Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 208255 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #480 on: 10.07.22 - klo:04:45 »
Taotaanko nyt tällaista kuumaa rautaa:

USA:ssa luomuväki on väärinkäyttänyt koronaepidemiaa vielä härskimmin:

Organic Food Activists Are Using Coronavirus To Claim Regular Farmers Are Making People More Susceptible To Disease

Hank Campbellin raportti.

***

Annaleena Ylhäinen oli löytänyt tämän:

https://t.co/LL0XS1Nwh1?amp=1
COVID crisis captivates conspiracy theorists

Siinä kerrotaan asiaan liittyvistä salaliittoteorioista kyllä laajemmin. Mutta kuvaan oli valittu luomuaktivisti, jonka hurjista teorioista sitten tekstissäkin kerrottiin.

Vahvoja vihjeitä on siis siitä, että kampanja yrittää väärinkäyttää ihmisten pelkoja. Ja enemmän tai vähemmän peitellysti kertoa ihmisille, että nyt koronaepidemian aikana kannattaa syödä turvallista luomuruokaa.

Viewpoint: Anti-technology activists claim coronavirus outbreaks could be exacerbated by intensive farming. Here’s why they are dead wrong

Suomessahan tuo ei kyllä tullut esille yhtä härskisti kuin USA:ssa. Mutta vähän se pilkotti täälläkin.
« Last Edit: 10.07.22 - klo:06:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #481 on: 21.07.22 - klo:04:02 »
Tämän mukaan olisi nyt saatu vertailtua luomua ja tavanomaista. Tällaisin tuloksin:

When it Comes to Food Safety, 'Organic’ Can Be a Risky Business

Tosin tarinasta puuttuu yhä kaipaamamme systemaattisuus. Se perustuu yhä anekdootteihin, tapauksiin. Useisiin kyllä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #482 on: 11.08.22 - klo:17:40 »
Ainakaan nettiversiossa ei käydä läpi sitä, paljonko jäämistä voi olla haittaa. Kunto-Plus:

Saako tuholaismyrkyt pois huuhtelemalla?

Tuohon olisi mahtunut seuraavat kysymykset juttua varten haastatellulle asiantuntijalle. Onko tavanomaisten vihannesteten kuoriminen vaivan väärti? Tai lainkaan tarkoituksenmukaista tai järkevää?

Edes tällainen houkuttelu kotimaisen suosimiseen ei välttämättä sitä Bruce Amesin ym. tutkimusten pohjalla sitä ole:

Quote
Jos ei halua jäämiä, luomun ja biologisen viljelyn lisäksi kotimaisissa kasviksissa on yleensä hyvin vähän jos lainkaan jäämiä.

Vaikka vetääkin mattoa alta kotimaisen luomun suosittelulta. Tämä asenne ja varmuus vaikuttaa yhä taustalla:

Eli annetaan sitten ohje, että täytyy pyrkiä vähentämään. Jollaisia ohjeita on vähän kaikesta annettu maailman sivu*). Asia ei suoranaisesti liity luomuun, mutta kyllä tuossa taas se paimenpoikamme on:

Paimenpoika ja susi -satu nykyajan tapaan?

________________

*) vieläkin muistan, miten se lapsena oli karkkien suhteen. Ei kielletty, mutta välttää piti. Erilaisin selityksin, miksi piti. Sellainenkin oli silloin joskus mukana, että jos liikaa syö, voi saada sokeritaudin!  8)
« Last Edit: 11.08.22 - klo:17:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #483 on: 05.09.22 - klo:08:18 »
Takaisinvedoista. Näin sanoin Suomesta:

Ei ole mahdollista sanoa, sattuuko luomulle tavanomaista enemmän. Mutta luomullekin sattuu. Eikä tämän sanan esiintyminen yhtään suojaa (lihav. HJ):

Quote
Erä on ollut myynnissä huhtikuun alusta alkaen terveystuote- ja vähittäiskaupoissa.

Mutta näin uskalletaan sanoa Sveitsistä:

Bio-Lebensmittel werden häufiger zurückgerufen

Quote
Bioprodukte sind stärker von Rückrufen betroffen. Grundsätzlich bestehe in Sachen Lebensmittelsicherheit ein höheres Risiko im Biolandbau, sagt Agrarwissenschaftler Urs Niggli.


Ja sanojana on muuten sitten juuri hän.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #484 on: 17.12.22 - klo:05:24 »
Kaikenlaista sattuu:

Myrkkypinaatti saa ihmiset hallusinoimaan Sydneyssä

Quote
Australian Sydneyssä myrkyllinen pinaatti on saanut ihmiset sairaiksi. Ainakin yhdeksän ihmistä on sairastunut syötyään todennäköisesti rikkakasvin saastuttamaa babypinaattia, uutisoi BBC.

Jopa kovasti terveelliseksi kehutun babypinaatin kanssa. Ei, tiettävästi ei nyt ollut kyse luomutuotteesta. Ja syy-yhteys rikkakasviinkin on siis vasta alustava.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #485 on: 07.01.23 - klo:05:02 »
Tämän verran tietoa MT:sta:

Luomumunista löytyi ympäristömyrkyksi luokiteltuja PFAS-yhdisteitä — Tutkiminen muuttui pakolliseksi vuodenvaihteessa

Quote
Kotimaisista luomukananmunista on löytynyt PFAS-nimisiä yhdisteitä.

