Author Topic: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee  (Read 86138 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17612
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #405 on: 10.11.20 - klo:07:06 »
Biodynaaminen mauste:

https://spiceschef.bio/collections/all-products/products/copy-of-tellicherry-mustapippuri-kokonainen-50g-luomu-ja-reilun-kaupan-mausteet-spices-chef

Kilohinta siis 100 euroa. Intiasta. Demeter-merkki löytyy pussin kyljestä.

Halvimmillaan mustaapippuria löytyi Foodiesta 18,50 euroa kilo. Nyt en tietysti rajoittunut kotimaisiin tuotteisiin. Alkuperä Brasilia ja/tai Vietnam.

***

Tuossa tietysti epäluulomme on kaksinkertaista. Me kun emme myöskään niele Reilun kaupan "pyhyyttä". Jossain määrin vaivalloinen puuhastelu preparaattien kanssa ei tietystikään tuo lisäarvoa sen enempää tuottajalle, kuluttajalle kuin luonnollekaan.

***

Steiner ei tietääkseni kirjoittanut mitään mausteista. Ainakaan mitään niitä vastaan, niinkuin kirjoitti alkohoholia vastaan. Mutta kummasti Suomessa tarjottu biodynaamisten tuotteiden valikoima koostuu hyvin suurelta osin kaikesta muusta kuin (varsinaisesta) ruoasta. Myös Biodynaamisen yhdistyksen sertifioimien maahantuojien valikoimissa, joita äsken selailin.
« Last Edit: 10.11.20 - klo:11:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17612
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #406 on: 13.11.20 - klo:05:39 »
Solsidans Trädgårdin kohdalla epävarmuus jatkuu. Nyt sen FB-sivut ovat taas lakanneet vastaamasta. Ja Asiakastiedon mukaan yrityksen toiminta on lakannut, myös tuolla nimellä (?). Toisaalta Kauppalehden mukaan yritys on yhä aktiivinen. Biodynaamisen yhdistyksen tilalistastakaan ei ole ole apua, koska se päivittyy hitaasti — jopa meidän listaamme hitaammin.

PS. 5.11. klo 14:20: Ja nyt se vastaa taas! Siellä tehdään selvästikin minulle kiusaa.  ;D

Niinpä niin. Nyt se hävisi taas verkosta.

http://fi-fi.facebook.com/solsidanstradgard/

Quote
Sisältöä ei löytynyt
Seuraamasi linkki voi olla virheellinen tai vanhentunut.


Mutta en enää ilmettele, jos se sinne taas ilmestyy.

PS. Huomaan jo pitkälle omaksuneeni tämän uudenlaisen ennakkoluulon: jos ei ole netissä olemassa, ei ole olemassa ollenkaan.  ;D
« Last Edit: 13.11.20 - klo:15:32 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17612
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #407 on: 16.11.20 - klo:05:17 »
Ruotsin biodynaaminen lehti, yksi näytenumero tältä vuodelta (nro 2):

https://www.biodynamisk.se/Homepage/Download-File/f/1258374/h/5d5e74b4517bdf26901fa4b72904badc/Biodyn+tidning+2020%2B2

Siellä kiinnitin huomiota tähän laskelmaan (artikkelissa "BFDI - Biodynamic Federation
Demeter International", s. 16):

Quote
I 62 länder världen över odlar 6 396 gårdar 208 327
ha enligt Demeterreglerna.
Produkterna förädlas vi-
dare till högkvalitativa produkter av 875 förädlingss-
företag och görs tillgängliga för konsumenter av 502
distributörer. Dessutom finns det många initiativ där
hundratusentals jordbrukare utan certifiering börjar
arbeta biodynamiskt och marknadsföra sina produk-
ter lokalt.
(lihav. HJ)

Totesimme edellä:
            
Hiukan huvittavia ovat tuossa tilastossa ne yhdeksän maata, joissa on 1 biodynaaminen tila. Mukana listassa on lisäksi kuusi maata, joissa ei ole yhtään tilaa, ainoastaan maahantuoja tai pari. Tuo lista on kuitenkin pohjana tälle väitteelle toisaalla tuolla sivustolla:

Quote
Thus Demeter-International represents more than 5.300 Demeter farmers with almost 190.000 hectares in 63 countries.


