Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
16.11.18 - klo:08:05 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 ... 25 26 [27]
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Luettu 98244 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #390 : 31.10.18 - klo:02:58 »

Tässä uutisessa oleva tieto tai luonnehdinta ...

Ilmoittautuminen vuoden 2019 Luomukokki-kilpailuun on avattu

Lainaus
Luomun käyttö kasvaa ammattikeittiöissä. Food Service Feedback 2017 -tutkimuksen mukaan lähes 90 % ammattikeittiöistä käyttää luomuraaka-aineita joskus, ja viikoittain niitä käyttää 41 % ammattikeittiöistä.

... hieman kummastuttaa siltä pohjalta, kun meillä viimeinen kokokonaisarvio on, että luomun osuus tukkumyynnistä eli HoReCa-tarjonnasta olisi noin 1%.

Tosin se on aika vanha, saimme sen v. 2015, ks. edellä 06.10.15. Tietoa ei ole voinut päivittää esim. luomuhorecan arvoketjutyöryhmän pöytäkirjoista, koska ne ovat kadonneet Pro Luomun sivuilta. Selityksenä sille tämä ko. yhdistyksen toimintasuunnitelmasta 2018:

Lainaus
Jatketaan jo toimivien liha-, kasvis- ja maito- sekä luonnontuotteiden arvoketjuryhmien toimintaa. HoReCa-
ryhmä toteutetaan yhteistyössä EkoCentrian kanssa.

EkoCentria ei sitten välttämättä ole katsonut tarpeelliseksi kertoa ja päivittää tuota kokonaisarviota. Vaikkapa siitä syystä, ettei luku ole tarvinnut päivitystä?

Siihen viittaavat kyllä nuo voittajien hyvin alhaiset prosentit luomun osuudessa, suurkeittiöiden sarjassa luomun SM-kisassa, ks. juuri edellä. Jos ne olivat voittajien prosentit, tavallisten ravintoloiden luomuprosenttien täytynee olla hyvin alhaisia.  Eikä niitä juuri nosta aamuinen luomupuuro tai luomuteepussi siinä tiskillä. Vaikka sitten täyttääkin "joskus" tai "viikoittain" -kriteerin.
« Viimeksi muokattu: 31.10.18 - klo:09:13 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #391 : 02.11.18 - klo:06:36 »

Täällä, tässä lehdessä ...

Elintarvike ja Terveys
Numero: 5/2018


... on taas pari luomua koskevaa artikkelia, jotka eivät ole netissä:

Lainaus
Koululaiset joivat 1,5 miljoonaa litraa luomumaitoa
Minna Nurro, Pro Luomu ry.
Luomuperuna ammattikeittiöihin
Kaarina Kärnä

Mutta eivätköhän ne kohta Pro Luomun sivustolle ilmesty. Silloin saadaan tarkempia lukuja, mutta kyllä tuon ensimmäisen  otsikon tietoon tekee mieli kommentoida, ettei se luomumaito kovin kummoinen menestystarina ole ollut, kun muistaa, että peruskoululaisia on Suomessa yli puoli miljoonaa.
« Viimeksi muokattu: 02.11.18 - klo:07:28 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #392 : 02.11.18 - klo:07:21 »

Tämä on nyt yksi esimerkki rajatapauksista:

"Firman pikkujoulut" parantaneet mainettaan takavuosista – tarjoiluissa laatu ajaa määrän yli

Lainaus
Ravintola-alalla vallinneet luomu- ja lähiruokatrendit näkyvät myös pikkujouluissa ja syrjäyttävät perinteiset joulupöydän antimet.

Vaikka varsinaista laitosruokailua tuo ei ole, joku muu kuin syöjä itse on tuonkin trendivalinnan tehnyt.

Jos tuo nyt pitää paikkansakaan. Intuitiivisesti arvelen, että ainakaan kolme kertaa tavanomaista kalliimpaa luomukinkkua ei firmojen pikkujouluissa paljon tarjota.
« Viimeksi muokattu: 15.11.18 - klo:09:03 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #393 : 15.11.18 - klo:04:52 »

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC jättää tässä julkilausumassaan häveliäästi luomun mainitsematta ...

SLC uppmanar kommunerna att upphandla finländskt

Lainaus
SLC vill också se fler kommuner och städer som anamma statsrådets rekommendation om ansvarsfull offentlig upphandling av livsmedels- och måltidstjänster. Det betyder att kommuner och städer ska ställa kvalitetskrav på maten så att man särskilt beaktar goda odlingsmetoder med tanke på miljön, djurens välbefinnande och hälsa samt livsmedelssäkerhet.
(lihav. HJ)

... mutta kun toisaalta tiedämme, mitä valtioneuvosto on luomuhankinnoista linjannut, niin niitä SLC myös tuossa kannattaa. Rivien välissä.


