Tuottava Maa Turvattu Luonto

Yleinen kategoria => Yleinen Keskustelualue => Topic started by: Heikki Jokipii on 07.11.07 - klo:18:28

Title: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 07.11.07 - klo:18:28
Kokoan tähän tästä "gurusta" käytettyjä puheenvuotoja vuosien varrella. Kommentoida saa.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 07.11.07 - klo:18:37
Juttu oli toimittaja Marika Katajan. [STT/Uutispäivä Demari] Tähän nyt päällimmäiset, artikkelia miettiessä, "luovaa raivoa" kerätessä.

Juttu alkaa oikein runollisesti ...

Quote
Vandana Shiva rakastaa intohimoisesti siemeniä. Hänen silmänsä loistavat, kun hän kuvailee, kuinka monia eri papu-, vilja- ja muita kasvilajeja Navdanya-järjestö on onnistunut luetteloimaan. Navdanya on yksi Shivan perustamista järjestöistä, joilla hän pyrkii puolustamaan köyhien intialaisten oikeuksia.

- Siemen on ihme: jos sitä rakastaa ja siitä huolehtii, se voi antaa niin paljon, Shiva ihastelee Helsingin-vierailullaan.


... mutta muistakaa tästä vain järjestön nimi.

Quote
Shiva on useilla arvostetuilla kansainvälisillä palkinnoilla palkittu tutkija ja aktivisti.


Aivan, varmasti kaikkein palkituin tästä porukasta. "Kenelle intialaiselle me voisimme antaa tämän palkinnon. Hei, onhan ...". Suomen ulkoministeriö: "Kenethän intialaisen voisimme kutsua Aasiaan!-kampanjaamme puhumaan? Ai, onhan se ..."

Quote
Ennen kaikkea hänet tunnetaan kritiikistään suuria ylikansallisia liikeyrityksiä vastaan. Shivan mukaan maaseudun köyhistä tulee kansainvälisen talouden uhreja - kirjaimellisesti.

- Jopa satatuhatta maanviljelijää on tehnyt itsemurhan geenimanipuloitujen siemenien vuoksi. Kyseessä on maanviljelijöiden kansanmurha, Shiva napauttaa.

Itsemurhien ja geenimanipuloitujen siementen välinen yhteys on täysin tuulesta temmattu, tällainen päättely ...

Quote
Raporttien mukaan maanviljelijöiden itsemurhia tapahtuu alueilla, joilla ylikansalliset yhtiöt myyvät geenimanipuloituja siemeniä.


... on juuri sitä samaa logikkaa, josta meitä sosiologian opinnoissa varoitettiin ns. päinvastaisella esimerkillä: alueella syntyvyys on ollut kasvussa, ja alueella on myös havaittu enemmän haikaroita, niinpä ...

Tuulesta temmattuun on vaikea esittää konkreettisia vastaväitteitäkään, mutta sellaiseksi ehkä kelpaa se, että juuri tämän Shivan järjestön Navdanyan sivu kertoo, että itsemurhaongelma alkoi viimeistään jo 1997 - ja geenimanipuloidut siemenet puuvillassa hyväksyttiin Intiassa vasta - tässä Shiva ehkä sai jotain "aikaan" - vuonna 2002! (Ko. linkissä mainitut hybridisiemenet eivät taas "toisinpäin" käy selitykseksi - niitä kun on ollut käytössä jo vuosikymmeniä.)

Shiva yrittää kyllä selitystä ...

Quote
Siemenet ovat kalliita, ja ne joutuu ostamaan joka vuosi uudelleen, koska niitä ei voi käyttää siemenviljana.


... mutta tähän on jo Dave Wood vastannut täällä meidän palstallamme, uutisessamme "Soijansiemenaktivismia". Viljelijät tekevät sen, koska se kannattaa heille.

Hesarissahan Shiva yritti väittää, että ne ovat nk. "itsemurhasiemeniä".

Quote
Lisäksi maanviljelijät eivät saa tuotteistaan tarpeeksi kannattavia hintoja, koska kansainväliset kauppahinnat ja rikkaissa maissa maksettavat 400 miljardin dollarin maataloustuet ovat romahduttaneet maataloustuotteiden hinnat. Maanviljelijät joutuvat ottamaan lainoja, joita eivät pysty maksamaan takaisin, ja päätyvät sitten epätoivoisiin ratkaisuihin, Shiva selittää.


Selittää kyllä, mutta ei pysty selittämään sitä, miten gm-puuvilla voisi olla tässä kokonaisuudessa mitenkään syylllinen, jos puolueettoman tutkimuslaitoksen mukaan. jolla on varmasti riittävä otoskin tutkimuksissaan, geenimanipuloitu bt-puuvilla on ollut suunnaton menestys. Yksittäistapauksessa on mahdollista vaikka mikä, mutta isommassa joukossa ei kyllä ole se, että taloudellisten näkymien paraneminen ajaisi ihmisiä itsemurhiin.

Mutta tämä seuraa kaavaa, jonka Shiva oppi jo nuorena, verenhajuista dramatiikkaa pitää olla ja vastaväitteitä hän ei lue. Niinpä hän toistaa tämän väitteensä ...

Quote
Kun maatalous muuttuu globalisaation myötä suurtiloiksi, naisten työpanos häviää.

- Naista tulee taakka perheille. Tyttösikiöitä abortoidaan, koska perheet eivät halua maksaa kalliita myötäjäisiä. Naisista on tullut poisheitettävä sukupuoli. Miljoonia tyttöjä katoaa talouden takia, Shiva kritisoi.

Tämän toisen ikävän asian hän jo siinä 20 vuotta sitten liitti "vihreän vallankumouksen" syntilistaan. Meera Nanda on tämän harhan kumonnut jo kauan sitten. Tämä ikävä asia on vuosisataisten traditioiden tulos, ja on tilastollisesti osoitettavissa, että se ei mitenkään "vihreään vallankumoukseen" liity. Sikiön sukupuolen tutkimus ja mahdollinen abortti liittyvät tiukasti vain Intian varakkkampiin ylempiin luokkiin ja kasteihin. Jossa tyttölasten laiminlyönnillä ja tappamisella on vahvat perinteet - joita ei ole saatu hävitettyä. Modernisaatio voisi sen hävittää - mutta sitä Shiva ei kannata, vaan ihannoi kyläyhteisöä ym. traditionaalisuutta yli kaiken.

Quote
Vandana Shivaa tituleerataan usein ekofeministiksi. Sana saattaa olla monille punainen vaate, mutta Shiva itse ei pidä määritelmää kirosanana.

- Kannatan naisten oikeuksia ja ekologisia oikeuksia, joten kyllä, jos se riittää ekofeministiksi, olen ekofeministi. Minusta kysymys on ihmiskunnasta.

Jos joku ei sano olevansa feministi, tarkoittaako se sitten, että ei tunnusta tasa-arvoa? Missä on humanismi, Shiva hämmästelee.

Tässä on varmaan taustana se, että Suomessa ei jonkun äskettäisen tutkimuksen/selvityksen  mukaan kukaan naispoliitikoistakaan juuri tunnustaudu "feministiksi". Mutta minäpä tunnustaudun, ja sanon, ettei Shiva, joka haluaa jättää Intian naiset pyörittämään käsimyllyjään, sitä ole, eikä edes naisten tasa-arvon kannattaja. Eikä muidenkaan ihmisten tasa-arvon.

***

No, tätä täytyy nyt hioa, mutta tässä on jo ne näkökohdat.

(Heikki Jokipii 05.06.06)
Title: Vandana Shiva hyvin huono valinta
Post by: Heikki Jokipii on 11.11.07 - klo:14:19
Yhdistyksemme lähetti 10.5.2006 seuraavan kirjeen asiasta.

*********

Arvoisa ulkomaankauppa- ja kehitysyhteistyöministeri Paula Lehtomäki


Ulkoministeriön "Aasiaan!"- kampanjan tilaisuuteen kutsuma Vandana Shiva on mielestämme hyvin huono valinta. Hänen ajatuksensa edustavat hyvin huonosti niin Intiassa vallalla olevia käsityksiä maatalouden ja muun talouden kehittämisestä, kuin myös Suomen kehityspolitiikan kirjattuja tavoitteita ja linjauksia.

Shivan käsitykset, hänen "ekofeminisminsä" ja "postmodernistiset" tulkintansa tarkoittavat käytännössä sitä, että hyväksytään, jopa ihannoiden, se köyhyys ja kurjuus, joka on kehitysmaiden, esim. Intian, omavaraisviljelijöiden, niin
naisten kuin miesten, osana. Kunhan se kaikki on "ekologista", hänen kriteereillään. Täysin vastoin kaikkia tosiasioita Shiva kiistää nk. "vihreän vallankumouksen" saavutukset Intiassa ja muuallakin, ja saarnaa paluuta perinteisiin viljelytapoihin. Niihin, joiden avulla ei pystytty aikanaan ruokkimaan Intiassakaan edes nykyistä pienempää väestöä. Intian nälkäkriisit olivat tavanomaista uutisaineistoa 1950-luvulla ja vielä 1960-luvun alussakin.

Eräänä valaisevan esimerkkinä hänen reippaasti värittyneestä asenteestaan asiaan oli äskettäinen (20.3.2006) artikkeli Helsingin Sanomissa, jossa hän ideologisista lähtökohdistaan yritti leimata geeniteknologian käytön Intian puuvillan tuotannossa epäonnistuneeksi. Tosiasiat hänen väitteitään eivät tue, kuten professori Veli Kauppisen (4.4.2006) vastine Helsingin Sanomissa, mutta myös internetissä (ks. linkit alla) esitetyt vastineet asiassa hyvin osoittivat.

Suomen kehityspoliittisessa ohjelmassa on kirjattu tavoite: "Suomi korostaa maaseudun kehityksen ja maaseudun elinkeinojen tuottavuuden lisäämisen merkitystä kehitysyhteistyössä."

Jos ja kun Vandana Shiva on Suomen ulkoasiainministeriön rahoilla kutsuttu Suomeen, tätä tavoitetta ei tällä edistetä. Kun Shiva on jo aiemmin kerran kutsuttu valtion kutsumana ja kustantamana Suomeen, hänen kutsumisensa taas uudelleen vahvistaa sellaista kuvaa, että Suomi olisi jotenkin allekirjoittamassa kehityspolitiikassaan hänen ajatuksensa.

Jos se olisi mahdollista, niin meidän mielestämme kutsu täytyisi yksinkertaisesti peruuttaa.

Mutta ellei se ole, niin vähintä, mitä UM voisi tehdä, olisi kutsua joku oikea kehitysmaiden ja niiden maanviljelyn asiantuntija, samoin ehdoin Suomeen, asiaa "paikkaamaan". Me voisimme olla avuksi sopivan henkilön etsimisessä, jos on tarpeen. Apumme asiassa ei välttämättä ole edes tarpeen: yliopistot tai maa- ja metsätalousministeriö osaavat varmasti ehdottaa jotain sopivaa oikeaa asiantuntijaa, esimerkiksi juuri Intiasta, jos niin halutaan.

******

Lähetimme kirjeen kunnioittaen tiedoksi myös Suomen ulkopolitiikan johtajalle, tasavallan presidentti Tarja Haloselle.

Tiedoksi lähetimme kirjeen myös tiedoksi maa- ja metsätalousministeri Juha Korkeaojalle, Aasiaan!-kampanjan ohjausryhmän puheenjohtajalle, apulaisosastopäällikkö Christian Sundgrenille ja kampanjan tiedottajalle Milma Kettuselle.

(Heikki Jokipii, 15. 05. 2006)

(ilmestyi uutisenamme 15. 05. 2006)
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 25.03.08 - klo:09:25
Vandana Shiva sai nyt sitten uutistoimisto IPS:n kautta läpi artikkelinsa, jossa vastusti biopolttoaineita. Luulin jo, että kerrankin voisi olla hänen kanssaan samaa mieltä. Mutta vielä mitä, jutun loppupuolella hän maalaisi syyllisiä ja samalla tietysti ilmaisten, mistä suunnasta parannus asiaan löytyisi, ja siellä se taas tuli, ajatus siitä, että luomuviljelyllähän tässä maailmassa pärjätään.

Se jutun versio, joka ilmestyi KEPAn pastalla, oli jostain syystä "siistitty" näistä "pukinsorkista", mutta Kansan Uutisissa ja Uutispäivä Demarissa olevissa versioissa ne olivat. Kun KU ja UD eivät julkaisseet vastinettani, niin vastasin kuitenkin KEPAn blogissa (http://www.kepa.fi/uutiset/blogit/archive/2008/03/12/ruuan-kallistuminen-kolahtaa-kyhn-kukkaroon) näin:

Quote
Biopolttoaineet ja mitä Shiva asiasta sanoi
Heikki Jokipii | 20.3.2008 | 8:21

KEPA:n palstalla samasta (tai tiukasti tähän liittyvästä) asiasta kirjoittanut Vandana Shiva on järkyttävän oikeassa ja järkyttävän väärässä. (Linkki http://www.kepa.fi/uutiset/6271/ (http://www.kepa.fi/uutiset/6271/) )

Suunnattoman oikeassa hän on kuvatessaan, mitä biopolttoaineista seuraa. Hiilidioksidipäästöt vain lisääntyvät, köyhien ruoan hinta nousee, luonto tuhoutuu. Tämä osa hänen palstalla ilmestyneestä artikkelistaan on täsmällistä, hyvää asiaa. Tämän soisin lukevan jokaisen biopolttoaineista innostuneen Suomessakin. Minulla on sama käsitys siitä, että tropiikissa ja sen lähellä ei ole kerta kaikkiaan mahdollista tehdä asiaa ns. ”kestävästi”.

Suunnattoman väärässä hän on ajatuksessaan, jonka hän rivien välissä – lehdissä (KU ja UD) ilmestyneessä saman artikkelin versiossa selkeämmin - esittää, että oikea menetelmä olisi luomuviljely pienissä kylissä. Tätä tausta-ajatusta ei heti näe, mutta sitä hän ajaa. Pahaa ovat lämpövoimalat ja tiet. Pahaa on tehoviljely. Pahaa on kaupungistuminen. Ja kaiken takana Wal-Mart ym. ylikansalliset yhtiöt.

Mutta tämä on hämäystä, tai vähintään väärinkäsitys. Jos ruokaviljelyn teho ei hehtaaria kohti aika äkkiä maailmassa kohoa, tästä seuraa yhtä lailla painetta koskemattoman luonnon suhteen. Ruoan viljelyä varten joudutaan raivaamaan sademetsiä. Kun päinvastoin pitäisi tehdä tällaisia operaatioita, joista sivuillanne kerrotaan, ” Intia siirtää ihmisiä tiikerien tieltä”: http://www.kepa.fi/uutiset/6284 (http://www.kepa.fi/uutiset/6284)

Tehoton luomuviljely ei ole bioenergialle vaihtoehto, vaan lisää sitä aivan samaa, samoine onnettomine seurauksineen.

Shivan kannattamalla luomulinjalla tuottavuuden kohottaminen ei ole mahdollista. Tehoviljelyllä ja geenitekniikalla se sen sijaan on. Mitään syytä ei ole yrittää ”sitoa turpeeseen” kehitysmaidenkaan ihmisiä, tuottamattomaan puuhasteluun maaseudulle, johonkin noin hehtaarin palstan viljelyyn perinteisin keinoin, minkä Shiva näkee tavoiteltavana ”idyllinä”. Sellaisen yrittäminenkin sortuu ja on jo sortunut omaan mahdottomuuteensa. Jos tämä on vaihtoehto, ihmiset muuttavat kaupunkeihin, kuten aivan ymmärrettävää on, jos kaupungissa esim. intialainen tienaa noin kolminkertaisesti (vaikkei vielä sittenkään paljon)- Mutta maaseudunkin ihminen ansaitsee sen ”säällisen” toimeentulon, ja sitä ei Shivan linjalla hänelle tule.

He ovat Intiassa, tai Afrikassa, ihan samoja ihmisiä kuin me.

Nyt sitten tänään UD:ssa ilmestyi (UP:n välittämä) juttu, jossa ihan vastaavalla tavalla kuin Shiva teki, sotkettiin asioita, ja asetettiin tehoviljely, "vihreä vallankumous" samaan vastustettavaan ja epäilyttävään luokkaan bioenergian kanssa. Tästä lähetin äsken toimitukselle vastineen, saa nähdä, tärppäsikö tällä kertaa, kun Shiva-vastineessa ei tärpännyt. Julkaisen vastineen myöhemmin, joka tapauksessa.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 27.03.08 - klo:12:37
Vastineemme tähän Shivan artikkeliin julkaistiin eilen, 26.3.2008, Kansan Uutisissa, olennaisesti samana kuin yllä.

Niinpä voimme sanoa, shakinpelaajan ilmaisua käyttäen, että vaikka emme pysty tätä Shivaa ja hänen hengenheimolaisiaan vastineillamme välttämättä vielä voittamaan, niin pidämme heidät tässä "pelissä" jatkuvassa "shakissa", koko ajan murskaavat vastaväitteemme esittämällä.

