Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
Lintuinfluenssa koetteli viime vuonna Suomea ennenkokemattamalla laajuudella. Tänä vuonna tapausmäärät ovat olleet pienempiä, mutta tautia on havaittu ympäri vuoden.Viime vuoden korkeat tartuntaluvut selittyvät todennäköisesti muuttolinnuilla. Lintuinfluenssaa on nyt paljon Euroopassa ja muuttolintujen mukana sitä on kulkeutunut myös Suomeen. Siksi onkin hieman yllättävää, ettei tänä vuonna ole juurikaan havaittu kausivaihtelua.
EU:n lintuinfluenssatilanne on vaikea, mutta ei toistaiseksi ole aiheuttanut merkittäviä häiriöitä unionin muna- tai siipikarjamarkkinoilla.
Keskiviikkona Ecuador julisti 90 päivän mittaisen eläinten terveyteen liittyvän hätätilan.
Lintuinfluenssan suurta kuolleisuutta aiheuttavaa muotoa on kuluneen vuoden aikana todettu 37 Euroopan maassa. Siipikarjassa taudinpurkauksia on ollut 2 520 tapausta.
Vaccines for poultry have been formulated against several of the avian H5N1 influenza varieties. Control measures for HPAI encourage mass vaccinations of poultry though The World Health Organization has compiled a list of known clinical trials of pandemic influenza prototype vaccines, including those against H5N1.[60] In some countries still at high risk for HPAI spread, there is compulsory strategic vaccination though vaccine supply shortages remain a problem.[12]
Tanskassa on tänä vuonna tapettu lintuinfluenssan takia yli 200 000 lintua.
Virus aiheuttaa siipikarjassa Newcastlen tautia, joka on vakava eläintauti. Ihmiselle virus voi aiheuttaa silmän sidekalvon tulehdusta.
Ruokavirasto suosittaa siipikarjan ja muiden lintujen pitäjiä huolehtimaan hyvästä tautisuojauksesta, jotta tartunta ei leviäisi lintujen pitopaikkaan.Esimerkiksi lintujen rehut ja juomavesi tulee suojata luonnonvaraisilta linnuilta. Myös suojavaatteet on syytä pukea päälle lintujen pitopaikkaan mentäessä, sillä virus leviää helposti vaatteiden ja kenkien mukana.
Tehokkain tapa suojata siipikarja lintuinfluenssalta on pitopaikan hyvä tautisuojaus, Ruokavirasto muistuttaa
Eurosurveillance -lehdessä juuri ilmestyneen espanjalais-italialaisen tutkimuksen mukaan H5N1-virus todennäköisesti livahti minkkifarmin ulkoilmahäkkiin jonkin villilinnun tuomana.Havainto on huolestuttava. Vielä paljon pahemmaksi sen tekee se, että mutaatio ilmeisesti muokkasi virusta tarhassa niin, että se kykeni leviämään nisäkkäästä nisäkkääseen, tutkijat päättelevät.
Newcastlen tauti on yksi vakavimmista siipikarjalla esiintyvistä tarttuvista taudeista ja sitä esiintyy ympäri maailmaa
Jokakeväinen siipikarjan ja muiden kesylintujen ulkonapitokielto tulee voimaan keskiviikkona 8. helmikuuta, Ruokavirasto muistuttaa. Se kestää toukokuun loppuun.Ulkonapitokiellon aikana siipikarja ja muut linnut on joko pidettävä sisätiloissa tai niiden käyttämän ulkoilualueen on oltava kauttaaltaan aidattu ja katettu riittävän tiheällä verkolla tai muulla vastaavalla tavalla.Suojauksen tarkoituksena on estää lintuinfluenssan leviäminen luonnonvaraisista linnuista kotieläiminä pidettäviin lintuihin kevätmuuton aikana. Se suojaa lintuja myös muilta tarttuvilta taudeilta, kuten Newcastlen taudilta tai salmonellalta.Jos siipikarjalla tai muilla linnuilla on pääsy suojatulle ulkoilualueelle, asiasta on ilmoitettava etukäteen paikalliselle kunnaneläinlääkärille.