Maiden lukumäärä listassa on juuri tuo 63, yhteensä, nuokin yllä mainitut tapaukset mukaan lukien. Maiden joukossa on myös yksi minulle aiemmin tuntematon valtio: Sicily.

Tilanne nyt (7/2020, alltogether)   220.725 hehtaaria   6.429 tilaa.

https://www.demeter.net/statistics
 
Listassa on 65 maata, joissa 8:ssa ei yhtään tilaa, jää 57, Sicily edelleen mukana, jää 56 maata. Niissä 9 maata, joissa on 1 biodynaaminen tila.

Onko olemassa "hundratusentals jordbrukare utan certifiering"? Jonkun verran heitä on, kuten Suomestakin olemme huomanneet. Mutta tuollaisia määriä (edes maailmanlaajuisesti)? No, ruotsalaiset tunnetusti osoittavat kiitollisuuttaankin sanomalla "tusen tack".  ;D

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17612
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #408 on: 17.11.20 - klo:05:16 »
Maat, joissa ei biodynaamisia tiloja ole, mutta jotka silti olivat listassa:

Japan    0   0   0   2
Kuwait   0   0   1   0
Malaysia   0   0   3   0
Russia   0   0   0   1
Singapore   0   0   1   0
Ukraine   0   0   0   1
United Arab Emirates   0   0   1   0
Uruguay   0   0   1   1

Nyt ei osaa sanoa, mitkä kaksi tuohon ovat ilmestyneet alkuvuoden jälkeen. Listassa esiintymiseen on sinänsä peruste: kaksi viimeistä saraketta kertovat, että maassa on joko Demeter-hyväksyttyä jalostustoimintaa tai sitten näin hyväksytty jakelu- tai tuontifirma. Mutta ei ole hyväksyttävää laskea noita mukaan summalukuun maista, joissa harjoitetaan biodynaamista viljelyä.

Asiaa sotkee vielä se, että saahan tietysti jäsen olla silti. Löysin tällaisen (heinäkuulta)

https://www.demetercanada.ca/2020/07/11/biodynamic-federation-demeter-international/

Quote
The first Member Assembly as a new Federation has started June 22. We began by welcoming 9 new members from Malaysia, Ecuador, China, Uruguay, Poland, the Czech and Slovak Republic, Lithuania, Sri Lanka and Turkey. Welcome to the Biodynamic Federation Demeter International, now a federation of 47 member associations in total.
(lihav. HJ)

Australiaa ei muuten vieläkään otettu mukaan, tuolle hiekkalaatikolle!

Huomasin, että tilasto Federaation sivustolta on ladattavissa myös pdf-muodossa. Niinpä otin nyt version 7/2020 talteen omalle koneelleni. Jos suuria muutoksia tuohon tilastoon tulee, on sitten vertailtavissa. Muiltakin osin kuin nuo tuollaiset maat. (Se outo Chilen tapaus selvisi tuota kautta, ks. edellä 01.11.20 ja alaviite.)

Demeter Federationilla on tietysti halu näyttää asian olevan ellei räjähtävässä niin ainakin tasaisessa kasvussa. Mutta meillä on halu tietää, onko niin. Ja halu näyttää se täälläkin, ellei ole.
« Last Edit: 18.11.20 - klo:03:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17612
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #409 on: 17.11.20 - klo:05:25 »
Kappas vain. Kurjen tilan nettiosoitteeseen olikin rakentunut uudenlainen näkymä:

http://kurjentila.fi/

Kurjen tilan aiemmat sivut oli säilötty tänne:

http://aleksi-laakkonen-3mew.squarespace.com/

Kaikki se materiaali, johon mekin olemme viitanneet, näyttää olevan tuolla tallella. En osaa sanoa, mitä tarkoitusta varten ne on pistetty korjuun.

***

Siitä toisesta epävarmasta tapauksesta. Alkukesästähän olin liian hätäinen:

Kysyinpä itse omistajilta. Ja sain vastauksen:

Quote
Företaget Solsidans Trädgård öppet bolag har avslutats.
Verksamheten fortsätter detta år med Kurt Lagerstedt som näringsidkare med namnet Solsidans Trädgård.
Mvh
Margareta Lagerstedt


Joten muutos (takaisin) omassa listassamme on tarpeen.

