• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.

Started by Heikki Jokipii, 22.12.10 - klo:16:09

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

#45
Quote from: Heikki Jokipii on 21.12.14 - klo:07:45
Törmäsin tuttavapiirissäni mielipiteeseen, että luomukinkun huikeakin hinta kannattaa kuulemma sen maun vuoksi maksaa.

Missä määrin joulukinkuista ylipäänsä on järjestetty makutestejä? (Ja puhun tietysti oikeista sokkotesteistä, en erilaisista myynninedistämiseen pyrkivistä maistiaisista.) 
[...]
Onko sellaista testiä järjestetty, jossa olisi ollut luomukinkkujakin mukana? (Tuossa testissähän ei ollut.)

Göteborgposten oli sitten toteuttanut tämän kinkkujen makutestin (jollaista edellä toivoimme). Yhdeksästä kinkusta kolme oli ollut luomua. Tässä heidän tuloksensa:

Ekologisk skinka bäst och sämst

Niinpä ensimmäinen ja viimeinen sija meni siinä kisassa luomukinkulle. (Tuotemerkistäkään ei ollut osviittaa: häviäjä oli ollut 2 vuotta sitten järjestetyn samanlaisen kisan voittaja?!)

Johtopäätös ...

QuoteAtt skinkan är ekologisk var ingen garanti för att smaklökarna skulle jubla.

... ei ehkä ole kovin rohkaiseva luomukinkun toiveekkaalle ostajalle, joka sitten tähän asiaan aika ison rahan sijoittaakin.

Kyse oli ollut valmiista kinkuista, joten valmistustapaa ei ollut standardoitu. Eikä tämä tulos niin muodoin keskustelua lopeta, tai joidenkin uskoa luomukinkkujen ylivoimaisuuteen. Mutta olipahan nyt yksi tällainen testi.

Heikki Jokipii

#46
Nyt yritetään ajaa läpi tällaista myyttiä

https://m.facebook.com/asenneonrock/posts/10153824411083433

QuoteRyppyinen, luomu ja maukas, vai täydellisen näköinen, tehotuotettu ja platkun makuinen.
Kumman sä ostaisit?

Asialla Anni ja Fredu Sirviö (Safkatutka):

RUOKAOPPAAN KIRJOITTANEET: RUOAN ULKON,,KÖ EI KERRO MAUSTA

Tästä he ovat kuitenkin täysin vakuuttuneita:

QuoteSirviöiden mukaan kuitenkin tehotuotetun ja luomun välinen makuero on merkittävä ja he ovatkin iloisia siitä, että Suomessa on kauppojen hyllyille päätynyt myös niin sanotusti rumia vihanneksia kuten käyriä kurkkuja.

Tämän triidin pohjalta kyllä näyttäisi siltä, että aivan yhtä mahdollinen on tuote, joka on täydellisen näköinen, luomu ja platkun makuinen. Mutta tuossa omassa sadussaan Sirviöt käyttävät monien satujen perusmallia (Tuhkimo, Ruma ankanpoikanen ...).

Heikki Jokipii

#47
Tuossa YLE:n maitouutisessa ...

Luomu vai tavallinen maito? Satunnainen raati löysi vähän eroja " video

... josta on jo ollut puhetta toisaalla on siis mukana myös video:

QuoteKuusi satunnaista maistajaa joi kahta kevytmaitoa. Lopuksi piti tunnistaa, kumpi maistui paremmalta ja kumpi niistä on luomua.

Katsokaapa.

Heikki Jokipii

#48
Tähän testiin luomumehu hintansa puolesta juuri ja juuri mahtui (2,99 kun raja oli 3 euroa/litra), mutta ei pärjännyt, tai ainakaan päässyt mitalisijoille:

Appelsiinimehut testissä " katso ylivoimainen voittaja!

Heikki Jokipii

#49
Lopultakin luomu onnistui, nyt voitti!

HS testasi yhdeksän maitorahkaa: Luomu nousi raadin suosikiksi

Mutta kun testatut tuotteet olivat kaikki rasvattomia, ei kuluttaja tuon voittajan valitessaan sitten kuitenkaan pääse nauttimaan luomun äskettäin kerrotuista suuremmista omega3-rasvahappopitoisuuksista ...

Heikki Jokipii

#50
Kuten toisaalla jo olemme todenneet, tämä blogisti "Luomutsi" suhtautuu asiaan suht. "raittiisti", mutta tuntee silti tiettyä viehtymystä luomuun, ja etsii ja löytää syitä sitä suosia. Niin tässäkin:

Tästä syystä kannattaa valita luomumausteet

QuoteMausteet ovat niin pieni osa kaikkea sitä, mitä syömme, joten jos jotain pitäisi muuttaa luomuksi terveyssyistä, mausteet eivät olisi ensimmäisenä listallani.

