Author Topic: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.  (Read 18332 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #60 on: 01.04.18 - klo:13:40 »

Kun makutesti tehdään näin ...

LASTEN RAADIN MIELIPIDE

Quote
Raadin arvio Mehukatti Luomu-pillimehuista:
         Meidän lasten suosikiksi nousi appelsiini-mandariini-päärynämehu. "Mansikka-päärynä-pillimehu maistuu liikaa mansikalle", kuului parista suusta. Toinen saattoi kompata ensimmäistä sanojaa.
         Pisteitä meidän raati antoi mehuille seuraavasti:
- Appelsiini-mandariini-päärynämehulle 8,5
- Mansikka-päärynämehulle 7,1
  (maksimipisteet 10)

On helppo suositella sokerittomia luomumehuja lapsiperheille.

... on todella helppo päätyä tuollaiseen johtopäätökseen.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #61 on: 26.04.18 - klo:14:01 »
Ilta-Sanomien nakkien makutestissä - joka mitä ilmeisemmin oli oikeaoppinen sokkotesti - luomuvaihtoehto sai "turpiinsa":

Quote
- Tässäkin huomattiin, että hinta ei aina ole aina laadun tae, totesi ravintoloitsija Anne Mikkola huomattuaan, että testin kallein (14,50 e/kg) ei pärjännyt edulisimmille vaihtoehdoille.

Se oli Talman Luomu Herkkunakki, pisteet 5,5, hinta tuo. Pistejakauma testissä oli 4,0 - 8,6 pistettä,  hintajakauma muiden osalta 5,30 - 13 euroa kilolta.

PS. tänään 27.4.18: tasapuolisuuden vuoksi raportoitakoon tämäkin. Tänään olivat Iltiksellä vuorossa simat. Sokkotestissä saavuttivat 1. ja 3. sijan kalleimmat luomusimat.

Mutta tuskinpa ne mitalisijojaan saivat ainakaan luomusokerin ansiosta.
« Last Edit: 27.04.18 - klo:08:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #62 on: 21.07.18 - klo:04:38 »
Ihan terhakkaa yritystoimintaa, ja tarinoitahan tässä bisneksessä saa ja pitää käyttää:

KONTTIRAVINTOLA MORTON VALLOITTAA MAAILMAA BURGERI KERRALLAAN

Mutta tämä väite on kyllä omistajan tai artikkelin kirjoittajan hatusta:

Quote
Mortonin burgereissa maistuu luomu ja lähiruoka.

Ovat varmasti ihan hyviä, mutta vielä todennäköisempää on, etteivät asiakkaat mitenkään maista raaka-aineiden luomuisuutta. Tai sitäkään, että ne on saatu läheltä.

Jos olisi näinkin ...

Quote
Asiakkaat osaavat arvostaa sitä, että raaka-aineet tulevat läheltä.

“Kyllä asiakkaat ovat koko ajan valveutuneempia ja tietysti myös itselleni yrittäjänä pientuottajien suosiminen on tärkeää.”

... ja luomunkin suhteen sama juttu, niin eivät asiakkaat näitä arvostamisiaan makunystyröillään tee. Vaan ne tulevat jostain muualta. Vaikka City-lehden lukemisesta.
« Last Edit: 21.07.18 - klo:05:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #63 on: 06.09.18 - klo:03:59 »
Valio kertoo:

Quote
Suosikkilevite vihdoin luomuna

Valion panostus luomutuotteisiin jatkuu. Nyt kauppoihin saapuu luomuna monien toivoma Valio Oivariini®, jonka herkullinen maku syntyy vain neljästä raaka-aineesta: luomuvoista, luomurypsiöljystä, tilkasta vettä ja ripauksesta merisuolaa.
(Lihav. HJ)

Tuskinpa Valio on vaivautunut järjestämään tuosta sokkotestiä edes aiemman tavanomaisen tuotteensa kanssa. Vaan tuon "herkullisen" on saanut vetäistä tuon mainostekstin kirjoittaja ihan omasta päästään. Hänkin todennäköisesti itse tuotteita lainkaan maistamatta.
« Last Edit: 06.09.18 - klo:06:52 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #64 on: 17.10.18 - klo:16:01 »
Tässä 7 vuotta jatkuneessa petoksessa ...

Viewpoint: 7-year food fraud scheme exposes flawed oversight of organic farming

... on tietysti muitakin aspekteja, mutta Berezow ottaa näin esiin maun:

Quote
For starters, nobody can tell the difference between conventional and organic food. It’s not as if organic corn and soybeans look, smell, or taste differently compared to their conventional counterparts. So, the only way to catch food fraud is by doing a chemical analysis. In this case, the analysis would look for the presence of pesticides that are banned according to organic agriculture’s (completely arbitrary) rules.