Otamme tietysti asiasta lisää selvää. Mutta viikonloppuna mm. Ruokavirasto on suljettuna, eikä sen nettisivustokaan päivity.

Ko. yhdisteistä kertoo THL:

PFAS-yhdisteet

Mieleen tulee tietysti tämä vuoden 2016 kriisi Ruotsissa. Mutta ennenkuin sanotaan mitään, odotellaan sitä lisätietoa.
« Last Edit: 07.01.23 - klo:06:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #486 on: 22.01.23 - klo:04:39 »
Mutta sitkeästi tällaisten juttujen kuvituskuvissa....

Ruokien hinnannousu näkyy suomalaisten ostoskoreissa – epäterveelliset valinnat lisääntyvät

... käytetään hampurilaista ja ranskalaisia perunoita!
« Last Edit: 03.02.23 - klo:05:26 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #487 on: 03.02.23 - klo:05:24 »
Kuluttajilla pitäisi olla oikeus tietää tämäkin:

Viewpoint: Despite ‘incredible amount of pseudoscientific claims,’ consensus confirms safety of GM crops — and they are often safer than organic

Quote
The analysis, which used data from studies conducted worldwide, not just from the USA, showed that genetically-modified corn crops had yields 5.6 to 24.5 percent higher than non-GMO corn varieties. This contradicts the anti-GMO argument that GMO corn has not increased crop yields, but it’s not the most important point that this article makes.

For example, the study also showed that GMO corn crops had statistically significantly lower levels of mycotoxins, a toxic metabolite from fungi that infect corn crops. They showed up to a 36.5% reduction in these mycotoxins in GMO corn crops. Not only are GMO corn crops fundamentally safe, they may also be safer than “conventional” corn.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #488 on: 06.02.23 - klo:07:06 »
Siltä se näyttää, että Ruotsin luomumunakriisi 2016 on nyt täällä:

Suomalaisista luomukanan­munista löytyi hälyttävän suuria määriä haitallisia yhdisteitä

Kaikkine imagohaittoineeen!

MT ehti asiasta jo kertoa. Apu-lehdessäkin oli tämä artikkeli:

Järvikaloista löytyvät PFAS-yhdisteet uusi riski suomalaisten terveydelle – voivat heikentää rokotusten tehoa

Quote
– PFAS on nouseva uhka, joka on tullut elintarvikepuolella näkyviin oikeastaan alle 10 vuotta sitten, tutkimusprofessori Johanna Suomi Ruokaviraston riskinarvioinnin yksiköstä sanoo.


Ruokavirasto ei sivuillaan näytä vielä asiasta itse tiedottaneen.

Miksi juuri luomumunat? Sen selvittäminen taisi Ruotsissakin jäädä suurin piirtein tähän asetelmaan. Eli kalarehu vai ulkoilu? Rehukysymykseen on siis keino — jota luomussa ei saa käyttää.
« Last Edit: 06.02.23 - klo:08:03 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #489 on: 07.02.23 - klo:06:59 »
HS kertoi asiasta myös:

Luomumunista löytyi hälyttäviä määriä haitallisia yhdisteitä – Toimi näin

Suomessa tämä teoria oli saanut tukea:

Quote
Ruokaviraston mukaan merkittävin tekijä kohonneisiin luomukananmunien PFAS-pitoisuuksiin on kanojen ruokinnassa käytettävä luonnonkalasta valmistettu kalajauho. Suomessa PFAS-yhdisteitä on löytynyt myös kaloista.

Tulosten jälkeen munantuottajia on tulosten jälkeen ohjeistettu vähentämään kalajauhon käyttöä luomutuotannossa, Ruokavirastosta kerrotaan.
[..]
Tutkimusnäytteitä on otettu myös ulkokanan munista ja niissä kohonneita pitoisuuksia ei ole havaittu. Vuoden 2023 aikana Ruokavirasto aikoo analysoida myös virikehäkki- ja lattiakanaloiden munia


Vaan minkä siinä sitten teet luomumunien tuottajana:

Quote
Kalajauholla on luomukanojen ravitsemuksessa keskeinen merkitys, koska tasapainoisen aminohappokoostumuksen saavuttamiseksi munivien kanojen rehuun on luomutuotannossa lisätty luonnonkalasta valmistettua kalajauhoa.

Luomukanojen rehussa ei ole mahdollista käyttää rehun lisäaineina hyväksyttyjä aminohappoja, joita puolestaan käytetään tavanomaisesti kasvatettavien kanojen ruokinnassa.


