Tuottava Maa Turvattu Luonto navi
21.08.18 - klo:02:52 *
Tervetuloa, Vieras. Ole hyvä ja kirjaudu tai rekisteröidy.

Kirjaudu käyttäjätunnuksen, salasanan ja istunnonpituuden mukaan
Uutiset: Tuottava maa turvattu luonto ry - tervetuloa!
 
   Etusivu   Ohjeet Haku Jäsenet Kirjaudu Rekisteröidy  
Sivuja: 1 ... 22 23 [24] 25 26
  Tulostusversio  
Kirjoittaja Aihe: Luomu laitosruokailussa ja muu pyrkimys pakkosyöttää  (Luettu 95457 kertaa)
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10042



Profiili Sähköposti
« Vastaus #345 : 05.09.17 - klo:16:37 »

Ei se isompi tuki täysin riitä:

Mikkeli siirtyi kouluissa ja päiväkodeissa luomumaitoon — maidon hintalappu on nyt kalliimpi, mutta aterian hintaa muutos ei nosta

Lainaus
Muutoksen luomuun mahdollisti se, että asetusmuutoksen myötä myös luomumaitoa saa nyt vitaminoituna. Ilman maidon D-vitaminointia aterioiden ravitsemuksellista laatua ei kouluissa ja päiväkodeissa ole mahdollista saada ravitsemussuositusten mukaiselle tasolle.
Toinen muutoksen mahdollistanut tekijä oli kesästä alkaen luomutuotteille saatava korkeampi EU-tuki, joka osaltaan tasaa luomutuotteiden käytöstä syntyviä lisäkustannuksia.

Pysyykö maitokustannus luomussa samana kuin tavallisessa maidossa?
Ei se pysy ihan samana, vaan kyllä tämä on litrahinnaltaan kallimpi tuote. Mutta me haluamme sen panostuksen tähän tehdä. Olemme muuten tarkkoina ostoissa ja toiminnassa, ja kompensoimme sillä kustannuseroa. Aterian hintaa tämä ei nosta, Hassinen kertoo.
(lihav. HJ)

Jos olisi ostettu tavanomaista (myös, jo vanhastaan D-vitaminoitua!) maitoa, ei siis olisi oltu "muuten tarkkoina ostoissa ja toiminnassa"? Kyllä tuokin selvästi "luomukotitaloustieteeltä" vaikuttaa.
« Viimeksi muokattu: 06.09.17 - klo:05:44 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10042



Profiili Sähköposti
« Vastaus #346 : 06.09.17 - klo:03:14 »

Lohjalla luomuväki saavuttaa tavoitteensa, ja ei saavuta:

Lohja lähtee yli 8 000 annoksella mukaan tekemään luomupuuron maailmanennätystä – luomun lisääminen ruokalistoille ei ole suunnitteilla

(Loput maksumuurin takana.)

***

Täällä sentään kysytään:

Haluatko osallistua luomupuuron syömisen maail­ma­nen­nä­tyk­seen? – Mene keskiviikkona Zeppeliiniin

Koululapsilta ei kysytä mitään. Ja ei, näin ei ole:

Lainaus
En­nä­tys­tä yri­te­tään sa­ta­vuo­ti­aan Suo­men kun­ni­ak­si

On oikeastaan lähes häpeällistä, että tämän luomun myyntikampanjan on sallittu käyttää Suomen 100-vuotisjuhlan teemaa.
« Viimeksi muokattu: 06.09.17 - klo:05:34 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10042



Profiili Sähköposti
« Vastaus #347 : 07.09.17 - klo:11:16 »

Pro Luomu kertoo tuon puurotempauksensa onnistuneen "yli odotusten". En sanoisi. Yli 400 000 odotettiin osallistuvan, n. 390 000 osallistui. Ja niistäkin n. 300 000 oli koululaisia ja päiväkotilapsia, joiden ei voi odottaa kieltäytyvän, jos opettaja tai "täti" tuohon käskee tai ohjaa. Edellä mainittiin pari muutakin ryhmää, joiden protestointi oli aika epätodennäköistä. Eli oikeastaan vain alle 2% suomalaisista teki sen valinnan, että tuohon lähti mukaan.

