Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 165030 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 23495
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #720 on: 23.06.22 - klo:04:23 »
Voimme mekin eläytyä tähän.

Biodynaaminen yhdistys
maanantaina FB:ssa:

Quote
Aurinkoista kesäpäivänseisausta!

Päivä on pisimmillään ja Aurinko on taivaanpallolla pohjoisimmillaan. Tänään päättyy maan talvipäivänseisauksena alkanut uloshengityksen vaihe ja alkaa puoli vuotta kestävä maan sisäänhengityksen vaihe.

Tunnetko miten luonto on nyt villeimmillään, pakahtumaisillaan valoon ja iloon?


Kyllä vaan!!! Tuntee tuon ei-steinerilainenkin!

***

Kesä on myös lukemisen aikaa. Divareiden, muiden kirjakauppojen ja kirjastojen tarjonnasta päätellen biodynaamisuuden aate onkin Suomessa voimakkaimmillaan nykyisin kirjahyllyillä. Biodynaamiset viinitkään eivät taida olla niin merkittävä muoto.

Yhdistyksen puolesta tarjotaan kyllä lukupiirejä.
« Last Edit: 23.06.22 - klo:06:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 23495
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #721 on: 24.06.22 - klo:12:33 »
Tällainen uusi toimija on nyt tullut mukaan tälle (hyvin pienelle) toimialueelle:

VKK OMAVARAISUUS "OPISTO"

Quote
Opettelemme viljelemään luonnon ehdoilla ja sen kanssa yhteistyössä, eli biodynaamisesti. Rakennamme komposti järjestelmät ja lannoitamme luonnollisesti, eläinten lannalla. Tavoitteena omavaraisella tilalla on suljettu kierto, eli mitään ei mene ulos ja mitään ei tarvita ulkopuolelta, siis kaikki hyödynnetään ja laitetaan uudelleen kiertoon. Rakennamme myös maakellarin säilöntään ja säilytykseen ja näin emme ole energia riippuvaisia tässäkään kohtaa.

Biodynaamiseen viljelyyn kuuluu myös vuoroviljely, eli vuosittain vaihdetaan viljely kasvit eri viljely alueille. Näin tuholaiset, jotka munivat multaan, jäävät kyydistä ja eivät pysty hyödyntämään vaihtunutta kasvia. Opettelemme myös luonnonmukaiset tuholaistorjunta menetelmät ja näin pidämme viljelemämme ruuan puhtaana.
(lihav. HJ)

Onko tuolla toimijalla yhteyttä Biodynaamiseen yhdistykseen, ei tekstistä selviä. (Yhdistyksen sivusto ei myöskään tilaa tunne.)

Ei myöskään selviä, ollaanko tuholaistorjunnassa uskollisia Steinerin alkuperäisille ohjeille.

PS. 25.06.22: Nuuksiosta tulee noin jonkinlainen biodynaamisen viljelyn keskittymä pääkaupunkiseudulle. Mutta kummastakaan siellä olevasta tilasta tuskin tulee Biodynaamisen yhdistyksen mallitilaa. Eri syistä.

***

Vastatuulta idealle.Twiitti:

Quote
Henri Alen
@HenriAlen
Biodynaamiset viinit ovat iso trendi. Surullista siitä tekee sen että kyseinen metodi on kuin viinien homeopaattinen hoito. Fiksutkin uskoo metodiin, vaikka vailla tieteellistä pohjaa.


Mutta meidän on toistettava edeltä kysymyksemme, että ovatko ne oikeasti kovinkaan iso trendi. Vaikka tuo olisikin viinitoimittajien "mutu"-tieto.
« Last Edit: 25.06.22 - klo:08:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 23495
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #722 on: 26.06.22 - klo:06:38 »
Ovat keksineet tällaisen perustelun (FB):

Quote
Biodynaaminen yhdistys
torstaina
MONIMUOTOISUUS ON KORVAAMATONTA!

