Author Topic: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.  (Read 18051 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12415
    • View Profile
    • Email
Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« on: 22.12.10 - klo:18:09 »
Makuasioista voi kiistellä - kun sen tekee oikealla tavalla!

Aloitetaan tähän siis keskustelu niistä.

Aloitamme viittaamalla tähän uutiseemme valmiiden joululaatikoiden makutestistä. Joka oli tehty sokkotestinä. Joka on sitä oikeaa tapaa ...  :)
« Last Edit: 22.12.10 - klo:19:08 by Heikki Jokipii »

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 490
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #1 on: 25.12.10 - klo:09:30 »
Olin taas viikon Anttolanhovissa (kun kuntoutusohjelmaani semmoinen kuului). Sama meno siellä on edelleen... http://tuottavamaa.org/forum/index.php?topic=16.msg1722#msg1722
... paitsi, ettei piimästäkään ollut enää luomuttamatonta versiota). Mausteistakin oli säästetty, että saadaan maksetuksi torstain lähiruokaillallinen (jonka nyt korvasin kylläkin hampurilaisella MIkkelissä). Nooh: kukin tulkoon uskossaan onnelliseksi, vaan ei pitäisi maksattaa lystiä toisilla, siis kaikilla veronmaksajilla.

Toiseen asiaan: kun pakkasta on 30 astetta, tulee mieleen, että jospa ihmiseeelläää ois keesä ainainen. (siis ei joulu ainainen). Pitkällä kesähelteellä taas kaipailen tämmöistä perinteistä joulua.
Haketta palaa nyt paljon. Missä on kasvihuoneilmiö silloin, kun sitä kaivattaisiin?

Matti
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12415
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #2 on: 15.04.11 - klo:04:40 »
Tässä tulee nyt uusi makuasioihin vetoava tapa yrittää hakea ruokamarkkinoilta liiat rahat pois trenditietoisten taskuista.

Terroir siirtyy viinimaailmasta koko ruokakartan vetovoimaksi

Ruokatiedon uutisen linkki (ruots.) yrittää selventää asiaa.

Kun katsoo, mihin tuo ”Terroir” on mennyt viinimaailmassa, voimme odottaa vaikka mitä.

Saammekohan jatkossa tällaiset kartat myös porkkanoille. Joka tapauksessa voimme olla varmoja, että se "sielu" yms., jonka tässä Terroir-ruoassa kerrotaan löytyvän, tuottaa lisäarvoa - ei vättämättä muuten, mutta hinnassa.




PS. 16.4.2011 klo 14:30: Kun lapsille täytyy aina antaa parasta - koskahan tulee ehdotus, että päiväkoteihin ja kouluihin pitää saada "Terroir" -ruokaa ...  ::)

... tekisimmekö itse tastä aloittteen ...  ;D
« Last Edit: 16.04.11 - klo:13:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12415
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #3 on: 20.04.11 - klo:20:36 »
Kaikista makuasioista ei edes tarvitse kiistellä. Tai olla kiistelemättä, kuten perinteinen sananlasku meitä kehottaa.

Sellainen makuasia, että erottavatko ihmiset keskimäärin tai joku yksilö toisistaan kaksi makua, on testattavissa.

Siinähän ei kysytä subjektiivista mieltymystä.

Tästä on nyt kaksi haastetta esitetty.



PS. Se voi siten olla makuasia, sopiiko heitä tällä tavalla ahdistaa. Mutta sitten mennään, hetken mietinnän jälkeen, muihinkin vastaaviin "makuasioihin", kyllä. Mutta kaunis käytös olkoon nyt tämän triidin ulkopuolella, siitä tarvittaessa erikseen.


PS2. Ennen kuin  tehdään päätöksiä, että luomua maassa lisätään, massatestiä halvemmaksi voisi tulla se, että valittaisiin ja vaadittaisiin testeihin osallistumaan kaikki luomua tähän maahan ajavat ihmiset. Maun ja muunkin suhteen. Jorma Ollilasta alkaen.
« Last Edit: 20.04.11 - klo:21:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12415
    • View Profile
    • Email
Makutestihaaste
« Reply #4 on: 26.09.11 - klo:17:33 »

Ehdotetaanko, haastetaanko kaikki luomun erinomaisesta mausta kertoneet tieteelliseen makutestiin?