Ei auttanut edes se, että sitä puuroa jossain tarjottiin ilmaiseksi:

Lainaus
Puuro on hyvää. Kun se on luomua ja ilmaista, se maistuu vieläkin paremmalta, jopa niin mainiolta, että sitä kannattaa lusikoida maailmanennätystahtiin

Ja tämäkin vielä:

Lainaus
Kangasalalainen Mikko Kiio osallistui ME-tempaukseen syömällä puuroannoksen kolmessa paikassa.

Kirjattiinko myös laskuriin 3 syötyä luomupuuroa? Ja samalla 3 syöjää?

Mutta ei se siihen ilmaisuuteen tietystikään jäänyt ja jää. Jo selostuksessaan tuosta tempauksesta Pro Luomu ryhtyi heti "myymään" luomuruokaa kouluille:

Luomupuuron ME syntyi 390 230 annoksella
« Viimeksi muokattu: 07.09.17 - klo:12:00 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10042



Profiili Sähköposti
« Vastaus #348 : 07.09.17 - klo:16:48 »

Tästä Kottilan keksimästä myynti- tai asian puolusteluargumentista ...

Lainaus
Toiminnanjohtaja Marja-Riitta Kottila Pro Luomusta kertoo, että luomuviljan viljelyssä ei käytetä kemiallisia torjunta-aineita eikä keinotekoisia väkilannoitteita. Tästä kumpuavat luomupuuron ympäristöhyödyt kuten kemikalisoitumisen väheneminen, luonnon monimuotoisuuden lisääntyminen, maan kasvukunnon ylläpito ja luonnonvarojen säästyminen.

– Jos kaikki suomalaiset söisivät esimerkiksi kerran viikossa luomupuuroa luomuttoman sijaan, kasvinsuojeluaineita jäisi ruiskuttamatta pelloille noin 4 800 litraa kasvukaudessa, Kottila havainnollistaa.

... jää kyllä roikkumaan ilmaan seuraavat tarkentavat kysymykset:

- onko tuo 4 800 litraa tehoainetta vai sitä vedellä laimennettua, käytännössä todella ruiskutettavaa ainetta?
- mistä aineista se kostuu? Onko niissä aineissa oikeasti riskiä esim. luonnolle?
- paljonko niistä jää jäämiä lopputuotteeseen, eli puuroaineksiin? Ja seuraako siitä minkäänlaista riskiä? *)

Ynnä tietysti se jo standardikysymyksemme: kuinka paljon enemmän viljelypinta-alaa vaatii tuo luomupuuro? Ja valtion tukea jne.

Joku tuon "ilmaisenkin" luomupuuron maksoi. Ilmaista lounasta kun ei ikivanhan taloustieteellisen  havainnon mukaan ole olemassa.

_______

*) Tuosta tulisi yhteensä 286 miljoonaa puuroannosta. Torjunta-ainetta annosta kohti olisi käytetty 0,016 millilitraa. Jos se olisi glyfosaattia, sen voisi pistää sellaisenaan annokseen, ja se olisi annoksen suolaa vaarattomampaa. Eikä varmasti edes siinä maistuisi. Tietysti oikeat jäämät olisivat murto-osa siitä. Vaatii kyllä myös aika paljon mielikuvitusta, jotta sitä puuroa syödessään saa itsensä uskomaan, että on juuri edistämässä vaikkapa luonnon monimuotoisuutta. Vaikka olisi erityisesti huolissaan peltojemme uhanalaisista rikkakasveista! (lisäys 8.9.17)
« Viimeksi muokattu: 08.09.17 - klo:08:46 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10042



Profiili Sähköposti
« Vastaus #349 : 12.09.17 - klo:08:28 »

Tässä selvästi luomuaatteeseen uskova kirjoittaja protestoi:

Maitokapina!

Lainaus
Anteeksi vaan, mutta mielestäni kaikki toimenpiteet, joilla alkuperäisestä tuotteesta otetaan jotain pois tai siihen jotain lisätään, romuttavat sen Luomu-statuksen. Sehän käy ilmi jo tuon lainauksen jälkipuoliskosta – Luomu sisältää enemmän mainittuja terveydelle edullisia ainesosia; kun rasvaa poistetaan, poistetaan samalla myös suuri osa Luomun eduista. Siksi on aivan käsittämätöntä, että koulumaitotukea annetaan kaikkein eniten luomukurrille, jossa aidosta luomusta ei ole jäljellä oikeastaan mitään muuta kuin nimitys!