Biodynaamiset maanviljelijät edistävät ja säilyttävät biologista monimuotoisuutta mm. hyvien käytäntöjen, laajan lajivalikoiman, viljelykierron ja niittyjen avulla. Vähintään 10 % viljelysmaasta on jätetty luonnonvaraiseksi tai omistettu monimuotoisuudelle. Kemialliset torjunta-aineet ovat kiellettyjä.
(lihav. HJ)

Etsimättä tulee mieleemme, että tehoviljelyssä jätetään tuolla tavalla aluetta 50-60%. Kun sitä ei tarvitse lainkaan ottaa viljelysmaaksi.

Tuo usko ja perustelu ei tietysti ole ominaista yksin biodynaamisuudelle. Kaikessa luomuviljelyssä yritetään tehdä välttämättömyydestä hyve. Kun rikkakasvien torjunta sujuu kehnosti, päätetään kutsua sitä luonnon monimuotoisuudeksi.

Myös Melina Heimschin itseymmärrys on siinä, että hän ja hänen tilansa vaalivat monimuotoisuutta. Ja  myös Kirkko & Kaupunki nielaisee sen käsityksen.

***

Kovasti olen yrittänyt löytää jotain kuvaa tms. jonka pohjalla arvioida uuden johdantokurssin osallistujamäärää. Sellaista en tänä vuonna ole kuitenkaan löytänyt. Järjestäjät eivät myöskään ole katsoneet tarpeelliseksi sitä nettiyleisölle suoraan kertoa.

PS. 28.06.22: Osallistujien määrä on taas n. 10, voi nähdä täältä eurytmiakuvasta. Kuten jo sanottu, ei ole silti odotettavissa, että Suomeen ilmestyisi 10 uutta biodynaamista maatilaa.
« Last Edit: 28.06.22 - klo:00:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 23495
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #723 on: 26.06.22 - klo:15:57 »
Jos aivan tavallinen tavallisten kauppojen (K-kaupat, S-kaupat, Lidl) käyttäjä haluaisi syödä jotain biodynaamista... olisi se oikeastaan mahdotonta.

Hänen täytyisi juoda.

Näyttäisi siis siltä, ettei juominenkaan toteudu. Voisi siis olla, että hypoteettisessa markkinatutkimuksessamme vastaus olisi jokatapauksessa yleensä/lähes aina sellainen, että "en osaa vastata, koska en ole ikinä maistanut mitään biodynaamista".

Asiasta ei netin pohjalta pysty tilastoa tekemään, mutta tuntuma tarkistussurffailusta on, että kuitenkin aika harva  ravintola mainostaa biodynaamisia viinejään. Vielä harvempi (ne on kaikki jo edellä mainittu!) biodynaamista ruokaansa.


PS.1.7.22: Huomasimme virheen, jonka myös oikaisimme. Oikaistun luvun pohjalta pitää tästedes arvioida myös biodynaamisten viinien myyntiä.
« Last Edit: 01.07.22 - klo:04:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 23495
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #724 on: 27.06.22 - klo:06:53 »
Ruotsissakin on tällaisia säätiöitä:

TUKHOLMA-VINKKI: ROSENDALIN PUUTARHA (ROSENDALS TRÄDGÅRD)

Quote
Rosendalin linnan läheisyydessä sijaitsevaa 1,5 hehtaarin puutarha-aluetta on viljelty jo satojen*) vuosien ajan. Paikkaa hoitaa Rosendalin puutarhasäätiö tarkoituksenaan edistää biodynaamista viljelyä ja puutarhanhoitoa.
(lihav. HJ)

Mutta pieneksi on sielläkin niiden vaikutus jäänyt. Täältä viimeinen lukema Ruotsin biodynaamisten tilojen lukumäärästä, joka oli 16. Tuon puutarhan lisäksi 15.

https://www.demeter.se/index.php?id=12

Suhteessa väkilukuun ne ovat siis jopa harvinaisempia kuin Suomessa. Vaikkei asiaa siellä mitenkään ujostellakaan.