Tälläisellä - tietysti nk. "kaksoissokkotestinä" - tehdyllä tutkimuksella olisi kustannuksensa.

Mutta eikö tässä kustannusten maksajaksi voisi haastaa tämän liikeyritysten Pro Luomun?

Joka tistystikään ei olisi testin tekijä. Se voisi olla joku yliopisto. Eikä missään tapauksessa Helsingin yliopiston Mikkelin luomulaitos, vaan mahdollisimman kaukana siitä. Muun yliopiston sosiologian laitos? Jopa ulkomaiselta yliopistolta (tai firmalta) tilattu tutkimus?

***

Haaste vosi riittää!

Kun näiilä henkilöillä ei esim. "ole aikaa tällaiseen" tms.?

Mutta halvimmalla voisi huippukokit tietysti testata jpidenkin ruokamessujen *)
yhteydessä tällä jujulla, jossa syötettiinkin ihan samaa ruokaa muka luomuna.

Vai että nyt juju on paljastettu? Eipä välttämättä ole. Nimittäin voitaisiinkin - sittenkin - syöttää toisessa satsissa luomua ... itse asiassa voitaisiin "vuotaa", että nyt heitä aiotaan huijata ... eikä sitten huijatakaan ... tai huijataan sittenkin ...  ;D

___________

*) kustannukset näiden messujen piikkiin? Sehän olisi ohjelmanumero! Mutta näiden ruokamessujenkin "haastaminen" eli houkuteleminen asiaan voi olla työlästä, ns. kiven takana ...  8)
« Last Edit: 26.09.11 - klo:18:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12415
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #5 on: 22.11.12 - klo:19:08 »

Demokraattissa oli tänään lähes koko aukeama luomusta. (Oliko yhtään kriittistä näkökulmaa? ... kun juuri äskettäin julkisuudessa olivat nämä tutkimuksetkin ... no, arvatkaa!)

Siellä Ruralian Mikkelin yksikön johtaja Pirjo Siiskonen yritti tätä:

Quote
- Esimerkiksi Kööpenhaminan julkinen ruokapalvelu on 60-prosenttisesti luomua ja osuus kasvaa koko ajan. Siellä ruokahävikki on pienentynyt kouluissa, eikä selittäjänä voi olla mikään muu kuin maku.

Piilosanomana tässä tietysti on, että näin ei luomu käytännössä tulekaan niin kalliiksi, eikä tarvitse pelkästään turvautua siihen "reseptiikkaan".

Mutta siis luomun mausta.

Tällaiselta sivulla (joka itsessään on hyvä teksti, mutta puhuu pääosin muusta, kylläkin luomusta) löysin kaksi "vinkkiä" juuri luomun makua koskien:

1. Siellä oli linkki vertaisarvioituun tutkimukseen:

Consumer sensory analysis of organically and conventionally grown vegetables

Siinä tutkimuksessa ei koehenkilöitä huijattu, vaan he saivat todella maistella sekä luomu- että tavaonomaisia vihanneksia. Tulos oli kyllä se odotettu: käytännössä ei huomattu mitään, tai ainakaan systemaattista eroa.

2. Toinen oli epävarmempi juttu, oikeastaan vain keskustelussa ollut väite, mutta mielenkiintoinen. Lainaan sen tähän kokonaan englanniksi:

Quote
There is one exception to this. In the UK organic milk routinely tests better than non-organic milk, but this is due to a difference in preparation. Because organic milk is more expensive than non-organic it tends to stay a day or two longer on the shelves. To increase its shelf life, organic milk is pasteurised longer than non-organic, a process that gives it a slightly more creamy taste, hence the difference.

Eli:

- luomumaito Iso-Britanniassa saa säännöllisesti parempia pisteita maustaan kuin tavanomainen
- mutta siellä(kin?) kalliimpi luomumaito on hyllyssä päivän pari pitempään
- jotta se kestäisi paremmin, se on siksi pastöroitu perusteellisemmin (!!!)
- ja tämä pastörointi antaa sille hieman kermaisemman maun (josta ero)

Nyt tuo voi olla kyllä ihan "hihasta" vedetty juttu - mutta selvittämisen arvoinen ...