Mutta kuitenkin:

QuoteMutta luomun suosimiseen mausteissa on kuulemma muita syitä.

Luomumausteiden maku on voimakkaampi ja intensiivisempi.  Yksi syy voimakkaampaan makuun on kuulemma siinä että luomumausteita ei säteilytetä. Säteilytys heikentää mausteiden makua ja tuhoaa ravintoarvoja.

Ihan tuohon yhteen väitteeseen keskittyen: onko näyttöä siitä, että säteilytys vaikuttaisi makuun? Vai onko se vain "kuulemma"? Tai tuhoaako se ravintoarvoja - vaikka sillä tietysti useimpien mausteiden kohdalla on hyvin vähän merkitystä? Minusta tuo on kovasti epäilyttävää. Asia ei ole minusta oikein verrattavissa kuumennukseen.

Evira kyllä sanoo sätelyttämisestä:

QuoteSäteilytys saattaa vähentää joidenkin elintarvikkeiden vitamiinipitoisuutta (esim. C-vitamiinin ja tiamiinin eli B 1-vitamiinin) vastaavasti kuin esimerkiksi kuumennus. Joitakin makuhaittoja on myös havaittu suurilla annoksilla säteilytetyissä herkissä elintarvikkeissa.
(lihav. HJ)

Mutta ovatko noissa "joissakin" mukana mausteet, ja annetaanko niille suuria säteilyannoksia? (Ja ihan sinänsä: missä määrin edes tavanomaisia mausteita todella sätelytetään, vaikka se sallittua onkin?)



PS. 12.4.16: Olenpa tainnut suhtautua turhan ystävällisesti ja ymmärtäväisesti tähän blogisti "Luomutsiin". Hän näyttää olevan näitä "Luomua. Ilman muuta." -tyyppejä. Jotka ovat lopulta kaikkein rasittavimpia. Tuoreesta hänen bloggaauksestaan ote:

QuoteBanaani"mustikka-letut
Ainekset:
4 luomumunaa (blogin hengen mukaisesti)

Heikki Jokipii

#51
Quote from: Heikki Jokipii on 09.04.16 - klo:05:00
Mutta ovatko noissa "joissakin" mukana mausteet, ja annetaanko niille suuria säteilyannoksia? (Ja ihan sinänsä: missä määrin edes tavanomaisia mausteita todella sätelytetään, vaikka se sallittua onkin?)

Vastaus tuohon ensimmäiseen kysymykseen löytyi jo netistä, ja se on käytännössä "eivät ole":

QuoteSäteilytyksen vaikutukset eri elintarvikeryhmiin vaihtelevat paljon. Parhaiten säteilytykseen soveltuvat kuivat mausteet, juurekset, vilja, hedelmät, marjat, siipikarja, liha, kala ja muut merieläimet. Joillekin elintarvikkeille säteilytys ei sovi lainkaan sen aiheuttamien maku-, haju- ja rakennemuutosten vuoksi. Erityisen herkkiä ovat maitotuotteet ja rasvat, joissa härskiintyneen maun syynä on kiihtynyt hapettumisreaktio.

Lähde (PDF, Helsingin yliopisto, Kemian laitos, 2003):

RUOAN S,,ILYVYYTT,, VOIDAAN PARANTAA S,,TEILYTYKSELL,,

Myös toiseen kysymykseemme tuli vastaus, ainakin vuoteen 2003 asti:

QuoteSäteilytettyjen mausteiden osuus on pysynyt alle kymmenen prosentin tasolla koko valvonnan ajan, myös Suomen liityttyä Euroopan Unioniin vuonna 1996.

Heikki Jokipii

#52
Kun tällainen tapahtuma Mikkelissä syksyllä jarjestetään ...

http://www.maistaluomu.fi/

.. niin luulenpa, ettei siellä - nimestä huolimatta - sokkomakutestejä järjestetä. Mutta tiedä häntä, saatanpa olla väärässäkin.

PS. 31.8.16: Kun tapahtuman järjestäjiinkin vielä kuuluu Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto, Luomuinstituutti ja Luke, niin tieteellistä otetta asian luulisi löytyvän.

Heikki Jokipii


Tässä taas kerran oikeastaan se myönnetään ...