***

Noissa kahdessa maassa ei tässä päivässä ollut paljon juhlittavaa:

WORLD BIODYNAMIC DAY 2022

Mutta juuri tuona päivänä tehty tarkistuksemme osoitti, että eipä ollut koko kansainvälisessä liitossakaan.

______

*) joista siis korkeintaan se viimeinen biodynaamisesti! Luultavasti paljon lyhyemmän aikaa.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 23495
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #725 on: 30.06.22 - klo:12:16 »
FB:ssa näin:

Quote
Biodynaaminen yhdistys
15 tuntia sitten
Biodynaaminen ruoka maistuu paremmalta 🥦!

Jokaisen biodynaamisen tuotteen takana seisoo ihminen, joka on sitoutunut biodynaamisen viljelyn arvoihin ja periaatteisiin. Se takaa, että heidän kasvattamansa ruoka on täynnä rakkautta, omistautumista ja luonnollista herkullisuutta.

Biodynaamiset tilat Suomessa: https://www.biodyn.fi/tilatjatuotteet


Mutta mikä siinä onkaan, ettei tuo väitetty herkullisuus näy ko. tuotteiden myynnissä? Sen enempää kysynnässä kuin tajonnassakaan.

Tuossa tarjotusta linkistä pääsee Biodynaamisen yhdistyksen tilalistaan. Jossa on vain 11 tilaa. Ja mistään muista paikoista ei biodynaamista ruokaa oikeastaan löydykään. Jaa, on ne yhden käden sormilla laskettavat ravintolat. Joista useimmat Tampereella.

***

Tuli mieleen, että minähän olen maistanut biodynaamista ruokaa. Kun täällä kerrottu kauppa ilmestyi Kamppiin, kävimme vaimoni kanssa kokeeksi ostamassa pari tuotetta. Koska emme huomanneet niissä mitään erikoisen erinomaista, emme käyneet siellä uudestaan. Niin eivät ilmeisesti huomanneet muutkaan asiakkaat, koska ei tuo kauppa kauaa paikallaan ollut. — Silloin olimme vielä aika avoimia asialle: ei voimakkaita ennakkoasenteita.  ;D

Yhtään sokkotestejä mausta ei tietääkseni ole biodynaamisesta ruoasta tehty. Ja makutestit viineistäkin, jotka tiedämme, ovat olleet metodologisesti kelvottomia, so. eivät sokkotestejä.
« Last Edit: 30.06.22 - klo:14:54 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 23495
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #726 on: 05.07.22 - klo:17:36 »
Facebook:

Quote
Biodynaaminen yhdistys
7 tuntia sitten
Mitä sinä voit tehdä maaperän hyväksi?Tule jakamaan tietojasi, taitojasi ja kokemuksiasi muiden maanrakastajien kanssa Humus Symposiumiin 2.-4.9.2022 Keuruun Ekokylään.

https://www.facebook.com/events/771677337192154


Tästä jo edellä.

Onko nyt kyse näiden hyvin pienten ryhmien reviiritaistelusta? Biodynaamikot ovat päättäneet pitää tuon ekokylän.
« Last Edit: 23.07.22 - klo:08:13 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 23495
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #727 on: 13.07.22 - klo:08:27 »
Näin on Mäntsälän Heinolan tilalla edelleen. Vaikka kesä on jo noin puolessa välissä. Huolimatta siitä "kevään pyhityksestä".

Edellinen "ajankohtainen" tapahtuma tilalla on Suomen Luonnon Päivä v. 2018.

Johon päivään ei muuten vielä tällä hetkellä ole ilmoittautunut biodynaamisia tiloja v. 2022:

https://luomu.fi/luonnonpaiva/

Paitsi Biodynaamisen yhdistyksen mukaan on:

https://www.biodyn.fi/tapahtumakalenteri/suomen-luonnon-piv-1

Quote
Mukana Haltijan tila Vesilahdella, Tapolan kyläyhteisö Niinikoskella, Kaupunkilaisten Oma pelto Vantaalla ja Majvikin tila Sipoossa. Katso Luomu.fi -sivustolta kaikki tilat ja tilakuvaukset.