Kuluttajille suunnattu ohje, että asia on OK, kunhan ko. yhdisteitä ei varmistetusti saa liikaa, on tosi ärsyttävä. Mieluummin olen syömättä koko luomumunia! Jaa, niin, niinhän minä toimin nytkin.  8)
« Last Edit: 07.02.23 - klo:09:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #490 on: 11.02.23 - klo:07:04 »
MT:ssa oli tästä tämän verran lisätietoa:

Luomumunista löytyi ympäristömyrkyksi luokiteltuja PFAS-yhdisteitä — Tutkiminen muuttui pakolliseksi vuodenvaihteessa

Quote
Rehuille raja-arvoja ei toistaiseksi ole, mutta on mahdollista, että sellaisia asetetaan tulevaisuudessa.

”Olemme tietoisia, että tällainen asia on tullut ilmi”, vahvistaa Hankkijan rehuliiketoiminnan johtaja Henrik Willberg.

”Seuraamme tilannetta ja noudatamme Ruokaviraston ohjeita. Kalajauhon käyttösuosituksia päivitetään tarvittaessa.”

Kalajauhoa ei myydä tiloille Hankkijalta luomurehuseoksissa vaan jauhoa toimitetaan erikseen niille asiakkaille, jotka sitä ovat tilanneet.

Jauhoa käytetään usein niin vähän kuin mahdollista jo siksi, että kyseessä on arvokas raaka-aine, hän tähdentää.

Mutta hiukan siis sitä on käytettävä. Vielä ei asiaan ole ratkaisua.
« Last Edit: 11.02.23 - klo:07:11 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #491 on: 17.02.23 - klo:05:10 »
Saksaksi. Siellä TV-ohjelma tässä kriisistä ja sen vaiheista:

EHEC: Als Sprossen eine Krise auslösten

Quote
Inmitten der Corona-Pandemie ist die EHEC-Krise fast in Vergessenheit geraten. Doch Aufregung und Sorgen sind groß, als von Mai 2011 an vor allem in Norddeutschland blutige Durchfallerkrankungen auftreten. Tausende erkranken, 53 Menschen sterben.

Saattoi olla, ettei siitä Suomessakaan opittu tarpeeksi? Esitimme täällä mm. kaupan etukorttijärjestelmien tietojen hyväksikäyttöä vastaavissa tapauksissa (= terveysviranomaisten pysyvän tietojen käyttöoikeuden säätämistä näissä hätätapauksissa). Siitä ei ainakaan ole kuulunut mitään.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #492 on: 24.02.23 - klo:16:08 »
Kuumentamatta syöminen, siinähän sitä riskin ottaa:

Oletko syönyt näissä helsinkiläisravintoloissa? Olet saattanut saada ostereista ruokamyrkytyksen

Quote
Kuumentamatta syötävät osterit ovat yleisiä epidemian välittäjäelintarvikkeita, koksa ne siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteesta saatuneessa vedessä.

Siinähän vika oli saksalaisissa EHEC-iduissa 2011. Idässä, jossa ituja käytetetään enemmän, ne aina kypsennetään eli kuumennetaan. Euroopassa kuviteltiin niiden olevan raakoina terveellisempiä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #493 on: 28.02.23 - klo:05:18 »
Myös YLE sai tämän kerrotuksi. Kertoi se näin:

Kartta näyttää, missä Suomessa on havaittu ikuisia kemikaaleja – paistinpannuista ja goretexista tutut aineet terveydelle haitallisia

Quote
Myös osassa kotimaisia luomukananmunia on havaittu haitallisia yhdisteitä hälyttävän suuria määriä, jotka ylittävät vuoden alussa asetetut enimmäisarvot. Merkittävin syy kohonneisiin pitoisuuksiin liittyy kaloihin: kanoja ruokitaan luonnonkalasta valmistetulla kalajauholla.

Ruokaviraston mukaan luomukananmunia voi edelleen syödä, turvallinen määrä on 2–3 kananmunaa viikossa.

– Jos ihminen ei muutoin altistu runsaille PFAS-yhdisteille eli ei syö suuria määriä riistan sisäelimiä tai jätteenpuhdistuslaitosten läheisyydestä pyydettyä kalaa, luomukananmunien syönnille ei ole estettä, tutkimusprofessori Johanna Suomi Ruokavirastosta sanoo.
(lihav. HJ)

Kyllä. Pikkuisen huvittavaa se on, jos luomua syöville kemikaalikammoisille on annettava nyt tuollaisia ohjeita.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #494 on: 01.03.23 - klo:05:02 »
Esko Erkkilä tuosta tapauksesta, ja sen ympäriltä:

Luomumunista löytyi ympäristömyrkyksi luokiteltuja PFAS-yhdisteitä
 
Quote
Vuosien varrella minulle kertyi kattava aineisto eri raaka-aineiden analysointituloksista ja sen perusteella eilen uutisoitu ei ollut minulle mikään uutinen.
 
Luomutuotanto perustuu ruokinnassa paljolti yksittäisten raaka-aineiden käyttöön ja niiden hallitsemattomaan käyttämiseen, joten lopputuotteiden laatutaso voi olla arvaamaton.
 
Onneksi luomutuotannon laatutodellisuus alkaa pikkuhiljaa paljastumaan!

Minun komppaukseni: luomuväki on ylpeä siitä, että luomutuotantoa valvotaan. Mutta mitä siinä valvotaan?