PS. Tuo uutinen julkaisiin myös Ruotsin Land & Lantbruk -lehdessä:

Kravet på kommunerna: Köp finländsk mat

Ellei muuta, niin se antaa sikäläisille maajusseille syyn kiljaista heti, jos jokin Ruotsin kunta erehtyy harkitsemaan ruokahankintoja Suomesta.
« Viimeksi muokattu: 15.11.18 - klo:09:15 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10574



Profiili Sähköposti
« Vastaus #394 : tänään kello 04:41 »

Täällä, tässä lehdessä ...

Elintarvike ja Terveys
Numero: 5/2018


... on taas pari luomua koskevaa artikkelia, jotka eivät ole netissä:

Lainaus
Koululaiset joivat 1,5 miljoonaa litraa luomumaitoa
Minna Nurro, Pro Luomu ry.
Luomuperuna ammattikeittiöihin
Kaarina Kärnä

Mutta eivätköhän ne kohta Pro Luomun sivustolle ilmesty. Silloin saadaan tarkempia lukuja, mutta kyllä tuon ensimmäisen  otsikon tietoon tekee mieli kommentoida, ettei se luomumaito kovin kummoinen menestystarina ole ollut, kun muistaa, että peruskoululaisia on Suomessa yli puoli miljoonaa.

Ainakin Nurron kirjoitus sinne tuli:

Koululaiset joivat 1,5 miljoonaa litraa luomumaitoa

Eikä tuo kirjoitus muunlaisia ajatuksia herätä. Asiasta odotettiin paljon, hyvin vähän tapahtui.

Sitten ovat mukana vielä nekin kunnat, joissa oltiin vain jotain tekevinään:

Lainaus
Mavin tilastosta ei selviä, kuinka moni kunta on siirtynyt kokonaan luomumaidon käyttöön kouluissa ja päiväkodeissa, sillä tukea on haettu varsin vaihteleville määrille luomumaitoa. Noin viidesosa kunnista haki koulujakelutukea alle sadalle litralle luomumaitoa, mistä voi päätellä, että kyseessä on ollut jokin luomuteemapäivä, esimerkiksi syyskuussa 2017 järjestetty Luomupuuron ME -tapahtuma tai vastaava.

Rikas Helsinki pyrkii olemaan asiassa mukana, mutta sielläkin tämä turha kustannus tuntuu:

Lainaus
Palvelukeskus Helsingin ruokien raaka-ainekustannukset nousivat tämän syksyn luomumuutoksen myötä. Bernoullin mukaan kustannusvaikutusta ei kuitenkaan viedä palvelun hintaan, vaan se pyritään kompensoimaan muuta toimintaa tehostamalla.

Eli tuttuun tapaan luomua tarjonnasssaan lisäävä kunta huomaa juuri siinä yhteydessä, että tähän mennessä on kunnassa jossain ja monessa paikassa toimittu tehottomasti.

Valtiovalta pysyy kerran asetetussa tavoitteessaan:

Lainaus
Luomun käyttöä julkisissa ruokapalveluissa on selvitetty viimeksi vuonna 2016, jolloin niiden luomuaste oli noin 6 %. Neuvotteleva virkamies Pekka Sandholm maa- ja metsätalousministeriöstä kertoo, että luomumaidon korotetulla tuella kuntia kannustetaan pyrkimään 20/20-tavoitteeseen.

Tuen tasosta ja painotuksesta luomulle päätetään kansallisesti ja aina yhdeksi lukukaudeksi kerrallaan. Sandholm uskoo, että tuen luomupainotus jatkuu johdonmukaisesti myös tulevaisuudessa.

Enää aikoihin ei ole kysytty, miksi niin tehdään. Tai valtiovalta ei ole itseltään kysynyt. Muut ovat: juuri tämä EU-kouluruokatuen suuntaamistapahan herätti kritiikkiä. Ks. keskustelua edellä, vuoden 2017 alussa. Tämän verran kritiikkiä oli kantautunut myös ministeriön korviin:

Lainaus
Sandholmin mukaan luomumaidon korotettu koulujakelutuki ei ole herättänyt suurta närää. Hän kertoo, pientä kritiikkiä tuli siitä, että tavanomaisen maidon tukitasoa jouduttiin hieman laskemaan, kun luomulle alettiin maksaa tukea korotettuna.

– Enemmän kritiikkiä on tullut siitä, että koulujakelutukea maksetaan vain rasvattomalle maidolle. Tässä meidän on kuitenkin nojauduttava Valtion ravitsemusneuvottelukuntaan, joka suosittelee kouluruokailuun rasvatonta maitoa, Sandholm toteaa.

Suositus oli kuitenkin tavallaan onni luomumaidolle: luomuväkihän suostui vain rasvattoman luomumaidon D-vitaminointiin. Ja niin se pääsi mukaan kisaan. Asia on selitetty täällä monessa paikassa toisaalla.

Tavallaan koomista on, ettei manööveri edes kunnolla onnistu. Sandholm arvioi artikkelissa, ettei tukirahaa todennäköisesti saada kokonaan käytettyä.
« Viimeksi muokattu: tänään kello 07:17 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 ... 25 26 [27]
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!