Author Topic: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.  (Read 24940 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 15647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #75 on: 08.10.19 - klo:03:45 »
Suunniteltuun kampanjaan aiotaan liittää tällaisia (lihav. HJ):.

Quote
Kuluttajille suunnattu kampanja toteutetaan vuosina 2020–2022 monimediaisena viestintäkampanjana, joka näkyy ensi syksystä lähtien televisiossa, verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Lisäksi kampanjaan sisältyy maistatustapahtumat, joita järjestetään useiden suomalaiskaupunkien kauppakeskuksissa.


Sittenpähän näemme kuinka ne toteutetaan. Veikkauksemme on, että tilanteet eivät lainkaan muistuta sokkotestejä. Ja jos joskus muistuttavat, tuloksista raportoidaan vain, jos ne tukevat kampanjan tavoitteita?

Toki Pro Luomu sai EU-rahaa myynninedistämiseen, eikä tieteeseen.
« Last Edit: 08.10.19 - klo:04:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 15647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #76 on: 12.11.19 - klo:05:29 »
Tämä on nyt jonkinkokoinen myrsky vesilasissa, ainakin paikallisesti*):

S-ketjuun kuuluva klassikkohotelli narahti nolosti – US: Toimittajille tarjottu ”luomu- ja lähiruoka” olikin tilattu tukusta

Quote
Illallinen tarjoiltiin kaupunki- ja paikallislehtien toimittajille viime viikolla Tampereella pidetyssä alan vuosittaisessa tapaamisessa.

Urjalan Sanomat onnitteli myöhemmin ruokalistassa nimettyä luomuporsaan tuottajaa. Tuolloin ilmeni, ettei tilalta ollut toimitettu ravintolaan mitään.

Samalla selvisi, että myös luomulampaan tuottaja oli saanut nimensä ruokalistaan, vaikka tilalta ei lammasta ollut lähtenytkään.

Kiinnittäisin huomiota juuri siihen, kuinka asiassa Urjalan Sanomien mukaan kävi:

Quote
Kun Urjalan Sanomat kiitteli Paijan yrittäjäpariskuntaa maittavasta maalaispateesta lähettämällä heille kuvan menusta, alkoi asioiden oikea tola paljastua.

Aterian maussa ei ollut siis mitään vikaa, siitä ei tuo kohu mitenkään lähtenyt! Se oli maistunut ihan lähiluomulta.


______________

*) ei, siitä kehrätään nyt oikein valtakunnallista skandaalia. Asiasta näyttävät kertoneen lähes kaikki ilmaisjakelulehdet, ja myös eräät muut kuten Seura (9.11.18) Mutta tätä meidän hilpeää aspektiamme asiassa ne eivät ole juttuihinsa löytäneet vaan ovat virallisen pöyristyneitä. Vaikka tietysti jutun leviämisen syynä on niilläkin ilo: vahingonilo.

Myös muuten Hesari.. Sen versiossa oli ripaus ironiaakin:

Quote
”Maku muuttuu paremmaksi heti kun tietää mistä ruoka on peräisin”, Rislakki perustelee.

Tuo tapaus kuitenkin sitten poiki tämän:

Feikkiruuan paljastajalle Paikal­lis­lehtien päätoi­mit­ta­ja­yh­dis­tyksen journa­lis­ti­pal­kinto – juttu herätti keskustelua ministeriä myöten

Edelleenkään ei kiinnitetä huomiota siihen, että tuo "skuuppi" oli pelkkä onnenkantamoinen. Mausta ei toimittaja ollut osannut päätellä yhtään mitään.
« Last Edit: 12.11.19 - klo:05:39 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 15647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #77 on: 10.12.19 - klo:06:41 »
Joulukinkuille tehdään Ruotsissa jatkuvasti makutestejä. Tänäkin vuonna on ainakin kaksi lehteä*) sellaisen teettänyt. Valitettavasti kumpaisenkin tulokset ovat maksumuurin takana.

Suomessa ei juurikaan tehdä, viimeiset netistä löytämäni olivat n. 10 vuoden takaisia. (Eli oikeastaan ainoa oli se jo edellä mainittu Iltalehden testi v. 2007.) Miksiköhän on näin?

Olisi ollut.kiva liittää tähän toiseen keskusteluumme myös testituloksia mausta.

_______

*) dokumentoidaan tuo väite:

Scans gourmetskinka är testfavoriten i juletid

Quote
Det började med en bronsmedalj i chark-SM 2014 som följdes upp med guld 2016 och 2018. Sedan dess har gourmetskinkan från Scan flera gånger om vunnit testerna av julskinkor i både Allers och Aftonbladet.


