Logo Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa-Turvattu Luonto ry
Etusivu Uutiset Artikkelit Keskustelut Linkit Yhdistys

Dennis Avery: Luomuviljely häviää terveemmän maaperän kilpailussa high tech -viljelylle

Luomuviljelijät ovat väittäneet 60 vuotta, että heidän hallussaan on salaisuus ihmiselämän jatkuvuudelle. He väittävät, että moderni korkean teknologian viljely "tuhoaa maaperän", ja että, niin kuin he tekevät, meidän tulee keskeyttää kemiallisten lannoitteiden ja synteettisten torjunta-aineiden käyttö kaikilla viljapelloillamme.

Uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että suurin maaperän terveyteen vaikuttava tekijä on melko äskettäin keksitty glomaliiniksi kutsuttu kummallinen proteiini, jota tuottavat luonnostaan maaperässä mykorritsasienet, jotka elävät useimpien kasvien juurissa. Luomuviljely ei ainoastaan ole vailla erityisiä etuja maaperän terveyden ylläpitämisessä, vaan luomuviljelijät juuri tuhoavat tämän glomaliinin kyntäessään useasti rikkaruohojen torjumiseksi.

Kyntäminen tuhoaa sienten pitkät, ohuet, ravintoa kuljettavat rihmastot (hyyfit). Tämän vuoksi suorakylvöviljelyn muodot, jossa kyntöä ei käytetä lainkaan tai käytetään vain vähän, ja joissa luotetaan torjunta-aineisiin rikkaruohojen torjumisessa, osoittautuvat paremmiksi tavoiksi tuottaa kestävästi ruokaa ihmisille kuin luomuviljely. Vähäisempi kyntäminen merkitsee suurempaa määrää näitä sieniä kasvien juurissa, suurempaa määrää glomaliinia ja terveempää maaperää.

Glomaliini kasaa maaperän hiukkaset yhteen, estäen näin eroosion ja maaperän hiilen karkaamisen ilmaan. Pikku paakuista tai muruista tulee myös miniatyyrivarastoja kosteudelle ja kasviravinteille. Glomaliini on juuri se, joka antaa maaperälle sen mururakenteen, hienovaraisen ominaisuuden, josta viljelijät ja puutarhurit pystyvät tuntemaan hyvän viljelysmaan, kun he tunnustelevat maata käsissään.

Glomaliinia ei ollut edes keksitty ennen vuotta 1996, jolloin sen teki tri Sara Wright, maaperää tutkiva mikrobiologi [USA:n] valtion kestävien maanviljelysjärjestelmien laboratoriossa Beltsvillessä, Marylandissa. Opimme yhä koko ajan lisää sen merkityksestä ja toiminnasta. Ilman glomaliinia, sanoo tri Wright. maaperä olisi vain löysää pölyä ja orgaanisen aineen palasia, kaikki täysin alttiina tuuli- ja vesieroosiolle.

Hän sanoo, että glomaliinia ei todennäköisesti keksitty aiemmin, koska ajateltiin humushapon olevan maaperän mururakenteen perustana — ja koska liiman lailla tarttuvan glomaliinin erottaminen maaperän hiukkasista vaatii sankarillista vaivannäköä. (Wright käyttää sitraattikylpyä ja lämmittämistä noin 100 asteessa vähintään tunnin ajan.)

Luomupeltoja kynnetään rikkaruohojen torjumiseksi usein. Luomuviljelijät kieltäytyvät käyttämästä kemiallisia rikkaruohon hävittäjiä, jotka tekevät kyntöä välttävän viljelyn tehokkaaksi. (Rikkaruohot ovat aina olleet pääasiallisia ihmisen kanssa ruoasta kilpailijoita, koska ne kilpailevat viljakasvien kanssa ravinteista, vedestä ja auringonvalosta)

Tri Wright löysi 2.7 milligrammaa glomaliinia grammassa maata suojavyöhykkeenä olevasta ruohikosta Beltsvillessä, vain 0.7 mg/g läheisellä vuosittain kynnetyllä pellolla ja 1.7 mg/g kolmen vuoden kyntämättömyyskokeen [suorakylvön] jälkeen. (Hän huomasi, että glomaliinitasot kasvavat tasaisesti mitä pitempään maaperä säilyy koskemattomana, löytäen jopa 15 mg/g joillakin Mid-Atlantic-alueen koskemattomilla ruohotasangoilla.) Rikkaruohon torjunta-aineet keksittiin vasta 1970-luvulla, ja nykyisin jotkut suorakylvöpellot ovat olleet kyntämättä lähes 30 vuotta.

