Author Topic: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Read 105479 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12038
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #270 on: 08.07.16 - klo:04:16 »
Tämä taas hyvin täyttää luomun pakkosyöttämisen tunnusmerkit:

Luomu-, lähi- ja kasvisruoka ovat entistä suuremmassa roolissa

Quote
– Tänä vuonna halusimme ravintoloitsijoita valitessa painottaa luomu- ja lähiruokaan sekä erikoisruokavalioihin. Tänäkin vuonna mukana on monta uutta ravintolaa, joita ei ole ennen Ruissalossa nähty, mutta mukana on myös paljon ravintoloita, jotka ovat olleet mukana jo monta kesää, Ruisrockin tuottaja Satu Kankaristo kertoo.

– Jokainen Ruisrockin ravintola käy läpi tiukan seulan, halukkaita olisi vuosi vuodelta enemmän. Kaikki ravintolat käyttävät ainoastaan biohajoavia kertakäyttöastioita ja asiakkaiden ja ravintoloiden jätteet kierrätetään tehokkaasti. Lisäksi miltei kaikki Ruisrockin ravintoloitsijat käyttävät luomu- tai lähiruokaa, ja kasvisvaihtoehtoja löytyy enemmän kuin koskaan ennen.

Vaikka tietysti Turun kaupunki on lähellä, on käytännössä festivaalialueelta kesken kaiken poistuminen hankalaa, vaikka samalla lipullakin sen saisi tehdä. On tietysti syytä etsiä vaihtoehtoja "makkaraperunoille" - mutta etsitäänkö tuossa vaihtoehtoja? Onko tuossa ratkaisussa todella noudatettu asiakkaiden toiveita? (Siis valtaosan: tottakai aina löytyy niitä, jotka sitä luomuruokaakin vaativat.)
« Last Edit: 08.07.16 - klo:04:55 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12038
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #271 on: 28.08.16 - klo:05:28 »
Tämän Porin Steiner-koulun ruokalistan mukaan ensi viikolla siellä tarjottavan ruoan luomuisuusaste on muina päivinä kuin torstaina vain 20-30%.

Syyt luomun tarjoamiseen ovat tietysti moninaiset, mutta noina päivinä siis oppilaat kuitenkin teoreettisesti altistuvat 70-80%:sesti niille torjunta-ainejäämille, jota ehkä yritettiin välttää.

Ihan yleisemminkin ihmeteltynä: mitä ihmettä yritetään tavoitella, jos yksi tai muutama ruoka-ainesosa muutetaan luomuksi? Vaikkapa Helsingin päiväkodeissa. Ainakaan tuo torjunta-aineiden välttely ei siinä argumenttina toimi.

Vaikkapa tässä Helsingin Norssin ruokalistassa kysymys vielä kärjistyy: mitä tavoitellaan sillä, että yhdessä ruokalajissa, kymmenestä koko viikolla tarjotusta, on luomua käytetty? Kun ei voi kuvitella, että koulun luomuväki kävisi vain tuona yhtenä päivänä syömässä. Se on tietysti huomattava, että luomulle on tuona päivänä vaihtoehto, eli täysin pakkosyöttöä ei tuo ole. Steiner-koulussa ei vaihtoehtoa tarjota: noilla prosenteilla syöt luomua, tai olet kokonaan syömättä.

Myyjien kannalta se peruste, että yksikin luomuaines on jo hyvä alku, tietysti toimii hyvin.
« Last Edit: 28.08.16 - klo:06:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12038
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #272 on: 02.09.16 - klo:19:55 »
Tällainen "arvonsa tunteva taiteilija" on nyt valittu Mikkeliin - tietysti sinne - erääseen kouluun:

Raakamaitoa ja luomujauhelihaa – ammattikokki hylkäisi puolivalmisteet kouluruokailussa

Ainakin esiintymään ja vierailemaan. Ja kertomaan näitä "punnittuja" mielipiteitään:

Quote
Kokki ja ravintoloitsija Ilkka Arvola järjesti mikkeliläisessä Rantakylän koulussa lähiruokatempauksen, jonka tavoitteena oli herättää ihmiset ajattelemaan ruoan arvostusta.

