Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 177791 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 22525
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #495 on: 11.03.23 - klo:05:21 »
MT:ssä melko iso juttu tästä:

Luomumunista löydetyt haitalliset "ikuisuuskemikaalit” kuohuttavat pitkin Eurooppaa ‒ kalajauhon korvaaminen on tuotannossa vaikeaa

Jo otsikko tiivistää hyvin. Vaikeata on. Mutta jotain on tehtävissä.

Luomukananmunien kohdalla tuo osuu kyllä oikein huonoon saumaan. Kun myynti on Euroopassa takkuillut muutenkin (myös Suomessa).

Ei, meillä ei varsinaisesti ole huoli päällä luomumunien myynnistä. Meille kun hyvin kelpaa tällä tavalla syötettyjen kanojen munat:

Quote
Tavanomaisessa tuotannossa sen [metioniinin] saanti voidaan varmistaa tarvittaessa synteettisillä aminohapoilla.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 22525
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #496 on: 18.03.23 - klo:05:01 »
Tämä jää lopulta ilmeisesti loppuun selviämättä:

Ostereista löytyi norovirusta (STT 15.3.2023)

Quote
Tiedossa on noin 170 henkilöä, jotka ovat ilmoittaneet sairastuneensa syötyään ostereita helmi-maaliskuussa Helsingissä eri ravintoloissa. Sairastumisia on ollut myös muualla Suomessa.

Yhteensä yhdeksästä eri osterierästä on löytynyt norovirusta. Norovirusta on löytynyt kahdesta hollantilaisesta, kuudesta ranskalaisesta ja yhdestä irlantilaisesta osterierästä. Viimeisimmät löydökset ovat maaliskuun alkupuolelta. Osterien maahantuojat ovat vetäneet eriä pois markkinoilta.
(lihav. HJ)

Ei taida olla mitään toivoa selvittää, mitä noille yhdeksälle erälle on yhteistä. Tai onko mitään?

Muuta varmaa tapaa tuota välttää ei ilmeisesti ole kuin tämä:

Quote
Ostereiden syöminen raakana on aina riski, vaikka kaikki osterit eivät ole saastuneita. Osterit siivilöivät itseensä noroviruksia eläessään ihmisen ulosteella saastuneessa vedessä. Nopea kuumentaminen ei välttämättä tuhoa norovirusta. Virus tuhoutuu kuumennettaessa elintarvike +90 celsiusasteessa kahden minuutin ajan.

Kuulen jo sieluni korvissa huudon: eihän se sitten ole enää sama asia!!!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 22525
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #497 on: 07.04.23 - klo:04:03 »
Tässä on toimittu hyvin:

Hometoksiinia löydetty maissinjyvistä – myyty S- ja K-ryhmän kaupoissa

Quote
Ruokavirasto kertoo, että Midsona Finland Oy on ilmoittanut vetäneensä myynnistä yhden erän Urtekram Maissinjyvä luomu -nimistä tuotetta. Kyseisessä erässä on todettu lainsäädännössä määritellyn enimmäismäärän ylittävä pitoisuus aflatoksiinia, joka on hometoksiini. Pitkäaikaisessa käytössä se on terveydelle haitallista.

Pakkauksen kuva on näin esitelty yleisölle.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 22525
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #498 on: 08.04.23 - klo:04:12 »
Tätä tuotetta myydään yleensä luomuna. Ja tietyllä riskillä, Wikipedian mukaan:

Punainen riisi

Quote
Punariisi voi sisältää homesienten tuottamaa maksalle myrkyllistä aflatoksiinia,[3][4] ja sen epäillään aiheuttavan maksavaurioita. Tapauksia on julkistettu ainakin Yhdysvalloista ja Italiasta.[2]

Myyjänä on usein sama firma, jonka kohdalla riski toisessa tuotteessa laukesi (ks. juuri edellä):

Urtekram punainen riisi 500g luomu
3,95
7,90/kg


Miksi sitä myydään:

Quote
Punainen riisi eli punariisi on lisäravinteena käytettävää riisiä, jonka pinnalla kasvaa punertava rihmasieni Monascus purpureus tai jokin sen lähisukulainen. Tuote sisältää luontaista lovastatiinia monakoliini K:ta, joten sen on toivottu alentavan veren kolesteroliarvoja. Tieteellistä näyttöä asiasta ei kuitenkaan ole.[1]