Mutta tarkoittiko tuo, että toiminta jatkuu tämän vuoden ajan? Ja tämä vuosi olisi nyt (viljelyn kannalta, käytännössä) loppu. Tilan FB-osoite ei nimittäin edelleenkään vastaa.*)

***

Mutta nyt meidän on syytä olla hätäilemättä kummankaan kohdalla. Vaikka meillä olisi aavistuksemme, on meillä aikaa odottaa, että Biodynaaminen yhdistys päivittää oman listansa. Viimeistään vuoden vaihtuessa on heidän se pakko tehdä.

Ja näin muidenkin kohdalla. Minua edelleen vaivaa outo tapahtumattomuus Mäntsälän Heinolan tilalla. Jo on kerrottu, että "Ajankohtaista" -osiossa on yksi juttu vuodelta 2018, kaksi vuodelta 2017 ja loput vanhempia. Ja "Tulevat tapahtumat" ovat tulossa v. 2016! Mutta kärsivällisesti siis odotamme. Kuten myös tietoa siitä, miten Haltijan tilan tarina jatkuu. — Täytyy aina välillä muistuttaa itselleen, että kyseessä kuitenkin on marginaalinen kuriositeetti. Myös Suomen luomuviljelyssä, ja jo nyt, nykytilanteessa. Sitä ei enää tarvitse odottaa.

______

*) ja vastaa taas!  8) (19.11.2020)
*) ja lakkasi taas vastaamasta!  8) (23.11.2020)
« Last Edit: 28.11.20 - klo:03:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17612
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #410 on: 17.11.20 - klo:07:07 »
http://www.osterbottensbiodynamiskaforening.n.nu/

(Tuo yhdistyksen sivusto varoittaa, ettei sitä ole päivitetty yli puoleen vuoteen)

Edelleen yhdistyksen sivusto varoittaa, ettei sitä ole päivitetty yli puoleen vuoteen. Yhdistyksellä on FB-tili. Siellä vuoden alkupuolella pari merkintää. Joista toisessa todetaan: "Inte direkt biodynamisk, men matodling."

https://fi-fi.facebook.com/OsterbottensBiodynamiskaForening/

Tuon yhdistyksen merkittävimmät tapahtumat taitavat jo olla  sen historiassa.

***

Tätä kautta löytyi vielä yksi lopettanut biodynaaminen tila:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://vintti.yle.fi/yle.fi/solarplexus/arkivfdb3.html%3Favsnitt%3DNaturenlig%2520odling&ved=2ahUKEwjw__-v74jtAhXL-ioKHWmuC08QFjANegQIARAB&usg=AOvVaw2EDLhoSP116zhTDQrVoHd5

Quote
Levi Sundman, biodynamisk odlare

Skiljer sej ekologisk odling mycket från Biodynamisk odling?

LS: Inte egentligen. Det är som matlagningskonsten, men för jordbruket, där man funderar på vad jorden och växterna behöver för näring. Det är som att ha utvecklat matlagningskonsten med att tillföra medicinalväxter och kryddor till maten.

Vad ytterligare gör bidynamikern som inte ekologiska odlaren gör?

Tillsätter i gödseln olika medicinalväxter som förändrar gödseln och dessutom finns det två fältpreparat som man kör ut med en spruta. Preparat som är gjorda av kisel och humuspreparatet av kogödsel, produkter direkt från naturen.

Varit bekant med biodynamik i 20 år, hur var tiden före det?

Började som konventionell odlare, trodde då att det var sättet på vilket jordbruk bör bedrivas, sen insjuknade jag i astma och blev verkligen dålig. Började fundera på vad vi håller på med i jordbruket. Så jag gick på en kurs i biodynamisk odling och började tänka ifall man kunde ändra på jordbruket genom att lämna bort konstgödsel och gifter. 1981 lade vi om hela jordbruket på tre år.


Siis: Levi Sundmanin tila (1981)

Levi Sundman on yhä Österbottens biodynamiska föreningin hallituksessa, sen tiedon mukaan, joka yhdistyksen sivulla on. Ja debatoi yhä:

FRÅN LÄSARNA 29.1.2020
DEBATT: Jordbruket kunde ha utvecklats på ett mer hållbart sätt


Mutta hänen tilaansa ei löydy Biodynaamisen yhdistyksen luettelosta. Pystyi myös tarkistamaan, ettei se ollut sama kuin Frejagård. Sen taas omisti ko. yhdistyksen puheenjohtaja Rainer Höglund. Mutta sekään ei ole enää biodynaaminen (juu, on jo listassamme, lopettaneissa).
« Last Edit: 17.11.20 - klo:14:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17612
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #411 on: 18.11.20 - klo:06:39 »
Tuo Australian biodynaaminen guru ilmeisesti teki jotain muutakin kuin vain rekisteröi merkin ilman kansainvälisen liiton lupaa:

In Memory of Alex Podolinsky, Pioneer in Biodynamic Farming

Quote
The merit of Rudolf Steiner lies first and foremost in his suggested use of preparations, perfected by scientist Ehrenfried Pfeiffer, meant to activate the soil’s fertility and its vital forces. Alex Podolinsky, however, developed a use that was applicable to greater agricultural surfaces, and because of him more than a million hectares are cultivated in this way, in Australia alone! Today, farmers all over the world keep on practicing his ideas, eager to prove that a dynamic and extensive agriculture is possible far beyond the small-scale we usually associate with this technique.


Eli hän oli sen lisäksi todennäköisesti jonkinlainen biodynaamisen aatteen revisionisti, kerettiläinen tai lahkolainen!

Tämä ei estänyt em. Levi Sundmania ylistämästä häntä kirjoituksessaan. (Joka, vaikka hankalasti luettavana, löytyi toisesta em. Österbottens biodynamiska föreningin FB-postauksesta tänä vuonna.)

Tämäkin puheenvuoro voisi olla historiakeskustelussamme, mutta tuon nekrologin mukaan asiassa taistellaan tänä päivänä sieluista. Ja hehtaareista! Tuon mukaanhan noin sertifioituja hehtaareja olisi Australiassa noin 5-kertaisesti sen verran kuin Federaation valtuutuksella sertifioituja hehtaareja koko muussa maailmassa yhteensä (220.725). — Australia on kyllä jo luomuhehtaariensakin väitetyllä valtavalla määrällä kiinnittänyt huomiotamme, ja jo kauan sitten.


PS. 20.11.20: Demeter Federation sivustollaan vaikenee täysin Australiasta ja siten myös tuosta "skismasta". Sen sijaan Goetheanum, eräänlainen steinerilaisuuden "vatikaani", julkaisi Alex Podolinskyn nekrologin. Mutta siinä ei avata tuon kiistan perusteita.
« Last Edit: 20.11.20 - klo:05:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17612
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #412 on: 28.11.20 - klo:05:09 »
Tätähän olemme edellä kaikkien biodynaamisten tilojen osalta uumoilleet:

Quote
Koronan vaikutus on näkynyt selvimmin ravintolajäsenten vaikeuksina.

Koska tuo myyntikanava on niille erityisen tärkeä. Myynti normaaleiden elintarvikekauppojen kautta kun on niin mitätöntä.

Ongelmaan on saatu apua, myös biodynaamisille tiloille:

Uudenmaan innovaatiorahoituksella haettiin sujuvuutta alueen lähiruokamarkkinoille

Quote
Verkkoalustan välityksellä lähi- ja luomuruokaa välittävä Uudenmaan ruoka kehitti hankkeessa alun perin kuluttajille suunnattua ekompi.net-myyntialustaansa entistäkin ravintolaystävällisemmäksi. Mukana olevat ravintolat loivat Uudenmaan ruoan kanssa sopimusmallin, jonka avulla he sitoutuvat tilaamaan viikoittain biodynaamisesti kasvatettuja luomukasviksia Kaupunkilaisten omalta pellolta. Samalla kuljetuksella oli mahdollista saada raaka-aineita myös muilta Uudenmaan ruoan pientuottajilta ja alustan ravintolamyynti kasvoi jopa 200 %.
(lihav. HJ)

Näin tuo oli organisoitu ja rahoitettu:

Quote
Hankkeen hallinnoija ja koordinaattori Perho Liiketalousopisto Oy on vuosien aikana vienyt kestävän kehityksen arvoja eteenpäin useissa eri hankkeissa ja projekteissa. Hankkeessa mukana olivat mukana myös Uudenmaan ruoka ja Korjuu.com sekä pienlogistiikkaa kehittävä Collico.