PS. Kyllä Siiskonen taitaa siinä olla oikeassa, että luomuannos kai yleensä syödään mukisematta.


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12415
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #6 on: 13.12.12 - klo:07:08 »

Kommentti (ja ilmeisen rehellinen!)  Luontoliiton ylläpitämältä Kulutus-palstalta näihin makuasioihin:

Miltä ekologinen ruoka maistuu?

Quote
Olen ihmetellyt sitä, miksi jotkut kaverini ja tuttavani hehkuttavat luomuruoan makua. Minun täytyy myöntää, että omille makunystyröilleni ”teollisesti tuotettu” ruoka maistuu pääsääntöisesti luomua paljon paremmalta. Ihmettelin pitkään, mistä ero mahtaa johtua. Sitten käännyin tapani mukaan tutkimuksien puoleen. […]

Hyvää pohdintaa, vaikkei ihan kaikessa olisi samaa mieltäkään.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12415
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #7 on: 12.01.13 - klo:15:47 »

Ilta-Sanomissa tänään oli n. 20 maidon makutesti, otsikolla "Sokkona maitolasissa". Jolla periaatteella koe oli tehtykin. Maistajia oli kyllä vain kolme. Arviot mausta (valitun systeemin mukaan) vaihtelivat välillä 2-6,5 pistettä.

Otos näistä alla. Erityisen mielenkiintoisia olivat yhden jäsenen (nimetään hänet nyt tässä NN:ksi) kommentit:

Rainbow luomu kevytmaito 4,5 pistettä (litrahinta 1,35)

NN: "Voimakas tuoksu, jää maistumaan suuhun. Ei mitään luomua"

Milbona täysmaito 6, 5 pistettä (voittaja, Lidl, litrahinta 0,79)

NN: "Aika hyvä. Luomukevytmaitoa"

Kyseisen jutun alaotsikkona oli: "Vaikka olisi kuinka merkkiuskollinen maidonryystäjä, ei omaa juomaa ole helppo tunnistaa"


Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 641
    • View Profile
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #8 on: 12.01.13 - klo:19:30 »
Helsingin sanomissa oli 10.1.2013 Torstai-osastossa sivuilla 10-11 mehutesti:
Virvoitusjuomajätti Pepsin appelsiinimehu voitti HS-testin – itse puristettu jäi jumboksi

Quote
Raa­tiin osal­lis­tui­vat Me­hu- ja säi­ly­ke­teol­li­suus­yh­dis­tyk­sen toi­mi­ala­pääl­lik­kö Eli­sa Pie­sa­la, Ho­tel Käm­pin keit­tiö­toi­men­joh­ta­ja, kok­ki Sau­li Kemp­pai­nen, Jung­le Jui­ce Bar -me­hu­baa­ri­ket­jun "me­hu­mes­ta­ri" Pet­te­ri Fa­gerst­röm ja HS:n ruo­ka­si­vu­jen tuot­ta­ja, toi­mit­ta­ja Kat­ja Bäcks­bac­ka.


Taas kerran asiantuntijaraadin testissä kävi niin, että luomuaineksia sisältänyt jäi jumboksi:
Quote
Itse puristettu mehu (Navelina- ja luomu-Valencia-appelsiinit) Hinta: 2 – 5 e / l 2 tähteä  Hyvin kirkas ja kuulas väri. Tuoksuu vastapuristetulta, aidolta appelsiinilta. Maku erikoinen, selvästi kirpeämpi ja happamampi kuin muut, jopa käyneen oloinen. "Onko tässä sitruunamehua joukossa?"

Quote
Raa­ti ei ol­lut ai­van yk­si­mie­li­nen tes­ti­jum­bos­ta. Pu­ris­tet­tu­ja me­hu­ja myy­vän per­hey­ri­tyk­sen, Jung­le Jui­ce Ba­rin Pet­te­ri Fa­gerst­röm an­toi it­se pu­ris­te­tul­le me­hul­le nel­jä täh­teä, muut raa­din jä­se­net yk­si tai kak­si. Osa raa­din har­jaan­tu­neis­ta mais­ta­jis­ta epäi­li si­tä jo­pa hiu­kan pi­laan­tu­neek­si.