Puheenvuoro: Luomun kanssa pitää olla tarkkana kuin porkkana

QuoteKun luomua käytetään ammattikeittiöissä, harmillisen usein luomuelintarvikkeen käyttö jää asiakkaalle kertomatta tai se kerrotaan virheellisesti. Vuonna 2014 toteutusta Luomua vai ei-hankkeen kyselystä selvisi, että ammattikeittiöistä neljännes ei kerro asiakkaille luomutuotteiden käytöstä millään tavalla. Syy lienee usein se, ettei tiedetä miten ja mitä luomusta saa viestiä.

Luomun positiivinen imago ja luomuelintarvikkeista maksettava tavallisia tuotteita korkeampi hinta kiinnostavat myös ruokaväärentäjiä. Luomuelintarvikkeen aitouden todentamisessa ja ruokaväärennösten vähentämisessä oleellisin keino on lisätä toimitusketjun läpinäkyvyyttä ja varmistaa tuotteiden luomuasiakirjat.

... että mausta sitä ei ainakaan erota.

Mutta tuolllaisenkin hankkeen kuin "Viesti luomusta oikein" valtiovalta siis kustantaa.

Täytynee toistaa kehotuksemme:

Suosikaa väärennettyä luomua!

Et huomaa itse, ja muut eivät saa tietää.

Heikki Jokipii

#54
Tämän  Soppa365:n ja Glorian makutestin selostuksesta ...

Persunakki ja porkkanamössö " ruokatoimitus arvioi 10 nakkia

... on luettavissa, ettei mitään sokkotestin tapaista yritettykään.

Luomunakki siis jakoi ensimmäisen sijan. "Hintakilpailun" se tietysti voitti aika kirkkaasti.

Heikki Jokipii

#55
Terveysväitteet ovat säädeltyjä, mutta makuasioista voi vapaasti väittää mitä vaan, kuten Valio tekee:

QuoteVoisilmäpullat leivotaan parhaista raaka-aineista! Valio Luomu,, tuotteet tarjoavat sinulle ja perheellesi mahdollisuuden täyteläiseen makunautintoon. Reseptin muistakin raaka-aineista valtaosa löytyy lähikaupastasi luomuina.
(lihav. HJ)

Tuntuisi melkein niuhottamiselta vaatia, etttä Valio teettäisi koekeittiössään yhden pellillisen noita pullia tavanomaisista raaka-aineista ja toisen luomuna, ja antaisi sitten ihmisten sokkona maistaa? Tietysti tuossa ei tarkkaan ottaen väitetytkään maun paremmuudesta mitään, joten jos koehenkilöt sanovat molemmista, että "täyteläisiä" ovat, niin eihän Valio valehdellut?

Heikki Jokipii

#56
Quote from: Heikki Jokipii on 16.07.15 - klo:06:38
Quote from: Heikki Jokipii on 30.06.15 - klo:06:39
Tuo väriero on ilmeisesti aito ilmiö, jos luomukanat viettävät enemmän aikaansa ulkosalla: syvempi keltaisuus tulee luultavasti siitä vihreästä, jota kanat saavat syödäkseen. Eri asia on sitten, mitä vaikutusta sillä oikeasti on makuun (tai ravintoarvoihin).

Tuossa olisi siten aika helpon tieteellisen (uusinta)kokeen paikka: syötettäisiin tavanomaisille kanoille hyvin vihreää eli tuoretta - mutta tavanomaista - rehua, ja katsottaisiin sitten uudelleen, miten luomumunat erottuvat tavanomaisista.

Olinpa tyhmä. Jos tämä teoria värierosta on oikea, ei mitään hankalia erillisiä koejärjestelyjä tarvita, vaan testattavaksi luomumunien kanssa valitaan vaan vapaan kanan munia, joita jo on markkinoilla.

Onko tässä tutkittu makuasioita, ei selviä,  kun ei oikein selviä muutoinkaan, mitä tuloksia saatiin, mutta tutkittu siis on:

"Omaan työhönsä pitää luottaa”

QuoteRuth Lappalainen voitti nuorten TuKoKe-tiedekilpailusta kisamatkan Yhdysvaltoihin ja toi sieltä tuliaisena hopeaa. Menestyksekäs kananmunatutkimus koetteli alun perin kärsivällisyyttä.
[...]
Lappalaisen tutkimus keskittyi luomu-, vapaan- ja häkkikananmunien välisiin eroihin. Eroja mitattiin kolmelta eri kantilta: munankuoren paksuus, kalsiumkarbonaatin määrä ja munanvalkuaisen pH:n muutos kuuden päivän sisällä.

Tämä yksi kerrottu tulos oli oikeastaan kummallinen:

Quote" Suomalaisissa kananmunissa oli eniten kalsiumia. Jopa häkkimunissa oli enemmän kalsiumia kuin italialaisissa luomukananmunissa, vaikka molemmat tuotantolähteet seuraavat EU-säädöksiä.