Kuten monessa yhteydessä aiemminkin on tuotu esiin, on surullista, että muutoin loistava, kehitysmaiden asioihin keskittyvä uutistoimisto IPS välittää näiden käytännössä kehitysmaiden kehitystä vastustavien kirjoittajien, mitä mm. Shiva selkeästi on, juttuja maailmalle. Myöskään tämä uutistoimisto ei ole suostunut välittämään kritiikkiä näille kirjoittajille (yritetty on).
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 05.04.08 - klo:08:47
Olisiko meidänkin toimeliaisuutemme uutistoimisto IPS:n suuntaan (silloin aikanaan) kuitenkin vaikuttanut? Vaikkei silloin kansainväliseltä IPS:ltä vastauksia saatu, niin viestimme sinne suuntaan meni perille, ilmeisesti ilmaisun kahdessa merkityksessä.
 
Nyt nimittäin sieltä on tullut suomeksi(kin) taas juttu Intian puuvillanviljelijöiden ahdingosta ja itsemurhista, jonka mm. Kepa on julkaissut:
 
"Intian puuvillan viljelijät ajautuvat itsemurhiin" (http://www.kepa.fi/uutiset/6340/)
 
Mutta huomatkaa: jutussa ei sanallakaan mainita gm-puuvillaa (tarkistin, että sama pitää paikkansa myös englanninkieliseen versioon) ja varsinkaan asian syynä, kuten niissä aiemmissa jutuissa (V. Shivan ja sen toisen, jonka nimeä en nyt muista). Vaan näin:
 
Quote
"Alueen ongelmiin perehtynyt entinen kongressipuolueen ministeri Madhukar Kimmatkar syyttää keinokastelun puuttumista Vidarbhan ongelmista. Pahimmin kuivuudesta kärsivillä alueilla keinokastelun piirissä on vain kolme prosenttia pelloista."

Olisikohan tämä Shivan kehittämä myytti (http://arkisto.vihrealanka.fi/2006/24/mielipide.shtml#no1) gm-puuvillasta näiden itsemurhien syynä siis nyt lopullisesti kuopattu?
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 23.06.08 - klo:17:36
Finfoodin uutinen kansainvälisen luomuliiton, IFOAM:in, kokouksesta:

Petrini: paikallisesta luomutaloudesta tulee pitää huolta (http://www.finfood.fi/finfood/finnfoo1.nsf/uutisetetusivulle/D9556644644A3026C2257471001FC113?opendocument)

Tästä Petrinistä sanotaan, että "The Guardian -sanomalehti nimesi Petrinin 50 henkilön joukkoon, jotka voivat pelastaa maailman". Varmasti, ihan yhtä todennäköisesti kuin joku Dior ja Versace yms. hienostelevat muodinluoja. Tämä oli olevinaan viisautta, kun uutisessa ei sentään kehdattu väittää, että maailma lumulla pärjäisi:

Quote
- Maailmaa ravisuttavat kysymykset kohtaavat jokaisen meistä yksilöinä, mutta millaiset mahdollisuudet meillä on toimia. Miten pidämme huolta siitä, millaisen maailman jätämme lapsillemme tai heidän lapsenlapsilleen. Maailmantaloutta ei ole ilman paikallista taloutta. Siitäkin on pidettävä huolta, Petrini totesi puheessaan.

Mutta jos tämä jo oli tyhjiä korulauseita, niin kyllä huippu oli Vandana Shiva (lihav. HJ):

Quote
Suurimmat suosionosoitukset sai intialainen tiedenainen ja World Social Forumin perustaja Vandana Shiva. Hän puhui värikkäästi muistuttaen, että lajien pyramidin päälle ei kuulu ihminen, vaan siellä ovat erilaiset mikrobit ja bakteerit, jotka hajottavan kaiken takaisin maahan - maasta sinä olet tullut ja maahan jälleen palaat.

Shiva on ilmeisesti loistava puhuja, kun saa suosionosoitukset esittäessään - täysin puutaheinää. Mutta eikö herätyskokouksissa ole aina tarvittukin "voimallisia puhujia" ...
Title: Vs: Miksi GM on hyvä asia?
Post by: Horizontal on 01.10.08 - klo:09:48
Quote
Vandana Shivan periaatteet kuulostavat merkittävästi luonnonläheisemmiltä kuin Monsanton periaatteet.

Tässä linkki (http://augu.kapsi.fi/keskustelu/index.php?topic=673.0) siihen, mitä hänestä ajattelen, ja olen ennen keskustellut.
Kiinnostavaa ei niinkään ole se kuka sanoo (vaikka sanojana olisi Vandana Shiva, mutta ymmärrettävää tietenkin on jos vastapuolta edustavan henkilöön tartutaan) vaan kiinnostavaa on se, miten ja millä perusteilla Vandanan sanomisia yritetään perustella vääriksi tai valheellisiksi. Keskustelusta linkin takaa en löytänyt yhtään faktista todistetta Vandanan sanomisia kumoamaan. Mielipiteet Vandanasta henkilönä voivat olla mitä ovat, niillä ei ole asian kannalta kenellekään mitään merkitystä. En minäkään liiemmin pidä .. nimeä mainitsematta ... X:stä, mutta hänenkin sanomisissaan on joskus järkeä. Jos sen sijaan sulkee korvansa vain kuullessaan mainittavankin jonkin tietyn nimen tai henkilön, sulkee puoli maailmaa itseltään.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 01.10.08 - klo:17:20
[Siirsin puheenvuorosi tähän jo käynnisssä olevaan keskusteluun]

Quote
Keskustelusta linkin takaa en löytänyt yhtään faktista todistetta Vandanan sanomisia kumoamaan.

Minusta taas linkissä (ja myös tässä triidissä) osoitetaan aika hyvin, että lähes kaikki Shivan teoriat ovat tuulesta temmatuja.

Mikä niistä mielestäsi jäi kumoamatta?
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Horizontal on 02.10.08 - klo:06:40
Tästäkään säikeestä en löytänyt mitään Shivan arvoista, on esitetty vain mielipiteitä Vandanasta, ei mitään mikä kumoaisi hänen sanomansa.

Mielestäni viitteet omiin kirjoituksiin eivät referensseinä ole kummoisia. Ne voisivat olla jos niissä viitattaisiin johonkin tutkimuksiin, tilastoihin, mihin nyt vaan riippumattomaksi katsottavaan tahoon.

Eivät Vandanan(kaan) sanomiset kumoudu sillä, että niiden vain sanoo esittävän asiat valheellisesti.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 02.10.08 - klo:18:08
Olen tuonut esiin tosiasioita, jotka ovat ristiriidassa, eli siis kumoavat Shivan väitteet, muun muassa
 
- patenteista eli "biopiratismista"
- terminaattoritekniikasta
- viljelijöiden itsemurhista
- bt-puuvillan tuottavuudesta
- luomun tuottavuudesta 

Jos joissakin tapauksissa itse tosiasiani ovat mielestäsi jääneet kunnolla dokumentoimatta *) (linkein tai muin lähdeviittein), niin tässäkin auttaa tämä "Operation Cremate Monsanto" -artikkeli, josta varmasti kaikki tarvittavat linkit ja viitteet löytyvät:
 
http://www.agbioworld.org/pdf/CASHerringMonsanto2006.pdf
 
* * *
 
Mitä Shivan arvoihin tulee, niin ei varmaankaan tule erimielisyyttä siitä, mitä ne ovat? Shiva kannattaa perinteistä maailmaa ja sen säilyttämistä tai palauttamista Intiassa ja kehitysmaissa yleensä. Mutta erimielisyys alkaa siitä, mihin tällä päästään. Minä katson, ettei siitä hyvä seuraisi, vaan köyhyys ja kurjuus vain säilyisi (tai lisääntyisi). Enkä hyväksy tätä. Shiva näyttää hyväksyvän tämän köyhyyden ja jopa ihannoivankin (http://www.lausti.com/articles/worldwatch/globalisaatio.html) sitä - "runebergillaisessa" hengessä!

Olen kirjoittanut Shivan arvomaailmasta (ja maailmankuvasta, joka siihen tietysti liittyy) pitemmänkin artikkelin, joka on saattanut tuhoutua meidän saittimme ”palvelinkatastrofissa”, mutta ehkä löydän sen ja saan sen tänne. Sitä ennen (ja siitä huolimatta, artikkelia ei ehkä enää löydy) voitaisiin kuitenkin jo jatkaa asiasta niin, että

a)   luet Thomas DeGregorin artikkelin Shiva the Destroyer? (http://www.butterfliesandwheels.com/articleprint.php?num=17) (joka vastaa minun näkemystäni hänen filosofiastaan ja toiminnastaan sen pohjalta)
b)   kerrot itse, mikä sinua Shivan arvoissa (ja maailmankuvassa) viehättää____________________

*) lopulta tässä evidenssikysymyksessä päästään (erääseen) mielivitsiini. Mies on jäänyt "rysän päältä kiinni" vieraan naisen kanssa - ja  kysyy vaimoltaan:

- Kumpaa sinä uskot, omia valehtelevia silmiäsi vai miehen sanaa?
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 02.11.08 - klo:14:49
Nyt kun asia on sitten kunnolla tutkittu, niin näyttäisi siltä, että tämä Shivan yhden perusteeman osalta asia menisi juuri päinvastoin, eli bt-puuvilla olisi jopa vähentänyt intialaisten viljelijöiden itsemurhia:

Has Bt cotton reduced farmer suicides in India? (http://gmobelus.com/news.php?viewStory=255)

Tästä asiastahan "väännettiin" Vihreässä Langassa (http://arkisto.vihrealanka.fi/2006/24/mielipide.shtml) pari vuotta sitten.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Horizontal on 03.11.08 - klo:13:59
Itsemurhaan harvoin on kai yhtä ainoaa syytä, enkä tiedä kenenkään niin koskaan väittäneenkään ... missä Vandana Shiva tarkkaan ottaen on väittänyt bt-puuvillan olleen ainoana syynä intialaisten maanviljelijöiden itsemurhiin - eli linkki tai viiten kiitos, ennen kuin kommentoin pohjalla olevaa raporttia muuten kuin lainaamalla siitä kappaleen:

"Although we have reviewed existing evidence on the relationship between the adoption of Bt cotton and
the increased occurrence of farmer suicides in India, we do not claim to have a sufficient understanding to
provide a full picture of the reality behind these tragic events. Instead, we believe that we have gathered
adequate evidence from various sources of information to propose a menu of possible reasons behind the
occurrence of suicides in cotton-growing regions."
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 03.11.08 - klo:18:23
Horizontal, oletko koskaan kuullut sellaisesta välineestä, kuin Google? (http://www.google.fi/)

Pistät minut hakemaan kaiken itsellesi! Googlasin yksinikertaisesti halusanoilla "Shiva itsemurhat" ja heti löytyi:

Vandana Shiva: Viljelijöiden itsemurhat Intiassa gm-lajikkeiden syytä (http://www.luomu.fi/alkutuotanto/uutisarkisto2006.htm#28)

Enkä sitten suostu saivartelemaan siitä, että Shiva ei suinkaan väittänyt asian olevan "ainoa syy". Koska vuosien varrella Shiva on kantaansa tässä koko ajan muuttanutkin. Alunperin syynä oli hänen mielestään ihan pelkkä tehoviljely.

Tuo tutkimushan osoitti - vaikkei muuta - sen, että GM-lajikkeilla ainakaan ei ole asian kanssa mitään tekemistä.


Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Horizontal on 04.11.08 - klo:09:01
Horizontal, oletko koskaan kuullut sellaisesta välineestä, kuin Google? (http://www.google.fi/)
Toki, kuuklailen itsekin aina silloin tällöin.

Pistät minut hakemaan kaiken itsellesi! Googlasin yksinikertaisesti halusanoilla "Shiva itsemurhat" ja heti löytyi:

Vandana Shiva: Viljelijöiden itsemurhat Intiassa gm-lajikkeiden syytä (http://www.luomu.fi/alkutuotanto/uutisarkisto2006.htm#28)

Onko sinulla joku perustelu sille, miksi minun pitäisi itse etsiä todisteet sinun väitteillesi?

Linkin takana viitataan Vandanan lausumiseen vain yhdessä lauseessa, eikä yhtäkään suorasanaista lainausta ole, joten tätä
Quote
Tieteen, teknologian ja ekologian tutkimussäätiön johtaja Vandana Shiva sanoi, että yli 40 000 viljelijää on tehnyt Intiassa itsemurhan vuodesta 1997.
seuraavat saman kappaleen kaksi lausetta
Quote
Valtaosa itsemurhan tehneistä viljelijöistä velkaantui pahoin viljeltyään geenimuunneltuja lajikkeita. Itsemurhat ovat siis geenitekniikan aiheuttamia.
voivat olla joko Vandanan tai artikkelin kirjoittajan lausumaa. Otsikossa tosin viitataan asiaan kuin V. Shiva olisi lausunnon takana, mutta valitettavasti jutun lähdeviitteet eivät enää toimi, joten aukottomasti lausumisasia ei tuosta vielä selvinnyt.

Sen sijaan, Vandana Shivan itsensä kirjoittama artikkeli The Suicide Economy Of Corporate Globalisation (http://www.countercurrents.org/glo-shiva050404.htm) kertoo
Quote
Two factors have transformed the positive economy of agriculture into a negative economy for peasants - the rising costs of production and the falling prices of farm commodities. Both these factors are rooted in the policies of trade liberalization and corporate globalisation

Jatkossa kannattaneekin, varsinkin Vandana Shivaan viitatessa, viitata hänen itsensä kirjoittamiin artikkeleihin.

Enkä sitten suostu saivartelemaan siitä, että Shiva ei suinkaan väittänyt asian olevan "ainoa syy". Koska vuosien varrella Shiva on kantaansa tässä koko ajan muuttanutkin. Alunperin syynä oli hänen mielestään ihan pelkkä tehoviljely.
Lisää sanoja Vandanan suuhun - viitteet kiitos ...
Turhaa se kai olisikin, saivarrella asiasta, jota ei pysty näyttämään toteen ... vai löytyykö se viite jostain?

Tuo tutkimushan osoitti - vaikkei muuta - sen, että GM-lajikkeilla ainakaan ei ole asian kanssa mitään tekemistä.
Niinkö tutkimus sanoi, viite kiitos ...

Tutkimushan osoitti ainoastaan, ettei GM-lajikkeita voi yksinään syyttää intialaisviljelijöiden itsemurhista ja ettei itsemurhiin johtaneista syistä pystytty luomaan täydellistä kuvaa - kuten suoraan tutkimusraportista lainaamassani pätkässä sanotaan (kts edellinen viestini).


Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 04.11.08 - klo:18:18
Jatkossa kannattaneekin, varsinkin Vandana Shivaan viitatessa, viitata hänen itsensä kirjoittamiin artikkeleihin.

Vaikka tässä Shivan oma artikkeli (http://www.zmag.org/znet/viewArticle/3389). josta voi lainata siis paikkansa pitämättömän väitteen:

Quote
Farmers suicides are concentrated in Bt. Cotton areas because of high costs of seeds and pesticides.

Tämä on Shivan oma artikkeli (vaikka valokuva on yhä väärä):

Muunnellut siemenet tuovat kuolemaa luonnolle ja ihmisille (http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Muunnellut+siemenet+tuovat+kuolemaa+luonnolle+ja+ihmisille/1135219208417)

Tämä (http://www.kepa.fi/kumppani/3899/) on Shivan oma artikkeli, vaikka pääosin koskee muuta, mutta sielläkin todetaan:

Quote
Intian hallituksen - itse asiassa kaikkien vastuuntuntoisten hallitusten - tulisi lopettaa muuntogeenisten siementen myynti, sillä maanviljelijöiden itsemurhat ovat lisääntyneet ja yhä useammat sadot ovat epäonnistuneet testaamattomien, sopeutumattomien ja tarpeettomien siementen vuoksi, joita myyvien monikansallisten yhtiöiden ainoa tavoite on tehdä valtiot riippuvaiseksi heidän siemenistään.

Näiden esimerkkien pohjalta voi siis sanoa, etteivät toimittajat ole lainkaan vääristelleet hänen sanomaansa.

Jos tunnetkin Googlen, et ilmeisesti osaa sitä oikein tehokkaasti käyttää - tai haluat pitää minut jatkuvassa puuhassa?
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Horizontal on 05.11.08 - klo:10:41
Vaikka tässä Shivan oma artikkeli (http://www.zmag.org/znet/viewArticle/3389). josta voi lainata siis paikkansa pitämättömän väitteen:

Quote
Farmers suicides are concentrated in Bt. Cotton areas because of high costs of seeds and pesticides.
Artikkelissaan Vandana kertoo paljon muutakin, mutta jos nyt tarkastellaan vain tuota lainausta, jossa siis sanotaan selväksi suomeksi suurin piirtein näin: maanviljelijöiden itsemurhat keskittyvät bt-puuvilla-alueille, koska siemenet ja myrkyt maksavat paljon.
Vandana siis viittaa viljelijöiden taloudelliseen tilanteeseen itsemurhien syynä.

Sanot sitä siis perättömäksi väitteeksi. Vandana itsekään ei esitä (ainakaan tuossa artikkelissa) kovin paljon perusteluja juuri tuolle väitteelle, ilmeisesti koska koko artikkeli käsittelee pääosin muuta, mm. tuontielintarvikkeista löytyviä myrkkyjä ja vehnän tuontia Intiaan
Mutta mihin perustuu sinun väitteesi sen perättömyydestä - aiemmin linkkaamaasi tutkimukseen, jossa ei siis pystytty syitä tarkkaan eritteleen, todettiin melkeinpä vain, ettei geenimuunnellut tuotteet suoranaisesti tapa ketään - ja sitähän geenimuunteluteollisuus toistaa toistamasta päästyäänkin ...