Muissa testatuissa mehuissa ei ollut luomuappelsiineja.


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12415
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #9 on: 19.01.13 - klo:08:54 »

Tätä väitettä, että juuri luomumunissa maistaisi eron tavanomaiseen nähden, esitetään usein, kuten viimeksi Kuningaskuluttajassa: *)

Quote
Monen mielestä luomumunat myös maistuvat paremmalta kuin tavalliset.

- Jos syö paljon munia, niin alkaa miettiä sitä makua, nimittäin tulee aika nopeesti seinä vastaan, jos munat ovat karmean makuisia.

Samaan tapaan, haastatellun mielipiteenä, asia esitetään Ruralian blogissakin:

Quote
-Kananmunat on yksi niistä tuotteista, joissa maku luomuna ja tavanomaisena eroaa selvästi toisistaan. Omien kanojemme munat ja kaupan luomumunat ovat niin paljon parempia, että muut eivät enää meille maistukaan.

Väitteeseen olen törmännyt tuttavapiirissänikin, jopa siiinä muodossa, että vaikka muissa tuotteissa makueroa ei olekaan, juuri luomumunissa olisi. (Erikseen on sitten mainittu, että eron jopa näkee, luomumunilla on kuulemma voimakkaamman värinen keltuainen.)

Nyt netissä on tietoja Savon Sanomien sokkotestistä, jossa luomumunat pärjäsivät huonosti. Löytyykö tuo SS:n testi jostain?

Onko tietoa muista munien makutesteistä? Ulkomainenkin kelpaa, jos vaan netistä löytyy.

(Erikseen olisin sitten kiinnostunut tuota luomumunien keltuaisesta! Eli mihin väite perustuu.)
_________

*) joka siis edelleen on huolissaan siitä, maksavatko kuluttajat ruoastaan varmasti tarpeeksi paljon ... toisaalta, täytyy kiittää ko. uutisessa olevasta kuvasta, joka hyvin visualisoi valtavan hintaeron.
« Last Edit: 19.01.13 - klo:09:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12415
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #10 on: 19.01.13 - klo:13:20 »
Äsken unohdin täysin, että elämme demokratiassa, ja maksamme asiasta asianmukaisesti veroja. Jolloin meillä on myös oikeus kysyä asioista. Tämä lähti äsken:

___________

Ruralia-instituutti
ruralia-instituutti@helsinki.fi

Tässä sivustollanne olevassa artikkelissa  "Monet syyt painavat luomutuotteen valinnassa"

http://www.helsinki.fi/ruralia/luomu/luomutuotteen_valinta.htm

on väite:

"-Kananmunat on yksi niistä tuotteista, joissa maku luomuna ja tavanomaisena eroaa selvästi toisistaan. Omien kanojemme munat ja kaupan luomumunat ovat niin paljon parempia, että muut eivät enää meille maistukaan."

Koska Ruralia-institituutti nyt on luomutiedon paras tietolähde, kysyisimme teiltä, mitkä ovat Suomessa tai maailmalla saadut tulokset sokkotesteistä luomumunien ja tavanomaisten munien maun suhteen.

Lisäksi on liikkeellä käsitys, että luomumunat erottaisi tavanomaisista siinä, että niiden keltuainen olisi voimakkaamman värinen. Onko tälle väitteelle tieteellistä tukea?