Heikki Jokipii

#57
Tällainen luomumainonta on tietysti blogistille täysin sallittua (varsinkin kun hän vielä kertoo kaupallisesta yhteistyöstään):

PARHAAT PINAATTILETUT

QuoteAloitetaan siitä, että valmiit kaupan pinaattiletut on ollut meidän lasten suosikkeja aina. Kaikki tietää sen noin 2 euroa maksavan einespaketin, jota veikkaan aika monen perheen lasten syöneen. Ainut ongelma on ollut niissä, että ne sisältävät valtavasti lisäaineita ja vaikka mitä koukuttavaa. Olen niitä kyllä arjen helpotukseen lapsille antanut, mutta en mielelläni.

Sitten tapahtui lähikauppa Alepassa jotain mullistavaa, paketin viereen oli ilmestynyt toisen valmistajan pinaattilettupaketti. Letut näytti huomattavasti houkuttelevimmilta, päällä luki LUOMU ja hinta parisen euroa enemmän. Tottakai laatu maksaa ja minä oli valmis maksamaan siitä. Hiukan tietty jännitti uppoaako ne yhtä hyvin lapsille, mutta se todellakin oli turhaa. Lapsista ne oli parempia ja sen on Liisakin todennut useasti.

Eikä lasten makukokemuskaan lähtökohtaisesti ole väärä, vaikka tietysti voi kysyä, onko äidin innostus alitajuisesti tarttunut lapsiin.

Mutta täysin varma voi olla, että tavanomaisen lettupaketin "lisäaineet ja vaikka mikä koukuttava" ei tuota makueroa aiheuttanut. Kuinka "valtavasti" ne muuten niitä edes sisältävät? Luultavasti niiden havaitseminen tuotteessa edellyttää valtavan herkkiä ja erotuskykyisiä laitteita.

***

Otsikko Ylilauta-keskustelusta (luomusta kyse): "köyhillä ei oo varaa tähän makunautintoon".  ;D

Heikki Jokipii

#58
Vaan taitaa olla blogimielipiteiden ja median piilomainonnan välillä vain veteen piirretty viiva. Esimerkkinä tämä:

Lasten lempiruoat: ,,idin parhaat lihapullat

QuoteYllättäen lasten yhdeksi lempiruoaksi on valikoitunut perinteisten lihapullien pikaversio. Nämä lihapullat lapset ovat nimenneet äidin parhaiksi lihapulliksi. ,,idin parhaat lihapullat valmistuvat todella nopeasti koska valmistukseen käytetään tuoreen sipulin sijaan sipulikeittopussi.

Ei siis tarvitse pilkkoa ja kuullottaa sipulia, vaan lihapullamassa valmistuu sekoittamalla kaikki ainekset hyvin keskenään. Lasten mielestä tosissaan juuri nämä lihapullat ovat parhaita, joten näitä aika usein meillä myös tehdään. Parhaaksi sipulikeitoksi on useiden testien jälkeen valikoitunut ehdottomasti Sysmän luomu sipulikeittopussi. Mistään muusta sipulikeittopussista on turha enää yrittää meillä äidin parhaita lihapullia valmistaa. Suolaa lihapulliin ei tarvitse lisätä ollenkaan, sipulikeittopussissa on ihan tarpeeksi suolaa.
(lihav. HJ)

Ihan siis tuote nimeltä mainiten.

Sivun alalaidasta voimme lukea:

QuoteMEDIAMYYNTI JA BLOGIKAMPANJAT

Kiinnostaako yhteistyö
Meillä kotona -blogeissa?
Ota yhteyttä: 050 4144 200
(päivystys arkisin 8-17) tai
mediamyynti@a-lehdet.fi
SOME

Heikki Jokipii

#59
Työpaikkailmoituksessa kerrotaan ihan rutiininomaisesti näin:

QuoteRuoassa ja juomassa painotetaan paikallisuutta ja luomua, sillä asiakkaille halutaan tarjota aitoja makuelämyksiä.

Vaikka, kun tovin miettii, ei kyllä keksi, miten keinolannoitteen käyttö aiemmassa vaihessa voisi tehdä makuelämyksestä epäaidon. Tai se, että käytetään naapuripitäjästä tai vähän kauempaa hankittuja raaka-aineita. Erityisesti Helsingissä, jossa tuo ravintola ja työpaikka ovat.

Jos nyt ei sitten kysy, että miltä se aitous oikein maistuu? Tuon ravintolan ruokalistaa vilkaisten se kuitenkin maksaa n. 5-10 euroa annokselta.