Minä siis katsoin. Mutta siellä niitä ei näkynyt.

Ei, en usko, että meidän toiveemme olisi kuultu. Vaan kyllä ne sinne viralliselle listallekin vielä ilmestyvät.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 23495
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #728 on: 16.07.22 - klo:08:35 »
Tila ei ole em. listoilla. Mutta jos olisi, tässä voisi olla kyse biodynaamisesti kasvatetuista joulukuusista:

Joulukuusien kaataminen aloitetaan Grangårdin tilalla aina nousevan kuun aikaan: "Ne pitävät paremmin neulasensa"

Jaa, saattaisi silti Sampsa Heinosen mukaan olla juuri ja juuri mahdollista myydä ne sellaisina.  :D

Ja onhan tuossa periaatteessa Steinerin tapaan taivaankappaleet huomioitu.

***

PS. Huomasin äsken, etteivät edellisessä puheenvuorossa mainitut biodynaamiset tilat kerro itse nettisivuillaan osallistumisestaan Suomen Luonnon Päivään. Ja että Tapolan nettiosoite ei taaskaan toimi:

http://www.tapola-camphill.fi/index.htm
« Last Edit: 16.07.22 - klo:09:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 23495
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #729 on: 17.07.22 - klo:08:44 »
Ihan sopivaksi katsoo stadissa.fi tällä tavalla mainostaa steinerilaisuutta:

https://www.stadissa.fi/paikat/1698/majvik-biodynaaminen-maatila

Se kun on (melkein) stadissa. Se riittää. Samaan tapaan suhtaudutaan Kaupunkilaisten Oman Peltoon Helsingin kaupungin päätöksenteossa. Vaikka tämä on jo vanha (ja vanhentunut?) juttu, niin näin se on mennyt:

https://www.helmet.fi/fi-FI/Tapahtumat_ja_vinkit/Uutispalat/Herttoniemen_kirjastosta_luomuruokaa__yh(40724)

Quote
Herttoniemen ruokapiirin jakelupiste on aloittanut Herttoniemen kirjastossa.

Ruokapiirin jäsenet tilaavat luomu- ja lähiruokaa suoraan tuottajilta ja noutavat sen kirjastossa sijaitsevasta jakelupisteestä.

Kirjaston ja ruokapiirin kokeilu on ainutlaatuinen yhteistyömuoto Suomessa.


Tuoreempi tapaus. Myös Helsingin kaupungin on jollakin tavalla täytynyt hyväksyä tämä. Luulisin.

***

Samaan tapaan taitaa suhtautua MMM biodynaamisiin tiloihin, jotka pyrkivät osallistumaan Luonnon Päivään. Riittää, että ne ovat Suomessa?

Hyvin vääristyneestä otoksesta suomalaisesta maanviljelyksestä MMM ei ole huolissaan. Jos nuo neljä biodynaamista tilaa esim. huomenna tulevat joukkoon, niiden osuus olisi 30 prosenttia. Ja biodynaamisten tilojen osuus luomutiloista Suomessa ei ole sinne päinkään. Vaan alle yksi promillle. — Siitä nyt nalkuttamatta, että eivät ne luomutilatkaan Suomen luontoa edusta.
« Last Edit: 17.07.22 - klo:10:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 23495
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #730 on: 21.07.22 - klo:04:04 »
Arvailua. Kuten myös arvailut siitä, mitä merkitsee se, että Biodynaamisen Yhdistyksen toimisto on jo ollut jonkin aikaa "tilapäisesti suljettu". Eikä kerrota, milloin se jälleen avautuu.