Tietysti tuota kirjoittajaa voisi "lohduttaa" sillä, ettei tuo korotettu tuki näytä paljonkaan vaikuttaneen asiaan (ks. edellä).  Virnistää

Tuossa artikkelissa on aika hyvä suomenkielinen yhteenveto siitä, millä tavalla tämä rasvaton maito, rasvaton luomumaitokin, syntyy.
« Viimeksi muokattu: 12.09.17 - klo:08:39 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10042



Profiili Sähköposti
« Vastaus #350 : 21.09.17 - klo:07:17 »

Pääasia tässä uutisessa ...

Kotisirkka ei kelpaa, pistetäänkö härkäpapua? Kouluruokiin etsitään uusia proteiinin lähteitä

... on varmaan tuo hyönteisruoan esille tuominen, mutta näin myös luomu luikertelee mukaan:

Lainaus
Asikkalan ruokapalveluiden tukipalvelupäällikkö Minna Pettisen mukaan kasvisruoan maittavuuteen voidaan vaikuttaa muun muassa maustamisella.

Härkäpapua Pettinen pitää hyvänä, lihaa korvaavana proteiinituotteena.

– Sitä hankimme lähituottajalta luomuna ja käytämme eri muodoissa paljon.
« Viimeksi muokattu: 23.09.17 - klo:05:46 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10042



Profiili Sähköposti
« Vastaus #351 : 23.09.17 - klo:16:45 »

Täällä luomuväen manoveeri onnistui:

Lapset ja vanhukset saavat nyt luomumaitoa

Tässä lienevät perustelut (lihav. HJ):

Lainaus
Ylöjärven ja muiden Tampereen kehyskuntien kouluissa, päiväkodeissa ja laitoksissa juodaan tästä viikosta lähtien luomumaitoa. Luomuun siirtyminen on osa trendiä, jossa suositaan myös lähi- ja kotimaista ruokaa. Kasvisruokaakin syödään lähes viikoittain.

Ja tässä talous:

Lainaus
Luomumaitoon siirtyminen toi tietysti kaupungille lisäkustannuksia.

– Kustannuksia tulee merkittävästi, mutta kouluilla tarjottavaan maitoon saamme EU:n luomumaitotukea, joka on huomattavasti korkeampi kuin tavalliseen maitoon saatava tuki. *)

– Tavalliseen maitoon saadaan 13 senttiä tukea maitolitraa kohden ja luomumaitoon 31 senttiä. Vähän kalliimmaksi luomumaito jää, mutta se ei kaada talouttamme.

Tässä vähän realismia, vaikka aika vähän:

Lainaus
Entä siirrytäänkö yksiköissä tarjoamaan myös muuta luomua? Se on kinkkinen kysymys.

Ruokapalvelupäällikön mukaan luomuruokaa on edelleen vaikea saada suuria määriä.

– Esimerkiksi kasvisten osalta käytämme pitkälle jalostettuja kasviksia, eikä niitä yksinkertaisesti ole luomuna markkinoilla.

Tilanne saattaa kuitenkin joskus muuttua.

– Olemme koko ajan ajan hermolla. Katsomme viikoittain, mitä kaikkia raaka-aineita löytyy ja millaisia määriä.

Ruokapalveluäällikkö välttelee kysymystä: mihin hintaan? Ja ellei ylimäärräistä tukea tule, hänen täytyisi kyetä perustelemaan ratkaisua paremmin kuin sillä, että se on "osa trendiä".

______

*) joka siis ei ollut EU:n puolelta luomumaitotukea, ks, edellä!
« Viimeksi muokattu: 23.09.17 - klo:17:27 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10042



Profiili Sähköposti
« Vastaus #352 : 28.09.17 - klo:14:52 »

Nyt tämä luomukotitaloustieteen nero ei löytynyt Tanskasta mutta kyllä aika läheltä:

Lainaus
Malmö: maukasta luomua
samaan hintaan

Malmön Bergaskolanin lounas näyttää houkuttelevalta. Lohipastavuoan ja runsaan salaattipöydän raaka-aineista noin 80 prosenttia on luomua. Monet lapset syövät reippaasti ja hakevat lisää ruokaa. Annoksen raaka-aineet maksavat euron, ja kokonaiskustannus - palkat ja muut tuotantokulut mukaan laskien - on 2,60€. Ruoan kokonaiskustannus Pietarsaaressa on sama.

