Pienenä yksityiskohtana tulkoon kirjatuksi, että Jukka Jormolan tilaa ei ole enää erillisenä Biodynaamisen yhdistyksen tilaluettelossa. Näin heidän luettelonsa biodynaamisten tilojen lukumäärä on nyt 11.
Meidän
listaamme se ei aiheuta muutoksia, koska olemme jo aiemmin yhdistäneet kolme "elämäntapatilaa" yhdeksi ja samaksi tilaksi (= Herttoniemen Ruokaosuuskunta eli Kaupunkilaisten Oma Pelto). Tuon ja muiden yhdistelyjen jälkeen meidän luvuksemme tulee 8. — Saivartelemaan emme ryhdy. Käytettäköön luvuista kumpaa vain, niin mikroskooppisen pientä tuo toiminta on Suomen (tai maailman) maatalouden kokonaisuudessa.
Isommalla luvulla biodynaamisten tilojen osuus Suomen
kaikista maatiloista on 0,025%. Pienemmällä 0,018%. Biodynaaminen viljelyala (2019) 391 ha on 0,017% koko viljelyalasta.
Noin siis "virallisesti". "Hang around -jäseniä" on muutama. Kuten tuo em. Keuruun Ekokylä tai kummassakin listassa mainittu PieniKylä. Voimakkaimmin tuntuu kasvavan meidän listamme lopettaneiden osuus. Sinne tosin olemme kirjanneet tapauksia myös kauempaa historiasta.
Historiaa tällä steinerilaisella viljelytavalla
kyllä on. Mutta historian hämärään se on myös hitaasti katoamassa. Sieltä:
Tämä kuva vahvistui...
– klips –
... että jäseniä, asiasta kiinnostuneita on pitkin kyllä matkaa ollut. Mutta varsinaista viljelyä siihen viime vuosisadan lopun huippuvaiheeseen asti hyvin vähän.
Ja nyt palataan selvästi tuohon tilanteeseen, ennen lyhyttä huippuvaihetta. Se ilmenee sitten myös niin, että harvojen tilojen ympärille
kootaan asiasta kiinnostuneita harrastelijoita. Samoin toimii
Majvik. Ja koko Kaupunkilaisten Oma Pelto on tuota.