Niinpä minäkin otan. Tuo tapaus ja se, että se on voinut kauan jatkua, on hyvin verrannollinen tähän jo kauan sitten uutisissamme kerrottuun eurooppalaiseen tapaukseen:

Massiivinen luomun makutesti Euroopassa

Mikä ei tietysti estä luomuväkeä, ravintoloita tai asiakkaita, väittämästä, että he haluavat suosia luomupuuroa juuri sen maun takia. Olisiko laillista järjestää koe, jossa asiakkaat söisivätkin erilaista puuroa kuin he luulevat? Ja odottaa, tuleeko valituksia? No, ainakin ilmaisia maistiaisia saanee järjestää?
« Last Edit: 17.10.18 - klo:16:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #65 on: 30.10.18 - klo:09:24 »
Twiitti:

***

Annaleena Ylhäinen uudelleentwiittasi
De Veylder Lieven
De Veylder Lieven@DeVeylderLab·27. lokak.

First (not so surprising) result of our recent maize field trail experiment: genome edited popcorn tastes EXACTLY THE SAME as regular popcorn!!!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #66 on: 08.11.18 - klo:13:55 »
Tämä on nyt jonkinkokoinen myrsky vesilasissa, ainakin paikallisesti*):

S-ketjuun kuuluva klassikkohotelli narahti nolosti – US: Toimittajille tarjottu ”luomu- ja lähiruoka” olikin tilattu tukusta

Quote
Illallinen tarjoiltiin kaupunki- ja paikallislehtien toimittajille viime viikolla Tampereella pidetyssä alan vuosittaisessa tapaamisessa.

Urjalan Sanomat onnitteli myöhemmin ruokalistassa nimettyä luomuporsaan tuottajaa. Tuolloin ilmeni, ettei tilalta ollut toimitettu ravintolaan mitään.

Samalla selvisi, että myös luomulampaan tuottaja oli saanut nimensä ruokalistaan, vaikka tilalta ei lammasta ollut lähtenytkään.

Kiinnittäisin huomiota juuri siihen, kuinka asiassa Urjalan Sanomien mukaan kävi:

Quote
Kun Urjalan Sanomat kiitteli Paijan yrittäjäpariskuntaa maittavasta maalaispateesta lähettämällä heille kuvan menusta, alkoi asioiden oikea tola paljastua.

Aterian maussa ei ollut siis mitään vikaa, siitä ei tuo kohu mitenkään lähtenyt! Se oli maistunut ihan lähiluomulta.


______________

*) ei, siitä kehrätään nyt oikein valtakunnallista skandaalia. Asiasta näyttävät kertoneen lähes kaikki ilmaisjakelulehdet, ja myös eräät muut kuten Seura (9.11.18) Mutta tätä meidän hilpeää aspektiamme asiassa ne eivät ole juttuihinsa löytäneet vaan ovat virallisen pöyristyneitä. Vaikka tietysti jutun leviämisen syynä on niilläkin ilo: vahingonilo.

Myös muuten Hesari.. Sen versiossa oli ripaus ironiaakin:

Quote
”Maku muuttuu paremmaksi heti kun tietää mistä ruoka on peräisin”, Rislakki perustelee.
« Last Edit: 09.11.18 - klo:04:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #67 on: 10.11.18 - klo:16:37 »
Jopa näin korkealle  tasolle tuo pikku tapaus lopulta nousi:

Ministeri Leppä tamperelaisravintolan alkuperäsekoilusta: "Valitettava esimerkki"

Hänen tehtävänsä on tietysti viran puolesta kiinnittää huomiota noihin alkuperämerkintöihin. Eikä siis niinkään makuasioihin. Eikä siis  niinmuodoin myöskään tuohon havaitsemaamme hassuin asetelmaan.

Quote
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) muistuttaa MT:lle antamassaan haastattelussa, että kuluttajalle on annettava oikeaa tietoa elintarvikkeiden alkuperästä ja tuotantotavoista.