Tämä on Shivan oma artikkeli (vaikka valokuva on yhä väärä):

Muunnellut siemenet tuovat kuolemaa luonnolle ja ihmisille (http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Muunnellut+siemenet+tuovat+kuolemaa+luonnolle+ja+ihmisille/1135219208417)
Alkuperäisen lauseen muodosta ei ole tietoa, mutta itse artikkelissa Vandanan teksti on suomennettu näin:
Quote
Tällainen lajike on esimerkiksi amerikkalaisen yritysjätin Monsanton niin kutsuttu bt-puuvilla, joka on ajanut jo tuhansia intialaisia viljelijöitä velkavankeuteen, epätoivoon ja kuolemaan.

HS muotoilee artikkelista laatikoiduksi lyhennelmäksi näin:
Quote
Amerikkalaisen yritysjätin Monsanton bt-puuvilla on ajanut tuhansia intialaisia viljelijöitä velkavankeuteen ja itsemurhaan, kirjoittaa Vandana Shiva.
ikään kuin Vandanan viestin tärkein asia olisi tuo. Luettuaan koko artikkelin huomaa, että Vandanan pääteemaksi nostettu lause on artikkelissa vain esimerkki niistä vaikutuksista, joita Vandana katsoo geenimuuntelulla Intiassa olleen. Itse artikkelin asia koskeen EU:ta ja WTO:ta.

Miten HS:n muotoilu muuttaa Vandanan lauseen sisältöä? Muuttaako se sitä? Ei täysin, mutta osin. Artikkeli ei käytä sanaa itsemurha, HS käyttää. Artikkeli käyttää peräkkäin sanoja velkavankeus, epätoivo ja kuolema. Vandanan lauseesta selviä syy (syiden ketju) mahdolliselle itsemurhalle. HS:n muotoilun jälkeen Monsanto bt-puuvillansa kanssa on syyllinen, ilman muuta lisäselvitystä - mielestäni HS:ltä epäonnistunut ja artikkelin asiaa hämärtävä tiivistys.

Tuossa aiemmassa vehnä/myrkky -artikkelissa Vandana syyttää lähinnä Intian viranomaisia lepsuilusta.

Tämä (http://www.kepa.fi/kumppani/3899/) on Shivan oma artikkeli, vaikka pääosin koskee muuta, mutta sielläkin todetaan:

Quote
Intian hallituksen - itse asiassa kaikkien vastuuntuntoisten hallitusten - tulisi lopettaa muuntogeenisten siementen myynti, sillä maanviljelijöiden itsemurhat ovat lisääntyneet ja yhä useammat sadot ovat epäonnistuneet testaamattomien, sopeutumattomien ja tarpeettomien siementen vuoksi, joita myyvien monikansallisten yhtiöiden ainoa tavoite on tehdä valtiot riippuvaiseksi heidän siemenistään.

Näiden esimerkkien pohjalta voi siis sanoa, etteivät toimittajat ole lainkaan vääristelleet hänen sanomaansa.

Jos tunnetkin Googlen, et ilmeisesti osaa sitä oikein tehokkaasti käyttää - tai haluat pitää minut jatkuvassa puuhassa?
Yleensä kai väitteen esittäjän kuuluisi perustella väitteensä ... halutessaan ei tarvitse niin tehdä, muttei pidä olettaa, että kukaan muukaan sitä tekisi. Perustelematon väite ei kuitenkaan aina ole kovin vakuuttava.

Toimittajien kyvystä olla vääristelemättä haastateltaviensa tai siteeraamiensa henkilöiden sanomaa voidaan olla montaa mieltä - epäilemättä toimittajankin omalla mielipiteellä voi olla hyvin suuri vaikutus siihen, miten ja missä valossa hän jonkun toisen esittämän asian artikkelissaan julkistaa/esittää.

Vandana kysyy - Onko Intiasta tulossa maailman kaatopaikka? Missä hän näin kysyy?
Täällä - tässä tämä sama jo esittämäsi linkki (http://www.kepa.fi/kumppani/3899/)

Intiassa olosuhteet tietenkin ovat hieman toiset kuin vaikka Euroopassa, jossa yhteiskunnan sosiaalien turvaverkosto ehkä helpommin huolehtii kansalaisistaan, vaikkei maanviljelijöiden katokorvaukset paljon aina olekaan. Intiassa mitään vastaavaa järjestelmää ei taida olla, joten siellä maanviljelijästä paljon helpommin tullee riippuvainen suurten yhtiöiden toimista ja varsinkin pienistä ihmisistä piittaamattomasta toiminnasta. Epätoivo Intiassa on siis hieman eri asia kuin epätoivo täällä Suomessa.

Quote
... monikansallisten yhtiöiden ainoa tavoite on tehdä valtiot riippuvaiseksi heidän siemenistään.
Pitänee täydellisesti paikkansa, koska vain siten nuo suuret yhtiöt pystyvät varmistumaan voittojen vakaasta pysähtymättömästä virrasta omaan laariin.

Eli missä kohtaa Vandana puhuikaan lööperiä ... ? Perusteluiden kera kiitos ...
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 05.11.08 - klo:17:48
Eli missä kohtaa Vandana puhuikaan lööperiä ... ? Perusteluiden kera kiitos ...

Kiitos pitkästä kirjoituksestasi, mutta mitä yrität tällä kaikella sanoa, kun itse lainasit Shivaa siinä, missä hän puhuu lööperiä:

Quote
Tällainen lajike on esimerkiksi amerikkalaisen yritysjätin Monsanton niin kutsuttu bt-puuvilla, joka on ajanut jo tuhansia intialaisia viljelijöitä velkavankeuteen, epätoivoon ja kuolemaan.

(Käänösvirheestäkään ei ole kyse, Shivan ”asia” on ihan sama englanniksi. (http://ipsnews.net/columns.asp?idnews=32438))

Eikö tämä ole se ”perustelu”? Vai eikö hän ole sitten mielestäsi oikeasti kuitenkaan ollut/ole tätä mieltä?

Jos hän nyt tämän uuden tutkimustuloksen pohjalta vaihtaa mielipidettään, niin nostan toki hattua. Mutta luultavasti baskerini pysyy tiukasti päässä.

Se olin muuten minä, joka toin esiin, että itsemurhan kaltainen ilmiö on monimutkainen, Vihreässä Langassa (mutta nyt näyttää keskustelu asiasta siellä jotenkin kadonneen netistä, löysin linkin vain ensimmäiseen puheenvuorooni (http://arkisto.vihrealanka.fi/2006/24/mielipide.shtml#no1)?)

Mutta missä Shiva on korostanut, tuonut esiin, vaatinut, että tällaista monimutkaista ilmiötä pitäisi tarkkaan ja tieteellisesti tutkia (ennen kuin ”hutkii”), jossa hän olisi korostanut moninaisia syitä ja esittänyt ehkä jonkin varauksen omiin teorioihinsa asiasta? Etsipä sinä vuorostasi tällainen artikkeli. Lehtijuttukin kelpaa.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Horizontal on 06.11.08 - klo:07:53
(Käänösvirheestäkään ei ole kyse, Shivan ”asia” on ihan sama englanniksi. (http://ipsnews.net/columns.asp?idnews=32438))

Eikö tämä ole se ”perustelu”? Vai eikö hän ole sitten mielestäsi oikeasti kuitenkaan ollut/ole tätä mieltä?
Et päässyt vielä todistamasta sillä linkkisi teksti on toimitettua tavaraa, ei Vandanan itsensä lausumaa.

Quote
In this analysis, Shiva writes that these seeds kill biodiversity, farmers, and people's freedom -- for example, Monsanto's Bt cotton, which has already pushed thousands of Indian farmers into debt, despair, and death.
Hesarin juttu on todennäköisesti peräisin joko tuosta tilattavasta artikkelista (kokonainen pitää tilata erikseen), tai samasta mistä tuo on peräisin.

Vandanan oma artikkeli asiasta jää siis vielä puuttumaan, juuri se mihin tuossakin artikkelissa viitataan. Olennaisten lähdeviitteiden puute tuntuu vaivaavan toimittajakuntaa toisinaan - vaan hyvähän se on pesiytyä lähdesuojan taakse.

Mutta missä Shiva on korostanut, tuonut esiin, vaatinut, että tällaista monimutkaista ilmiötä pitäisi tarkkaan ja tieteellisesti tutkia (ennen kuin ”hutkii”), jossa hän olisi korostanut moninaisia syitä ja esittänyt ehkä jonkin varauksen omiin teorioihinsa asiasta? Etsipä sinä vuorostasi tällainen artikkeli. Lehtijuttukin kelpaa.
Hah, salli mun naurahtaa - missä geenimuunteluteollisuus esittää varauksia omiin teorioihinsa asiasta?
Löytänet puolestasi helposti vastaavan artikkelin kun kerran esität, että Vandanalta pitäisi löytyä omaa teoriaa itsekriittisesti arvioiva artikkeli. Turha etsityttää toisilla mitä ei itsekään pysty näyttämään ... vai pystytkö?

 ... en aio pidättää hengitystä ja jäädä odottamaan ...
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Mielipide on 06.11.08 - klo:08:44
Horizontal: "Et päässyt vielä todistamasta sillä linkkisi teksti on toimitettua tavaraa, ei Vandanan itsensä lausumaa."

Vandanahan on siis tunnetusti ihan päinvastaista mieltä? Kaikki lehdet vaan häntä panettelevat. Hommataan Vandana livenä meille ja kuunnellaan kolmisin. Paljonko maksanee? Mutta tietenkin kuultaisiin erilailla, ja raha menee hukkaan. Samalla voisi ottaa äiti Amman, niin saadaan takuulla halaukset.

Heikki lyöt päätäsi Karjalan mäntyyn. Kuluupa se aika niinkin.


Herkko

Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Horizontal on 06.11.08 - klo:12:29
Horizontal: "Et päässyt vielä todistamasta sillä linkkisi teksti on toimitettua tavaraa, ei Vandanan itsensä lausumaa."

Vandanahan on siis tunnetusti ihan päinvastaista mieltä? Kaikki lehdet vaan häntä panettelevat. Hommataan Vandana livenä meille ja kuunnellaan kolmisin. Paljonko maksanee? Mutta tietenkin kuultaisiin erilailla, ja raha menee hukkaan.
- boldaus minun -

Kysehän on siitä, että samoin kuin Kuusipalon tapauksessa, tuntuu olevan helpompaa tulkita ja siteerata muiden kuin henkilöiden itsensä lausumia asioita.

Nimimerkki Mielipide lie sitä mieltä, että kaikki lehdet panettelevat Vandana Shivaa ... eikun miten se oli - ettei yksikään lehti koskaan ole hiukkaakaan vääristellyt Vandana Shivan sanomisia ... eikun ...

Mitä mieltä olitkaan? ... jäi vähän epäselväksi, vaan lähdeviite Vandanan sanomisiin jäi yhä puuttumaan ...

Ehdotuksesi on hyvä, äiti Amman halaus saattaa helpottaa Karjalan mäntyyn lyötyä päätä - niinhän sinä rivien välissä sanoit, eikö niin? Vai alatko sinäkin saivartelemaan ... ?
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Mielipide on 06.11.08 - klo:13:19

"Mitä mieltä olitkaan? ... jäi vähän epäselväksi."

Uskon, että muut ymmärtävät.

Herkko
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 06.11.08 - klo:18:30

"Mitä mieltä olitkaan? ... jäi vähän epäselväksi."

Uskon, että muut ymmärtävät.

Olet, Herkko, oikeassa, tätä tällaista saivartelua ei kannata enää jatkaa. Tämä muistuttaa liian selvästi ”trollaamista”. (http://fi.wikipedia.org/wiki/Trolli)

* * *

Josta onkin saatu kimmoke asettaa keskustelupalstallemme,  ihan uloslausuittuina, selkeät säännöt, josta asiasta lisää täällä. (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=88.msg476#msg476) 

Mutta - tämä poikkeuksena - jatkossa siirrettään myös tämä tallainen keskustelu keskustelusta osastoon "Ongelmat ja kehitysehdotukset".
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Horizontal on 07.11.08 - klo:08:35
Tuohon trollaussyytökseen vastasin mutta moderaattori siirsi sen tänne uuteen ketjuun Trollauksesta (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=89.msg478#msg478)
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 07.11.08 - klo:10:41
Nyt Guardiankin tietää asiasta.

Indian farmer suicides not GM related, says study (http://www.guardian.co.uk/environment/2008/nov/05/gmcrops-india/print)

Ai, miten tämä liittyy Vandana Shivaan? Uutisessa mainittu prinssi Charles on Shivan hyvä kaveri - ja tämä uutisessa mainittu "NGO Navdanya (http://www.navdanya.org/)" on juuri Shivan perustama ja johtama järjestö.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Horizontal on 10.11.08 - klo:10:41
Alkuperäisiä vastauksiani siirretty ja muokattu, joten viittaan enää vain toisaalla linkkaamaani artikkeliin (jota en jaksa uudestaan tähän linkata), jossa Intian tilannetta valottaa väittämänsä mukaan paikan päällä vieraillut toimittaja. Hänen mielestään HRH Charles aliarvioi intialaisten viljelijöiden tilannetta.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 03.01.09 - klo:13:03
Lainattu toisaalta: (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=74.msg322#msg322)

Tuottoisuus on harha, sillä kuten parjattu Vandana Shiva oman maansa (Intian) viljelyn tuntijana toteaa, useampia kasveja yhdessä yhtä aikaa viljellen, saadaan moninkertainen sato samalta alalta, vaikka sen yhden yksityisen kasvin sato olisikin pienempi kuin monokulttuurissa.

"Moninkertainen" lienee vähintäin kolminkertainen. Missä tämä Shiva tämän on aikaansaanut tai missä se on toteutunut?

Kun Intiassa yleisesti ollaan päästy jo johonkin 3 tonniin viljaa hehtaarilta, missä on sitten päästy 9 tonniin (tai vastaavaan määrään muuta ruokaa)?

En tässä vaadi edes "vertaisarvioitua" kirjoitusta jossain tieteellisessä lehdessä, mutta kyllä jonkin muun dokumentoinnin kuin sen, että Shiva on "oman maansa (Intian) viljelyn tuntija" (Horizontal) ja on niin sanonut:

Naisten kyky ruokkia maailma unohdettu (http://global.finland.fi/public/?contentid=46492&contentlan=1&culture=fi-FI)

Quote
"Naisten menetelmät 49 kertaa satoisammat"

.... mutta kummasti vaan nämä naiset ovat sittenkin vaan yhä köyhiä, ja heitä auttaa vasta Feministinen taloustiede (http://www.unifem.fi/feministinen_taloustiede.php)?
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Horizontal on 05.01.09 - klo:18:58
En tässä vaadi edes "vertaisarvioitua" kirjoitusta jossain tieteellisessä lehdessä, mutta kyllä jonkin muun dokumentoinnin kuin sen, että Shiva on "oman maansa (Intian) viljelyn tuntija" (Horizontal) ja on niin sanonut:

Naisten kyky ruokkia maailma unohdettu (http://global.finland.fi/public/?contentid=46492&contentlan=1&culture=fi-FI)

Quote
"Naisten menetelmät 49 kertaa satoisammat"
Vandana Shiva lie monia muita pallomme eläjiä kyvykkäämpi arvioimaan oman maansa viljelyolosuhteita. Kaukaa Suomesta hyvin harvalla riittää kokemus- tai tietopohjaa Vandana Shivan argumenttien kumoamiseen.

Lainauksessa esitettyä kommenttia 49-kertaisesta sadoista en ole sanonut, vaikka lausejärjestelysi niin antaakin ymmärtää.
Itsekin haluaisin tietää millaisiin faktoihin, lähteisiin kirjoitus lukunsa perustaa. Mutta kaikenlaisia lukuja heitellään puolin ja toisin, vakuuttavat lukujen perustelutkaan eivät aina faktisesti kanna, sillä tilastoilla melkein mikä tahansa luku saadaan näyttämään todelliselta, jollei muuten niin tekaisemalla tilasto, sillä onhan toki helpompi luottaa suureen määrään lukuja kuin vain yhteen lukuun.

Idea on sama kuin agitointiargumentissa: Jos minkä tahansa valheen toistaa tuhat tai miljoona kertaa, siitä tulee totuus. Siksi pitää käyttää omaa järkeä ja katsoa markkinointipropagandan taakse, oli kyse luomusta tai geenimuuntelusta.

Voi olla, että 49 toteutuu joissain tapauksissa, voi olla että se on toteutunut kerran. Mutta geenimuuntelua markkinoidaan myös katteettomilla lupauksilla, myrkytykset eivät vähene, ruoasta ei tule terveellisempää ... ainoastaan suuret tuottajat ja gm-tehtaat rikastuvat. Joidenkin tuottajien pitää rikastua, sillä muutoin geenimuuntelu olisi tyssännyt heti alkuunsa. Geenimuuntelijoiden kannalta helpointa ja yksinkertaisinta on, että rikastujia on mahdollisimman vähän, sillä suuria ja menestyviä tukemalla geenimuuntelijat ajattelevat pysyvänsä itsekin parhaiten rahahanojen runsaassa vuossa.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 06.01.09 - klo:09:22
Vandana Shiva lie monia muita pallomme eläjiä kyvykkäämpi arvioimaan oman maansa viljelyolosuhteita. Kaukaa Suomesta hyvin harvalla riittää kokemus- tai tietopohjaa Vandana Shivan argumenttien kumoamiseen.

