Oikea selityshän tuohon tietysti on se, että puuro yleensä on hyvin halpaa. Ei erityisesti luomupuuro, vaan kaikki puuro. Tehdään pieni laskelma käyttäen esimerkkinä tunnetuinta puuroainesta, Elovenaa (hinnat S-ryhmän Foodiesta).
Luomun noin kaksinkertainen hinta kyllä säilyy tässä:
Elovena täysjyväkaurahiutale maksaa 1,29 e/kilo. Luomuna sama maksaa 2,50 euroa/kg. (Luomupaketti 900 g kun tavanomainen on koko kilon. Tämä "luomuilma" saattaa hämätä kaupassa, mutta ei hämää Foodiessa, jossa on kerrottu kilohinnat.)
Mutta lasketaanpa sitten puuroannoksen hinta. Tehdään se Raision oman ohjeen mukaan:
TÄYDELLISEN KAURAPUURON KEITTO-OHJEArvioidaan, että määrä on kolmelle, eli kolme puuroannosta:
AINEKSET:
7 dl vettä
3 dl kulutusmaitoa
1- 1 1/2 tl suolaa
4 dl Elovena Kaurahiutaleita
tai
4 dl Elovena Luomukaurahiutaleita
Desi kaurahiutaleita painaa 35 grammaa. Tieto saatu netistä. Tarvitaan siis 47 grammaa hiutaleita, hinta tavallisena 6 senttiä ja luomuna 12 senttiä. Otetaan mukaan maitokin, vaikka ilman sitäkin puuro valmistuisi.
Valio täysmaito 1,12 litra, luomuna 1,25 litra. 1 desilitra tavallista 11 senttiä, luomuna 13 senttiä (pyöristettynä). Raaka-aineiden hinta yhteensä 17 senttiä tai 25 senttiä. (Suolan hintaa en ottanut mukaan, koska EU:n
direktiivi luomusuolasta ei ole vielä voimassa. Luomuvedestä tai pakkauksen luomuilmasta ei
nyt sen enempää).
Tuo ero ei tietystikään näy ravintolan kokonaiskustannuksissa. Helppo on siis rakentaa imagoa luomupuurolla, jos sen katsoo hyväksi tavoitteeksi. Tai lähteä mukaan luomupuuron ME-tempaukseen.
Tuo imagonrakennus ei siis maksa paljon, mutta se ei poista sitä, että se on täysin hupsu juttu. Oikeastaan asiakkaiden aliarvioimista, halveksimista, näin (ihmis)siat kuvitellaan saatavan juuri meidän kaukalolle.