Glomaliinintuotantoa edistetään myös minimoimalla maaperään laitettavaa fosforia ja tässä tulee lisärangaistus luomuviljelylle. Jos luomuviljelijät käyttävät riittävästi lantaa, jotta saisivat viljelmilleen tarvittavan typen, lanta sisältää todennäköisesti liikaa fosforia, jotta mykorritsasienet voisivat kukoistaa.

Luomuviljelijät käyttävät laajalti aluskasveja, jotka auttavat glomaliinitason parantamisessa. (Sienet tarvitsevat elävien kasvien juuria elääkseen). Mutta Dan Towery Conservation Tillage Information Centeristä [=suorakylvön tiedotuskeskus] huomauttaa, että jos suorakylvö jo tuottaa korkeammat glomaliinitasot kuin mitä kyntöä käyttävässä luomuviljelyssä pystytään ylläpitämään, suorakylvön käyttäminen aluskasvien kanssa lisäisi edelleen kemiallisen viljelyn etumatkaa glomaliinissa.

Eräs äskettäinen tutkimus löysi matalia glomaliinitasoja Costa Rican trooppisten metsien maaperästä. "Uskomme sen johtuvan korkeammista lämpötiloista ja kosteudesta, jotka rikkovat glomaliinin", sanoo Wright. Tämä auttaisi selittämään trooppisen maanviljelyn historiallisesti matalat satotasot.

Amerikkalaiset viljelijät ovat jo eliminoineet kyntämisen 37 prosentilla kansakunnan 297 miljoonasta eekkeristä viljelysmaata. Noin kolmannes vähennetyn kyntämisen alasta on muunnettu sellaiseksi sen jälkeen, kun kasvintorjunta-aineita kestävät biotekniikkalajikkeet ovat tuoneet parannuksia suorakylvöviljelyn rikkaruohotorjuntaan.

Glomaliinin tärkeyden tajuamisen tulisi kannustaa uusiin yrityksiin suorakylvön laajentamiseksi, ja lisättyyn aluskasvien käyttöön suorakylvössä (erityisesti Etelässä, jossa on pitempi kasvukausi). Towery sanoo toivovansa, että se rohkaisisi niitä useita viljelijöitä, jotka nykyisin käyttävät suorakylvöä satunnaisesti (esimerkiksi jättäen kynnön pois soijapavuiltaan mutta kyntäen maissipeltonsa) ottamaan käyttöön pitkän tähtäimen "ei koskaan kyntöä" —strategian, joka maksimoisi sekä maaperän terveyden että eroosiosuojan.

Glomaliini saattaisi ehkä jopa vaimentaa sen kaupunkiväen, joka ei koskaan maata ole viljellyt, suoraa huutoa huonotuottoisen luomuviljelyn lisäämisen puolesta.


Kääntänyt Heikki Jokipii. Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä:

Organic Farming Loses ‘Healthier Soils’ Claim to High-tech Farming

Dennis T. Avery on Center for Global Food Issues -laitoksen johtaja.ja teoksen Saving the Planet with Pesticides and Plastic: The Environmental Triumph of High-Yield Farming (Hudson Institute, 1995) kirjoittaja.


Vielä lisää tietoa glomaliinista ja tri Wrightistä — hyvin todennäköisestä tulevaisuuden nobelistista! - löytyy artikkelista

Glomalin: Hiding Place for a Third of the World's Stored Soil Carbon

Suomeksi suorakylvöstä löytyy helpoimmin tietoa seuraavilta kaupallisilta saiteilta - joiden kanssa antiluomu.orgilla ei ole mitään liiketaloudellisia suhteita:

Mitä tarkoitetaan suorakylvöllä?

Aitosuorakylvö http://www.vieskanmetalli.com/

Glomalin

© Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry