Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 216646 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25687
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #435 on: 19.11.19 - klo:06:51 »
Emme halua lietsoa hysteriaa, mutta kerromme tämän kuitenkin, mekin:

Vaarallinen listeriabakteeri sai virolaiset vähentämään kalansyöntiä – Terveysviranomainen: "Teemme kaikkemme, jottei bakteeri leviäisi Suomeen"

Jotta pääsisimme pudistelemaan päätämme. Sillä 6 kuolonuhrin myötä tuo riski on varmasti todellinen. Mitä taas ei voida sanoa takavuosien tributyylitinan pelosta. Eikä oikein dioksiinivaroittelustakaan.
« Last Edit: 19.11.19 - klo:07:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25687
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #436 on: 22.12.19 - klo:05:33 »
Tätä sivistyneet eurooppalaiset haluavat:

Chemophobia: Nearly 40% Of Europeans Want A Chemical-Free World

Jos tuohon mielipidetutkimukseen on uskominen.

Quote
A new study reveals that nearly 40% of Europeans want to "live in a world where chemical substances don't exist." Another 82% didn't know that table salt is table salt, whether it is extracted from the ocean or made synthetically.


Oli kansa sitten vaikka tietämätönstä, EU kuitenkin noudatti kansan tahtoa, ja teki direktiivin luomusuolasta. Joka on sitä merestä hankittua.
« Last Edit: 22.12.19 - klo:10:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25687
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #437 on: 05.01.20 - klo:07:59 »
Myös Suomen Kuvalehti raportoi em. tutkimuksesta viime numerossaan:

Melkein puolet meistä haluaisi elää ilman kemiallisia aineita, vaikka se on täysin mahdotonta (Kemian pelko)

Quote
Tämä nähtiin useassa eurooppalaisessa maassa tehdyssä kyselytutkimuksessa, jossa 39 prosenttia vastaajista toivoi voivansa elää maailmassa ilman kemiallisia aineita.


Jutussa kerrottiin myös vanhasta kujeesta, jossa ihmiset saatiin allekirjoittamaan vetoomus divetymonoksidin kieltämiseksi.

« Last Edit: 05.01.20 - klo:08:10 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25687
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #438 on: 18.01.20 - klo:10:27 »
Viruksen yhteyttä ruokaan ei ole varmistettu:

Kiinan mysteeri­virus sairastuttanut jopa satoja enemmän kuin on raportoitu, arvioivat asian­tuntijat – Tämä sarsia muistuttavasta korona­viruksesta tiedetään

Mutta vahvoja epäilyksiä linkistä on:

Quote
Viruksen tarkkaa alkuperää tai leviämisreittiä ei tiedetä vielä.

Maailman terveysjärjestö WHO pitää erittäin todennäköisenä, että virus lähti leviämään Wuhanissa sijaitsevalta Huanan Seafood Market -kauppatorilta, jossa myydään merenelävien lisäksi eläviä lintuja ja muita eläimiä. Useat sairastuneista ovat työskennelleet torilla.

Tartuntatauteihin perehtynyt THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane vahvistaa, että koronavirukset voivat tarttua eläimistä ihmisiin.


Jos minulta kysyttäisiin, ilmoittaisin kyllä gallupissa haluavani elää maailmassa, jossa ei käytetä viruksia.  8)
« Last Edit: 18.01.20 - klo:10:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25687
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #439 on: 09.03.20 - klo:07:25 »
Niin, missä ne ruoan riskit Euroopassa ovat?

A major source of food contamination — Europe’s moldy ideas

Quote
Unfounded fears and uncertainty about technology are also spreading from Europe to the agricultural fields of Africa. In Europe, the elites have the luxury to declare the only food fit for their consumption must bear an “organic” label — and come with a significant price premium. It is a fashion statement that demonstrates their ability to afford the extra cost.

Such people reason that organic food is “natural” and therefore must be safer.  Nothing could be further from the truth.

Mold creates a deadly problem

One of the biggest dangers to our food supply comes from mold through a process that’s all-too-natural. Mold thrives in wet environments, or on crops damaged by insects, or through improper storage. The fungus in turn produces toxic metabolites known as mycotoxins, which are found contaminating just about every major crop, from corn to soybean, as well as a number of spices. Cows that eat infected feed pass on these toxins to the milk we drink.

There are hundreds of varieties of mycotoxin, but one of the nastiest is aflatoxin B1, which can scramble human or animal DNA and cause cancer, even at low levels of exposure. In greater quantities, aflatoxin B1 has the same lethality as man-made substances like hydrogen cyanide or a scorpion’s all-natural venom.

This is a global problem. A 2017 study of mycotoxin contamination around the world described Europe as a “severe risk” region, with more than half of tested crop samples above risk threshold limits.


Homesienistä on kyse.

Se, mistä unionissa nyt väännetään, on kuinka saataisiin mahdollimman paljon torjunta-aineita kielletyiksi, tai ainakin niiden käyttöä vähennetyksi.
« Last Edit: 09.03.20 - klo:07:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25687
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #440 on: 14.03.20 - klo:06:06 »
Tuohon edelliseen vielä tästä lisää:

Viewpoint: GMOs offer protection against diseases, including cancer, by shielding us from dangerous aflatoxins

Otsikosta alkaen esille tuodaan myös keino. Mutta tämän sekin sanoo eurooppalaisista:

Quote
For Europeans obsessed about “chemicals” and who willingly pay high premiums for “organic” foods, it may come as a shock to learn that the only real dangers in what they eat are 100% natural. One, in particular, is a lethal carcinogen.

100% natural poisons

It’s called aflatoxin. It’s one of a large family of toxic metabolites produced by molds (fungi) that infect food crops. Wet weather, insect damage and inadequate storage all enable the mold to contaminate plants and allow its deadly products to flourish. Aflatoxins are frequently found in most staple crops, including corn, sorghum, wheat, rice; oilseeds such as soybeans, sunflower seeds and peanuts; spices such as chili peppers, black pepper, coriander, turmeric and ginger; and tree nuts. If cows eat infected feed, the toxins can end up in your milk.

Tuosta listasta luultavasti kaikkea tarjotaan Suomessa myös luomuna. Kannattaako ostaa? Jos haluaa maksimoida turvallisuutensa?
« Last Edit: 14.03.20 - klo:06:30 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25687
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #441 on: 14.03.20 - klo:06:07 »
Tältä osin meitä nyt voidaan rauhoitellakin:

No evidence of COVID-19 transmission through food, says EFSA

Eli syömistään ei sentään tarvitse rajoittaa, ainakaan tuon syyn takia. Vaikka varmasti suositellaankin, ettei sen tulisi tapahtua täpötäydessä ravintolassa.
« Last Edit: 14.03.20 - klo:09:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25687
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #442 on: 15.03.20 - klo:05:25 »
EFSA:n rauhoittava tieto vielä vahvistetaan ministerin ja kansliapäällikön blogissa:

Ruokajärjestelmä toimii kaikissa olosuhteissa

Quote
EFSA:n mukaan elintarvikkeet eivät ole välittäneet ihmisten koronavirustartuntoja koskaan aiemmin eikä ole syytä epäillä niin tapahtuvan nytkään. Kyse on ihmisten välisestä tartunnasta. Maatiloilla voidaan siten keskittyä normaalisti ruuan tuottamiseen. Maito, kananmunat ja eläimet voidaan noutaa tiloilta normaalisti.
« Last Edit: 15.03.20 - klo:05:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25687
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #443 on: 17.03.20 - klo:04:54 »
Myös MT kertoo tämän lukijoilleen:

Elintarviketurvallisuusvirasto: Koronavirus ei leviä ruuan mukana – tuontiruoka ei syypää leviämiseen

Uutisessa kerrottu belgialaisten reaktio on kyllä hitusen taikauskoinen:

Quote
Belgian ravintolat eivät tarjoa harvinaista lihaa koronavirusepidemian takia.

Jos olisikin niin, että koronaviruksen syntyhistoria on jäljitetty kiinalaisille toreille, joissa on myyty villieläimiä, eksoottisen lihan välttelyllä nyt Brysselissä on tuskin mihinkään vaikutusta. — Enemmän vaikutusta on ravintoloiden sulkemisella, ja eikö niin jo tehty? Ainakin osittain?
« Last Edit: 17.03.20 - klo:08:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25687
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #444 on: 31.03.20 - klo:04:02 »
Tämä tästä enää puuttui. Uskoin, että luomuväellä olisi sen verran häpyä, ettei tällaista yritettäisi, nyt, tässä tilanteessa:

Ruoka olkoon lääkkeesi

Quote
Nyt kun pieni näkymätön virus on pannut maailmamme polvilleen, muistuu mieleen A.I. Virtasen aikoinaan antama varoitus: ”Huonosti käy ihmisen, jos hän alkaa syödä kemikalisoitua ja prosessoitua ruokaa. Luonnonmukaisesti viljelty ja mahdollisimman alkuperäisessä muodossa oleva ruoka on ihmiselle parasta.”