Uudenmaan liitto myönsi vuosina 2016–2019 rahoitusta alueellisten innovaatioiden ja kokeilujen edistämiseen. Kyse oli Sipilän hallituksen varaamasta AIKO-rahoituksesta, sekä sen jatkona Uudenmaan innovaatiorahoituksen nimellä myönnetystä tuesta. AIKO-rahoituksella käynnistyi kaikkiaan 44 hanketta. Uudenmaan innovaatiorahoitusta myönnettiin 19 hankkeelle. Hankkeita rahoitettiin noin kuudella miljoonalla eurolla.

No, tulihan siinä tuettua samalla sitä lähiruokaakin ja pientuottajia? Jos paheksumme tuota, saattaa se ehkä jo tuntua niuhottamiselta? Mutta pahalta se kieltämättä tuntuu.  8)

Vrt. tämä "ohjelmamme" asiassa:

Ehkä yleisesti voisi sanoa, että kun nyt on nähtävissä, että tämä steinerilainen vaihtoehto on kuihtumassa hitaasti olemattomiin tai ainakin jäämässä sinnittelemään omaan pikkuriikkiseen lokeroonsa, MMM:n tulisi myös tyytyä siihen eikä ainakaan yrittää ryhtyä mihinkään elvytystoimiin. Vaikka luomun suosimista muuten jatkettaisiinkin.

***

Muualla Suomessa. Kirjataan nyt tähän, ettei Solsidans Trädgårdin FB-sivu (sen ainoa nettisivu) ole viikkoon vastannut. Vrt. puheenvuoro edellä 17.11.20 alaviitteineen. Yhtälailla olen "huolissani" muistakin tuossa puheenvuorossa mainituista tiloista, joilla ei edelleenkään näytä tapahtuvan yhtään mitään.

***

Mitä biodynaamisuudelle muutoin Suomessa kuuluu? Google-haun mukaan se on edelleen pääosin ryyppäämistä. Pikkurilli pystyssä ja viiniä, mutta alkoholinkäyttöä.
« Last Edit: 29.11.20 - klo:10:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17612
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #413 on: 01.12.20 - klo:05:13 »
Pientä lukkarinrakkautta tuo tuo edellä mainittu oppilaitos tuntee steinerilaisuuteen tämänkin mukaan:

Green City Farmin sadonkorjuumarkkinat la 19.9.

Kuvatekstissä:

Quote
Green City Farmin peltokierroksilla kuulet muun muassa biodynaamisesta viljelystä

Perhon yhteistyölle biodynaamisen Kaupunkilaisten Oman Pellon kanssa olemme kohottaneet kulmakarvojamme jo aiemminkin.

Mutta aika vähän se biodynaamisuus tuon yhden kuvatekstin lisäksi tulee oppilaitoksen sivustolla esille. En itse asiassa löytänyt toista mainintaa, kun siellä vähän surfailin. Kyseisen pellon pääsivu löytyi täältä ...

https://perho.fi/keke-opas-green-city-farm/

... tai täältä:

https://www.kestavagastronomia.fi/fi/green-city-farm/

Luonnonmukaisuus tuodaan esille, mutta ei biodynaamisuutta.  Muualta löytyy kyllä tieto, että ainakin toinen vetäjistä, "personal farmer", on kyllä lähes koko ikänsä uskonut Steineriin. Mutta voinemme katsoa, että se on hänen asiansa. Itse asiassa sellaista taustaa on toisellakin vetäjällä:

Quote
Itse harjoittelin ensin kaksi kasvukautta puutarhatiloilla, kun opiskelin biodynaamista viljelyä ja sen jälkeen vielä neljä kautta opiskellessani puutarhatalouden hortonomiksi.

Eli näin löysin kuitenkin toisen maininnan. Mutta mitenkään päällekäyvää se ei sivustoilla ole.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17612
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #414 on: 02.12.20 - klo:08:54 »
Mitä biodynaamisuudelle muutoin Suomessa kuuluu? Google-haun mukaan se on edelleen pääosin ryyppäämistä. Pikkurilli pystyssä ja viiniä, mutta alkoholinkäyttöä.

