Pieni katsaus tänäänkin. — Unohdetaan taas hetkeksi tuo Chilen kysymys (edellä 05.10.20). Eräs kehitysmaa (tai köyhähkö maa) Demerer Federationin tilastosta vielä löytyi, jossa on suhteellisen paljon biodynaamista viljelyä:
Dominican Rep. 1.869 hehtaaria 50 tilaa.
Eli tilojen lukumäärä on tuossa n. 11 miljoonan asukkaan maassa suurempi kuin Tanskassa.
Täältä lisää:
https://horizontesorganicos.com/our-profile/Horizontes Organicos, S.R.L.
Since 1989 we have been active in promoting Organic and Biodynamic agriculture in the Dominican Republic and eventually established our company providing an export-market for these producers. Meanwhile interest in organic produce is also growing in the local population.
Through on-farm advisory as well as periodical workshops on Organic and Biodynamic farm management we are developing ecological consciousness and management skills.
We contract with a variety of growers in the different regions of the country and advise and supervise all aspects from field to packing.
(lihav. HJ)
"Syväsuomennokseni" tuosta lihavoidusta: tuotteet menevät vientiin. Oma väki ei niitä juurikaan syö. Joten kyllä tämä pätee tuohonkin maahan:
Tuoltakin pohjalta ehdotuksemme v. 2014, että biodynaaminen viljely jätettäisin pois ulkoministeriön kirjasesta "Ruokaturvan ja maatalouden sanasto"', oli perusteltu. Niin äärimmäisen vähäisestä osasta maailman ruokaturvasta sillä huolehditaan.
***
Toinen asia. Vuodenvaihteessa myös Biodynaaminen yhdistys joutuu päivittämään joka tapauksessa omaa listaansa. Jos Haltijan tilan pelastusoperaatio kuitenkin onnistuu, ja jos yhdistys säilyttää listansa aakkosjärjestyksen, Haltijan tila tulee ensimmäiseksi. Mikä sille tavallaan kuuluukin, jos suunnitelmat sen muuttamisesta biodynaamiseksi mallitilaksi (Heinolan tilan sijasta) ovat entisellään.
Heinolan tilan siirtäminen pois asemastaan onkin perustelua, jos se ei
kahteenkymmeneen vuoteen ole onnistunut varsinaista Demeter-sertifikaattia saamaan.
***
Jos haluaa kuunnella selostettavan asiaa, siihen on tilaisuus täällä:
https://www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3Dpxc7ByVGbLA&ved=2ahUKEwjwyNbp68nsAhVtwosKHelcAEQQtwIwAHoECAcQAQ&usg=AOvVaw1ILCoIkWzJUegghaW2lhYsTuomas Meriluoto selostaa biodynaamista viininvalmistusta. Ilmeisen tosissaan, vaikka sitten ihan lopussa kertookin, ettei itse ihan kaikkeen usko. Kun hän aloittaa Steinerista, hän tekee yhden historiallisen virheen: Steiner itse ei suinkaan nimittänyt systeemiään biodynaamiseksi. Mutta sen hän kertoo oikein, että viininviljelyohjeet on
johdettu Steinerin opeista. Vrt.
edellä 24.01.20.