Maussa sen ei siis hänenkään mielestään täydy tulla kuluttajalle esille. Kuten ei tullutkaan.
« Last Edit: 10.11.18 - klo:17:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #68 on: 16.11.18 - klo:06:02 »
Harmi, että tämä katkelma päättyy tähän (Kainuun Sanomat):

Muistilista: Luomu ei aina näy tai maistu ulospäin

Quote
★ TILAAJALLE Talous Julkaistu 14.11.2018 klo 09:00   | 0
1 Luomumerkinnällä varustetut tuotteet ovat yleisesti ottaen luotettavia. Ranskan elintarvikeviranomaisten mukaan väärennöksiä

Olisi ollut mielenkiintoista saada tietää tai ainakin "tietää":

- (paitsi) mitä Ranskan viranomaiset ovat sanoneet (niin)
- milloin luomu näkyy tai maistuu ulospäin
- ottiko tuo artikkeli kantaa em. Tampereen tapaukseen
« Last Edit: 16.11.18 - klo:09:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #69 on: 13.01.19 - klo:05:58 »
Tässä ruokauutisessaan Pro Luomu oikeastaan "kaivaa verta nenästään", niin kuin pikkupoikina sanoimme uhoilijoiden tekevän:

Luomukokin resepti: Gobbas Gårdin perunaa, purjoa ja kermaviiliä

Tuo voi olla hyvääkin. Mutta aivan itsestään tulee mieleen, että saman voisi valmistaa tavanomaisista aineksista. Ja siiten maistattaa makuraadille molemmat annokset sokkona.

***

Kermaviilin luomuisuuden voisi ehkä näillä keinoin saada selville ...

Scientists can identify organic and conventional milk with a simple chemistry test

... joten pitäisi ehkä varmistaa, ettei kenelläkään tuossa makutestitilaisuudessa ole mukanaan välineitä tuollaisen isotooppianalyysin tekemiseen.  ;D
« Last Edit: 13.01.19 - klo:06:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #70 on: 06.03.19 - klo:07:21 »
Tämä kilpailu on oikeastaan ihan heidän sisäinen asiansa:

Luomukokki-kilpailu huipentuu voittajan valintaan

Quote
Kuka kokkaa itsensä uudeksi Luomukokiksi? Se selviää 6.–7.3. Fastfood & Cafe & Ravintola -ammattimessuilla, jossa kilpaillaan luomukeittiön mestaruudesta. Tervetuloa seuraamaan kisaa, jossa doping on kielletty myös raaka-aineilta!
Vuoden tärkeimmillä ravintola-alan ammattimessuilla käytävään Luomukokki-kilpailuun valittiin kuusi kilpailijaa reseptikilpailun perusteella. Kilpailussa arvioidaan gastronomista ammattitaitoa ja kestävän kehityksen mukaisia toimintatapoja. Voittajalta edellytetään vahvaa tuntemusta luomuraaka-aineista.

Mutta kommentoidaan nyt kuitenkin tämän verran:

vaikka tuo vertaus dopingiin on itsessään näppärä, minä olisin kyllä verrannut asiaa sellaiseen urheiluun, jossa keinotekoisesti rajoitetaan ihan normaalia keinovalikoimaa. Jos esim. painissa tai nyrkkeilyssä järjestettäisiin kisoja, joissa osallistujen toinen käsi olisi sidottuna. Tai hiihtokilpailuja ilman toista sauvaa? Tähän alkuperäiseen, luonnonmukaiseen tapaan. Korkeus- ja pituushypyssä olikin joskus muinoin muunnokset, joissa ei saanut ottaa lainkaan vauhtia.

***

Mutta voisiko tuota kisaideaa käyttää?

Järjestettäisiin kokkikilpailu, jossa käytettäisiin muuntogeenisiä raaka-aineita?

Jos/kun siinä ei varsinaisesti myytäisi lopputuloksia, raaka-aineiden valikoimaa ei voitaisi EU:n tai Suomen lupabyrokratialla rajoittaa?

Jotta ei tehtäisi samaa virhettä kuin he tuossa edellä kerrotusta tapauksessa, saisi käyttää kaikkia raaka-aineita.Tavoitteena vain mahdollisimman hyvänmakuinen ruoka!

Tai, no. Lisäkriteerinä voisi ehkä kuitenkin olla se, paljonko viljelyalaa annoksen raaka-aineisiin käytettiin. Eli meilläkin se, kuinka "kestävän kehityksen mukaisia" ne olivat!
« Last Edit: 06.03.19 - klo:10:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #71 on: 08.03.19 - klo:06:41 »
Tässä uutisessa se sanotaan kaiken hehkutuksen lomassa:

Keittiöpäällikkö Simo Harrivaara Luomukokki-kilpailun voittoon: Kiinnostus luomuun syttyi oman lapsen kautta

Quote
Luomukokki-kilpailun tavoitteena on muun muassa edistää luomuraaka-aineiden käyttöä ammattikeittiöissä.