Shiva ei mitenkään nauti Intiassa asiantuntijan mainetta, vaan on yhtä kiistelty tyyppi siellä kuin muuallakin.

Quote
Lainauksessa esitettyä kommenttia 49-kertaisesta sadoista en ole sanonut, vaikka lausejärjestelysi niin antaakin ymmärtää.
Itsekin haluaisin tietää millaisiin faktoihin, lähteisiin kirjoitus lukunsa perustaa.

Onnea yrityksellesi, mutta jo nyt vihje: lähde on hyvin lähellä Vandana Shivaa, oikeastaan kuuluuukin häneen, on hänen omansa, ja sijaitsee hänen vartalonsa yläosassa.

Quote
Idea on sama kuin agitointiargumentissa: Jos minkä tahansa valheen toistaa tuhat tai miljoona kertaa, siitä tulee totuus. Siksi pitää käyttää omaa järkeä ja katsoa markkinointipropagandan taakse, oli kyse luomusta tai geenimuuntelusta.

Ja tämän menetelmän on nimenomaan ottanut käyttöön Shiva.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Horizontal on 19.01.09 - klo:17:19
Shiva ei mitenkään nauti Intiassa asiantuntijan mainetta, vaan on yhtä kiistelty tyyppi siellä kuin muuallakin.
Varmasti on kiistelty jos - kuten ilmeistä on - Vandana käytännössä toimii viranomaisten suosituksia ja päämääriä vastaan. Kuitenkin Vandanan kannatus on sen verran vakaata, ettei voitane ajatella Vandanan ajatusten toimiensa taustalle tulleen ihan ilman perusteita. Ja jos paikalliset viranomaiset Vandanasta huolimatta eivät pysty vakuuttamaan kansalaisiaan toimiensa erinomaisuudesta, liekö vika lainkaan Vandanassa, vaan ehkä ennemmin viranomaisten toimien erinomaisuudessa ...
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 19.01.09 - klo:19:02
Vandana Shivan kannatus on vakaata lännen vihreissä piireissä, ja ehkä Intiassa eräissä ns. postmodernistisissa ns. intellektuellipiireissä. Joita ei Intiassakaan paljon ole. Hänen "liikkeensä" mielenosoituksissa ei juuri talonpoikaa nähdä, mutta kyllä aina kourallinen näitä "intelletkuja" (tahallaan väärinkirjoitettu).
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 13.07.09 - klo:06:01
Ja aivan samoilla valheilla ja vääristelyillä annetaan Shivan jälleen ratsastaa, taas Suomen(kin) IPS:n myötävaikutuksella (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=70.0):

Ilmastonmuutos kiihdyttää biopiratismia (http://maailma.net/artikkelit/ilmastonmuutos_kiihdyttaa_biopiratismia)

Juttu ilmestyi myös Uutispäivä Demarissa tänään.

Taas kerran täytyy todeta (ja kirjoittaa yleisönosastoon?), miten:

- olemassa oleville lajikkeille ei myönnetä patentteja
- vaan jokaisessa patentissa pitää olla uutta, tutkijan/firman itsensä tekemää kehitystyötä
- jolloin perinteisten lajikkeiden "itselle hankkiminen" on täysin mahdotonta
- jolloin perinteisten lajikkeiden käyttämisestä ei tarvitse maksaa mitään kenellekään
- ja parannetunkin lajikkeen (oli se sitten muuntogeeninen tai ei) käyttäminen on täysin vapaaehtoista
- eikä perinteisten lajien patentoimista ole koskaan tapahtunut tai yritettykään, jolloin ko. jutun "sankaritarinat" siitä, miten Shiva ym. olisivat pystyneet jotain tällaista "estämään", ovat myyttejä. Katso esim. Ronald Bailey:
Greenpeace Declares Victory Against Wheat Patent.Except it wasn't really a patent. And Greenpeace didn't really have anything to do with it (http://www.reason.com/news/show/34943.html)
ja
BioPiracy and Other Myths (http://www.reason.com/news/show/34884.html)
ja kuinka Ricetecin tapauksessa kyse oli vain patentille annetusta epäonnistuneesta nimestä (http://www.no-patents-on-seeds.org/index.php?option=com_content&task=view&id=74&Itemid=42), ei siitä, että perinteiden basmati-riisi olisi muka USA:ssa patentoitu (siis "myrskystä vesilasissa"), katso tarvittaessa laajempaa artikkelia RiceTec Paddy Whack (http://www.houstonpress.com/2000-11-23/news/ricetec-paddy-whack/) (sisältää myös kaskun Shivasta ja "onnettomalta" näyttävästä riisistä)

ja miten

- Shiva & kumppanit (jutussa tämä kanadalainen ETC) toisaalta yrittävät sanoa, että muuntogeenisistä lajikkeista ei ole hyötyä (ja että ne ovat suorastaan vahingollisia) ja toisaalta
- vastustavat oikeutta niiden patentoimiseen

Edes jonkinnäköisen logiikan tälle linjalle saanee vain siten, että juuri väittää "ylikansallisten yhtiöiden" patentoivan jo olemassa olevia perinteisiä lajikkeita. Joissa muka on jo kehitetty kaikki tarpeellinen, ne kestävät jo nyt ilmastonmuutoksen mahdollisesti aiheuttamat haitat (kuivuus, tulvat jne.) Myyttiä myytin päälle. Ja IPS ja Demari julkaisevat.

Quote
Shivan mukaan kehitysmaiden ryhmä G77 ja Kiina alkoivat havahtua patenttiongelmaan kesäkuun alussa Bonnissa pidetyssä ilmastokokouksessa.

Ne ehdottivat, että rikkaita maita kiellettäisiin patentoimasta tekniikkaa, jota voidaan hyödyntää ilmastonmuutoksen torjunnassa ja siihen sopeutumisessa.

Näin ei varmastikaan ole tapahtunut (vaan kyse on Shivan/toimittajan  tulkinnasta), mutta tällainen patenttien kielto olisi kyllä lähes 100% varma tae sille, ettei tällaista tekniikkaa lainkaan synny!

(Teknologian siirtoa kehitysmaat kyllä vaativat, mutta ei se noin käy.)

***

Kuten totesin, taas. Tämä Jussi Tammisolan artikkeli (pdf) samasta asiasta ja samasta henkilöstäkin on jo vuodelta 2004:

Pysähtyneisyys hyydyttää (myös) kehitysmaita (http://www.mm.helsinki.fi/~tammisol/Shiva290304PatHSKas.pdf)

***

PS 15.7.2009: Ja kaiken lisäksi Monsanto on juuri päättänyt, että se ryhtyy taas vehnäbisnekseen!

Biotech leader Monsanto jumps back into wheat (http://www.reuters.com/article/GCA-GreenBusiness/idUSTRE56D51620090714)

Vrt. Baileyn artikkeli vehnästä ja Greenpeacesta
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 30.09.09 - klo:18:45
Jotain edistystä. Nyt myös Osmo Soininvaara artikkelissaan ....

Minä ja GMO-ruoka, alustava kantani (http://www.soininvaara.fi/2009/09/26/mina-ja-gmo-ruoka-alustava-kantani/comment-page-2/)

... toteaa:

Quote
Omistusargumentti: GMO-lajikkeita jalostaneet yhtiöt omistavat kehitetyn geneettisen koodin. Maanviljelijällä ei ole oikeutta korvauksetta käyttää oman satonsa siemeniä siemenviljana.

[...]

Olen keskustelussa myös nähnyt joidenkin esittävän GMO:ta vastaan sekä tämän omistusargumentin, että seuraavassa lauseessa väittävän, että GMO:t antavat myös huonomman sadon. Tämä argumenttiyhdistelmä ei tunnu loogiselta.


(hän itse ei mainitse Shivaa nimeltä, mutta blogin kommentoijat mainitsevat)
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 11.10.09 - klo:08:43
Ei se ilo kauan kestänyt. Nyt sitten KEPAn Kumppani-lehti antaa Vandana Shivalle tilaa kertoa taas uudelleen (http://www.kepa.fi/kumppani/arkisto/2009_10/7348) sen kaiken, mikä on jo moneen kertaan osoitettu roskaksi:

- viljelijöiden itsemurhat, tehoviljely syynä
- maan myrkyttyminen lannoitteista
- naisten myyttinen asiantuntijuus
- itämiskyvyttömiksi tarkoituksella tehdyt siemenet
- siementen pakkomyynti
- tuottavampi luomuviljely
- maan muuttuminen yhtiöiden monopoliksi
- neempuun, basmatiriisin patentointi
- ym.

Huokaus. Täytynee jaksaa yrittää vastinetta, mutta Kumppani ei taida sellaisia julkaista? KEPAn verkkosivulle?

PS. Tyypillistä tälle fyysikolle on täydellinen numerotaidottomuus:

Quote
Maan muuttuminen kauppatavaraksi kulkee käsi kädessä maatalouden kemikalisoinnin kanssa. Intia käyttää lannoitetukiin noin 1,4 miljardia euroa vuodessa.

Noin 1,4 miljardia? Kauhistelun paikka? Jos Intian väkiluku on arviolta 1,2 miljardia asukasta, tuo tuki on henkeä kohti vähän yli euron. (Suomessa jo "virallista" luomutukea annetaan asukasta kohti n. 6 euroa!)

PS 12.10.2009 klo 19:15: Kysyin kuitenkin Kumppanin päätoimittajalta vastinemahdollisuudesta, sähköpostitse.

PS. 17.10.2009: Kumppanin päätoimittaja vastasi, että vastineeseen ei ole mahdollisuutta, mutta voisi tarjota omaa artikkelia lehteen. Täytyy harkita. Mutta tästä seuraa, että nuo Shivan artikkelin väitteet täytynee kuitenkin sitten täällä yksityiskohtaisemmin runtata.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 18.10.09 - klo:12:15
El aloitetaanpa sitten, taas, ja aloitetaan selkeimmästä päästä. Kyse on siis edellä mainitusta Vandana Shivan artikkelista tuossa KEPAn Kumppani-lehdessä.

Vandana Shiva:
Quote
Myös ostettu siemen on ulkoinen panos. Yhtiöiden omaisuudeksi muuttuneista siemenistä tehdään itämiskyvyttömiä, jotta viljelijöiden on pakko ostaa niitä joka vuosi.

Tällaista itämiskyvyttömäksi tehtyä siemeniä ei ole missään käytössä, tuskin edes olemassa (so. on vain laboratoroissa tehtyjä yrityksiä) Jos tarkoitetaan hybridilajikkeita, ei niitäkään viljelijän ole pakko ostaa joka vuosi, mutta useinkin (niiden paremman tuoton vuoksi) viljelijän kannattaa ostaa niitä joka vuosi.

Quote
Siementen sekä kemiallisten lannoitteiden ja tuholaismyrkkyjen hankinnasta kertynyt velka on pääsyy itsemurhaepidemiaan, joka jättää jälkeensä velkaantuneita ja maattomia leskiä.

Shiva käyttää edelleen törkeästi oman agendansa ajamiseen tätä suhteellista Intian maanviljelijöiden itsemurhien lisääntymistä. Suhteellista siksi, että Intian kaupungeissa tehdään paljon enemmän itsemurhia suhteessa väkilukuun, ja sielläkään ei lainkaan niin paljon kuin – Suomessa.

Nyt se itsemurhaepidemia johtuu Shivan mukaan siis tästä. Hän kun sai ”turpiinsa” vielä vähän aikaa sitten esittämänsä teorian osalta, että itsemurhat johtuvat GM-lajikkeista (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=15). Kuitenkin mm. osoitettiin, että itsemurha-aalto oli alkanut aiemmin kuin GM-lajikkeet edes tulivat Intiassa käyttöön (2002), eli jo 1990-luvulla. Yhtä lailla voidaan tästä uudesta teoriasta todeta sama, mutta toiseen ajalliseen suuntaan. Vihreä vallankumous, noine välineineen, tuli Intiaan jo 1960- ja 1970-luvuilla, joten se ei ole oikein hyvä ehdokas selittämään itsemurhaepidemiaa 1990-luvulta alkaen.

Quote
On myös selvää näyttöä siitä, että luomuviljely on kemiallista viljelyä halvempaa ja tuottavampaa.

Tämmöistä selvää näyttöä ei ole, itse asiassa ei mitään näyttöä, vaan näyttöä on juuri päinvastaisesta.

Quote
Lisäksi se pitää ruokaturvan naisten käsissä.

Mitä siitä on iloa, jos sadot ovat niin surkeita ettei ruokaturvaa käytännössä ole, naisillakaan. Shiva itse kertoo innokkaasti toisaalla, miten juuri naiset ovat maailmassa kaikkein köyhimpiä ja nälkäisimpiä. Miten se on - jos juuri naisten luomuviljely on tuottoisinta - mitenkään mahdollista?

Quote
Yhtiöt jahtaavat vain voittoja. Kun viljelijät velkaantuvat ja menettävät maansa, sekin muuttuu yhtiöiden monopoliksi.

Missä muka yhtiöt ovat maata hankkineet ja hamstranneet? Paljonko esim. Monsantolla on Intiassa maata (jotkin koeviljelmät tietysti pois lukien)? Minun tietojeni mukaan: ei yhtään! Siitä on aikamoinen matka ”monopoliin”.

Quote
Esimerkiksi neempuu, basmatiriisi ja vehnä ovat joutuneet alkuperäisen luontoa koskevan tiedon anastuksen ja patentoinnin, biopiratismin, kohteeksi. Koska patentti antaa haltijalleen yksinoikeuden käyttää, tuottaa ja myydä tuotetta tai prosessia, siementen patentointi estää niiden käytön yhteisenä hyvänä.

Minkään mainittujen lajien käyttöä ei mikään patentti sen enempää Intiassa kuin koko maailmassakaan mitenkään estä.

Patentointi estää ko. lajeista kehitetyn muuntogeenisen variantin, lajikkeen käytön vapaasti, ilman korvausta jalostajalle.

Mutta kannattaako Shiva sitten sitä, että näitä muuntogeenisiä lajikkeita saisi (vapaasti) käyttää? Ei tasan tarkkaan kannata!

(Tämä asia tästä hämäyksestä on käsitelty tässäkin triidissä jo aiemmin. Toistamme, "jankutamme", mutta miksi, se ei johdu meistä!)
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 19.10.09 - klo:17:58
Pari kohtaa tänään lisää, otetaan tipoittain - ettei tule stressiä ja verenpaine nouse liikaa:

Quote
Maan muuttuminen kauppatavaraksi kulkee käsi kädessä maatalouden kemikalisoinnin kanssa. Intia käyttää lannoitetukiin noin 1,4 miljardia euroa vuodessa.

Kuten jo edellä totesin, noin euro vuodessa on vähän, Malawissa (joka on Intiaa paljon köyhempi maa) antaa nyt valtio tukee n. 10 euroa / asukas (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=69.msg920#msg920). - Eräille Shivan artikkelin lukijoille jo tämä sana "kemikalisointi" varmaan kuulostaa jo sinänsä vallan kauhealta ...

Quote
Elävä multa korvataan keinolannoitteilla, jotka tappavat maaperän organismit ja tuhoavat ajan mittaan hedelmällisyyttä ylläpitävät mekanismit.

Kaikki väärin:

- ei missään korvata mitään multaa keinolannoitteilla
- keinolannoitteet eivät tapa maaperän organismeja
- keinolannoitteita tarvitaan ja käytetään maaperän hedelmällisyyttä ylläpitämään
- eikä niiden käyttö tuhoa mitään luonnollisiakaan mekanismeja

Ollen useamman kerran haastanut näitä teorioita toitottaneet esittämään jonkun esimerkin, missä näin on tapahtunut. Ei ole esimerkkejä tullut. *) Ja Vandana Shivalla taas, kuten tunnettua, ei ole aikaa vastata (http://www.kepa.fi/kumppani/arkisto/2006_8/5173) kriitikoilleen ...

Quote
Naiset ovat asiantuntijoita kierrätysmaataloudessa, jossa ei tarvita ulkopuolisia panoksia. Orgaaninen aines kierrätetään kompostin kautta, ja palkokasvit sitovat typpeä maaperään.