Malmön kaupunki päätti muutama vuosi sitten siirtyä luomuruokaan. Samalla päätettiin sulkea suurimmat keskuskeittiöt ja palata pienempiin koulukeittiöihin. ”Ruoka tulee lähemmäs vieraitamme, maut paranevat, koostumus ei kärsi kun emme joudu pitämään ruokaa lämpimänä pitkään”, Federico Fagnani kertoo.

Löytäjä oli MOT-ohjelma:

https://yle.fi/aihe/artikkeli/2017/09/27/vedessa-lilluvaa-tonnikalaa-ja-perunaa

Voi noita ymmärtämättömiä ruotsalaisia? Vaikka heillä on tällaisia henkilöitä käytettävissään, niin silti siellä nousee ääniä, joissa vastustetaan luomuraaka-aineita koulujen hankinnoissa. Vieläpä juuri vedoten niiden hintaan!
« Viimeksi muokattu: 29.09.17 - klo:07:58 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10042



Profiili Sähköposti
« Vastaus #353 : 06.10.17 - klo:18:28 »

Eihän tällainen summa ole suurtalouskeittiössä paljon mitään ...

Porvoo vaihtoi rasvattoman maidon luomuun – 11 400 euron panostus kuussa

... paitsi jos se on hinta käytännössä ei yhtään mistään, vain (jonkun) ideo!ogiasta tai väärinkäsityksistä, vääristä tiedoista

Ja kyllä tässäkIn kilpailussa ...

Helsinkiläisissä päiväkodeissa syödään luomua suomenmestaruuden verran

... menestys perustuu hyviin sponsoreihin. Eli meihin iloisin helsinkiläisiin veronmaksajiin. Iloisiin? No, en ehkä kyllä varsinaisesti tuosta helsinkiläisenä iloitse. Mutta toisaalta koko juttu on minusta kyllä täysin naurettava.  Cool
« Viimeksi muokattu: 07.10.17 - klo:06:49 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10042



Profiili Sähköposti
« Vastaus #354 : 07.10.17 - klo:06:28 »

Helsingin kaupungin oma uutinen asiasta:

https://www.hel.fi/uutiset/fi/palvelukeskus/paivakodeissa-syodaan-luomua-suomenmestaruuden-verran

Ei tuossa uutisessa kuten ei muissakaan uutisissa näistä luomulaitosruokailusta palkituista tule esille, paljonko lysti maksaa. Mutta tulee esille, mihin asti ovat varat riittäneet:

Lainaus
Vuonna 2016 päiväkotiruokailussa elintarvikehankinnoista 8,3 prosenttia oli luomua. Luomun osuus valmiista annoksista laskettuna on noin 15 prosenttia.

Päiväkodeissa tarjotaan säännöllisesti useita luomutuotteita, kuten puuroa, leipää, pastaa, tofua, jogurttia ja viiliä. Helsinkiläisissä päiväkodeissa käytetään kaikkiaan huimat 300 000 kiloa luomuelintarvikkeita vuosittain.

On siis päästy tilanteeseen, jossa lapset altistuvat tavanomaisen ruoan vaaroille enää 85-prosenttisesti!

Vaikkapa Vantaan äidit ja isät ovat varmaan sydän syrjällään, mieli huolta täynnä, jättäessään lapsensa päiväkodin ovelle, tietäessään, että heidän lapsilleen syötetään siellä pahamaineista tavanomaista puuroa, leipää, pastaa, tofua, jogurttia ja viiliä?
« Viimeksi muokattu: 11.10.17 - klo:09:14 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10042



Profiili Sähköposti
« Vastaus #355 : 11.10.17 - klo:07:30 »

Tämä näyttää jopa vähän pahalta, meidän näkökulmastamme ...

Kysely luomusta kuntien elintarvikehankinnoista päättäville

Lainaus
Julkisten ruokapalvelujen käyttämistä raaka-aineista arviolta vain 6-10 prosenttia on luomua. Valmiutta luomun lisäämiseen kuitenkin löytyy: elokuussa 2017 tehdyn kyselyn mukaan lähes puolet kunnista uskoo luomukäyttönsä kasvavan parin seuraavan vuoden aikana.

... mutta luultavasti tuossakin vallitsee ilmiö, että kyselytutkimuksessa ollaan valmiimpia luomua ostamaan kuin todellisuudessa.