Ihan sillä "ajatuksella", että hyvällä tahdolla saadaan kaikki - hänen mielestään - hyvät asiat varmasti samalla kertaa toteutettua:

Quote
Rantakylän koulun luomu- ja lähiruoka-ateriat ainekset on saatu lahjoituksina Mikkelin lähistöllä sijaitsevilta tiloilta. Arvola ei osaa sanoa, mikä yhden aterian hinnaksi tulisi, mutta tietää summan olevan jotain aivan muuta kuin yhteen kouluruoka-annokseen tavallisesti käytettävä 0,80 euroa.

– Julkisella puolella pitäisi olla uskallusta ja vastuuta tehdä asioita niin kuin ne pitää tehdä, eikä katsoa vain lyhytnäköisesti, että mikä on mahdollisimman kustannustehokasta. Silloin olisi töitäkin. Tämän kokoisessa keittiössä pitäisi olla puolet enemmän jengiä duunissa, joka päivä, sanoo Arvola.

Arvostettava asia noissa lausunnoissa on se, että hän myöntää

- miten luomu lisää kustannuksia
- ja sekä sen, että se ja myös lähiruoka, lisää työvoiman tarvetta
- joka tietysti lisää kustannuksia

Mutta kokonaisvisio kyllä menee ihan - Porvooseen! Jos Ilkka Arvolaa tarkemmin haastattelisi, niin varmaan hänenkin mielestään myös koululaisille ruualla pitää olla tarina?

Tai vertaa tähän viiden vuoden takaiseen "Tarkkalijan" löytöön, samasta Mikkelistä:

Hesari (vain netissä) 11.8 tarjoaa tällaista:

Rahanpuute estää luomuruuan tarjoamisen kouluissa

Quote
Mikkelin ruokapalveluista kerrotaan, että luomun vuoksi on säästettävä jostain muualta.

"Meillä säästetään henkilöstökustannuksista", sanoo palvelujohtaja Marjut Kuosma.
 


PS. Raakamaidon käyttö laitosruokailussa - sen pitäisi olla itse asiassa kriminalisoitua!. Millä ihmeen "lihaksilla" Mikkelin kaupunki on antanut tuollaiseen järjettömään kokeiluun luvan? Onko edes vanhemmilta kysytty, saati terveysviranomaisilta? Jos siitä raakamaidosta tehtiin vanukas, se toivon mukaan kuumennettiin kunnolla, mutta kuitenkin. Eli juuri sitä "vastuuta" tuossa puuttui.
« Last Edit: 02.09.16 - klo:21:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12038
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #273 on: 08.09.16 - klo:06:15 »
Erilaisin kilpailuin yritetään edistää luomun tarjontaa ravintoloissa:

Syksyllä kilpaillaan Vuoden Luomukokin tittelistä

Erotu eduksesi – osallistu Luomu SM -kilpailuun!

Mutta onko noista apua? Viimeinen tieto on edelleen se, että luomun HoReCa-osuus oli v. 2014 vain n. 1% ja rahoissa vaivaiset 10 miljoonaa. Jossa oli vielä miljoonan verran laskua edelliseen vuoteen. Vuoden 2015 tulosta ei ole kiirehditty kertomaan. Miksei? Onko se liian masentava?

Tuossa luomuravintolakisassa on muuten eri sarjat julkisille ja yksityisille ravintoloille. Se heijastanee sitä, että julkisella puolella kisaa käydään kuntien asiasta päättävissä elimissä, yksityispuolella markkinoilla. Tuo noin 10 miljoonaa ei kyllä viesti siitä, että markkinoilla luomusta olisi juuri mitään merkittävää etua. Mutta sehän ei estä maalailemasta:

Quote
Luomun tarjonta ravintoloissa lisääntyy

Uutta kokkikilpailua organisoiva keittiömestari ja tutkimuskoordinaattori Jaakko Nuutila Luomuinstituutista toteaa, että ravintoloiden luomutarjonta kasvaa jatkuvasti. Food Service Feedback 2015 -tutkimuksen mukaan lähes kaikki ammattikeittiöt käyttävät luomuraaka-aineita joskus, ja päivittäin niitä käyttää 15 % ammattikeittiöistä.

