
  • View Profile
Vs: Miksi GM on hyvä asia?
« Reply #7 on: 01.10.08 - klo:09:48 »
Quote
Vandana Shivan periaatteet kuulostavat merkittävästi luonnonläheisemmiltä kuin Monsanton periaatteet.

Tässä linkki siihen, mitä hänestä ajattelen, ja olen ennen keskustellut.
Kiinnostavaa ei niinkään ole se kuka sanoo (vaikka sanojana olisi Vandana Shiva, mutta ymmärrettävää tietenkin on jos vastapuolta edustavan henkilöön tartutaan) vaan kiinnostavaa on se, miten ja millä perusteilla Vandanan sanomisia yritetään perustella vääriksi tai valheellisiksi. Keskustelusta linkin takaa en löytänyt yhtään faktista todistetta Vandanan sanomisia kumoamaan. Mielipiteet Vandanasta henkilönä voivat olla mitä ovat, niillä ei ole asian kannalta kenellekään mitään merkitystä. En minäkään liiemmin pidä .. nimeä mainitsematta ... X:stä, mutta hänenkin sanomisissaan on joskus järkeä. Jos sen sijaan sulkee korvansa vain kuullessaan mainittavankin jonkin tietyn nimen tai henkilön, sulkee puoli maailmaa itseltään.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25479
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #8 on: 01.10.08 - klo:17:20 »
[Siirsin puheenvuorosi tähän jo käynnisssä olevaan keskusteluun]

Quote
Keskustelusta linkin takaa en löytänyt yhtään faktista todistetta Vandanan sanomisia kumoamaan.

Minusta taas linkissä (ja myös tässä triidissä) osoitetaan aika hyvin, että lähes kaikki Shivan teoriat ovat tuulesta temmatuja.

Mikä niistä mielestäsi jäi kumoamatta?
« Last Edit: 07.03.14 - klo:06:31 by Heikki Jokipii »

Horizontal

 • Täysjäsen
 • ***
 • Posts: 186
  • View Profile
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #9 on: 02.10.08 - klo:06:40 »
Tästäkään säikeestä en löytänyt mitään Shivan arvoista, on esitetty vain mielipiteitä Vandanasta, ei mitään mikä kumoaisi hänen sanomansa.

Mielestäni viitteet omiin kirjoituksiin eivät referensseinä ole kummoisia. Ne voisivat olla jos niissä viitattaisiin johonkin tutkimuksiin, tilastoihin, mihin nyt vaan riippumattomaksi katsottavaan tahoon.

Eivät Vandanan(kaan) sanomiset kumoudu sillä, että niiden vain sanoo esittävän asiat valheellisesti.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25479
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #10 on: 02.10.08 - klo:18:08 »
Olen tuonut esiin tosiasioita, jotka ovat ristiriidassa, eli siis kumoavat Shivan väitteet, muun muassa
 
- patenteista eli "biopiratismista"
- terminaattoritekniikasta
- viljelijöiden itsemurhista
- bt-puuvillan tuottavuudesta
- luomun tuottavuudesta 

Jos joissakin tapauksissa itse tosiasiani ovat mielestäsi jääneet kunnolla dokumentoimatta *) (linkein tai muin lähdeviittein), niin tässäkin auttaa tämä "Operation Cremate Monsanto" -artikkeli, josta varmasti kaikki tarvittavat linkit ja viitteet löytyvät:
 
http://www.agbioworld.org/pdf/CASHerringMonsanto2006.pdf
 
* * *
 
Mitä Shivan arvoihin tulee, niin ei varmaankaan tule erimielisyyttä siitä, mitä ne ovat? Shiva kannattaa perinteistä maailmaa ja sen säilyttämistä tai palauttamista Intiassa ja kehitysmaissa yleensä. Mutta erimielisyys alkaa siitä, mihin tällä päästään. Minä katson, ettei siitä hyvä seuraisi, vaan köyhyys ja kurjuus vain säilyisi (tai lisääntyisi). Enkä hyväksy tätä. Shiva näyttää hyväksyvän tämän köyhyyden ja jopa ihannoivankin sitä - "runebergillaisessa" hengessä!

Olen kirjoittanut Shivan arvomaailmasta (ja maailmankuvasta, joka siihen tietysti liittyy) pitemmänkin artikkelin, joka on saattanut tuhoutua meidän saittimme ”palvelinkatastrofissa”, mutta ehkä löydän sen ja saan sen tänne. Sitä ennen (ja siitä huolimatta, artikkelia ei ehkä enää löydy) voitaisiin kuitenkin jo jatkaa asiasta niin, että

a)   luet Thomas DeGregorin artikkelin Shiva the Destroyer? (joka vastaa minun näkemystäni hänen filosofiastaan ja toiminnastaan sen pohjalta)
b)   kerrot itse, mikä sinua Shivan arvoissa (ja maailmankuvassa) viehättää____________________

*) lopulta tässä evidenssikysymyksessä päästään (erääseen) mielivitsiini. Mies on jäänyt "rysän päältä kiinni" vieraan naisen kanssa - ja  kysyy vaimoltaan:

- Kumpaa sinä uskot, omia valehtelevia silmiäsi vai miehen sanaa?
« Last Edit: 04.10.08 - klo:18:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25479
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #11 on: 02.11.08 - klo:14:49 »
Nyt kun asia on sitten kunnolla tutkittu, niin näyttäisi siltä, että tämä Shivan yhden perusteeman osalta asia menisi juuri päinvastoin, eli bt-puuvilla olisi jopa vähentänyt intialaisten viljelijöiden itsemurhia:

Has Bt cotton reduced farmer suicides in India?