Tuohon voi lisätä, että nyt tuo tilapäisyys on jatkunut ainakin 3 kuukautta. Mutta mitäpä siellä ketään istuttamaan, jos hänellä kuitenkaan ei ole mitään tekemistä? Rekisteröitymisiä uusiksi biodynaamiseksi tiloiksi tapahtuu muutamia vuosikymmenessä. Eikä koulutustoimintakaan ilmoittautumisineen ym. luultavasti paljon työllistä. Eivätkä yhdistyksen kokouksetkaan pari kertaa vuodessa. Demeter-lehti ehkä hiukan.

Samanlainen tapaus kuin tuo Mäntsälän Heinolan tila.

Nyt se on tietysti ollut suljettuna vasta n. 4 kuukautta. Ja Heinolan tila (tavallaan) jo n. 8 kuukautta.

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 23495
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #731 on: 22.07.22 - klo:14:31 »
Tästä tilaisuudesta ei ole sittemmin paljon kuulunut. Käytännössä ei mitään. Mutta kyllä ilmoitus siitä Kaupunkilaisten Oman Pellon blogissa yhä on.

Kun se ei ole varsinainen massatapahtuma (20+20 vierasta siis odotetaan), ehkei sitä tarvitse tuon enempää mainostaakaan? Odotin enemmän tarinaa, kun Biodynaaminen yhdistys etukäteen kertoi (oletettavasti) siitä näin:

Quote
Julkaisemme samalla myös kesän mielenkiintoisimman ravintolauutisen.


Mutta ehkä vielä kuulemme. Tilaisuuteen on noin kuukausi. Oman Pellon blogissa kerrotaan muuten yhä, että liput ovat varattavissa. Ei siis vielä ostettavissa? Hintaakaan ei kerrottu.
« Last Edit: 22.07.22 - klo:14:36 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 23495
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #732 on: 23.07.22 - klo:05:57 »
Viimeinen tieto Heinolan maatilayhteisön osuuskunnasta on, että sillä oli liikevaihtoa kaudella 1/22 yhteensä 9 000 euroa. Ja tappiota n. 1000 euroa. Ja työllisti 0 henkilöä.

https://www.asiakastieto.fi/yritykset/fi/heinolan-maatilayhteison-osuuskunta/25780015/taloustiedot

Google-haku antaa myös linkin suunnitelmaan tai selvitykseen osuuskunnan perustämisesta. Ulkopuoliselle tulee nyt mieleen sana 'selvitystila'.  8)

Hyvin nuo luvut myös tukevat em. tietoa, ettei tilalla ole tällä hetkellä toimintaa.

***

Vauva.fi - palstalla joku kertoi ironisesti toisesta  perheestä:

Quote
[..] kun oli niin tarkasti suunniteltu, miten rakkauspakkausluomusoseillaan ja kiintymysvanhemmoidaan tämäkin mussukka kuten isosisaruksensa, mutta sitten olikin kerran pakko antaa purkista ruokaa kun luomuosastolta oli biodynaamiset turnipsit loppu.
(lihav. HJ)

En  nyt viitsinyt  mennä sinne sotkemaan, mutta meidän kokemuksemmehan edeltä on, että kaupasta ei koskaan saa biodynaamisia turnipseja. Ehkä joskus on tarjolla saksalaista Demeter-turnipsimehua.

***

Täälläkin oli löydetty jotain tällaista (lihav. HJ) :

https://tapahtumat.pohjois-karjala.fi/fi-FI/page/629b49d3e66b4b2c0a819c54

Quote
Jutta Jessika
Oecostica – äänitaideplku

oecostica tulee latinankielisistä sanoista oecologia (ekologia) ja acustica (akustiikka=äänioppi). Muusikko Jutta Jessika on palannut näiden sanojen juurille tutkien itsemme, äänien sekä ympäristön suhdetta toisiinsa. oecostica on kuin musiikin biodynaamista viljelyä - äänitaiteen luomista luonnon ehdoilla ja sen inspiroimana.