Vuoden Luomukokki -kilpailun tavoitteena on omalta osaltaan innostaa keittiöalan ammattilaisia käyttämän luomutuotteita.

– Luomun tunteminen on osa keittiömestarin ammattitaitoa, Nuutila tiivistää.

Myös kuluttajat arvostavat luomua yhä enemmän. Hiljattain julkaistun tutkimuksen mukaan yli puolet ravintola-asiakkaista pitää merkittävänä etuna ruokapaikan valinnassa sitä, että ravintola tarjoaa luomua.

Pitävät etuna, ehkä. Mutta eivät kyllä sitten juurikaan sitä tilaa tai osta. Vuosi sitten HoReCa-arvoketjutyöryhmä arvioikin:

Quote
[...] luomun käyttö kasvaa ammattikeittiöissä hitaasti mutta varmasti, mahdollinen kasvu julkisella sektorilla, [...]

Eli taistelu on voitettavissa - juuri siellä kunnan päätöksentekoelimissä!
« Last Edit: 08.09.16 - klo:06:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12038
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #274 on: 15.09.16 - klo:06:49 »
Lopultakin tätä on vanhemmilta kysytty:

Kysely: Vanhemmista terveellisyys on kouluruoassa makua tärkeämpää ­– luomulla ei niin väliä

Quote
Suurin osa vanhemmista ei pidä luomutuotteiden käyttämistä kouluruoassa tärkeänä – vain kolme prosenttia vastaajista nosti sen tärkeäksi.

Ehkäpä tämä tulos, jos tulee päättäjien tietoon, tekee heidät vähän vastustuskykyisemmiksi tuon äänekkään 3 prosentin mankumiselle. Joka maksattaa vain sille tärkeän asian kaikilla veronmaksajilla.


PS. 16.9.16: Vastaava kysely pitäisi tehdä myös päiväkotilasten vanhemmille.
« Last Edit: 16.09.16 - klo:06:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12038
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #275 on: 22.09.16 - klo:05:50 »
Kovasti tätä käsitellään "suljetuin ovin". Ellei Visuri sitä luonnosta millään saa lähetetyksi meille, onko teillä Helsongin kaupungin organisaatiossa tuttua, joka suostuisi asiassa "vuotajaksi"? ;)

Nyt sitten Milla Visuri kertoo tänään HS:ssa:

”Isoja medioita kiinnostaa Helsinki juuri nyt juoman ja ruuan kautta”, sanoo ruokakulttuuristrategi, joka suunnittelee kaupungin tulevaisuutta

"Suunnitelma ulottuu vuoteen 2020 ja se tulee kaupunginhallituksen käsittelyyn vielä tämän vuoden puolella."

Mitä ilmeisemmin ennen sitä siitä ei suuri yleisö, me mukaanlukien, näe vilaustakaan. Ja sitten se onkin jo hyväksytty.

Luomu ei tuossa haastattelussa kyllä sitten tullut esille millään tavalla. Painopisteenä tuntui olevan se, miten Helsinki ja sen ravintolat tehdään turisteille kiinnostavammiksi. Vähän siihen tapaan, että Guggenheim-visiitin jälkeen täytyy heidän päästä hyvään paikkaan syömään. Mutta vaikkei luomu haastattelussa tullut esille, voimme silti eräänä aamuna Hesarista joutua lukemaan, että Helsinki on hyväksynyt rajuja tavoitteita sen lisäämiseksi kaikkialla kunnallisessa ruokailussa. Me, ja myös nuo edellisessä puheenvuorossa mainitut 97% vanhemmista.
« Last Edit: 22.09.16 - klo:06:14 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12038
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #276 on: 04.10.16 - klo:04:55 »
Kysymykseeni MMM:lle ...

Quote
Jos selostuksessa ensi vuoden budjetista kerrotaan ...