Ja luultavasti tuo "muun muassa" on tuon tavoitteen merkityksen vähättelyä.

Erilaisia kilpailuja luomuväki tuon tavoitteen saavuttamiseksi järjestää. Ja ei siinä tietysti itsessään ole moitittavaa, ihan laillinen keino myynnin edistämiseksi se on. Mutta hiukan täytyy ihmetellä sitä, miten auliisti media lähtee noita markkinointijippoja tukemaan.
« Last Edit: 08.03.19 - klo:07:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #72 on: 19.06.19 - klo:04:24 »
Pääpaino tässä on toimitusjohtajalla myyntipuhe vastuullisuudesta ...

Luomu on vastaus moneen vastuullisuuden kysymykseen

... mutta sinne joukkoon hän heittää mausteeksi väitteen luomun mausta:

Quote
Luomu on puhtaat raaka-aineet takaava tuotantotapa, joka parhaimmillaan vaikuttaa myös siihen, miten hyvin ruoka maistuu. Esimerkiksi ilman torjunta-aineita kypsyneet yrtit ja muut maustekasvit ovat usein kasvaneet tavanomaisia kasveja hitaammin ja keränneet enemmän aromeja, minkä aistii keittiössä, kun ottaa ne käyttöön.

- Luomumausteiden hinta on kovempi, mutta myös maku on vahvempi eli voit käyttää vähemmän maustetta. Joskus koko reseptiikka voi ammattikeittiössä mennä uusiksi, kun siirrytään luomuun, Janhunen naurahtaa vahvojen tuoksujen lumoissa.

Kun sanoo, että "parhaimmillaan", ottaa samalla vakuutuksen mahdollisten sokkotestien varalta. Jos makueroa ei löydy, niin voi kohauttaa olkapäitään: nyt ei ollut niin, parhaimmillaan.


PS. Lisää myyntipuhetta toisesta asiasta:

Quote
- Luomu ei aina ole kalliimpaa, esimerkiksi luomumaito on jo hetkittäin tavanomaista edullisempaa! Munassa sama: hintaero on kutistunut. Luomun hinta rupeaa olemaan tolkullista, ja se pätee kaikkeen, Janhunen toteaa.

Munien hinnoissahan me juuri tuon bongasimme: entisen yli kolminkertaisen hinnan sijasta luomumunat maksoivat enää noin 2,3- tai 2,8-kertaisesti.

Mitä noiden mausteiden hintoihin tulee, yritin vertailla orgeganon hintoja Foodiessa. Ihan täsmälliseen tulokseen en päässyt, mutta en paljon valehtele, jos arvioin luomuoreganon maksaneen noin viisinkertaisesti. Eli Janhusen tulisi edellä pärjätä noin yhdellä viidesosalla sitä maustetta, päästäkseen samaan taloudelliseen tulokseen. Siinäkin tapauksessa, että hänen perusväitteensä pitäisi paikkansa.
« Last Edit: 19.06.19 - klo:05:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #73 on: 20.06.19 - klo:07:17 »
Aika tyypillinen tulos. Luomumakkara "pääsi hopealla" toiseksi kalleimmalla kilohinnallaan ...

Maistelimme kesän uutuusmakkarat – voittaja oli täysin selvä: ”Grillimakkaroiden mersu”

.. mutta makuarvioissa sijoittui jonnekin keskivaiheille. Eikä ollut se "mersu", vaikka juuri sitä vertausta luomuruoan myyntipuheessa mielellään ja usein käytetään. Yleensä jatkaen, ettei sitä saa "Ladan" hinnalla.

Iltalehden vastaavassa  testissä tänään (vain paperilla) ei ollut hintoja, mutta mukana oli sama luomumakkara. Se ei päässyt kolmeen parhaan joukkoon, vaikka sitä eli sen makua luonnehdittinkin hyväksyvään sävyyn.
« Last Edit: 20.06.19 - klo:09:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 12647
    • View Profile
    • Email
Vs: Makuasiat? Kootaanpa ne tähän.
« Reply #74 on: 03.08.19 - klo:06:41 »
Tuosta vaan nämä asiantuntijat julistavat:

Asiantuntijat kumoavat viisi sitkeää myyttiä kasvissyönnistä – ”Sitten ajatellaan, ettei maistu hyvältä”

Quote
2. Se on mautonta

[...] Kannattaa myös suosia luomua, koska siinä on parempi maku.

Ja Ilta-Sanomat sen painavat ja/tai julkaisevat netissä.


« Last Edit: 03.08.19 - klo:06:50 by Heikki Jokipii »