Tästä asiastahan "väännettiin" Vihreässä Langassa pari vuotta sitten.
« Last Edit: 02.11.08 - klo:14:54 by Heikki Jokipii »

Horizontal

 • Täysjäsen
 • ***
 • Posts: 186
  • View Profile
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #12 on: 03.11.08 - klo:13:59 »
Itsemurhaan harvoin on kai yhtä ainoaa syytä, enkä tiedä kenenkään niin koskaan väittäneenkään ... missä Vandana Shiva tarkkaan ottaen on väittänyt bt-puuvillan olleen ainoana syynä intialaisten maanviljelijöiden itsemurhiin - eli linkki tai viiten kiitos, ennen kuin kommentoin pohjalla olevaa raporttia muuten kuin lainaamalla siitä kappaleen:

"Although we have reviewed existing evidence on the relationship between the adoption of Bt cotton and
the increased occurrence of farmer suicides in India, we do not claim to have a sufficient understanding to
provide a full picture of the reality behind these tragic events. Instead, we believe that we have gathered
adequate evidence from various sources of information to propose a menu of possible reasons behind the
occurrence of suicides in cotton-growing regions."

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25479
  • View Profile
  • Email
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #13 on: 03.11.08 - klo:18:23 »
Horizontal, oletko koskaan kuullut sellaisesta välineestä, kuin Google?

Pistät minut hakemaan kaiken itsellesi! Googlasin yksinikertaisesti halusanoilla "Shiva itsemurhat" ja heti löytyi:

Vandana Shiva: Viljelijöiden itsemurhat Intiassa gm-lajikkeiden syytä

Enkä sitten suostu saivartelemaan siitä, että Shiva ei suinkaan väittänyt asian olevan "ainoa syy". Koska vuosien varrella Shiva on kantaansa tässä koko ajan muuttanutkin. Alunperin syynä oli hänen mielestään ihan pelkkä tehoviljely.

Tuo tutkimushan osoitti - vaikkei muuta - sen, että GM-lajikkeilla ainakaan ei ole asian kanssa mitään tekemistä.


« Last Edit: 03.11.08 - klo:18:54 by Heikki Jokipii »

Horizontal

 • Täysjäsen
 • ***
 • Posts: 186
  • View Profile
Vs: Tapaus Vandana Shiva
« Reply #14 on: 04.11.08 - klo:09:01 »
Horizontal, oletko koskaan kuullut sellaisesta välineestä, kuin Google?
Toki, kuuklailen itsekin aina silloin tällöin.

Pistät minut hakemaan kaiken itsellesi! Googlasin yksinikertaisesti halusanoilla "Shiva itsemurhat" ja heti löytyi:

Vandana Shiva: Viljelijöiden itsemurhat Intiassa gm-lajikkeiden syytä

Onko sinulla joku perustelu sille, miksi minun pitäisi itse etsiä todisteet sinun väitteillesi?

Linkin takana viitataan Vandanan lausumiseen vain yhdessä lauseessa, eikä yhtäkään suorasanaista lainausta ole, joten tätä
Quote
Tieteen, teknologian ja ekologian tutkimussäätiön johtaja Vandana Shiva sanoi, että yli 40 000 viljelijää on tehnyt Intiassa itsemurhan vuodesta 1997.
seuraavat saman kappaleen kaksi lausetta
Quote
Valtaosa itsemurhan tehneistä viljelijöistä velkaantui pahoin viljeltyään geenimuunneltuja lajikkeita. Itsemurhat ovat siis geenitekniikan aiheuttamia.
voivat olla joko Vandanan tai artikkelin kirjoittajan lausumaa. Otsikossa tosin viitataan asiaan kuin V. Shiva olisi lausunnon takana, mutta valitettavasti jutun lähdeviitteet eivät enää toimi, joten aukottomasti lausumisasia ei tuosta vielä selvinnyt.

Sen sijaan, Vandana Shivan itsensä kirjoittama artikkeli The Suicide Economy Of Corporate Globalisation kertoo
Quote
Two factors have transformed the positive economy of agriculture into a negative economy for peasants - the rising costs of production and the falling prices of farm commodities. Both these factors are rooted in the policies of trade liberalization and corporate globalisation

Jatkossa kannattaneekin, varsinkin Vandana Shivaan viitatessa, viitata hänen itsensä kirjoittamiin artikkeleihin.

Enkä sitten suostu saivartelemaan siitä, että Shiva ei suinkaan väittänyt asian olevan "ainoa syy". Koska vuosien varrella Shiva on kantaansa tässä koko ajan muuttanutkin. Alunperin syynä oli hänen mielestään ihan pelkkä tehoviljely.
Lisää sanoja Vandanan suuhun - viitteet kiitos ...
Turhaa se kai olisikin, saivarrella asiasta, jota ei pysty näyttämään toteen ... vai löytyykö se viite jostain?

Tuo tutkimushan osoitti - vaikkei muuta - sen, että GM-lajikkeilla ainakaan ei ole asian kanssa mitään tekemistä.
Niinkö tutkimus sanoi, viite kiitos ...

Tutkimushan osoitti ainoastaan, ettei GM-lajikkeita voi yksinään syyttää intialaisviljelijöiden itsemurhista ja ettei itsemurhiin johtaneista syistä pystytty luomaan täydellistä kuvaa - kuten suoraan tutkimusraportista lainaamassani pätkässä sanotaan (kts edellinen viestini).