"Maatalouden toimintaedellytyksiä vahvistetaan myös jatkamalla sikojen suojelusta annetun asetuksen siirtymäaikaa, edistämällä biokaasun tuotantoa maatiloilla ja luomumaidon käyttöä julkisissa hankinnoissa sekä liha- ja maitovalmisteiden alkuperämerkintöjen käyttöä vauhdittamalla."

... meritseekö tämä sitä, että luomumaidon käytön edistämiseen varattiin erillinen määräraha?

... sain vastauksen (Leena Seppä), ettei tällaista erillistä määrärahaa ole, mutta sen sijaan tuli tämä tieto (lihav. HJ):

Quote
Sen tiedän, että parhaillaan valmistelussa on EU:n rahoittamassa koulujakeluohjelmassa sellainen vaihtoehto, että tuettaisiin vain luomua tai ainakin suosittaisiin luomua.

Muita ”luomumaidon käyttöä julkisissa hankinnoissa” edistäviä toimia en tunne. En usko, että on olemassa jokin erillinen määräraha luomumaidon käytön edistämiseen. Työtoverinikaan eivät tienneet tällaista olevan.
« Last Edit: 04.10.16 - klo:05:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12038
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #277 on: 07.10.16 - klo:13:09 »
Helsinki voitti sitten tämän kilpailun taas:

Päiväkotien ruokailupalveluille jälleen luomun Suomen mestaruus

Oikeastaan aika vaatimattomalla tuloksella ...

Quote
Helsingin kaupungin päiväkotiruokailun elintarvikehankinnoista 8,3 prosenttia oli luomua vuonna 2015.

... vaikka tekstissä sitten ehdotetaankin laskentatapaa, jolla tuo prosentti olisi suurempi. Ei 15 prosenttiakaan järin suuri osuus ole.

Tällainen vaikutelma helposti syntyy ...

Quote
Lasten vanhemmat ovat antaneet hyvää palautetta päiväkotiruoasta ja arvostavat luomuruokaa kertoo varhaiskasvatusviraston ruokapalveluvastaava Erja Suokas.
(lihav. HJ)

... jos on kuunneltu niitä, jotka erikseen ovat palautetta siitä antaneet, ja joille asia on varmaankin ilmeisen tärkeä. Mutta onko tuollaista systemaattista "galluppia" asiasta tehty kuin koululaisten vanhemmille (ks. edellä 15.09.16)?

Tässä viitataan varmaan vanhaan ("voimassa olevaan") versioon ...

Quote
Luomun käyttöä suuntaa myös Helsingin kaupungin ruokakulttuuristrategia, joka on varsin kunnianhimoinen, mutta toteutuakseen se vaatii panostuksia.

... mutta pelättävissä siis on, että uudesta tehdään samanlainen.
« Last Edit: 07.10.16 - klo:13:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12038
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #278 on: 08.10.16 - klo:08:19 »
Mutta vähintään siis Helsingin kaupunki on käyttänyt tuon prosenttiluvun ja tuon kilpailuvoiton  saavuttamiseksi tämän verran rahaa:

Eettinen ruoka on haluttua, mutta hinnat ja saatavuus estävät käyttöä (YLE, 2015)

Quote
Helsingin ruokakulttuuristrategiaan on asetettu tavoite, jonka mukaan viisikymmentä prosenttia päiväkotien aterioista pitäisi valmistaa luomuraaka-aineista. Tämä on nostanut Helsingin päiväkotien ruokahankinnoista vastaavan Palmia Cateringin luomuruokaostot rajuun nousuun.

Vuonna 2009 luomuostoja oli vain reilun kolmen tuhannen euron edestä. Vuonna 2014 Palmia osti luomua lähes miljoonalla eurolla.
(lihav. HJ)

Kuitenkin silloin kävi näin ...

Quote
Viidenkymmenen prosentin luomutavoitteesta jäätiin kuitenkin jälkeen ja paljon.

... eikä vieläkään siis ole kovin toisin käynyt. Mutta eivät kustannukset veronmaksajille varmasti ole tuosta laskeneetkaan. Eli tulipa taas diplomille hintaa. Mutta eihän sitä tarvitse plaketin vastaanottajan maksaa.

