Kuten
toisaalla jo olemme todenneet, tämä blogisti "Luomutsi" suhtautuu asiaan suht. "raittiisti", mutta tuntee silti tiettyä viehtymystä luomuun, ja etsii ja löytää syitä sitä suosia. Niin tässäkin:
Tästä syystä kannattaa valita luomumausteetMausteet ovat niin pieni osa kaikkea sitä, mitä syömme, joten jos jotain pitäisi muuttaa luomuksi terveyssyistä, mausteet eivät olisi ensimmäisenä listallani.
Mutta kuitenkin:
Mutta luomun suosimiseen mausteissa on kuulemma muita syitä.
Luomumausteiden maku on voimakkaampi ja intensiivisempi. Yksi syy voimakkaampaan makuun on kuulemma siinä että luomumausteita ei säteilytetä. Säteilytys heikentää mausteiden makua ja tuhoaa ravintoarvoja.
Ihan tuohon yhteen väitteeseen keskittyen: onko näyttöä siitä, että säteilytys vaikuttaisi makuun? Vai onko se vain "kuulemma"? Tai tuhoaako se ravintoarvoja - vaikka sillä tietysti useimpien mausteiden kohdalla on hyvin vähän merkitystä? Minusta tuo on kovasti epäilyttävää. Asia ei ole minusta oikein verrattavissa kuumennukseen.
Evira kyllä sanoo
sätelyttämisestä:
Säteilytys saattaa vähentää joidenkin elintarvikkeiden vitamiinipitoisuutta (esim. C-vitamiinin ja tiamiinin eli B 1-vitamiinin) vastaavasti kuin esimerkiksi kuumennus. Joitakin makuhaittoja on myös havaittu suurilla annoksilla säteilytetyissä herkissä elintarvikkeissa.
(lihav. HJ)
Mutta ovatko noissa "joissakin" mukana mausteet, ja annetaanko
niille suuria säteilyannoksia? (Ja ihan sinänsä: missä määrin edes
tavanomaisia mausteita todella sätelytetään, vaikka se sallittua onkin?)
PS. 12.4.16: Olenpa tainnut suhtautua turhan ystävällisesti ja ymmärtäväisesti tähän blogisti "Luomutsiin". Hän näyttää olevan näitä "Luomua. Ilman muuta." -tyyppejä. Jotka ovat lopulta kaikkein rasittavimpia. Tuoreesta hänen
bloggaauksestaan ote:
Banaani–mustikka-letut
Ainekset:
4 luomumunaa (blogin hengen mukaisesti)