Kuten tässä:

Perjantaipullo: d’Arenberg The Love Grass Shiraz 2018

Quote
Marraskuun viimeinen perjantaipullo on marraskuussa Alkon vakiovalikoimaan tullut uutuuspunaviini Australiasta.
[... ]Tarhat ovat luomusertifioituja ja viinit viljellään biodynaamisesti, viinintekijä Chester Osbornen mukaan biodynaamisuus korostaa maaperän vaikutusta viinin makuun. Tarhoja muun muassa lannoitetaan lehmänsarvessa maahan haudatulla lannalla, joka maan alla talvehdittuaan sekoitetaan veteen ja aktivoidaan muodostamalla veteen pyörre ja kääntämällä sitten pyörteen suuntaa. Kaikki työ tarhoilla tapahtuu kuunkiertoon perustuvan biodynaamisen kalenterin mukaisesti.[...]

Australian ja muun maailman biodynaamisesta skismasta (edellä 18.11.20) ei blogisti luultavasti ole tietoinen.

***

Ei ole näissäkään muutaman päivän aikana tietysti ehtinyt mitään uutta tapahtua:

Muualla Suomessa. Kirjataan nyt tähän, ettei Solsidans Trädgårdin FB-sivu (sen ainoa nettisivu) ole viikkoon vastannut. Vrt. puheenvuoro edellä 17.11.20 alaviitteineen. Yhtälailla olen "huolissani" muistakin tuossa puheenvuorossa mainituista tiloista, joilla ei edelleenkään näytä tapahtuvan yhtään mitään.

Edes Kurjen tilan ekokyläyhdistys ei ole saanut kerrotuksi, jatkaako se nyt permakulttuuritilana. Vai onko se löytänyt jonkun biodynaamisen viljelijän. Kun se sitä mahdollisuuksien mukaan ilmoitti haluavansa, visiossaan.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17612
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #415 on: 02.12.20 - klo:16:06 »
Yksi lisä kokoelmaamme:

Storfamilj på Seppälä gård (Svenska YLE vuonna 2010)

Quote
På Seppälä gård i Karislojo bor en storfamilj på 13 personer. Man äter och odlar biodynamiskt, och alla mår bra.

Familjen Hardt på Seppälä gård tar han om barn med handikapp. De har dessutom tre biologiska barn. Måltiderna är kaotiska men varma, och man äter endast mat som kommit från den egna gården.

Familjen Hardt odlar biodynamiskt. Alla lever och jobbar tillsammans. Också de allra minsta har en egen syssla de ansvarar för.

Seppälä gård är från början av 1900-talet. I ladugården har familjen Hardt kor, får, hästar och en getabock.

Hans-Göran Hardt berättar om hur njutningsfullt det har varit att ha flyttat ut till denna sunda miljö.


Täältä:

https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://ariharmanen.blogspot.com/2016/11/sammatin-vapaa-kylakoulu-rolf-oinosen.html%3Fm%3D1&ved=2ahUKEwjYzpLPhq_tAhVPs4sKHdJGDlwQFjAMegQIGBAB&usg=AOvVaw1ZYzDsTBascrIHAxp0uzCI

Quote
SAMMATIN    VAPAA KYLÄKOULU                 
Rolf Oinosen haastattelu
[...]
Kuinka ajatus kyläkoulusta syntyi?

”Vuonna 1975 Marjatta-koulu ja sosiaalihallituksen silloinen kehitysvammaosaston osastopäällikkö Antti-Veikko Perheentupa pohtivat, että kehitysvammaisia voisi hoitaa laitoksen sijaan myös perheessä, perheenjäseninä. Ideana se, että oppivelvollisuusiän ohittaneet kehitysvammaiset henkilöt voisivat elää taitojaan kehittäen maaseutuympäristössä. Ulla-Maija ja Heikki Sario alkoivat toteuttaa ideaa käytännössä, he remontoivat perhekodikseen Seppälän tilan Karjalohjalla ja ottivat hoiviinsa viisi kehitysvammaista aikuista."