« Last Edit: 08.10.16 - klo:08:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12038
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #279 on: 10.10.16 - klo:07:02 »
Näin tehdään Helsingissä nyt tämän vegaaniruoan osalta:

Kikherneitä, linssejä ja soijaa – Katso, mitä kaikkea löytyy päiväkodin vegaanilautaselta

Quote
Kaksikymmentä päiväkotia Helsingissä tarjoaa vuoden ajan vegaaniruokavaihtoehtoa halukkaille perheille. Kauan toivotulla kokeilulla selvitetään erityisruokavalion kustannuksia.

Näin olisi pitänyt tehdä luomuruoankin osalta. Eli:

- selvittää asiaan todella halukkaat perheet
- selvittää todella asiasta aiheutuvat kustannukset.

Ja sitten tietysti todella harkita, onko luomuruoan yleinen tarjonta noiden kustannusten väärti. Vai pitäisikö siihen halukkaiden maksaa itse lisäkustannukset?
« Last Edit: 10.10.16 - klo:08:17 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12038
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #280 on: 12.10.16 - klo:18:28 »
Jos toissalta vaikka kaupparyhnät nainostavat, että niiillä on jotain 2000-3000 luomutuotetta valikoimassaan - eli tarjontaa pitäisi hyvin runsaasri olla -  niin pitää ihmetellä tätä, ideologisesesti asiaan sitoutuneen Porin Seudun Steinerkoulun viikon ruokalistaa. Poiminnat sitä, päivittäin:

***

Maanantai (luomu 10%)
Tiistai (luomu 30%)
Keskiiikko (luomua 20%)
Torstai (luomua 80%)
Perjantai (luomua 20%)

***

Eli tässäkään laitoksessa ei mitä ilmeisemmin ole kyse siitä, että pyrittäisiin kokonaan vättämään tavanomaista ruokaa. Kuten ei siis Helsingin paiväkodeissakaann ole niiden 8,3%-15% osuuksilla.

Jos halutaan pikku piltit varjella tavanomaisen ruoan kauhistuttavilta myrkyiltä, niin noinhan se ei voi onnistua, jos heille siis kuitenkin valtaosin sitä tavanomasita ruokaa tarjotaan eli syötetään?

Misä ihmeestä on siis kyse?

___________

Erikseen emme kysy, miksei ko. Steiner-kouluissa tarjota biodynaamista ruokaa, koska osaamme toki laskea, etteivät ne noin 15 Suomen biodynaamista tilaa pystyisi varmaakaan tarvittavaa ruokamäärää tuottamaankaan. No, ehkä aanupuuron tms.
« Last Edit: 12.10.16 - klo:18:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12038
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #281 on: 03.11.16 - klo:07:31 »
Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan 2016 vaalien vaalikoneessa on kysymys, haluaisivatko opiskelijat sen omistaman Unicafen tarjoavan
a) suurempia ja edullisempia annoksia vai
b) enemmän luomu- ja lähi- ja vastuullisesti tuotettua ruokaa

Sinänsä hauska juttu, että vastattava on siirtämällä pistettä jompaan kumpaan suuntaan: jos sitä vie toista vaihtoehtoa kohti, siirtyy toisesta kauemmaksi.

Mutta saisikohan noista vastauksista jotain keskiarvoa, ehdokkaista ja muista vastaajista? Haluavatko ylioppilaat todella luomuruokaa, kuten Unicafe nähdäkseni kovasti uskoo? Vrt. kysely koululaisten vanhemmille, edellä 15.09.16.


PS. klo 19:30: Vaikkapa oikeuttamaan sen, minkä olen nähnyt, kun itse olen silloisen opiskelijapoikani kanssa Unicafessa vieraillut: tiettyjä ruokalajeja, annoksia ei kertakaikkiaan saanut, ollut tarjolla muutoin kuin luomuna. Tai eihän tuohon ole tietysti oikeutusta edes silloin, vaikka valtaosa ylioppilaista aatetta kannattaisi! Mutta jos (hypoteettinen) tulos on yhtä tyly kuin noiden vanhempien kohdalla, koko asian yritykseenkään ei ole mitään syytä.
« Last Edit: 04.11.16 - klo:00:58 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12038
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #282 on: 22.11.16 - klo:09:26 »
Pro Luomulla on nyt kolme viimeistä uutistaan Luomukokki-kilpailuista.