Nämä "naiset" eivät sitten ainakaan myy mitään kaupunkeihin, jos haluavat pitää kierron suljettuna (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=103). Mutta eihän Shiva sitä mieti. Hänestä tämä on ihan OK. Juuri ja juuri itsensä ruokkivat "naiset" ovat sitten toisella tavalla rikkaita, ei tällä kirotulla länsimaisella tavalla, johon saattaa kuulua sellaisia kerskakulutushyödykkeitä kuin polkupyörä ja radio/TV (jotka olisi ostettava kaupungista). 
__________

*) Esimerkin pystyy kyllä esittämään: jos tekee kaikki lannoituksessa väärin, saa aikaan kyllä huonoja tuloksia, mutta ne ovat korjattavissa ja nopeasti. Tämä tehoviljellyn pellon "ajan mittaan" huonontuminen on luomun myyttejä. Jos jokin "ajan mittaan" huonontuu, se on päinvastoin juuri luomupelto (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=107).
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 20.10.09 - klo:18:46
Siten Shiva väittää tällaista:

Quote
Laki kieltää viljelijää käsittelemästä siemeniä yhteisenä hyvänä ja antaa valtiolle oikeuden hyväksyä ja lisensoida lajikkeet. Viljelijöiden on hankittava valtion hyväksyntä "pakollisen" rekisteröinnin vuoksi. Syyksi sanotaan laadunvalvonta, mutta tuloksena on viljelijöiden kehittämien korkealaatuisten lajikkeiden tuho.  Lisensointi epää viljelijöiltä oikeuden perinteisiin siemeniinsä ja pakottaa heidät riippuvaisiksi yhtiöiden tarjonnasta.

Kun tietää Shivan aiemman fabuloinnin, niin uskaltaisin kyllä lyödä jopa pienen vedon, että tässäkin on väännetty jostakin sinänsä tosiasiasta aivan toisen näköinen "tosiasiake".

Mutta tätä nyt en tiedä tarkkaan. Mitä on tapahtunut esim. Intian siemenkauppaa koskevassa lainsäädännössä? Tietääkö joku? Vai - onko yhtään mitään (sekin on täysin mahdollista, kun Shivasta on kyse)?
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 21.10.09 - klo:17:14
Löysin tällaisen yhteenvedon siitä, mitä siemenlaki tarkoittaisi:

 Seeds Bill 2004 (http://www.indiatogether.org/2006/jun/law-seeds.htm)

Kun sitä katsoo, vakuuttuu kyllä, että mistään sellaisesta hirveästä, mitä Shiva maalailee, ei ole kyse. Kyse on vain järjestelmän rationalisoinnista ja kansainvälisten sopimusten noudattamisesta asiassa. Intia pyrkii tässäkin irti kehitysmaan statuksesta.

Ihan erityisenä kohtana oli tuossa korostettu, että omaa siementään viljelijät saavat sekä käyttää että myös myydä. Se, mikä edellyttää rekisteröintiä, on siemenen myyminen brändinä. Ammattimainen siemenmyynti edellyttää myös rekisteröintiä.

Mutta minusta tämä laki siis (näin ollen) päinvastoin suojaisi siementen ostajat pettymyksiltä. Shiva ”ratsasti” aikanaan pitkään sellaisilla esimerkkitapauksilla, jossa jotkin huijarit olivat myyneet – ennen kuin Intiassa GM-lajikkeet olivat laillisia (2002) -  ties mitä Monsanton siemeninä, ja ankara pettymyshän siitä sitten tietysti seurasi. Tämä laki yrittää estää näitä tapauksia.

Mutta tätä siementen jakamista ...

Quote
Intian hallitus yritti ajaa siemenlain läpi 2004. Toteutimme laajan väkivallattoman kampanjan julistaen, että siementen säästäminen ja jakaminen on velvollisuus - ei rikos - jonka täyttäisimme vastakin.

... voinee siis ihan vapaasti harrastaa vastakin. Erittäin epäselväksi muuten tuossa jää, tuliko siitä siemenlaista huono vai hyvä, Shivan (ja kannattajien) mielestä.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 23.10.09 - klo:17:58
Shivan pääteemana oli yhteisomistuksen ylitys - ja yksityistämisen mustamaalaus - otsikosta alkaen:

Quote
Kolumni: Yksityistäminen on kestävän maatalouden vihollinen
[…]
Intiassa vesi ja luonnon monimuotoisuus ovat olleet yhteistä omaisuutta, jonka vaaliminen on jäänyt paljolti naisille. Yksityistäminen uhkaa tätä järjestelmää.
[…]
Luonnonvarojen yksityistäminen lisää nälänhätiä, aavikoitumista ja naisiin kohdistuvaa väkivaltaa.
[…]
Luonnonvarojen tilaan taas vaikuttavat maataloudessa sovellettu teknologia ja omistussuhteet.
[…]
Kestämätön viljely ja yhtiöiden monopoli vahvistavat toisiaan, kuten myös kestävä viljely ja yhteisomistus.
[…]
Kestävä maatalous voi perustua vain kestäviin oikeuksiin, jotka kuuluvat viljelijöille ja kansalle, eivät yksityisille yhtiöille.

Epäilemättä joskus yhteisomistus toimiin, ja tämän ilmeisesti Nobel-palkittu  Elinor Ostrom (http://fi.wikipedia.org/wiki/Elinor_Ostrom) pystyi osoittamaan. Mutta hän ei varmastikaan osoittanut, että se toimii aina ja kaikkialla, ja edelleen on toinenkin teoria, tämä ”yhteismaan ongelma” (http://fi.wikipedia.org/wiki/Yhteismaan_ongelma) tai tragedia.

Mm. Suomessa katsotaan viljelyn suuresti tehostuneen, kun isojaossa (http://fi.wikipedia.org/wiki/Isojako) luovuttiin yhteisöllisestä ”vainiopakosta”.

On myös Neuvostoliiton kolhoosien kokemukset. Tätä argumenttia vastaan voisi Shiva varmaan esittää, että ko. yhteisomistus oli ylhäältä pakotettua, mitä taas hänen Intian perinteellinen systeeminsä ei ole.

Mutta joka tapauksessa, jos tämä ”yhteisomistus” on uusien, parempien menetelmien este, se ei ole hyvä asia, se ei pelasta.

Mutta Shivalla tätä ongelmaa ei ole. Toinen hänen teemansa on, että pitkä traditio  pyhittää kaiken:

Quote
Sukupolvien ajan jatkunut maasta huolehtiminen on osa kulttuuria, jossa maa tunnustetaan ihmiskuntaa ruokkivaksi äidiksi. Oikeanlainen viljely rakentaa humusta, maaperän hedelmällisyyden sydäntä. Kun maa muutetaan kauppatavaraksi, multa katoaa mielikuvista ja todellisuudesta.

Ja on myös luja luottamus tämän traditionaaliseen viljelytapaan ja sen tuottavuuteen:

Quote
Jokaiselle yhtiöiden kauppaamalle tuotantopanokselle löytyy naisviljelijöiden ja maan tarjoama vastine.

Mutta näin ei kerta kaikkiaan ole. Jos olisi, mitään ongelmaa ”naisviljelijöillä” ei myöskään olisi. vaan aivan päinvastoin: jos he pystyisivät parempaan tuottoon vähemmillä panoksilla, he eivät olisi köyhiä, vaan ajaisivat hetkessä ulos markkinoilta (miehiset?) tehoviljelyyn uskovat kilpailijansa!

***

Sitten vähän tätä kaupungistumisen uhkakuvaa:

"
Quote
Missä on maata, sinne tulee taloja, ostoskeskuksia, golfklubeja", mainostaa "Uutta Intiaa" rakentava dubailainen yhtiö. Se unohtaa, että missä on maata ja multaa, siellä on myös viljelykasveja, kyliä ja viljelijöitä, joiden enemmistö on Intiassa naisia.
[…]
Kun multa vaihtuu betoniin, kylät muuttuvat betoniviidakoiksi, yhteisöt korvataan yhtiöillä ja kuluttajilla ja naistuottajista tulee kertakäyttöhyödykkeitä.

Tässä on kyseessä oikein vanha Suomi-filmin kuva: kaupunki voi merkitä vain rappiota, ja naiselle juuri sitä, että hänestä tulee ” kertakäyttöhyödyke”, eli tästä mielikuvasta (http://www.bam.org/view.aspx?pid=663) on kyse. Näinhän se kävi Suomessakin, kaikille naisille, kun maalta tultiin pois, eikö vain?

***

Tässä on sitten viimeinen käsittelemätön Shivan artikkelin väite:

Quote
Kemikaalit myrkyttävät maan ja ihmisruumiin, ja yhtiöiden kauppaamat siemenet tuhoavat monimuotoisuuden sekä viljelijöiden vapauden.

Johon ei jaksa nyt muuta sanoa (jos joku on eri mieltä, ja haastaa asiassa, perustellaan siten yksityiskohtaisemmin), että

Kemikaalit, normaalisti ohjeiden mukaan käytettynä

-   eivät myrkytä maata
-   (vaan ovat sille tarpeen: vrt. Afrikan maaperän ravinnekato)
-   eivätkä myrkytä ihmisruumista

ja yhtiöiden kauppaamat siemenet

-   eivät vaikuta luonnon monimuotoisuuteen lainkaan, sinänsä
-   (mutta tehostaessaan viljelyä, saattavat sitä suojella!)
-   ainoastaan lisäävät viljelijöiden vapautta: niitäkin, entisten lisäksi, on nyt tarjolla. Se argumentti, että ne tuottoisuudellaan ajaisivat muut siemenet markkinoilta, ei taas varmastikaan Shivalle kelpaa!
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 15.01.10 - klo:19:02
Kun lukijatilastossamme tämä Vandana Shiva edelleen säilyy kärjessä, on vastattava lukijoiden odotuksiin, ja kerrottava hänestä lisää.

Shivan sinnikkyys ei lopu (eikä sekään, että hän on edelleen uutistoimisto IPS:n suosikki, kirjoittajana ja kirjoitusten kohteena). Vaikka hän hävisi surkeasti Intiassa taistelun muuntogeenistä puuvillaa vastaan, hän jaksaa yhä, nyt muuntogeenistä munakoisoa vastaan:

DEVELOPMENT: India Holds Public Meetings on GM Food Crop (http://www.ipsnews.net/news.asp?idnews=49974)

[Tämä munakoisoasia täytyy täällä käsitellä yksityiskohtaisemmin myöhemmin. Se tapahtuu viimeistään siinä vaiheessa, jos Suomen IPS päättää tuon artikkelin suomentaa ja levittää tänne.]

***

Englanninkielentaitoisille myös Agbioworld (http://www.agbioworld.org/)-sivustolla on tehty tällainen koonti niistä artikkeleista, joissa kerrotaan, miksi Shiva (ja hänen hengenheimolaisensa) ovat väärässä eivätkä edistä köyhän asiaa:

Quote
Vandana Shiva - reliable links?

A reader wanted to know some reliable web links on Vandana Shiva. Our ever-resourceful and eager Andy Apel jumped in: Shiva the Destroyer?
http://www.butterfliesandwheels.com/articleprint.php?num=17

One Hand Clapping: Organic Farming in India
http://www.cgfi.org/2002/12/12/one-hand-clapping-organic-farming-in-india/

Dr. Strangelunch -- Or: Why We Should Learn to Stop Worrying and Love Genetically Modified Food
http://agbioworld.org/biotech-info/topics/dev-world/strangelunch.html

Cult of the Amateur
http://gmopundit.blogspot.com/2008/08/cult-of-amateur.html

RiceTec Paddy Whack <---my all-time favorite-----------<<<<< http://www.houstonpress.com/2000-11-23/news/ricetec-paddy-whack/print

The Villainous Vandana Shiva A False Environmental Prophet
http://www.fumento.com/shiva.html

"Did genetically modified foods reach India?"
http://www.junkscience.com/dec00.html

"Shiva's Little Green Book" (Book Review)
http://www.junkscience.com/mar01.html

May I have the shovel, please----?
http://www.consumerfreedom.com/news_detail.cfm/h/1555-may-i-have-the-shovel-please

SPECIAL REPORT: Springtime in Luddite Land http://www.consumerfreedom.com/news_detail.cfm/h/1912-special-report-springtime-in-luddite-land

Hope these help! Andy.

Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 22.01.10 - klo:19:32
Yleisön pyynnöstä (selvästikin, lukukertoja on nyt jo 4560!) vielä pari Agbioworldin tarjoamaa Shiva-linkkiä:

 GREEN REVOLUTION – can plant breeding feed the world? (http://www.seedquest.com/forum/bookexcerpts/hybrid/chapter12.htm)

ja

Agbioworldin newsletter (http://www.agbioworld.org/newsletter_wm/index.php?caseid=archive&newsid=2940) (selaa vähän alaspäin, "More on Vandana Shiva by Dr Noel Kingsbury")

Herkullisin lause tuossa jälkimmäisessä on tämä, että

“critics describe her as jetting around the world telling us all to be peasants” eli kriitikot kuvaavat häntä lentämässä suihkukoneella ympäri maailmaa, kertomassa miten meidän kaikkien tulisi olla [köyhiä] talonpoikia.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 14.02.10 - klo:12:58
Tästä alla olevasta linkistä voi seurata melkein ”livenä” Vandan Shivan ”argumentaatiota” tässä munakoisoasiassa, josta uutisessamme (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=119) puhuttiin. Linkki saatu Agbioworld-palstalta:

Quote
“Vandana Shoutfest: IBN Panel discussion "Face The Nation"

Interview with Jairam Ramesh. Vandana Shiva and Swapan Datta  debate although it is more of a shouting  match.

http://ibnlive.in.com/videos/109916/ftn-india-not-ready-for-genetically-modified-food.html

Note: There are four parts to this video. Click on numbers below the video frame especially the videos 2 - 4 to watch the heated debate.”
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 22.04.10 - klo:18:08
Eräs Shivan vakioargumentteja modernia viljelyä vastaan on ollut myös se, että viljelylajikkeet siinä vähenisivät. Ja tämä sama ajatus on yleisemminkin vihreän liikkeen uskon ytimessä.

Mutta kuinka ollakaan, kun asia on tutkittu, se ei ollutkaan niin. Lajikkeiden määrä on hitaasti kasvanut 1960-luvun pienen notkahduksen jälkeen:

Crop biodiversity going up, not down (http://www.wur.nl/UK/newsagenda/news/Crop_biodiversity_going_up_not_down.htm)
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 16.09.10 - klo:17:57
Kertoessaan tällaisesta oikeasta ongelmasta …

 Cereals Rot in the Rain While the Poor Stay Hungry (http://ipsnews.net/news.asp?idnews=52804)

(so. vilja pilaantuu sateessa samaan aikaan kun köyhät pysyvät nälkäisinä)

… niin kenet IPS – kaikista maailman (ja Intian) ihmisistä! – on valinnut haasteltavakseen?

Vandana Shivan – ja vieläpä ”ruokaturvan asiantuntijana”!!!

Uskomme, tavallaan. Shivan konsteilla ei Intiassa mitään ruoan varastoimisongelmaa olisi. Koska ei olisi varastoitavaa.

Ja toinen haastateltava on samaa jengiä, Devinder Sharma, Shivan uskonveli Luomussa (http://www.huffingtonpost.com/devinder-sharma/michelle-obama-can-lead-a_b_568741.html). Eli samat sanat.

Kyllä, varmasti Intiassa täytyisi asialle jotain tehdä, ja tässä yksittäisessä tapauksessa voisi ehkä ajatella, että Shiva voi olla oikeassakin, ja Shivan ehdottama ruoan jako ilmaiseksi olisi voinut olla järkevä ratkaisu, nyt tässä, poikkeuksellisesti.

Mutta ”sokeakin kana löytää joskus jyvän”, ja toisaalta IPS:n haastateltujen valinta ei anna vahvaa luottamusta sen suhteen, että koko asiaakaan olisi ihan oikein kerrottu.

Intian väkiluvun mittakaavassa jopa 67 000 viljatonnin (todistettu) pilaantuminen voi olla harmillinen yksittäistapaus/mittatappio …

Tuo määrä (vuositasolla) olisi jotain 200 000 – 400 000 ihmisen eines? Eli ei siis promillenkaan, koko väestöstä.   

***

Shivalla on viime aikoina ollut tiettyä menestystä asialleen Bhutanissa. (http://www.kuenselonline.com/2010/modules.php?name=News&file=article&sid=16670)

Mutta häntä odottaa iso haaste, tulvankestävä riisi, ihan hänen Intiassaan:

Indian Farmers Adopt Flood-Tolerant Rice at Unprecedented Rates (http://www.sciencedaily.com/releases/2010/09/100915151015.htm)

(so. intialaiset viljelijät ottavat käyttöön tulvankestävää riisiä ennenäkemättömällä vauhdilla)

Mitähän hän sitä vastaan keksii? Että tulvia pitäisi tyystin välttää, ja nyt viljelijät hukkuvat riisipelloille? Jotain kyllä varmasti. Saamme sen sitten varmaankin aikanaan lukea Hesarista/Vihreästä Langasta/IPS:n palstalta (tai sen asiakaslehdistä).


PS. 27.9.2010: IPS:n artikkeli tulvankestävästä riisistä olikin yllättäen, voi sanoa, suht. koht. puolueeton:

Staying Afloat With Submarine Rice (http://www.ipsnews.net/news.asp?idnews=52970)

(“Pinnalla pysyminen vedenalaisen riisin kanssa” – otsikkokin ihan sympaattinen)

Toki mainitaan Devinder Sharman (Shivan kavereita, kuten edellä todettu) epäluulo asian suhteen, mutta kuitenkin! Hyödyt ja asian suosio mainitaan myös.