Niinpä EU-sääntöjen takia myyntipuhe edellisessä linkissäkin oli näin varovaista:

Quote
Monet ovat ihastuneet punaiseen riisiin, jonka väri on peräisin antioksidantti antosyaanista, jota on myös mm. mustikassa ja aroniassa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 22525
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #499 on: 12.04.23 - klo:04:04 »
Vinoilua Wessiltä:

Quote
Ludger Wess
@LudgerWess
Lasst euch nicht verrückt machen. Naturgifte wirken ganzheitlich und verhelfen zu natürlichen Krankheiten und natürlichen Todesfällen. #bioIstBesser

Viitattu artikkeli:

Gefahr von Übelkeit und Kopfweh
Bio-Lebensmittel werden häufiger zurückgerufen


Quote
Bioprodukte sind stärker von Rückrufen betroffen. Grundsätzlich bestehe in Sachen Lebensmittelsicherheit ein höheres Risiko im Biolandbau, sagt Agrarwissenschaftler Urs Niggli.

Suomessa ei taida olla vieläkään helppoa sanoa, onko luomutuotteissa enemmän takaisinvetoja kuin tavanomaisissa. Toisaalta jo luomumyynnin vähäinen osuus (2,2%) tekee luultavasti tällaisen tarkastelun täällä mahdottomaksi:

Quote
Das macht über 21 Prozent aller Rückrufe aus. Zum Vergleich: Bio erreicht beim Umsatz im Schweizer Lebensmittelhandel einen Anteil von 10,9 Prozent.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 22525
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #500 on: 07.06.23 - klo:04:35 »
Haluaako Hesari jotenkin varjella luomun mainetta? Tässä takaisinvetouutisessa ei kerrota, että kyse on luomutuotteesta:

Pakastepinaattia otetaan pois myynnistä metallin takia

Kaikissa muissa netistä löytyvissä toisinnoissa se mainitaan. Olisi minusta hyvin tärkeää tarkkaan kuvata ja yksilöidä vaarallinen tuote, näissä tapauksissa. Netissä niin nyt tapahtuu Hesarillakin, koska tuossa on kuva. Paperihesarissa oli vain pikku-uutinen ilman kuvaa.
« Last Edit: 07.06.23 - klo:04:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 22525
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #501 on: 08.06.23 - klo:04:06 »
Kun alkoholi nykyisin EU:n myötä lasketaan elintarvikkeeksi, niin otetaan tämä tähän. Uutinen on harhaanjohtava:

Myrkkysiiderin uhriluku kasvaa – Alkoholi tappaa Venäjällä enemmän kuin Ukrainan sota

Vaikka tämä pitäisikin paikkansa:

Quote
Venäjän tilastoviranomaisen julkaisemien tietojen mukaan alkoholi tappoi pelkästään vuonna 2019 maassa 47 427 ihmistä. Vuotta myöhemmin luku oli 50 435.

Alkoholi siis surmaa Venäjällä vuodessa kaksi kertaa enemmän ihmisiä, kuin mitä sen 24. helmikuuta 2022 Ukrainaan aloittamassa hyökkäyssodassa on arvioitu kuolleen venäläisiä sotilaita.

Sillä tässä nimenomaisessa tapauksessa kyse oli aineesta, joka ei ollut alkoholia (lihav. HJ):

Quote
Asiasta kirjoittavan BBC:n venäjänkielisen palvelun mukaan useat ihmiset olivat saaneet metanolimyrkytyksen oireita juotuaan Samarassa valmistettua Mister Cider -nimistä siideriä. Uhreja on eri alueilla ympäri Venäjää.

Kyllä, asiassa on ryssitty, jos tuollainen myrkkyä sisältävä tuote-erä on päässyt laajalti myyntiin. Mutta tuolla tapauksella ja em. tilastotiedolla ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa.

Edelleen uskallan toivoa vielä näkeväni ajan, jolloin voin nauttia (pienen!) lasillisen todella hyvää Stolitšnaja-votkaa Nevan tai Moskva-joen rannalla.  8)