Mitä noilla kilpailuilla ja niitä koskevilla uutisilla halutaan (laitoskeittiöille) kertoa? Että hyvää luomuruokaa saa kyllä aikaiseksi - ellei tarvitse yhtään miettiä raaka-aineiden saatavuutta ja niiden hintaa?
« Last Edit: 22.11.16 - klo:10:15 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12038
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #283 on: 26.11.16 - klo:07:35 »
Täältä löytyi tällainenkin, joka on tähän asti välttänyt silmän:

Quote
Lausuntopyyntö luonnoksesta hallituksen esitykseksi maataloustuotteiden markkinajärjestelystä annetun lain muuttamisesta (KOULUJAKELU)

Lausunnot viimeistään 5.12.2016

Otsikossa ei puhuta luomusta mitään, mutta hallituksen esityksestä löytyy mm. nämä tekstit:

Quote
Koulujakeluohjelman tavoitteena on edistää terveellisiä ruokailutottumuksia, lisätä maataloustuotteiden kulutusta ja lähentää lasten suhdetta maatalouteen. Esityksen tarkoituksena on myös lisätä luonnonmukaisen tuotannon tunnettuutta ja tuotteiden kysyntää.
(lihav. HJ)

Quote
Ohjelmassa on tarkoitus edistää luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden kulutusta, mikä voi osaltaan parantaa näitä tuotteita tuottavien maataloustuottajien ja myyvien ruoka-alan yritysten taloudellista asemaa. On todennäköistä, että luonnonmukaisesti tuotetulle maidolle myönnettävä korkeampi tukitaso lisäisi luonnonmukaisesti tuotetun maidon kulutusta ja kasvattaisi luonnonmukaisesti tuotetun maidon markkinoita. Vuonna 2016 luomumaitoa tuotettiin 54 miljoonaa litraa eli noin 2 prosenttia Suomessa vuosittain tuotetusta maitomäärästä. Kasvua edelliseen vuoteen oli noin 7 miljoonaa litraa.

Luonnonmukaisesti tuotettujen tuotteiden suosiminen ohjelmassa hyödyttäisi koko luomuketjua volyymien kasvaessa. Hedelmissä ja vihanneksissa huomattava osa luomutuotteiden tarjonnasta on tuontituotteita. Hintaero tavanomaisesti tuotettuun on yleensä suuri, minkä vuoksi suuri osa tuotteita kouluihin ostavista tahoista valitsee nykyisin tavanomaisesti tuotetun vaihtoehdon. Hintaeroa voitaisiin kompensoida korkeammalla tukitasolla. Pienikin kysynnän kasvu saattaa kannustaa hedelmien ja vihannesten tuottajia siirtymään luomutuotantoon. Koska tukitasoista on tarkoitus säätää valtioneuvoston asetuksella, tarkemmat tuotekohtaiset vaikutukset voidaan kuitenkin arvioida vasta asetuksen antamisen yhteydessä.

Lausuntopyynnössä valitellaan normaala lyhyempää lausuntoaikaa. Siinä ei erikseen mainita, että muutkin kuin sähköpostin asiasta saaneet voivat lausunnon lähettää, mutta pitäisikö meidän kuitenkin pari sanaa asiasta lausua?

Kun tuossa joka tapauksessa on "iloisesti" sekaisin pyrkimykset koululaisten ravitsemuksen parantamisesta ja luomumyynnin edistämisestä. Jotka tavoitteet  eivät suinkaan ole yhteneviä, eivät edes toistensa kanssa sopusoinnussa!
« Last Edit: 26.11.16 - klo:08:07 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 12038
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää
« Reply #284 on: 28.11.16 - klo:08:04 »
Lisälainauksia tuosta muistiosta:

Quote
Tuen kohteena olevien tuotteiden osalta voidaan tehdä painotuksia, kuten esimerkiksi painottaa lähellä tuotettua tai luonnonmukaista tuotantoa. Luonnonmukaisesti tuotetuille tuotteille on tarkoitus säätää tavanomaista tuotantoa korkeampi tukitaso.