Mutta odotellaan, kyllä ”sieltä” vielä – luultavasti jotain muuta kautta – on tulossa … ei olla kohtuuttomia, annetaan nyt Shivallekin vähän tuumausaikaa!
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 28.09.10 - klo:18:42
Antropologi Sanna Saarinen uskoi 28.9.2010 täysin Shivan nimeen ja maineeseen laadun takeena Helsingin Sanomiin (Tiede-sivuille!!!) kirjoittaessaan, kuvaili häntä (ihailevasti, eikö?) näin …

Quote
Intialainen kansalaisaktivisti ja tutkija, vaihtoehtonobelisti Vandana Shiva muistuttaa, että ajatus tiedosta yksityisenä omaisuutena on kapitalistisen kulttuurin tuote.

Monissa kulttuureissa ajatus näyttäytyy vieraana. Parantavien kasvien "keksijää" on mahdoton nimetä. Kasveja on käytetty vuosisatoja, ja tieto niistä on yhteisöllä.

… ja seuratessaan hänen ajatuskulkujaan ja väitteitään, meni komeasti metsään. (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=141)

Sanna Saarinen (eli oikeastaan - Vandana Shiva!) saa tästä – oikeastaan lääkkeitä koskevasta - ”biopiratismijutustaan” varmaan muualta kyllin kritiikkiä, me tyydymme nyt tähän.

PS. 30.9.2010 aamulla: No, täytyihän asia vielä tuoda HS:n lukijoidenkin tietoon, edes täällä. (http://www.hs.fi/keskustelu/Biopiratismin+s%E4%E4tely+ep%E4onnistui/message.jspa?messageID=5474478&userThreadMode=flat)
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 15.11.10 - klo:19:22
Aika oikean analyysin teimme Barack Obaman politiikasta ja linjasta kehitysmaiden maatalouden suhteen, aikanaan uutisessamme (http://www.tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=79).

Todistuksena tästä on viimeistään tämä Vandana Shivan artikkeli ….

Obama and the US corporate takeover (http://www.deccanchronicle.com/dc-comment/obama-and-us-corporate-takeover-708)

… jossa hän enemmän tai vähemmän raivoaa Obamaa vastaan (joka valtiovieraili Intiassa) – ja kehottaa presidenttiä ottamaan mallia vaimonsa Michellen luomupuutarhasta.

Muilta osin lienee turha käydä läpi Shivan artikkelia, hän toistaa itseään, väitteet on täällä jo käytännössä edellä kumottu.

Tämän verran ehkä kuitenkin. Shiva ottaa kantaa Afrikkaan (ensi kerran?) ja väittää, että ”vihreää vallankumousta” siellä vastustettaisiin. Varmasti jotkut siellä näin tekevätkin, mutta yleistilanne on täysin päinvastainen (Afrikan Unionista alkaen).
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 07.01.11 - klo:19:13
Vandanaa ei mainittu nimeltä, mutta selvästikin tämä Vihreän Langan artikkeli oli häneltä ja hänen hengenheimolaisiltaan saanut innoituksensa (nimikin kyllä mainitaan lähteenä olleessa Independentin artikkelissa):

Independent: Ilmastonmuutos ajaa päivittäin kymmeniä intialaisia itsemurhaan (http://www.vihrealanka.fi/uutiset/independent-ilmastonmuutos-ajaa-p%C3%A4ivitt%C3%A4in-kymmeni%C3%A4-intialaisia-itsemurhaan#comment-54689)

Toistamatta kaikkea täällä, lukekaa sieltä, pyydän selaamaan alaspäin VL:n keskusteluun ko. artikkelista. Laitoin sinne pienen kritiikin, jossa linkkaan mm. tänne.

PS. 13.1.2011: Vihreän Langan toimittaja kyllä korjasi ilmeisen sekaannuksensa toimittajan nimessä, muta ei korjannut väitettään, että GM-puuvilla muka vaatisi enemmän lannoitteita. Hmmm ...
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 15.06.11 - klo:04:10
Shiva sotkee taas asioita komeasti artikkelissaan  "Taistelu maasta kiihtyy Intiassa" (http://www.kepa.fi/uutiset/8429).

Hänet tuntien voi olla varma, että tarinan dramatisoinneista voi ottaa puolet pois.

Mutta rivien välistä jo näkee, ettei mistään ”kolonialismista” ole kyse, vaan siitä, että Intia haluaa kehittää talouttaan muutoinkin kuin äärimmäisten pienten peltotilkkujen viljelijöiden varaan. Ja myös tehtaat jne. tarvitsevat maata. Pakkolunastus voi olla henkisesti raskas asia sen kohteelle (omasta suvustani minulla itselläni on tässä kokemusta Rauman kaupungista, jossa menetimme lapsuudenkotini sataman laajenemisen takia) mutta varsinaisesta vääryydestä ei ole periaatteessa kyse.

Yleensä näihin järjestelyihin Intiassa liittyy vielä se, että maatakin tarjotaan viljelijöille, jostain muualta. Näin on ollut mm. patohankkeissa. Mutta tämän tiedon kertominen on yleensä kummasti unohtunut näistä artikkeleista. Luultavasti näin on nytkin.

Tämä on ilman muuta totta (vaikka prosenttiluku olisi liioiteltukin) …

Quote
On häpeällistä, että kasvutaloudeksi kehuttu Intia on kyvytön ruokkimaan yli 40 prosenttia lapsistaan.

… mutta tämä tilanne ei Shivan suosittamalla pikkutilojen mekanisoimattomalla luomuviljelyllä parane.

Lähes kaikkea muuta taloudellista toimeliaisuutta Shiva lyhyessä artikkelissaan ehtiikin vastustamaan.

(Tässä täytyy erikseen sitten vielä huomauttaa, että muutoin nyt paljon puhutusta ”maan kahminnasta” maatalouskäyttöön tässä ei ollut lainkaan kyse. "Monsanto" tms. ei vieläkään halua omistukseensa intialaista viljelysmaata!)


Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva - ja Bhutan
Post by: Heikki Jokipii on 02.02.12 - klo:06:41

Kerroimme uutisessamme (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=211) Bhutanin luomuvisioista.

Tästä Bhutanin hallituksen (pääministerin) julistuksesta (http://sji.bt/assets/PDFs/HPM.17.Mar.organic.pdf), jossa se (tai hän) ilmoittaa tiukasti sitoutuvansa tähän 100% päämäärään, selviää, että keskeisenä konsulttina asiassa on Vandana Shiva. Sama selviää Shivan yhdistyksen omalta sivulta (http://navdanya.org/news/143-navdanya-helps-bhutan-to-go-organic).

Tätä Bhutania voinee seurata – Kuuban (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=507.0) ohella – toisella silmällä. Bhutan tavoittelee luomulla kahta asiaa:

-   luomutuotteiden myyntiä Intian ”keskiluokalle”
-   maan omavaraisuutta ruoan tuotannossa – kyllä, näin ilmoitetaan.

Bhutan lähtee asiassa yhtä huonoista lähtökohdista kuin Kuuba. Tämän Bhutan Observerin uutisen (http://www.bhutanobserver.bt/myth-reality-organic-farming/) mukaan maa tuo nyt ulkoa mm. puolet tarvitsemastaan riisistä. Eli onpa - haastetta ...

(Samasta uutisesta selviää, että Bhutanin keinolannoitteiden käyttö on tähänkin mennessä ollut hyvin minimaalista. "Vihreä vallankumous" ei näytä sinne asti juuri ulottuneen.)
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Tarkkailija on 02.07.12 - klo:19:27
Bhutanin projekti etenee maan siirtämisestä 100 % luomutuotantoon, josta uusinta tietoa tässä:

STATEMENT by HIS EXCELLENCY JIGMI Y. THINLEY PRIME MINISTER OF THE KINGDOM OF BHUTAN

Living GNH: Making a Full Policy Commitment to Organic Agriculture (http://www.navdanya.org/attachments/pm_bhutan_19June2012.pdf)

Joten jospa sieltä jotain konkreettista tulisi ulos jossain vaiheessa.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 13.09.12 - klo:17:42

Eipä näytetä Bhutanissakaan tukeuduttavan ihan vain Vandana Shivan arvioihin asiasta, vaan ainakin tällainen tutkimushanke on menossa:
 
The Prospects of Organic Farming in Bhutan (http://www.zef.de/staff/1122.html)

Ja kyseinen tutkija näyttäisi olevan  - ihan tutkija.
 
Mutta Bhutanin hallitus kyllä taitaa olla jo "laittanut arpansa" siihen, että luomuviljely on tie onneen:
 
Bhutan Bets Organic Agriculture Is The Road To Happiness (http://www.npr.org/blogs/thesalt/2012/07/31/157645902/bhutan-bets-organic-agriculture-is-the-road-to-happiness)
 
Ja jos joku asia näyttääkin nyt vähän problemaattiselta, heidän australialainen luomukonsulttinsa uskoo, että kyllä luomututkimus lopulta ongelmat ratkoo.

Kun Bhutan nyt väistämättä ajaa asiassa Suomen ohitse ... niin ihan vaatimaton ehdotus, että eiköhän Suomen kannattaisi nyt seurata kehitystä siellä, ja etsiä sieltä osviittaa, konsultoida Bhutanin viranomaisia heidän kokemuksistaan, miten edetä ... tai jopa siinä, miten ei ...  :)
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 24.09.12 - klo:05:33
Bhutanista tulee uutisia harvakseltaan, hankala on tilannetta seurata, mutta tämän uutisen ja arvion mukaan ...

Bhutan Rice Prices Rise 18% Amid Lower Cereal Production, Says FAO (http://oryza.com/Rice-News/16334.html)

... ei ihan hyvin mene:

- riisin hinta nousee
- kotimainen tuotanto pysyy paikallaan tai vähän laskee
- riisin ja maissin tuontimäärät kasvavat

Mutta toisaalta riisisato olisi nyt suurempi kuin se 50 000 tonnia, josta Bhutan Observer v. 2011 puhui (edellä)?

Mikä tästä on luomuviljelyn syytä / ansiota, on tietysti vaikea sanoa.

Mutta pitkä taitaa vielä olla matka Bhutanin pääministerin (mm. Rio de Janeirossa esittämään) visioon siitä, miten Bhutan vie Intian kyltymättömille markkinoille luomutuotteita.


PS. klo 19:  Sinänsä on kyllä käsittämätöntä, miten Shiva on saanut tuollaisen sivistyneen ja kokeneen (http://en.wikipedia.org/wiki/Jigme_Thinley) pääministeritason henkilön näin lumotuksi (http://www.navdanya.org/attachments/pm_bhutan_19June2012.pdf). Mutta eihän sitä koskaan tiedä, onhan sitä meilläkin tohtoristason väkeä, jotka tässä asiassa ovat "tulleet uskoon" ja ovat uskossaan sitten hyvin "vahvoja".
 
 
PS2. samaan aikaan: Tämän ReliefWebin raportin mukaan (http://reliefweb.int/sites/reliefweb.int/files/resources/BTN_1.pdf)  aika lailla samoissa luvuissa mennään vv. 2007 - 2011 keskiarvoon verrattuna, eli ei oikeastaan mitään isoa muutosta viljantuotannossa, kumpaankaan suuntaan. Maissin 7% eli 5000 tonnin pudotus saattaa vaikuttaa ruokaturvaan.
 
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 04.10.12 - klo:16:58

Tässä AFP:n jutussa Bhutanin luomutavoitteesta (http://www.google.com/hostednews/afp/article/ALeqM5iw2VHNBsQ_NiAqri7vt1AvLwdbVQ?docId=CNG.6bd4bd2ee5bd61a61b62d295352b5495.481) löytyy jo hiukan epäröintiä:

luomuviljelyyn ei siirryttäisikään "yhdessä yössä", vaan askel askeleelta.  On mm. paikkoja, jossa torjunta-aineista on vaikea luopua, koska käsin kitkemiseen ei riitä työvoimaa. Jossain paikoissa ja joidenkin kasvien kohdalla voidaan luomuun siirtyä heti, mutta joidenkin kohdalla (riisin?) edetään hitaammin.

Tämä epäröinti ei kyllä ole varmaankaan Vandana Shivasta johtunut!  :)

 
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 07.10.12 - klo:15:24
Nyt tuli STT:nkin kautta  tieto, että Bhutan pyrkii luomuvaltioksi (http://www.hs.fi/ulkomaat/Bhutan+pyrkii+luomuvaltioksi/a1305604004962).

Miksiköhän siirtymäkausi on muuten noin pitkä, 10 vuotta. Jos nimittäin luomu on niin hyvä juttu? Eihän meilläkään siirtymävaihe ole Suomessa kuin pari kolme vuotta, ja sitten tuotteet hyväksytään luomuksi. Mihin siis Bhutan oikeastaan tarvitsee 7 vuotta?

Erityisen mielenkiintoista olisi kuulla Shivan selitys sille, miksi näin pitkä siirtymäkausi tarvitaan.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 17.10.12 - klo:16:49

Rohkeasti Bhutan julistaa,  että maanviljely on tie eteenpäin ...

Farming is the way forward (http://www.kuenselonline.com/2011/?p=38492)

... ja että maa [kyllä] kykenee tuottamaan ruokaa sen, mitä se tarvitsee.

Ei tosin ihan vielä nyt, vielä se

- tuo Intiasta 50% tarvitsemastaan riisistä
- mutta sentään kaikissa viljoissa omavaraisuus on 71%

Aiotaan tulla omavaraisiksi vihanneksissa ja maitotuotteista sekä vähentää riisin tuontia, viranomaiset kertovat.

Bhutanin tulisi "kaupallistaa" viljelyään, tehdä se houkuttelevaksi, investoida kasteluun, järjestää viljelijöille lainoja ja ottaa ysityissektoria mukaan, jotta ruokaturva maassa saavutettaisiin. Näin uutinen.

Jostain syystä tässä jutussa ei mainita luomua lainkaan?

***

Mutta toisaalta, päinvastoin kuin Kuubassa, härillä ei aiota kyntää. (http://www.kuenselonline.com/2011/?p=38320)

***

Bhutan olisi syytä ehkä erottaa tästä Vandana-triidistä?
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 01.11.12 - klo:18:31
Muutoin suht.koht. hyväänkin Kepan Esa Salmisen artikkeliin ...

Painettavasta pellosta apua ruokakriisiin? (http://www.kepa.fi/blogi/11925)

... jouduin huomauttamaan vääristä tiedoista, jotka olivat peräisin tältä Vandana Shivalta.  Ja vähän ehkä muusta.

(Ja jälkikäteen vielä siitä teknisestä ongelmasta, että linkkini eivät siellä toimi ...)


PS. 2.11.12: Esa Salminen ystävällisesti järjesti niin, että nyt linkit toimivat, vaikka eivät ole ihan halutussa "siistissä" muodossa (KEPA:n sivustolla on menossa isompi remontti. Annetaan asialle toki ymmärrystä).
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 16.01.13 - klo:20:17
Uutiseemme (http://tuottavamaa.net/uutiset.php?News_id=258) viitaten, muutin myös suomenkielisessä Wikipediassa (http://fi.wikipedia.org/wiki/Vandana_Shiva) sanan "fyysikko" sanaan "filosofi" Shivan kohdalta. Kuten on englanninkielisessäkin (http://en.wikipedia.org/wiki/Vandana_Shiva).

Sinänsä Shivan väitöskirja koski kyllä fysiikan filosofiaa, mutta se ei tee hänestä fyysikkoa.

PS. Korjasinpa virheen saman tien ruotsin- ja saksankielisistäkin Wikipedioista.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 29.01.14 - klo:07:50
Tässä artikkelissa ...

Who is Vandana Shiva and why is she saying such awful things about GMOs? (http://www.geneticliteracyproject.org/2014/01/28/who-is-vandana-shiva-and-why-is-she-saying-such-awful-things-about-gmos/#.UuiUcbTku1v)

... kerrotaan, kuten nimikin sanoo, "kuka on Vandana Shiva ja miksi hän kertoo GMO:ista niin kamalia asioita". Eli kerrotaan Shivan urasta, käsittämättömistä teorioista, ja (sen pohjalta) käsittämättömästä suosioista lännen vasemmisto- ja ympäristöliikkeen piirissä.

Yhtenä yksityiskohtana: kirjoittaja oli varmistanut Toronton yliopistosta, että Shivan väitöskirja oli todellakin filosofian alalta, ei fysiikan. Väitöskirja sivusi kyllä fysiikkaa. Siinä hän filosofiselta pohjalta mm. kiisti erään fysiikan teorian paikkansapitävyyden. Harmillisesti kokeellinen fysiikka on sittemmin ko. teorian vahvistanut.

Quote
Korjasinpa virheen saman tien ruotsin- ja saksankielisistäkin Wikipedioista.

Suomen- ja ruotsinkielisissä versioissa tämä korjaus on pysynyt, mutta saksankielisessä versiossa joku on laittanut takaisin väitteen, että Shiva olisi fyysikko.

Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 11.02.14 - klo:13:44
Eräs amerikkalainen yliopisto oli - totuttuun tapaan - kutsunut Shivan vierailevaksi luennoiksijaksi arvostettuun "sarjaansa".

Sitten Forbes-lehti julkaisi em. kirjoituksen toisinnon, rajummalla otsikolla. Yliopisto katsoi parhaaksi reagoida.

Asian vaiheet selviävät täältä (http://gmopundit.blogspot.fi/2014/02/beloit-university-confuses-fame-with.html?m=1). Jon Entinen teksti loppupuolella on todella raju. Ja todella tosi.