Heikki Jokipii

Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa - Turvattu Luonto ry


Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 490
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #11 on: 20.01.13 - klo:07:19 »
Tuo väite luomumunien keltaisemmasta keltuaisesta tuli Kuningaskuluttajassa: TÄÄLLÄ .
Varsinkin luomukanan tulisi syödä pääasiassa suomalaista lähi-perusrehua, joka tarkoittaa kanan kohdalla viljaa: ohraa, vehnää tai kauraa. Siis niitä samoja, joita "tavanomainenkin" kana syö. Tavanomaista kanaa saa vapaammin syöttää myös tuontirehuilla (soijaa mm), jos kanan ravinnontarve ja terveys ja tuotanto tai munanväri tai maku niin vaatii.
Kanasta ei suinkaan väkivalloin puristeta munia ulos, vaan hyvällä ruokinnalla ja muulla hoidolla saadaan se voimaan niin hyvin, että munia tulee enemmän. Siitä tulee luomu- ja tavanomaisten munien hintaero, että samaan munamäärään pitää luomukanoja olla munimassa (ja syömässä ja kakkimassa) enemmän. Luomukanan munintatulos on huonompi ja kuolleisuus kesken munintakauden korkeampi, johtuen mm sairastelusta ja loisista.
Ohjelma oli, jälleen kerran, ilmainen luomumainos. Tieteellisyydestä i tietoakaan. Aihetta on kyllä tutkittukin, ja olen tuloksia tallettanut TÄNNE ja TÄNNE . Ne osoittavat kiistatta, että luomukana voi huonosti.
Jos jollakulla on tiedossa tutkimuksia, jotka pystyvät näitä kumoamaan, ottaisin mielelläni tiedon vastaan.
« Last Edit: 20.01.13 - klo:12:49 by Matti Pekkarinen »
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Matti Pekkarinen

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 490
  • Moi
    • View Profile
    • Masan Maaseutu
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #12 on: 22.01.13 - klo:10:06 »
Palatakseni otsikkoon (makuasiat):
Jos ostan kaupasta mehua, en enää osta "ei lisäaineita"-tekstillä varustettuja. Minulla kun mehu tulee "yhden ihmisen talouteen", siis työpaikalle, vain omaan käyttöön, ja haluan että avatun purkin mehu on vielä huomennakin ja ylihuomenna juomakelpoista ilman, että siitä tulee maha kipeeksi tms vaivaa.
Käsitykseni mukaan lisäaineet ovat jonkinmoinen kustannuseräkin elintarvikkeiden valmistajille. Ei niitä huvin vuoksi sinne laiteta. Niillä parannetaan säilyvyyttä tai  ravitsemuksellista arvoa yms, makuakin...
Hyvin menee, mutta menköön.
http://mattipekkarinen.net

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12415
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #13 on: 22.01.13 - klo:19:28 »

Tuo on inhottavin kokemus, pettymys makuun, lisäaineettomuuden takia. Itse tykkään ranskanleivästä. Vaimo ei niin paljon. Mutta en minäkään siihen nyt ihan hulluna ole, Niinpä yksi ranskanleipä saattaa kestää päiviä, viikon, syömättä.

Kun sitten leikkaa siitä viipaleen, laittaa jotain sopivaa päälle, haukkaa siitä - ja tuntee orastavan tunkkaisen homeen maun, se on ikävä pettymys. Sillä ei se home näy välttämättä pinnassa ensin.

Ja vaimon mukaan sitä lisäaineellista ranskista ei lähikaupasta enää saa!

Piru vieköön, tehdään kansanliike: viedään homehtuneet ranskanleivät aina kauppaan takaisin, korvausvaatimuksin (ehkä myös "kivusta ja särystä")!
« Last Edit: 22.01.13 - klo:19:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12415
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #14 on: 24.01.13 - klo:19:19 »
Saiimme vastauksen, tässä kommentoimatta:

Quote
Hyvä Heikki Jokipii,
 
kiitos mielenkiinnostanne Ruralia-instituutin luomusivuja kohtaan ja hyvistä kysymyksistä!
 
Suomessa ei tietääkseni ole vielä tehty sokkotestejä luomu- ja tavanomaisten kananmunien maun suhteen. Kyseinen sitaatti on suora lainaus Ruralia-lehdessä ilmestyneestä artikkelista, jossa on haastateltu luomutuotteita käyttävää lapsiperhettä. Sitaatti edustaa siten haastateltavan omaa mielipidettä. Kananmunan keltuaisen voimakas väri liittyy saamieni tietojen mukaan kanojen ruokintaan.
 
Molemmat kysymyksenne ovat oivallisia tutkimusaiheita, joten otamme ne ilolla vastaan.
 
Toivotamme teille mitä parhainta kuluvaa vuotta,
 
ystävällisin terveisin
 
Anne Hytönen
viestintäsuunnittelija (Luomuinstituutin käynnistäminen -hanke)