Eivätkä nuo 100 puhelimessa vastannutta välttämättä ole edustava otos asiasta päättävistä, joihin kuuluu periaattessa jokainen Suomen kunnanvaltuutettu. Ja myös kuntien taloudesta vastaavat.

Mutta tällainen pikkutieto tuosta tuli:

Lainaus
Kunnista 42 % arvioikin kyselyssä, että uusi koulujakelutuki lisää luomumaidon käyttöä heidän kunnassaan. Kunnista 35 % arvioi uuden tuen lisäävän luomuhedelmien ja -vihannesten käyttöä kunnan ruokapalveluissa.

Arvioitiin siis, että 58% kunnista el lisää luomumaidon käyttöä. Eikä 65% lisää luomuhedelmien ja -vihannesten käyttöä. Noin siis aikomusten tasolla (ja tuolla otoksella). Vielä on tuohonkin kuntien talousväellä sanottavansa. Kun nyt vastanneet luultavasti olivat ruokapalvelupäällikköjä tai vastaavia.


PS. Tuli tässä mieleen, pitäisikö noihinkin kyselyihin pistää taustoittava testikysymys vastaajalle tyyliin "kuinka usein itse ostat kaupasta luomutuotteita?"  Iskee silmää

PS2. Josta tuleekin tämä toinen PS. Yritin ko. sivulla käydessäni sen löytää, mutta vieläkään siellä ei ole Luomubarometriä 2017, vain sen hyvin lyhyt esittely. Taidanpa kohta heitä asiasta ystävällisesti muistuttaa. (Lähti klo 9:08)

PS3. Laitetaan tähän Minna Nurrolta klo 10 (!) tullut täsmällinen vastauskin. Tämä asia on ihan OK:

Lainaus
Hei Heikki,
 
Luomubarometri on kyllä tulossa nettiin, mutta sitä pitää vielä vähän stilisoida: originaalitiedostosta puuttui esim. sisällysluettelo mikä teki sen käytöstä todella vaivalloista. Barometri valmistui niin liki Luomuelintarvikepäivää, että sitä ei vaan kerta kaikkiaan ehditty hoitaa kuntoon siinä vaiheessa kaiken muun sählingin takia.
 
Toivon että saan barometrin nettiin parin viikon sisällä. Yst terv. Minna N.
« Viimeksi muokattu: 11.10.17 - klo:19:09 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10042



Profiili Sähköposti
« Vastaus #356 : 13.10.17 - klo:18:58 »

Tuo uutisemme ....

Maidon terveellisyys ja politiikka

... jossa tein aika kohtuullisen aasisillan luomumaitoon, perustui alkuosaltaan teokseen Suomi & Pietari (WSOY 1995). Spekulaatiot tuon taloudellisen tilanteen vaikutuksista terveysvalistukseen olivat kyllä oikeastaan minun. Mutta mielestäni eivät epätodennäköisiä oletuksia. Tuo maidon ylistys silloin ja sen jälkeenkin on tietysti itsessään fakta.

Virtasen keksinnöllä tarkoitin tätä.

Vilja-asia sitten? Perehtykää Suomen poliittiseen historiaan 1930- ja 1940-luvuilla. Ihan pieni vihje: luin juuri Saksan (Hitlerin) yhteysupeerin Erfurtin suomeksi nyt julkaistua päiväkirjaa vuodelta 1941. Käytännössä jokaisessa tapaamisessa Mannerheimin kanssa, M. kerjäsi viljaa Saksasta, kysyi voisiko E. tehdä asialle jotain omien kanaviensa kautta?

Juu, se lopulta onnistuikin, viljaa sieltä tuli. Aasinsiltaa lisää, otsikkoon liittäen. Koululaisetkin saivat puuronsa Suomessa, silloin. Vaikka osa natseista olikin tuolloin luomuruoasta kiinnostuneita, luultavasti tuo puuro ei ollut luomupuuroa. Saksassa jo Haber-Boschin menetelmä hyvin tunnettiin ja osattiin (siellä tietysti juuri). Sodan aikana natsitkin hylkäsivät sitä ennen hyysäämänsä luomuidean. Juu, on hyvin sivujuonne, "off-topic".
« Viimeksi muokattu: 14.10.17 - klo:09:03 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10042



Profiili Sähköposti
« Vastaus #357 : 20.10.17 - klo:05:44 »

Tässä tiedotteessa ei juuri ole uutta tietoa, lisää entisiin Pro Luomun tiedotteisiin:

Koulujakelutuki tuo luomumaidon kouluihin ja päiväkoteihin

Ilmeinen epäonnistuminen tuossa koulumaidon kaappausyrityksessä halutaan kuitenkin selittää onnistumiseksi.