***

Tuon lisäksi Google löytää sanan 'biodynaaminen' erilaisten tarjottujen terapioiden nimissä. Koska ne eivät kuitenkaan liity steinerilaisuuteen, päätimme jo edellä unohtaa ne tässä triidissä. Vaikka tarkkaan haravoimmekin. Kuten vaikka tässä puheenvuorossa. Voi olla, että tämä on sitäkin, että luomusta yleensä tulee näin viikonloppuisin hyvin vähän uutta tietoa. Ja noilla bongauksilla täytyy sitä tyhjiötä täyttää.  8)
« Last Edit: 23.07.22 - klo:08:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 23495
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #733 on: 24.07.22 - klo:08:00 »
Hiukan liioitellaan siinä, että tila ei suinkaan ole ollut yli sataa vuotta biodynaaminen (n. 40 vuotta riittää). Mutta tuollaiseen olemme jo tottuneet mm. biodynaamisten viinitilojen yhteydessä.

Varmasti tuo Sipoolle antaa uutta elinvoimaa. Mutta antaako biodynaamisuudelle, se onkin sitten toinen juttu. Sen voimme tuostakin artikkelista huomata, että paikallislehdelle oudotkin ilmiöt ovat OK, jos ne löytyvät oman kunnan alueelta. Sama on ollut huomattavissa muistakin kunnista, joissa biodynaamisia tiloja on.

He ovat vielä mukana (29.9.2021). Eli tässä tarkemmin:

https://www.sipoo.fi/wp-content/uploads/2021/12/B17-Liite-Asemakaavan-tavoitteet.pdf

Quote
LIITE 4
Majvikin maatila / Niklas Ramm-Schmidt ja Catharina Westermark
MAJVIKIN MAATILAN KEHITTÄMINEN JA MAJVIKIN MAATALOUSALUEIDEN
ASEMAKAAVAN TAVOITTEET -YHTEENVETO


***

FB:ssa tällainen:

Quote
Kristiina Ovaska
Kävin tänään klo 8.40. Myymälässä ei ollut mitään tarjolla. Moneltako aamusta kannattaa tulla?
1 pv

Tekijä
Majvik - Biodynaaminen maatila
Kristiina Ovaska voi harmi että kaupassa ei ole ollut mitään! Esille ei hirveesti laiteta, tuotteet nuupahtaa. Kylmätiloissa löytyy yleensä lisää. Tuollaisissa tilanteissa voi soittaa Attelle tai yrittää löytää joku henkilö tilalta. Atten numero löytyy kaupan seinältä!

Supermarketeilla on puolensa. No, biodynaamista ruokaa niistä ei kyllä saa.

Majvikin osallistumisesta Suomen Luonnon Päivään ei tuolla FB-sivustolla kerrota.

Suurin osa em. muistiossa mainituista tavoitteista on vielä "vaiheessa".

Syksymmällä on kyllä tilalla odotettavissa tämä:

Quote
KASVIT; kasvimaailma organismina ja tilakokonaisuuden osana
Majvikin tila, Sipoo, keskiviikkona 7.9.2021

Osana tämänvuotista biodynaamisen viljelyn johdantokurssia.
« Last Edit: 29.03.23 - klo:05:28 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 23495
  • View Profile
  • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #734 on: 26.07.22 - klo:04:04 »
Tämä sana siihen yhä liitetään:

Jahu Resto

Quote
Telliskivessä sijaitseva Jahu Resto on Viron ensimmäinen biodynaaminen ravintola. Se tosin ei ollut käyntimme syynä, sillä en tarkkaan ottaen edes tiedä, mitä biodynaaminen ravintola tarkoittaa. Jahu Resto tuli joka tapauksessa nopeasti vastaan, kun selailin Tallinnan parhaimpia ravintoloita.
(lihav. HJ)

Kukaan muukaan ei tunnu tietävän millä tavalla tuo ravintola on biodynaaminen. Ei edes tuo ravintola itse, jos siitä voi päätellä, ettei se koskaan vastannut tiedusteluihini.
« Last Edit: 28.07.22 - klo:08:59 by Heikki Jokipii »