Samainen Forbes vielä hyväksyi Shivan maailman vaikutusvaltaisimpien naisten listaansa v. 2010. Olisiko jokin muuttumassa?

(Tämän rouvan on Suomi UM:n rahoilla - ja presidentin suostumuksella - aikanaan kutsunut Suomeen.)

PS. klo 19:25: Shiva on tunnettu siitä, ettei hän vastaa kritiikkiin. Nyt tuo yliopisto kuitenkin siis lupasi, että kyseinen tilaisuus järjestetään niin, että keskustelu ja kritisointi on vapaata, eli tällä kertaa hän ei voisi asialta välttyä. Tästä voi tulla jännittävää.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 18.02.14 - klo:07:07
Tämä tiivis kritiikki on hyvä lukea:

The Eco-Philosophy of Vandana Shiva (http://www.gmosf.org/critical-review-staying-alive/)

Suomessakin. Vaikka Shiva ei viime aikoina olekaan täällä ollut niin tapetilla, "taustalla" häntä ja hänen ajattelutapaansa puffataan. Tämä Staying alive -kirja esiintyy mm. tutkintovaatimuksissa Oulun yliopistossa.

Ja tässä asiassa "ekofeminismillä" myydään ideaa, että tehoviljelystä pidättäytyminen olisi muka maailman/kehitysmaiden naisille jotenkin hyväksi ym. yhtä hullua, joka kuitenkin saattaa mennä joillekin täydestä.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 06.03.14 - klo:12:41

Uutiseemme ...

Muuntogeeninen bt-puuvilla on luultavasti vähentänyt intialaisten viljelijöiden itsemurhia! (http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=328)

... linkattu artikkeli päättyi vähän inhorealistisesti:

Quote
So will this new study change the conversation? Perhaps Rubab Abid said it best in her article for National Post (http://news.nationalpost.com/2013/01/26/the-myth-of-indias-gm-genocide-genetically-modified-cotton-blamed-for-wave-of-farmer-suicides/) on the topic, “it is a narrative that is hard to break.”

Eli: Muuttako siis tämä tutkimus keskustelun? Ehkäpä Rubab Abid sanoi sen parhaiten artikkelissaan aiheesta Natiomal Postissa: "se on kertomus, jota on vaikea murtaa."

Eli luultavasti kuulemme/luemme yhä vielä saman tarinan bt-puuvillan aiheuttamista itsemurhista jostain, tämän jälkeenkin. (Toisaalta joku asia voi pikkuhiljaa muuttuakin: suomenkielisestä netistä näyttävät esim. Kuuban luomuviljelyn (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=507.0) ylistykset viime vuosina käytännössä täysin häipyneen ...)
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 17.08.14 - klo:08:33

Liberalismi.net on koonnut Vandanaa Shivaan ja hänen ajatuksiinsa kohdistuvaa kritiikkiä mukavasti yhteen paikkaan. (http://liberalismi.net/wiki/Vandana_Shiva)

Useimmat siellä mainitut asiat löytyvät jo täältäkin, mutta siinä ne nyt ovat yhdessä artikkelissa, suomeksi. Sen "Viitteet" -osassa on tarjolla myös linkkejä koko joukkoon englanninkielisiä artikkeleita.

Vandana Shiva ei ole Suomessa ollut juuri esillä viime vuosina. Mutta hänen virheelliset käsityksensä elävät edelleen "paksusti", suomalaisessakin keskustelussa, tietyissä piireissä (vaikka niiden esittäjä ei osaisikaan mainita (http://annebland.puheenvuoro.uusisuomi.fi/171883-monsanto-ei-kuulu-eurooppaan-suomen-valtti-puhtaus-ja-luomu-ei-gmo#comment-2666105) alkuperäistä lähdettään, eli Shivaa). Esimerkkinä voi mainita tuon em. itsemurhatarinan tai sen lievennetyn muodon, jossa itsemurhia ei tehdä, mutta jonka mukaan kuitenkin GM-viljely johtaa pienviljelijän perikatoon, ja maatila menee monikansallisen yhtiön haltuun.

Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 17.10.14 - klo:17:18
Nyt alkavat "omatkin" lopulta kyllästyä Vandana Shivan täydelliseen riippumattomuuteen ja välinpitämättömyyteen tosiasioista. Grist:

Why Vandana Shiva is so right and yet so wrong (http://grist.org/food/vandana-shiva-so-right-and-yet-so-wrong/)


PS. 22.10.14: Tuossakin oli viitattu tähän Shivan GMO-itsemurhateoriaan. Artikkelista (http://www.tekniikkatalous.fi/energia/ymparisto/levittavat+roskatietoa+maanviljelijoiden+itsemurhista++quotymparistoaktivistien+kaksinaismoralismi+hyodyttaa+vain+ilmastonmuutoksen+kieltajiaquot/a1021270?service=mobile) Tekniikka&Talous-lehdestä (jossa kyllä se pikku epätarkkuus, että Shiva ei minun tietääkseni kuulu Greenpeaceen?):

Quote
Järjestön tunnettu intialainen aktivisti Vandana Shiva on esimerkiksi väittänyt, että 284 000 intialaista maanviljelijää on tehnyt itsemurhan vuoden 1995 jälkeen ja että useimmissa tapauksissa tähän olisivat johtaneet geenimuunneltujen puuvillansiementen hankkimisesta aiheutuneet velat.

Shivan käsitys on levinnyt laajalle. Intian itsemurhatilastoja analysoiva Manchesterin yliopiston tutkimus kuitenkin osoittaa, että miespuolisten viljelijöiden itsemurhat eivät ole sen yleisempiä kuin muullakaan väestöllä, ja ovat vähentyneet vuodesta 2005 lähtien.

Laskeva trendi pätee myös Maharashtran osavaltioon, jota Shiva on kutsunut ”itsemurhaosavaltioksi”. Naisviljelijöiden itsemurhien laskutrendi eri puolilla Intiaa on alkanut jo aiemmin ja jatkunut myös viime vuodet.

Pitkän linjan tiede- ja ympäristöjournalisti Fred Pearce on myös käsittääkseni muutoin arvioitavissa aika "vihreäksi", eli tavallaan kai hänkin laskettavissa noihin Shivan "omiin".


PS2. klo 11:30: Lopulta, missä määrin Shiva on ollut hyödyksi GMO-viljelyn kannalta, ihmisten mielissä: jos asian vastustus on tällaista ...
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 10.04.15 - klo:06:14

Shiva on nyt organisoinut joukon "vaihtoehtonobelisteja" aatteittensa taakse:

Activists at “alternative Nobel Prize’ declare ‘GMOs are false miracles’ (http://geneticliteracyproject.org/2015/04/activists-at-alternative-novel-prize-declare-gmos-are-false-miracles/)

Tämä ei siinä mielessä ole yllätys, että tuon säätiön palkitsemispolitiikka on koko ajan ollut sellainen, jossa näitä Shivan hengenheimolaisia on suosittu.

Julistuksen perusteluista näkyy kyllä selvästi Shivan kynänjälki. Ei liene tarpeen käydä niitä yksityiskohtaisesti läpi, koska se on jo edellä tehty. Jos julistuksesta tulee juttua suomeksi, niin ehkä asiaan pitää palata.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 23.08.15 - klo:04:54
Laitetaanpa tähän pitkästä aikaa linkki yhteen Shivan kritiikkiin (Steven Novella):

The Myths of Vandana Shiva (http://theness.com/neurologicablog/index.php/the-myths-of-vandana-shiva/?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter)

Ellei muuten, niin siksi, että jutussa on linkki Shivan omaan kirjoitukseen, jossa hän poikkeuksellisesti kerrankin yrittää vastata kritiikkiin. Mutta ei siinä onnistu, jonka voitte tuosta kokonaisuudesta hyvin nähdä.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 17.04.16 - klo:07:55
Minusta oli huvittavaa tästä jutusta lukea ...

Tale of a GMO protest: Pro and anti-biotech activists illustrate ideological, financial divide (https://www.geneticliteracyproject.org/2016/04/14/tale-gmo-protest-pro-anti-biotech-activists-illustrate-ideological-financial-divide/)

... miten hänen tullessaan amerikkalaiseen yliopistoon luennoitsemaan, häntä olikin vastassa pihalla hänen aatteitaan vastustava mielenosoitus.

Jos joku taho vielä kutsuu Shivan Suomeen, tuollainen vastamielenosoitus on ehdottomasti järjestettävä.

Tuon mielenosoitukseen organisoineesta porukasta olemme täällä jo kertoneetkin (http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=75.msg6417#msg6417).

Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 22.11.16 - klo:07:41
Naisviljelijä oli USA:ssa pistänyt hanttiin hänen luennollaan:

Iowa farmer challenges activist Vandana Shiva after ‘myth-filled’ anti-GMO lectus (https://www.geneticliteracyproject.org/2016/11/21/iowa-farmer-challenges-activist-vandana-shiva-myth-filled-anti-gmo-lecture/)

Mitä tapahtui? Siltä osin ihan tavanomaista, ettei Shiva vastaväitteisiin lainkaan reagoinut, mutta tämä oli yllättävää:

Quote
I really didn’t know what to expect from the crowd, but surprisingly, I was applauded! After I left I was approached by a group of people who thanked me.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 20.12.16 - klo:09:05
Vandana Shiva näyttää löytäneen taas pitkästä aikaa vilpittömän ymmärtäjän Suomesta:

LAUSTIN LUKUVINKKI: TEOLLISEN MAATALOUDEN KIROUS (http://www.rauhanpuolustajat.org/laustin-lukuvinkki-teollisen-maatalouden-kirous/)

Suorastaan oppilapsen. Joka ei ole selvästi kuullutkaan Shivaa ja hänen väitteitään kohtaan esitetystä kritiikistä. Eikä varmaan haluaisikaan kuulla. (Eikä kuule tuota kauttakaan, kommentointimahdollisuutta siellä ei ole.)
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 02.04.18 - klo:05:46
"Farm babe" eli Michelle Miller ihmettelee, miksi Shiva on kutsuttu, alennuksella, mutta kuitenkin valtavalla luentopalkkiolla, hänen vanhaan yliopistoonsa valehtelemaan:

Farm Babe: Vandana Shiva is coming to my hometown to lie (https://www.agdaily.com/insights/farm-babe-vandana-shiva-is-coming-to-my-hometown-to-lie/)

Nyt voimme suorastaan ylpeinä kertoa, että olemme samasta asiasta lähettäneet jo v. 2006
kirjeen omalle ulkoministerillemme (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=7.msg30#msg30), samanlaisessa tilanteessa. Ja kopiot siitä maa- ja metsätalousministerille ja tasavallan presidentille.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 13.04.18 - klo:07:55
Vaikka Shivan tähteys näyttää olevan laskussa - ainakin täällä Suomessa - on ehkä silti hyödyllistä tuoda esille tämä yhteenveto, kritiikki hänen toiminnastaan:

Viewpoint: GMO critic Vandana Shiva's anti-modernity crusade threatens world's poor (https://geneticliteracyproject.org/2018/04/12/viewpoint-gmo-critic-vandana-shivas-anti-modernity-crusade-threatens-worlds-poor/)

Ainahan voi joku vilpitön, naiivi nuori sattua ottamaan vaikka jonkin hänen tuossa mainituista kirjoistaan julkisesta lainakirjastosta tms.

Ja yhä vielä voi suomalainenkin myös muuta kautta (http://www.karma.fi/news/10/ajankohtaista) mennä lankaan:

Quote
Reilun kaupan (WFTO) maailmankonferenssi järjesti tänä vuonna  monipuolisia työpajoja mm. reilusta palkkauksesta, reilun kaupan vaikutuksista naisten asemaan, koulutusyhteistyöstä, reilusta turismista sekä siitä, miten eettiset tuotteet voivat kilpailla samoilla markkinoilla pikamuodin kanssa.

Konferenssin aloitti intialainen tutkija, ympäristöaktivisti ja sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolestapuhuja Vandana Shiva. Upeaa oli päästä kuulemaan livenä tätä naista, joka on väsymättä puolustanut luonnon monimuotoisuutta ja pientuottajia. [...]

Suomenkielinen wikipedia-artikkeli hänestä ...

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Vandana_Shiva

... on kyllä riittävän objektiivinen, tuo esiin asioiden molemmat puolet. Jos tuo hypoteettinen teini sitten luontevasti "KVG".
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 24.12.19 - klo:08:42
Shiva ei juuri ole Suomessa viime aikoina ollut esillä. Mutta hänet oli kutsuttu Stanfordin yliopistoon luennoimaan, jolloin nämä tiedemiehet katsoivat tarpeelliseksi lähettää yliopiston johdolle tämän kirjeen hänen epätieteellisistä ja epäeettisistä näkemyksistään:

Letter regarding Dr Vandana Shiva’s anti-scientific and unethical stances (https://www.europeanscientist.com/en/features/letter-regarding-dr-vandana-shivas-anti-scientific-and-unethical-stances/)

***

Kyllä hän vähän on päässyt esiin Suomessakin. Kummasti hänet yhä jossain piireissä lasketaan edistykselliseksi, feministiksi ja ehkä jopa lempeäksi:

Muutoksentekijä — Kohti lempeyden vallankumousta (https://www.kirjailijanblogi.fi/444280219)

Quote
Kirjassa äänen saavat ekofeministit María Mies, Vandana Shiva ja Kaarina Kailo sekä suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentajat Aulikki Kananoja, Vappu Taipale, Sirkka Ahonen ja Pirkko Fihlman, joiden haastattelut ovat teoksessa.

Kirja on ilmestynyt tänä vuonna.


PS. 27.12.19: Noiden suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rakentajien (joista osan henkilökohtaisestikin tunnen, ja joita arvostan) pitäisi oikeastaan loukkaantua tuosta rinnastuksesta!
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 27.12.19 - klo:06:07
Samanlainen tapaus, kuin juuri edellä, myös Meksikossa. Eräät tutkijat esittivät protestinsa sille, että hänet oli kutsuttu yliopistoon luennoimaan.

Channa Prakashin twiitti:

Quote
“A group of researchers offers data and facts to request that the invitation to the deceiver Vandana Shiva (recently received in Mexico by the director of CONACyT) to speak in an academic space be withdrawn”


Muistutamme eräästä varhaisimmista tällaisista protesteista (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=7.msg30#msg30).
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 15.01.20 - klo:06:05
Vielä uutinen yliopistoväen, tutkijoiden vastalauseista:

39 biotech experts’ open letter protests anti-GMO activist Vandana Shiva’s ‘anti-science’ talks at Stanford and UC Santa Cruz (https://geneticliteracyproject.org/2020/01/14/39-biotech-experts-open-letter-protests-anti-gmo-activist-vandana-shivas-anti-science-talks-at-stanford-and-uc-santa-cruz/)

Mutta Euroopassa hänelle yhä myönnetään palkintoja (tämä Googlen mukaan viime lokakuussa):

For the first edition of its International Award on the theme of soil, the Yves Rocher Foundation chose Vandana Shiva and her “Biofermes Internationales Inde” project as its winner. (https://www.yves-rocher-fondation.org/en/sur-le-terrain/vandana-shiva/)

Ja kutsutaan varmasti luennoimaankin. Eikä yritetä tinkiä hänen melkoisen kovista palkkiovaatimuksistaan.


[17.1.2020] Saksaan on tietysti kutsuttu, tänäkin vuonna:

Vandana Shiva on Tour 2020 – Podiumsdiskussion und Lesung in der Heinrich-Böll-Stiftung Berlin (https://www.oekom.de/veranstaltung/vandana-shiva-on-tour-2020-podiumsdiskussion-und-lesung-in-der-heinrich-boell-stiftung-berlin-448?p=1)

Erityisellä paheksunnalla panen tuossa merkille - itse sosialimokraattina - että kutsujana on demareita lähellä oleva säätiö.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 21.01.20 - klo:04:56
Täysin vailla krittiikiä ei Shivan vierailu Saksaankaan ole jäänyt. Tässä twiitissään...

https://twitter.com/friederikekrick/status/1218517332915556354

... Friederike Krick paheksui sitä, miten Vihreiden johto asettui mielenosoituksessa samaan riviin tämän luikurin laskijan kanssa. Ja antoi siten epäsuoran tukensa hänen ajatuksilleen ja linjalleeen.

Eikä yhteistyö edes tuhon jäänyt. Vaan tämä esitelmäkiertue ...

Vortragstournee von Vandana Shiva durch Bayern: 19.-21.01.2020 - Eine andere Welt ist möglich! (https://www.bund-naturschutz.de/termine/vortragstournee-von-vandana-shiva-durch-bayern-19-21012020-eine-andere-welt-ist-moeglich.html)

... järjestyi yhteistyössä. Mukana mm. Vihreiden kansanedustaja.

***

Tästä mielenosoituksesta oli kyse:

Germans protest in Berlin demanding radical change of agricultural sector (https://www.euractiv.com/section/agriculture-food/news/germans-protest-in-berlin-demanding-radical-change-of-agricultural-sector/)

Quote
According to the organisers, 27,000 people demonstrated against the current agricultural industry on Saturday. But while the movement wants to promote organic farming, end mass livestock farming and the use of pesticides, farmers, who protested the day before, want the increasingly strict regulations to be relaxed

To kick off the International Green Week in Berlin, demonstrators called for a profound reform of agricultural policy to end factory farming and cheap meat production and instead promote smaller farms, organic farming, animal welfare and environmental protection.

