Demokraattissa oli tänään lähes koko aukeama luomusta. (Oliko yhtään kriittistä näkökulmaa? ... kun juuri äskettäin julkisuudessa olivat
nämä tutkimuksetkin ... no, arvatkaa!)
Siellä Ruralian Mikkelin yksikön johtaja Pirjo Siiskonen yritti tätä:
- Esimerkiksi Kööpenhaminan julkinen ruokapalvelu on 60-prosenttisesti luomua ja osuus kasvaa koko ajan. Siellä ruokahävikki on pienentynyt kouluissa, eikä selittäjänä voi olla mikään muu kuin maku.
Piilosanomana tässä tietysti on, että näin ei luomu käytännössä tulekaan niin
kalliiksi, eikä tarvitse pelkästään turvautua
siihen "reseptiikkaan". Mutta siis luomun mausta.
Tällaiselta sivulla (joka itsessään on hyvä teksti, mutta puhuu pääosin muusta, kylläkin luomusta) löysin kaksi "vinkkiä" juuri luomun makua koskien:
1. Siellä oli linkki vertaisarvioituun tutkimukseen:
Consumer sensory analysis of organically and conventionally grown vegetablesSiinä tutkimuksessa ei koehenkilöitä
huijattu, vaan he saivat todella maistella sekä luomu- että tavaonomaisia vihanneksia. Tulos oli kyllä se odotettu: käytännössä ei huomattu mitään, tai ainakaan systemaattista eroa.
2. Toinen oli epävarmempi juttu, oikeastaan vain keskustelussa ollut väite, mutta mielenkiintoinen. Lainaan sen tähän kokonaan englanniksi:
There is one exception to this. In the UK organic milk routinely tests better than non-organic milk, but this is due to a difference in preparation. Because organic milk is more expensive than non-organic it tends to stay a day or two longer on the shelves. To increase its shelf life, organic milk is pasteurised longer than non-organic, a process that gives it a slightly more creamy taste, hence the difference.
Eli:
- luomumaito Iso-Britanniassa saa säännöllisesti parempia pisteita maustaan kuin tavanomainen
- mutta siellä(kin?) kalliimpi luomumaito on hyllyssä päivän pari pitempään
- jotta se kestäisi paremmin, se on siksi
pastöroitu perusteellisemmin (!!!)
- ja tämä
pastörointi antaa sille hieman kermaisemman maun (josta ero)
Nyt tuo voi olla kyllä ihan "hihasta" vedetty juttu - mutta selvittämisen arvoinen ...
PS. Kyllä Siiskonen taitaa siinä olla oikeassa, että luomuannos kai yleensä syödään
mukisematta.