« Last Edit: 11.12.19 - klo:05:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 15647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #78 on: 14.03.20 - klo:05:05 »
Eräs omakohtainen todistus asiasta:

https://www.vauva.fi/keskustelu/3690693/onko-luomu-huijausta

Quote
Päätin olla avaramielinen ja ostin LUOMU kananmunia. Hintaa tuplaten, joten luulisi saavan jotain vastinetta rahalle, en vain huomannut mitään eroa. Onko kyse samasta tuotteesta eri paketissa?


Keskustelussa ei tuota juurikaan yritetty kiistää. Mutta vedottiin sitten luomutilojen tiukkaan valvontaan tai kanojen parempiin olosuhteisiin. Niinhän luomun pitkäsiimastrategia toimii.
« Last Edit: 14.03.20 - klo:05:18 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 15647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #79 on: 19.04.20 - klo:04:52 »
Liperin Mylly yrittää myydä luomutuotteitaan näin:

https://liperinmylly.fi/

Quote
LUOMUA
Se maistuu.

Monen suun mukaan luomutuotteissa maistuu raikas, aito maku. Se syntyy kasvien saadessa kasvaa omaa, luontaista tahtiaan luonnon omien lannoitteiden voimin.

Useimmista tuotteistamme on saatavana myös tarkkojen kriteereiden mukaan valmistettuja luomutuotteita


Mitähän olisivat ne luonnon ulkopuoliset, vieraat lannoitteet? Ja miten saisi pakotettua kasvit kasvamaan nopeammin kuin ne itse haluaisivat? Ja ennenkaikkea: miltä jauhot sitten maistuisivat?

Nyt voi olla, etten kuulu noihin armoitettuihin, joiden suussa ero tuntuu. Vaikka heitä on Liperin Myllyn mukaan kyllä "monta" niin kaikki eivät tähän ryhmään kuulu. Ilmeisesti eivät edes useimmat, koska niin ei uskallettu väittää?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 15647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #80 on: 08.07.20 - klo:04:04 »
Tällainen väite:

Maanviljelijä ja karjankasvattaja Asko Männistön mukaan lihan maku tulee suoraan luonnosta — "Liha on kuin viinit ja samppanjat. Maku riippuu siitä, missä päin ja millaisella ravinnolla eläin on kasvanut"

Maksumuurin takana, mutta kuvatekstistä (lihav. HJ):

Quote
Lempääläläinen Asko Männistö on päätynyt monen mutkan kautta luomu- ja karjatilalliseksi, vaikka ajatus siitä onkin kytenyt hieman koko ajan.

Varmaankin jutussa on mukana vähintään vihjauksia siihen suuntaan, että juuri luomuisuus toisi parannusta lihan makuun. Mutta kuten jo edelläkin olemme todenneet, sokkotesteistä on huutava puute juuri lihatuotteiden kohdalla. Luomuliha, varsinkin lihan parhaat palat, on liian kallista testeihin. Kuitenkin luomulihan arvoketjutyöryhmä viimeisessä (tiedossa olevassa) kokouksessaan 22.10.19 (!) totesi, että vasta sisäfilepihveissä eron maistaa.

Mutta näin ollen me emme tarkkaan ottaen edes tiedä, maistaako eron.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 15647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #81 on: 22.11.20 - klo:06:24 »
Tämä voi olla joillekuille vähän masentava tieto. Artikkelista:

Lampaan ja karitsanliha liikkuu nyt etenkin tukkuihin ja muslimien erikoismyymälöihin – "Vuodenvaihteen jälkeen odotettavissa hinnankorotuksia"

Quote
Kuluttajille lihan tärkein ominaisuus on maku, muistutti tutkija Elin Stenberg Ruotsin maatalousyliopisto SLU:sta. Hän on tutkinut lihan ominaisuuksiin vaikuttavia tekijöitä, joita on paljon. Tuotanto- ja teurastustavoilla ei Stenbergin mukaan ole havaittu kovinkaan suurta vaikutusta liha aistinvaraiseen laatuun.

Tutkimuksessa vertailtiin neljää eri tavoin kasvatettua karitsaryhmää, joista yksi kasvoi sisällä säilö- ja väkirehulla, yksi laitumella väkirehulisän kanssa, yksi pelkällä viljellyllä laitumella ja yksi luonnonlaitumella. "Kaikilla näillä tavoilla voi tuottaa karitsaa ilman, että se vaikuttaa lihan laatuun", Stenberg kertoi.

