Author Topic: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Read 179891 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 21863
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #495 on: 25.01.23 - klo:06:10 »
Ei ihan keskeisenä, mutta mukana se on ollut, tämän selvityksen mukaan (lihav. HJ):

Selvitys: Julkisten elintarvikehankintojen kotimaisuusaste korkea - kasvisruuan tarjonta lisääntynyt

Quote
Lähiruokatavoitteita oli asetettu aktiivisimmin Etelä- ja Pohjois-Savossa. Läheltä hankitaan leipää, perunaa ja juureksia.  Luomuruuan lisäämisen tavoitteissa oli kasvua edelliseen kyselyyn verrattuna.  40 % vastaajista kertoi, että omassa organisaatiossa sille oli asetettu tavoitteita, kun vuonna 2018 näin oli tehty 25 % vastaajaorganisaatiossa. Aktiivisimmin luomutavoitteita oli asetettu Pohjanmaalla ja Uudellamaalla. Luomuna hankitaan tyypillisimmin maitotuotteita ja viljatuotteita, kuten leipiä, hiutaleita ja viljoja.

Tuo kyllä kätki sisäänsä sen, että 54% organisaatiosta ei ole asetettu tuollaisia tavoitteita (6% ei osaa sanoa, pdf-raportti, dia 7). Tuon lainauksen viimeinen lause ei mitenkään yllätä: se on edelleen se luomupuuro. Ei sekään, että lihatuotteiden kohdalla luku oli 5% (dia 8 ).

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 21863
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #496 on: 31.01.23 - klo:05:15 »
Tämä on ollut ja on hieno juttu:

Kouluruoka täyttää 75 vuotta ‒ näin se on muuttunut vuosien saatossa

Sitä ei pidä pilata luomutavoitteilla. Onneksi tuonkin jutun mukaan se tavoite on ruotsalaiseen tapaan korvautunut tällä:

Quote
Kouluruuassa suositaan kotimaisia tuotteita, mutta parannettavaa olisi vielä. Ruokapalveluiden ruuan kotimaisuusaste on selvitysten perusteella 70–80 prosenttia.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 21863
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #497 on: 11.02.23 - klo:05:00 »
Pro Luomu oli jo mainitussa tiedotteessaan löytänyt – tai etsimällä etsinyt – tällaisen perustelun:

Quote
”Tällaisten kuluttajakaupan heilahteluiden takia olisi tärkeää, että luomulla olisi vahva jalansija esimerkiksi ruokapalveluissa ja muissa ammattikeittiöissä. Näin alkutuotanto ja jalostava teollisuus uskaltaisivat panostaa luomuun, mikä heijastuisi todennäköisesti myös kuluttajapuolelle esimerkiksi monipuolisempana valikoimana”, pohtii Aura Lamminparras.

Vaan totta toinen puoli: luomubisnes tarvitsee tuollaista varmistettua kysyntää eräänlaiseksi selkärangakseen.

Lisänäkohtana tietysti se, että tuo on ainoa asia, johon politiikan kautta voidaan konkreettisesti vaikuttaa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 21863
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #498 on: 14.02.23 - klo:06:48 »
Tätä se sitten on täälläkin (lihav. HJ):

Kestävä kehitys

Quote
Salpaus on aktiivinen ydintoimija Päijät-Hämeen kestävän kehityksen ja kiertotalouden edistämisessä. Ydinosaamistamme on opiskelijoiden ja yritysten henkilöstön kouluttaminen ja vastuullisuusajattelun kehittäminen. Ympäristövastuullisuus näkyy myös kaikessa Salpauksen omassa toiminnassa, mm. luomu- ja lähiruuassa, kiinteistöohjelmassa sekä vastuullisissa hankinnoissa.
[..]
Kestävä kehitys näkyy Salpauksen toiminnassa eri osa-alueilla esimerkiksi seuraavasti:

Ravintolapalvelut

Suositaan luomua ja lähiruokaa
Kasvisruokareseptiikan kehittäminen
Kotimaisen kasviproteiinin käyttäminen
Ruokahävikin pienentäminen
Vastuulliset hankinnat, kuten kotimainen järvikala tai ASC- tai MSC-sertifioitu kala
Kemikaalien ja vedenkulutuksen pienentäminen

Olisiko tuollaisen kirjauksen tekeminen jopa turhan helppoakin. Käytännössä voi olla hankalaakin löytää luomuisia kasvisruoka-aineksia. Sitä sitten kompensoimaan lähiruoalla. Joka käsite kyllä taipuu kaikkeen.
« Last Edit: 20.03.23 - klo:07:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 21863
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #499 on: 19.03.23 - klo:05:23 »
Tässä nähdään tämän hyväksi koetun asian hankaluus (lihav. HJ):

Oppilasravintola Timjami edistää kouluruokailun vastuullisuutta

Quote
Tampereen steinerkoulussa luomuruoka on yksi keskeisin keino toteuttaa kouluruokailun ekologista vastuullisuutta. Timjamin valmistamien aterioiden raaka-aineista noin 80% on luomua. Oppilasravintolaa hoitaa osuuskunta Tampereen Timjami.

Tuore otos käytännöstä:

Timjamin ruokalista
Ruokalista 13.-17.3.


Quote
Viikon arvioitu luomuprosentti, jos raaka-aineiden saanti normaali:  63 %

Puhumattakaan siitä tavallaan itsestään selvästä tavoitteesta, että Steiner-koulun ruoan pitäisi olla biodynaamista!

Periaatteessa siis vastustammme luomun pakkosyöttöä. Mutta kauniisti tulee tuossakin esiin, miten luomu lopulta tarvitsee tavanomaisen viljelyn olemassaoloa. Jos kehitellään "portaita luomuun", luotetaan siihen, että vähintään vieressä on vakaat tavanomaisen ruoan askelmat, hätäportaat!
« Last Edit: 20.03.23 - klo:07:58 by Heikki Jokipii »