"Kyläkoulun syntysanat lausuttiin jo v.1977 kun Sarion perheen esikoinen syntyi: ´Olisipa meillä steinerkoulu, silloin kun lapsemme tulee kouluikään. -Mutta meillähän on seitsemän vuotta aikaa!` Hoitoperheitä tuli pian muutama lisää. Siitä se alkoi, koko pienen kunnan uusi aika. Perhekotityöhön mukaan oli liittynyt mm. Nuutisten pariskunta. Sama kiinnostus kehitysvammaisten hoitotyöhön toi paikkakunnalle myös  steinerkoulun opettajina toimineet Maija-Leena Pöytäniemen ja Hans-Göran Hardt´in. Moni kehitysvammaisia hoitaneista perheistä toimi antroposofisten virikkeiden pohjalta.


Hardtit ilmeisesti jatkoivat Sarioiden aloittamaa työtä. Ja biodynaamista viljelyä tuolla tilalla (tai aloittivat sen?). Mutta enää siitä ei näy merkkejä, ainakaan netissä. Tai ainakaan siis tuosta biodynaamisesta maatilasta. Tämä toiminta jatkuu:

https://www.toivojarauha.fi/yhdistys/yhdistys.html
« Last Edit: 03.12.20 - klo:07:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17612
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #416 on: 03.12.20 - klo:07:35 »
Mitä vaatimuksia meillä sitten olisi tuon biodynaamisen viljelyn suhteen? Oikeastaan ei paljon, olisivatko ne melkein tässä:

— MMM:n tulee sulkea pois biodynaamiset tilat järjestämästään Suomen Luonnon päivästä, epätieteellisenä ilmiönä
— luomutarkastusten yhteydessä ei julkisvallan pidä tarjota palvelua, jossa samalla suoritetaan Demeter-tarkastus

Muutoin asiat ovat suht. OK: tuellisesti Demeter-tilat ovat samassa asemassa kuin luomutilatkin. Emme ole niin verenhimoisia, että vaatisimme, että niille ei tukea maksettaisi.

Mutta tällaista ei meidän mielestämme pitäisi tapahtua:

Biodynaamisen viljelyn perusteet -kuinka perustat biodynaamisen viljelmän? 27.-29.4.2021 (yht. 3 pv) ft

Vaikka tuossa ei kovin suuresta järjestelystä ja sitä kautta kovin suurista kustannuksista (yhteiskunnalle) olekaan kyse. Tuollaiset pitäisi järjestää erilaisten säätiöiden ym. rahoituksella. Ja oikeastaan muissa tiloissakin kuin asiallinen ammattikoulutus.

Eipä silti, minulla on sellainen "tutina", ettei tuolle kurssille kyllä mitään ilmoittautumisryntäystä tule.

***

Tämäkin on arveluttavaa...

Quote
Carbon Action nimesi PienenKylän Hiilitilaksi vuonna 2019. Olemme tästä hyvin ylpeitä. Status kertoo yhteistyökumppaneillemme ja asiakkaillemme meidän viljelevän biodynaamisen luomuviljelytavan lisäksi muutenkin niin, että ekosysteemit elpyvät ja lähiruokatuotanto on turvattu.


... siitä näkökulmasta, millaiseksi Carbon Action tuota kautta leimautuu, mitä tuo siitä kertoo.
« Last Edit: 03.12.20 - klo:08:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17612
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #417 on: 04.12.20 - klo:05:46 »
Hyötykasviyhdistyksen mukaan tämä olisi sittenkin ilmestymässä myös paperilla:

https://hyotykasviyhdistys.fi/shop/kylvo-ja-korjuukalenteri-2020/

Quote
KYLVÖ- JA KORJUUKALENTERI 2021 6014
Odotetaan ilmestyvän marraskuussa 2020.

Maria ja Matthias K. Thun

Rihu ry 2020

Ei ole ilmestynyt. Sen verran tuota ilmoitusta oli muutettu, että nyt siellä lukee:

Quote
Odotetaan ilmestyvän marras-joulukuussa 2020.

En kyllä oikein ymmärrä, miksi noin. Kun marraskuu 2020 meni jo.

Tuo yhdistys on kyllä olemassa, ja ilmoittelee antroposofisten sivujen kautta järjestävänsä Heinolassa erilaista toimintaa. Mutta ei taida olla sekään oikein dynaamisessa vaiheessa.