In addition to agricultural associations, environmental associations, church organisations, the Greens and the Left Party had also supported the rally.

Kaikki saksalaiset eivät tietysti ole tuota mieltä, tokko enemmistökään. Mutta valitettavasti noinkin moni. Ja valitettavasti noinkin moni järjestö. Luomuaate tuntuu siellä olevan kovin koukuttava.

Ja tietysti Shiva tuolla oli omiensa joukossa.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 11.02.20 - klo:05:40
Alison Van Eenennaam (https://biology.ucdavis.edu/people/alison-van-eenennaam)  on nähnyt sen vaivan, että on käynyt läpi Shivan luennon Santa Cruzin kampuksella::

Viewpoint: Fact-checking anti-GMO activist Vandana Shiva’s ‘Poison-Free, Fossil-Free’ food lecture (https://geneticliteracyproject.org/2020/02/10/viewpoint-fact-checking-anti-gmo-activist-vandana-shivas-poison-free-fossil-free-food-lecture/)

Quote
The contention that organic production systems outcompete conventional systems is not supported by the weight-of-evidence in the peer-reviewed literature, and is one of the reasons that less than 1% of US farmland is under organic production.  But it was when discussing anything related to GMOs, Monsanto, patents and especially glyphosate (Round-up) that things (perhaps as might be expected) went totally off the rails.

Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 26.08.20 - klo:16:53
Wessin twiitti:

How many lies do you spot in this tweet? I'm counting six.

https://twitter.com/LudgerWess/status/1298627333172137989/photo/1
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 19.02.21 - klo:06:23
Tämä porukka on syytä ehkä tietää nimeltäkin:

Top 10 biotech propagandizers: Who are the science deniers and snake oil peddlers undermining science in agriculture and medicine? (https://geneticliteracyproject.org/2021/02/16/top-10-biotech-propagandizers-who-are-the-science-deniers-and-snake-oil-peddlers-undermining-science-in-agriculture-and-medicine/)

Tuohon viiitaten Ludger Wess twiittasi 16.helmik.

https://twitter.com/LudgerWess/status/1361717241444782080

Asiantuntijat, joihin osa Saksan liittopäivistä luottaa? Kuvassa olevan jo tunnemmekin.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 06.03.21 - klo:05:19
Kriittinen (lopuksi) kolmiosainen raportti Vandana Shivan luentokiertueelta Yhdysvalloissa viime vuoden alussa. Kirjoittajana saman asian yhteydessä edellä mainittu Alison Van Eenennaam:

Viewpoint: Free speech vs science—Should colleges invite anti-GMO speakers they ‘know’ spread misinformation? (https://geneticliteracyproject.org/2021/03/05/viewpoint-free-speech-vs-science-should-colleges-invite-anti-gmo-speakers-they-know-will-spread-misinformation/)

Aktiivisesti Shiva kiertää luennoimassa mm. Saksassa. Kuten jo todettu, Suomessa hän ei ole vuosiin juuri ollut esillä, kirjoituksissakaan. Siihen, ettei hän ole täällä käynyt, on selityksensä: pienen Suomen pienillä samanmielisilläkään yhdistyksillä ei ole varaa hänen vaatimiinsa luentopalkkioihin. Kun hänet kerran yli 10 vuotta sitten tänne kutsuttiin, tarvittiin valtion rahaa (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=7.msg30#msg30).
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 12.03.21 - klo:09:18
Allison van Eenennaam on nähnyt sen vaivan, että on tarkistanut faktat yhdestä Shivan luennosta:

Viewpoint: Fact-checking anti-GMO activist Vandana Shiva’s ‘Poison-Free, Fossil-Free’ food lecture (https://geneticliteracyproject.org/2021/03/12/viewpoint-fact-checking-anti-gmo-activist-vandana-shivas-poison-free-fossil-free-food-lecture/)
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 27.05.21 - klo:04:14
Häntä ja hänen linjaansa halutaan taas nostaa maineeseen myös Suomessa:

 Himalajan ekofeministien maatalousliike haluaa tehdä maanviljelystä taas kestävää ja demokraattista – “Viljelijöiden kuuluu olla vapaita, ei riippuvaisia suuryrityksistä” (https://www.maailma.net/uutiset/himalajan-ekofeministien-maatalousliike-haluaa-tehda-maanviljelysta-taas-kestavaa-ja)

Quote
Intian viljelijät ovat yhä riippuvaisempia ostetuista siemenistä ja lannoitteista samaan aikaan, kun maaperä köyhtyy. Tunnetun ympäristöaktivistin Vandana Shivan perustama maatalouden vallankumousliike ajaa ”maademokratiaa” ja kerää tietotaitoa ajalta ennen teollisen maanviljelyn alkua.

Hyvin on säilynyt ideologia ja mytologia ennallaan. Tuossa kerrotaan näin:

Quote
Navdanya-liikkeen perustaja, maailmanlaajuisesti tunnettu ympäristöaktivisti Vandana Shiva on liian kiireinen antamaan haastattelua, mutta Chetri on tottunut tulkkaamaan Shivan visiota, onhan hän toiminut liikkeessä jo päälle vuosikymmenen.

Aiemmin hän Suomessa käydessään kertoi, että hän on liian kiireinen vastaamaan kritiikkiin. Nyt se puoli hänen ajanhallinnastaan hoituu näin:

https://twitter.com/stuartsmyth66/status/1397258742509473795

Quote
Ludger Wess uudelleentwiittasi Stuart Smythin  twiitin:

This is what happens when you tag Vandana Shiva with facts and evidence!! This clearly confirms that @drvandanashiva is only interested in spreading propaganda.

Kuvasta toistettuna: "You are blocked".

Niinpä hänen puhemiehensäkin tuossa jatkaa tämän myytin levittämistä:

Quote
“Viljelijät ovat yhä riippuvaisempia siementen ja lannoitteiden ostamisesta. Maaperä köyhtyy samalla, kun viljelijät velkaantuvat.”

Tilastoissa tämä näkyy traagisella tavalla: maanviljelijöiden itsemurhat ovat tulleet yhä yleisemmiksi.

Vaikka se erityisesti muuntogeenisten siementen osalta on moneen kertaan osoitettu paikkansapitämättömäksi (ks. useata puheenvuoroa edellä, tai myös puuvillakeskusteluamme). Puhemiehen annetaan kertoa myös tämä:

Quote
Maatilkku, jossa liikkeen orgaaninen maatila nykyään toimii, oli ennen pumpattu täyteen kemikaaleja. Alueella kasvoi vain muutamaa lajiketta, ja sen maaperä oli selvästi köyhtynyt. Kun Shiva osti maan, hän päätti elvyttää sen.

“Hyödynsimme yksinkertaisia, alkuperäiskansojen käyttämiä viljelymenetelmiä. Vain kahdessa vuodessa maa alkoi puskea uutta elämää, ja tuottavuus moninkertaistui”, Chetri muistelee.

Mitään evidenssiä vaatimatta. Ei vaadita edes lukuja nykysadoista. Uskotaan, kun hän noin kertoo. Mysteeriksi jää, miksi tuollaiset "moninkertaisia" satoja tuottavat menetelmät eivät ole Intiassa sitten levinneet. Vaan ovat sielläkin jääneet, jos ei ihan tuolle tilalle, niin kuitenkin aika pienen piirin harrastukseksi.

Ihan yhtä paatunut ei ko. puhemies tai artikkelin kirjoittaja ole kuin Shiva itse. Tuossa sentään myönnetään, että "vihreä vallankumous" kasvatti satoja. Mutta jotain vikaa siinä kuitenkin oli:

Quote
Sen seurauksena ruuantuotanto kasvoi. Samalla viljely kuitenkin yksipuolistui.

Edes tuo viljelyn yksipuolistuminen ei kuitenkaan ole fakta. Etsin tähän myöhemmin linkin (so. en pyydä vain uskomaan sanaani). — Tältä osin (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=79.msg7336#msg7336) tuo on täällä jo dokumentoitukin. Mutta meillä oli täällä (sittemmin ehkä palvelinkatastofeissamme hukkunut) tieto tutkimuksesta, joka osoitti, että Vihreän vallankumouksen jälkeen viljeltävien lajien määrä kehitysmaissa oli kasvanut.

***

Kun tuossa ollaan puhuvinaan vasemmistolaisista arvoista, on Kansainvälinen solidaarisuustyö ry. (https://kvsolid.fi/) mennyt lankaan, eli niellyt koukun ja siiman. Vanhastaanhan Shiva on jossain määrin saanut uskoteltua suomalaiselle naisliikeelle, että hän on "feministi", so. puolustaa naisten oikeuksia. Vaikka hänen feminisminsä on sellaista, että hän vastusti teollisten myllyjen tuloa Intiaan, jotta naiset voisivat siellä jatkaa käsimyllyjensä käyttöä. Sen "oikeuden" loppuminen olisi intialaisten naisten sortamista, hänen mukaansa.

***

Tämäkin myytti itse Shivasta (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=7.msg3547#msg3547) halutaan tuossa elvyttää (lihav. HJ):

Quote
Ruoka ei ollut se asia, jonka parissa Vandana Shivan piti tehdä elämäntyönsä. Kun hän teki väitöskirjansa kvanttifysiikan alalta vuonna 1978, hänen mielessään oli epäilemättä jokin aivan muu.

Näyttää muuten siltä, että ko. aktivistit ovat tällä välillä toimineet samoin myös Wikipediassa. Siellä on taas väite, että Shiva väitteli hiukkasfyysikasta. Sitä muutostani, että poistin tai korvasin alusta sanan "fyysikko", ei kukaan ole kuitenkaan muuttanut takasin. Tai on ehkä yrittänyt, mutta Wikipedian moderaattorit ovat  hyväksyneet minun ratkaisuni.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 03.07.21 - klo:05:50
Tässä toinen, oudohko hänen maineensa palautusyritys Suomessa:

Ilmastohysteeriköt pellolle, ilmastorealisti ohjeistaa (https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/hannuaro1/ilmastohysteerikot-pellolle-ilmastorealisti-ohjeistaa/)

Jos Shiva tällaista esittää, menee se jo denialismin puolelle:

Quote
Intialainen tohtori Shiva laittaa palikat paikoilleen, ja toteaa, että ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuus kulkevat käsi kädessä. Hiilidioksidimolekyylien lisääntyminen ilmakehässä ei aiheuta itsessään ilmastonmuutosta vaan on oire ja seurausta luonnon monimuotoisuuden kaventumisesta ja raskaiden maanmuokkauskoneiden käytöstä, jotka köyhdyttävät maaperää hiilestä yhdessä keinotekoisten lannoitteiden ja kemiallisten torjunta-aineiden käytön kanssa.


Vaikkapa Roy Spencer (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=26.msg22292#msg22292) ei ole koskaan kiistänyt sitä, että hiilidioksidi on kasvihuonekaasu. Eikä maaperä ole ainoa lisähiilidioksidin lähde, vaan sitä tuottaa myös esim. energiantuotanto ja liikenne, muuallakin kuin pelloilla.

Tästä olemme yllättäen samaa mieltä:

Quote
Kun taas maaperän mikrobitoiminta ja sienirihmasto kerryttävät maaperän hiiltä, jota tarvitaan maaperän kasvukunnon ylläpitämiseksi.


Mutta emme lainkaan siitä, millä viljelymenetelmillä tuota edistetään:

Dennis Avery: Luomuviljely häviää terveemmän maaperän kilpailussa high tech -viljelylle (http://tuottavamaa.net/artikkelit/translated/glomalin.php)

PS. Ehkä on taas kerran syytä muistuttaa minkä sortin tohtori (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=7.msg3547#msg3547) Shiva on, eli:

Vandana Shiva ei ole fyysikko (http://tuottavamaa.net/uutiset.php?News_id=258)
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 20.07.21 - klo:12:51
Näin tätä maailmansotaa käydään — tällaisin voimin — Meksikon rintamalla:

Activists and ‘celebrity figures’ have driven the debate over crop biotechnology in Mexico (https://geneticliteracyproject.org/2021/07/20/activists-and-celebrity-figures-have-driven-the-debate-over-crop-biotechnology-in-mexico/)

Hänet löytää tietysti aina paikalta, jossa jotain näissä asioissa tapahtuu:

Quote
[..] But other voices come from farther away. One voice used by activists is from the well-known “rock star” of the anti-GMO movement: Vandana Shiva, who has been a regular speaker in most forums organized in Mexico, and even has been recognized for hers work and efforts to protect agrobiodiversity. Of all the times that Vandana Shiva visited Mexico, one of the most controversial was when she had the chance to deliver a presentation in the Mexican Senate. Talking directly with them is a privilege that few Mexicans have. At every opportunity Shiva had to visit and speak in Mexico, she used the same message against the adoption of transgenics in the country as a way to prevent giving power to transnationals, and supporting measures to restrict the use of GM crops in Mexican fields. With a speaker fee from $30,000 to $50,000 USD, the question remains: Who paid for her? The answer may be who benefits from a GM ban in Mexico.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 06.10.21 - klo:07:38
Hänestä oli juuri puhetta toisessa triidissä (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=728.msg23461#msg23461). Nyt tällainen tieto:

https://twitter.com/AgBioWorld/status/1445443159736164354/photo/2

Quote
Ludger Wess uudelleentwiittasi
Channa Prakash
@AgBioWorld 12t
Today I learned that Vandana Shiva has a street named after her in Paris. How many real scientists have a street named after them? Here we have a rabble-rouser fake 'scientist', who is opposed to any progress, honored with a street name. Terrible!

Eipä juuri muuta tai muunlaista sanaa voisi valita. Valitettavasti on hiukan nähtävissä (https://parastapirkanmaalta.fi/uudistava-maatalous-maatalouden-pienta-parantelua-vai-koko-alkutuotannon-perusteellista-uudistamista/), että hänelle taas kerätään eri puolilla "sädekehää" Suomessakin. Niinpä kertaukseksi tämä:

‘Prejudiced, anti-science, anti-social stances’: Letter denounces University of Missouri lecture series speech invitation to anti-biotechnology, misinformation-spreading Vandana Shiva (https://geneticliteracyproject.org/2021/10/06/prejudiced-anti-science-anti-social-stances-letter-denounces-university-of-missouri-lecture-series-speech-invitation-to-anti-biotechnology-misinformation-spreading-vandana-shiva/)
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 02.11.21 - klo:08:06
Osuva hämmästely twitterissä:

***

Ludger Wess
@LudgerWess·13t

Die Vandana Shiva-Verehrung im Westen ist ein erstaunliches Phänomen. Sie könnte auch behaupten, früher hätten regenbogenfarbene Einhörner jeden Morgen Säcke voll Reis in jedes Dorf gebracht - im Westen würde man es ihr glauben.

Twiitin lainaus
Dr. Vandana Shiva
@drvandanashiva
 · 1. marrask.
#SouthAsia was the wealthiest part of the world before colonisation & the #fossilage .Our wealth extracted through colonialism We pollute the least & bear the highest brunt of pollution by the 1% in terms of #glacialmelt #cycclones #floods #coastalerosion .#ClimateJusticeFirst twitter.com/southasiapeace…

***

Saksassa tuo ilmiö on päivän todellisuutta. Juuri edellä huomasimme, että sitä yritetään taas herätellä Suomessakin. Noin vuosikymmen sitten ainakin Kepa ja Vihreä Lanka julkaisivat hänestä häpeämättömän ylistäviä, täysin kritiikittömiä kirjoituksia.
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 30.01.22 - klo:07:54
Shivan mainostettuun nk. ekofeminismiin, Ludger Wessin twiitti pari päivää sitten:

Quote
Die Zukunft der #Landwirtschaft, wie Vandana Shivas #Navdanya sie sieht, wenn Agrarökologie und biodynamische Anbaumethoden weltweit durchgesetzt sind. Man beachte die Rolle der Tiere (Peitsche!) und der Frau in dieser ökofeministischen Zukunftsvision! @WirHabenEsSatt2


https://pbs.twimg.com/media/FKNAvIWXEAIcBdF?format=jpg&name=small

Tämä puheenvuoro olisi tietysti sopinut myös triidimme "Luomun monet nimet" (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=930.msg22240#msg22240).
Title: Vs: Tapaus Vandana Shiva
Post by: Heikki Jokipii on 29.06.22 - klo:04:02
Kaiken tuon (http://tuottavamaa.net/forum/index.php?topic=728.msg27096#msg27096) – ja monen muunkin vastaavan tempauksen – jälkeenkin Shiva saa Saksassa (ainakin tähän asti) arvostetun ympäristöpalkinnon:

Umweltschützerin nimmt Preis entgegen (https://www.freiepresse.de/chemnitz/umweltschuetzerin-nimmt-preis-entgegen-artikel12266906)

Noin siellä. Suomessa hänen aikansa näyttää olevan ohi. Ei yhtään uutta mainintaa suomenkielisillä nettisivuilla vuoteen. Mutta Saksassa:

Quote
Ludger Wess
@LudgerWess
Zur Erklärung: Die vom FDP-Fraktionsvorsitzenden Chemnitz geleitete Carlowitz-Gesellschaft zeichnete  die Impfgegnerin Vandana Shiva mit dem Carlowitz-Preis aus und der grüne Umweltminister gratulierte hocherfreut.