Sillä, onko karitsanliha tuoretta vai pakastettua, on jonkin verran vaikutusta ominaisuuksiin, ilmeni Islannissa tehdyn tutkimuksen tuloksista.

Tuore karitsa oli muun muassa pakastettua mehukkaampaa ja maistui vähemmän rasvalta. Pakastettu karitsa taas oli tuoretta pehmeämpää ja mureampaa.


Ja joillekin erityisen kiusallinen, jos se leviää ostajille ja maksajille.
« Last Edit: 22.11.20 - klo:06:38 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 15647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #82 on: 28.11.20 - klo:08:34 »
Tämä viimevuotinen joulukinkkujen makutestin*) tulos Ruotsista jäi silloin noteeraamatta:

Världsklass på årets bästa julskinka från Lidl

Mutta nyt siis noteerataan. Luomukinkkukin pärjäsi, mutta varsinainen voittaja oli tavanomainen kinkku.

Varsinaisesta voittajasta voidaan huomata sekin, että se oli kilohinnaltaan hyvin edullinen. Niinkuin muuten oli tuo luomukinkkukin, suomalaisiin hintoihin verrattuna suorastaan hämmästyttävän halpa. Tuo hinta kyllä huomattiin jo viime vuonna.

______

*) jollaisia siis Suomen media harvoin järjestää. Tai ei koskaan?

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 15647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #83 on: 18.12.20 - klo:05:08 »
Haastateltu yrittäjä koettaa perustella asiaansa objektiivisisesti:

Saska Tuomasjukka: Luomuglögin puhtauden voi aistia maussa

Esimerkiksi siten, että hän viittaa makutesteihin.

Quote
Suomalaisten luomuglögien valikoima on runsas ja glögitesteissä useat niistä on valittu kärkisijoille.

Nyt tietysti noita testejä järjestetään aika vaihtelevin järjestelyin. Haluaisimme uskoa, että ne on järjestetty kunnon sokkotesteinä. Mutta juuri äskettäin törmäsimme tällaiseen testiin. Eikä ainakaan tuon testin tasapuolisuudesta voi olla oikein vakuuttanut.

Mutta lopulta hän lipsuu, eikä saa perustelujaan oikein johdonmukaisiksi.

Quote
”Glögeissä luomutuotteet erottaa siitä mistä muissakin tuoteryhmissä: säilöntäaineita ei käytetä ja väri- ja aromilisät ovat harvinaisia. Tämän huomaa sitten mausta: aidot mausteet ovat parempia. Isot pitoisuudet säilöntäaineita voivat myös maistua kitkerältä.”

Ne olivatkin sitten nuo lisäaineet. Sillä, että marjat oli kerätty luomusertifioidulta alueilta, ei ollutkaan paljon merkitystä? Tai sitten menestys perustui tähän:

Quote
”Kun katsotaan valmiita juomia, Lapin Marian glögien korkea marjapitoisuus erottuu. Esimerkiksi toinen testimenestyjämme Pohjantähti-glögi on aivan eri väristä kuin markkinoiden eniten myyvät tavanomaiset tuotteet. Ja sen maistaa!”

Mutta tuon sanomisesta voi Lapin Marialle seurata vahinkoa. Joku tavanomaisen glögin valmistaja voi lukea tuon, ja lisätä oman tuotteensa marjapitoisuutta. Varsinkin, kun hänellä ei ole sellaisia saatavuusongelmia, joista Tuomasjukka tuossa valittaa!  8)

Mutta vaikea olisikin ollut uskottavasti perustella, miten lannoituksen ja juurikäävän ureatorjunnan välttäminen parantaisi marjojen ja glögin makua.

***

Luomuglögin hinta-asia on jo käsitelty toisaalla.

***

Näitä en nyt joulutuotteiden osalta tänä jouluna ole kuullut tai huomannut järjestetyn:

Suunniteltuun kampanjaan aiotaan liittää tällaisia (lihav. HJ):.

Quote
Kuluttajille suunnattu kampanja toteutetaan vuosina 2020–2022 monimediaisena viestintäkampanjana, joka näkyy ensi syksystä lähtien televisiossa, verkossa ja sosiaalisessa mediassa. Lisäksi kampanjaan sisältyy maistatustapahtumat, joita järjestetään useiden suomalaiskaupunkien kauppakeskuksissa.

Tuo kampanja ei muutenkaan ole paljon uutta tuonut. Se on pitkälle tyytynyt komppaamaan Pro Luomun niin sanoakseni normaalia myynninedistämistä.
« Last Edit: 18.12.20 - klo:06:02 by Heikki Jokipii »