Quote
Koulumaitojärjestelmä on tarkoitus säilyttää mahdollisimman paljon nykyisenkaltaisena. On arvioitu, että koulumaitotuki voitaisiin käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa kohdentaa edelleen kaikille päivähoidossa sekä ensimmäisen ja toisen asteen oppilaitoksissa oleville lapsille. Määrärahan rajallisuuden ja luonnonmukaisten tuotteiden korkeamman tukitason vuoksi tuettavia tuotteita jouduttaneen kuitenkin nykyisestä supistamaan ja keskittämään tuki nestemäisiin tuotteisiin.

Koska jaettava hedelmä- ja vihannestuki on suhteellisen pieni, tukea tulisi toimenpiteiden paremman vaikuttavuuden aikaansaamiseksi voida kohdentaa tietyille ikäryhmille ja keskittää tuen käyttö lyhyempiin ajanjaksoihin esimerkiksi satokauden mukaan. Terveellisten ruokailutottumusten edistämisen kannalta tärkein ikäryhmä vaikuttaisi olevan peruskoululaiset.

Yksityiskohtaisista perusteluista:

Quote
Pykälän 1 momentissa säädettäisiin lisäksi kriteereistä, jotka tulisi huomioida yksittäiselle tukikelpoiselle tuotetyypille myönnettävän tuen määrässä. Näitä olisivat EU:n lainsäädännössä säädetyn tuen kokonaismäärän lisäksi lasten ja oppilaiden arvioitu määrä sekä tuotteiden hinta, määrä ja tuotantotapa. Lasten ja oppilaiden määrä vaikuttaa siihen, kuinka paljon tukea voidaan jaettaville tuotteille kohdistaa. Sama perustelu koskee tuotteiden hintaa. Mitä kalliimpi tuote, sitä enemmän siihen kuluu käytettävissä olevaa tuen kokonaismäärää. Jaettavien tuotteiden määrä vaikuttaa myös siihen, paljonko yksittäiselle tuotteelle voidaan kohdistaa tukea. Myös tuotteen tuotantotapa vaikuttaa tuotteen hintaan. Lähtökohtaisesti luonnonmukaisesti tuotetut tuotteet ovat kalliimpia, joten niiden tukitason tulisi olla korkeampi. Näin ollen tuen määrä olisi perusteltua voida asettaa tuotekohtaisesti edellä todettujen kriteerien mukaisesti. Momentin mukaan koulujakelutuen määrästä annettaisiin tarkempia säännöksiä valtioneuvoston asetuksella.

Lakiehdotuksesta:

Quote
Tukikelpoisten tuotteiden valinnassa voidaan huomioida tuotteiden luonnonmukainen tuotantotapa, kausiluonteisuus ja saatavuus sekä käytettävissä olevan tuen määrä, lyhyet toimitusketjut ja ympäristöhyödyt.

Noin äkkiä ehdotusta katsoen: halutaan mahdollistaa luomutuotteiden tukeminen,  maksoivat ne mitä maksoivat, ja ainakin  tuon ylimääräisen EU-rahan käytössä säästetään sitten muulla tavalla. Eli äkkiä ehdotusta katsoen: täysin epäsosiaalinen ja luomuideologian läpipilaama ehdotus.

Vaikka "huskaasti" siellä täällä mainitaan ravitsemussuositukset ja vaikkapa vihannesten syönnin edut, oikea tarkoitus on selvästi pakkomyydä*) kouluille ja pakkosyöttää lapsille enemmän luomuruokaa.  Kytätäänkö erityisesti nyt mahdollisuutta juottaa lapsille sitä nyt hyväksyttyä D-vitaminoitua rasvatonta luomumaitoa?

___________________

*) vaikka muodollisesti tietysti päätösvalta asiassa jää kunnille
« Last Edit: 28.11.16 - klo:09:40 by Heikki Jokipii »