Kuten näyttää olevan laita vähän kaiken biodynaamisuuden harrastuksen kanssa Suomessa. Jos vielä n. 2010 kieppeillä tulikin erilaisia projekteja, nekin näyttävät nyt hiipuneen. Herttoniemen Ruokaosuuskunta (2011) on ehkä poikkeus.
« Last Edit: 04.12.20 - klo:06:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17612
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #418 on: 04.12.20 - klo:12:14 »
http://www.osterbottensbiodynamiskaforening.n.nu/

(Tuo yhdistyksen sivusto varoittaa, ettei sitä ole päivitetty yli puoleen vuoteen)

Edelleen yhdistyksen sivusto varoittaa, ettei sitä ole päivitetty yli puoleen vuoteen.

— klips —

Mutta hänen [Levi Sundmanin] tilaansa ei löydy Biodynaamisen yhdistyksen luettelosta. Pystyi myös tarkistamaan, ettei se ollut sama kuin Frejagård. Sen taas omisti ko. yhdistyksen puheenjohtaja Rainer Höglund. Mutta sekään ei ole enää biodynaaminen (juu, on jo listassamme, lopettaneissa).

Tämän lähteen mukaan kuitenkin puheenjohtaja on vaihtunut:

Quote
ANTROPOSOFISKA  INITIATIV

Österbottens Biodynamiska Förening, ordf. Kaj Löfvik, (06) 34 33332
(lihav. HJ)

Entisellä varapuheenjohtajalla, nykyisellä puheenjohtajalla on myös maatila. Sen ei kuitenkaan kerrota olevan biodynaaminen:

Kaj hoppade av ekorrhjulet

Quote
På Krutargård har Kaj Löfvik kunnat börja ett nytt liv.


Myös mainitun yhdistyksen FB-sivuilla kerrotaan vierailusta v. 2019 Krutargårdin tilalle, mutta ei sanota sen olevan biodynaaminen.

Ei siis aiheuta listaamme muutoksia.
« Last Edit: 05.12.20 - klo:05:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 17612
    • View Profile
    • Email
Vs: Steinerilaisuus se yhä sinnittelee
« Reply #419 on: 04.12.20 - klo:15:32 »
Kurkirahaston sivulta:

Quote
Osta tilalta -päivä 12.9.2020

Valtaisat kiitokset kaikille teille, jotka vierailitte tänään Haltijan tilalla 💚. Teitä oli huima joukko, oman arviomme mukaan yli 500!!!


Vaikka tuossa arviossa olisi jonkun verran "järjestäjälisää", meidän silloinen arviomme meni siis raskaasti alakanttiin eli pieleen:

Tuo täytyi tänään 12.09.20 klo 18:45 päivittää, FB:n mukaan:

Osallistuneita 35, kiinnostuneita 324.

14.09.20: Noin tuo määrä ihmisiä näytti myös FB:ssä julkaistujen kuvien mukaan siellä käyneen. Arviolta siis tuo 35. Ehkäpä enemmänkin: pysäköityjä autoja sain kuvasta lasketuksi yli 30. Ihmisiä ei tietysti saatu samaan kuvaan, mutta kymmeniä siellä näkyi.

Samaan aikaan toisaalla eli Kurkirahaston sivulla. Joukkorahoituskampanjan kokoon saatu raha ei ole muuttunut. Se on edelleen 2750 euroa.

Joten aika sitkeästikin se aate sinnittelee!  ;D Toisaalta, joukkorahoitus jäi luultavasti aikalailla tuohon tulokseen. Virallisesti sitä ei kerrottu. Tuossa arviossamme emme voi yhtä pahasti erehtyä!  ;D

***

Solsidans Trädgårdin kohdalla epävarmuus jatkuu. Nyt sen FB-sivut ovat taas lakanneet vastaamasta. Ja Asiakastiedon mukaan yrityksen toiminta on lakannut, myös tuolla nimellä (?). Toisaalta Kauppalehden mukaan yritys on yhä aktiivinen. Biodynaamisen yhdistyksen tilalistastakaan ei ole ole apua, koska se päivittyy hitaasti — jopa meidän listaamme hitaammin.

PS. 5.11. klo 14:20: Ja nyt se vastaa taas! Siellä tehdään selvästikin minulle kiusaa.  ;D

Niinpä niin. Nyt se ilmestyi taas verkkoon. Oltuaan pari viikkoa kadoksissa.
« Last Edit: 04.12.20 - klo:16:41 by Heikki Jokipii »