Lainaus
Tähän asti koulut ja kunnalliset päiväkodit eivät juuri ole tarjonneet luomumaitoa lapsille ja nuorille. Ainakin Mikkeli, Porvoo ja useat Pirkanmaan kunnat ovat jo ilmoittaneet siirtyvänsä luomumaitoon.

Lisäksi jo useat kunnat ovat ilmoittaneet, etteivät ne siirry. Niitä ei Pro Luomu näe tärkeäksi listata.

Tavanomaiseen tapaan tuokin tiedote on saatu hyvin leviämään mediaan, ja päällimmäiseksi saattaa lukijoille jäädä sellainen käsitys, että luomumaito nyt olisi laajalti kouluissa käytössä. Että juuri meidän kunta olisi vain harvinainen poikkeus.  Virnistää

Muilta osin, ks. edellä 11.10.17.
« Viimeksi muokattu: 20.10.17 - klo:06:33 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10042



Profiili Sähköposti
« Vastaus #358 : 22.10.17 - klo:08:45 »

Forssan Lehti:

Suomalaisten D-vitamiinin saanti kohosi hyvälle tasolle

Lainaus
Suomalaisten D-vitamiinitaso on noussut kolmanneksella sen jälkeen, kun vitamiinia alettiin lisätä ruokaan. Vuodesta 2003 lähtien D-vitamiinia on lisätty nestemäisiin maitotuotteisiin ja rasvalevitteisiin. Viime vuonna vitamiinia alettiin lisätä myös rasvattomaan luomumaitoon

Maksumuuri, mitähän muuta siellä luomumaidosta sanottiin? Sanottiinko (ulos), että luomumaito ei siis millään tavalla vaikuttanut tuohon positiiviseen kehitykseen? Eikä edelleenkään vaikuta, vaikkei enää olekaan samassa määrin sen este (kuin ennen oli)?
« Viimeksi muokattu: 22.10.17 - klo:09:02 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Heikki Jokipii
Ylläpitäjä
*****
Viestejä: 10042



Profiili Sähköposti
« Vastaus #359 : 27.10.17 - klo:05:46 »

Laita googlen hakusanaksi "Chef & Sommelier" ja valitse googlen Työkalut-kohdasta aikamääritykseksi "viimeinen viikko" niin löydät helpommin lisätietoa asiasta.

Sasu Laukkanen lopetti Chef & Sommelier'in ja samoissa tiloissa toimii nyt Laukkasen yksin pyörittämä ravintola, jonka nimi on Ora (http://orarestaurant.fi/about) ja luomua ei enää mainita sivuilla - ei edes viinilistan puolella toisin kuin aikaisemmin Chef & Sommelier'n sivuilla.  Menu-listalla ei myöskään kerrota mikä ruuan ainesosa on luomua. Epäselväksi jää kuinka paljon luomua Orassa käytetään.

Nyt sitten tänään HS:n Nyt-liitteen ravintolapalstalla arvioitiin tämä Ora-ravintola. Ja annettiin sille täydet viisi tähteä. Ja ennakoitiin, että kohta sille annetaan Michelin-tähtikin.

Lähellä tuotetut raaka-aineet mainitaan, jopa luonnollisuus (maussa). Myös mainitaaan tietty pyrkimys hienosteluun. Mutta luomua ei mainita.

Olisiko yleisemminkin luomun kulta-aika näillä markkinoilla vähän ohi? Joilla siis itse maksetaan tai ainakin firma maksaa, eikä yhteiskunta. Ravintolatkin etsivät uusia perusteluja korkeille hinnoilleen (Orassa nautittu 3 ruokalajin menu 85 euroa).  Virnistää
« Viimeksi muokattu: 27.10.17 - klo:06:56 kirjoittanut Heikki Jokipii » tallennettu
Sivuja: 1 ... 22 23 [24] 25 26
  Tulostusversio  
 
Siirry:  

MySQL pohjainen foorumi PHP pohjainen foorumi Powered by SMF 1.1.4 | SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC Validi XHTML 1.0! Validi CSS!