Pistää miettimään.

Haluatko jatkaa lukemista?

Itse asiassa en halua. Ei siksi, ettenkö uskoisi pystyväni tuossa oletettavasti esitettyjä väitteitä kumoamaan. Vaan siksi, etten halua kokea tuon lukemisesta syntyvää myötähäpeää.

Luultavasti kuitenkaan tuo kirjoitus ei tullut miltään luomuorganisaatiolta, vaan joltakin satunnaiselta yksityishenkilöltä.

PS. Tänä aamuna huomasin, että MT on poistanut tuon artikkelin nettisivustonsa tyrkytyksistä. Joissa se eilen vielä oli, muutenhan en olisi sitä löytänykään.
« Last Edit: 31.03.20 - klo:05:29 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25687
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #445 on: 01.04.20 - klo:05:38 »
USA:ssa luomuväki on väärinkäyttänyt koronaepidemiaa vielä härskimmin:

Organic Food Activists Are Using Coronavirus To Claim Regular Farmers Are Making People More Susceptible To Disease

Hank Campbellin raportti.

***

Annaleena Ylhäinen oli löytänyt tämän:

https://t.co/LL0XS1Nwh1?amp=1
COVID crisis captivates conspiracy theorists

Siinä kerrotaan asiaan liittyvistä salaliittoteorioista kyllä laajemmin. Mutta kuvaan oli valittu luomuaktivisti, jonka hurjista teorioista sitten tekstissäkin kerrottiin.


« Last Edit: 01.04.20 - klo:08:35 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25687
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #446 on: 02.04.20 - klo:09:35 »
Suomessa tuollainen kuin edellä ei käy:

Ruokavirasto jyrähtää: Elintarvikkeiden markkinoiminen koronaviruksen ehkäisyyn tai sen hoitoon pitää lopettaa välittömästi

Voi olla, että tuo MT:n artikkeli edellä on herättänyt Ruokaviraston.
« Last Edit: 02.04.20 - klo:10:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25687
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #447 on: 12.04.20 - klo:05:23 »
Varovaisesti asettavat sanansa, mutta kyllä tämän silti on tilanteen väärinkäyttöä:

https://www.arcticwarriors.fi/vastustuskyky/

Quote
Tänä keväänä, kun virusta pukkaa oikealta ja vasemmalta, on syytä hankkia rautainen vastustuskyky. Vahva immuniteettikaan ei välttämättä pelasta sairastumiselta, mutta tauti ei välttämättä iske kovin voimallisesti, toivut nopeammin ja vältyt jälkitaudeilta. Lisää siis vastustuskykyäsi luonnollisesti.


Sietäisivät saada Ruokavirastolta huomautuksen.

Ovatko tuon firman kaikki tuotteet luomua, en osaa varmasti sanoa, mutta pohjoisen toimijana se on kyllä vahvasti satsannut Lapin metsien luomustatukseen.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25687
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #448 on: 22.04.20 - klo:04:43 »
Edellä on kerrottu luomuväen yrityksistä vierittää koronaepidemian syy tehoviljelyn niskaan, tai väittää, että luomuruoasta olisi nyt apua. Mutta osaavat luomun kriitikotkin tätä tilaisuutta käyttää:

https://t.co/d7GyzskKRP?amp=1

Expanding Organic Agriculture Would Make Zoonotic Pandemics More Likely

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25687
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #449 on: 15.05.20 - klo:05:15 »
Hän hakee julkisuutta nyt tällä:

"Kukkien syöminen on kuin laittaisi valoa suuhunsa" – Ville Haapasalo innostui villiyrteistä

Quote
Joskus isäntäväen tarjoama villiyrttitee on tosin tehnyt tepposet, ja Haapasalo on sitä juotuaan istunut kaksi päivää vessassa.


Hyvä näin. Parempi tuo on kuin kolme viikkoa sairaalassa. Haapasalon tarinat ovat usein hyvin viihdyttäviä ja hauskoja. Mutta tuosta en hakisi elämänohjeita. Luonto ei ole ystävämme. Luulisi sen viimeistään nyt olevan selvää — koronavirus on luontoa sekin.