Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 208256 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #465 on: 21.02.21 - klo:05:20 »
Veitset ovat teräviä, twiittasi Ludger Wess, mainitsi varovaisuusperiaatteen ja linkkasi tähän uutiseen:

Deutsche offenbar nicht fähig, ihr Gemüse selbst klein zu schneiden

Jonka mukaan n. 80% saksalaisista ostaa vihanneksensa valmiiksi pilkottuina plastiikkipusseissa.

Tämä puheenvuoro tarvinnee kuitenkin tämän merkin peräänsä:  ;D

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #466 on: 22.02.21 - klo:08:41 »
Kuinka EU tulee suhtautumaan tähän?

‘Biggest dairy breakthrough since pasteurisation’: Aussie firm set to launch high-nutrient, high-digestibility milk products this year

Quote
Australia-based Naturo is set to launch its high-nutrient, high-digestibility fresh milk products processed without pasteurisation this year, using world-first technology that will also allow for extended shelf life.

Luultavasti nihkeästi. Erilaisia syitä etsitään, miksei tuollaisia tuotteita saa myydä EU:ssa. Tämän takia:

Tuosta olemmekin jo esittäneet vähän ilkikurisen näkemyksemme:

EU kieltää kanojen kloorikäsittelyn

Quote
Voidaan kuvitella, että jos maidon ym. pastörointi olisi keksitty vasta EU:n aikana, ja se olisi keksitty USA:ssa, EU olisi epäilemättä kieltänyt sen sillä perusteella, että jos se otetaan käyttöön, navetoissa, meijereissä ja kaupoissa ryhdytään heti lipsumaan hygieniakäytännöissä.

Tuollaisilla skenaarioilla on vastustettu myös säteilytyksen sallimista EU:ssa.

Tuosta artikkelista eivät täysin selviä tuon australialaisen metodin yksityiskohdat. Se sanotaan, että iskukuumennusta se ei ole. Kaikki bakteerit raaka-maidossa luvataan ottaa hengiltä, mutta hellästi (gentle). Jos maidon luvataan säilyvän jääkaapissa vielä pidempään kuin pastöroidun maidon, niin se näyttää EU-virkamiehen silmissä kyllä selvältä tapaukselta: vanhaa, kelvotonta maitoa siinä myydään! Kieltää pitää.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #467 on: 30.03.21 - klo:12:18 »
Viime vuodelta, meni silloin ohi. Ludger Wess on käynyt läpi perunan mahdolliset riskit. Samaan tapaan kuin glyfosaatin ym. riskejä on arvioitu.

WIR BRAUCHEN DIE KARTOFFELWENDE!

Ja "päätyy" siis johtopäätökseen, että samanlaisilla perusteilla Saksan on luovuttava perunasta. Tarvitaan (Suuri) Perunakäänne!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #468 on: 12.07.21 - klo:06:57 »
Harmillinen havainto:

Härkäpavun syöminen voi aiheuttaa punasolujen repeytymistä pienelle osalle maailman ihmisistä

Tai ei tuo havainto harmillinen ole, päinvastoin. Harmillinen on tuo tosiasia. Joka ei ole merkityksetön:

Quote
Kun ihmiset, joilla on vajetta tietystä entsyymistä, syövät suuria määriä kypsentämättömiä härkäpapuja, visiini ja konvisiini saattavat saada heidän punasolunsa repeämään. Tästä aiheutuu hemolyyttinen anemia eli favismi. Tällaisia ihmisiä on noin viisi prosenttia maailman väestöstä.
(lihav. HJ)

Tuossa uutisessa kyllä sitten ainakin implisiittisesti tulee esiin myös keinoja tehdä asialle jotakin: kypsentämisestä geenimuunteluun.

Tietysti  voi senkin tehdä, että syö härkäpavun sijasta soijaa. Tai lihaa.
« Last Edit: 12.07.21 - klo:09:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #469 on: 22.07.21 - klo:10:13 »
Näin tapahtuu:

Useat valmistajat vetävät Suomessa jäätelöitä ja sokereita pois myynnistä syöpää aiheuttavan aineen vuoksi

Quote
USEAT valmistajat Suomessa ovat ilmoittaneet vetävänsä markkinoilta tuote-eriä jäätelöitä ja sokereita, koska tuotteissa on havaittu jäämiä etyleenioksidista.

Ruokavirasto luokittelee etyleenioksidin syöpää aiheuttavaksi aineeksi. Aineelle ei ole pystytty asettamaan turvallisen saannin rajaa, minkä vuoksi ainetta ei saa päätyä elintarvikeketjuun lainkaan.
[..]
TERVEYDELLE ei kuitenkaan arvioida koituvan merkittävää haittaa, jos tuotetta on ehtinyt jo käyttää.

Ruokaviraston mukaan etyleenioksidin ei tiedetä pieninä pitoisuuksina aiheuttavan välitöntä vakavaa terveyshaittaa. Haitalliset vaikutukset syntyvät todennäköisesti vasta pitkäaikaisen jatkuvan käytön jälkeen.

Seuraavaa ei tapahdu: Alko vetää myynnistä seuraavat tuotteet — tähän kohtaan Alkon koko tuoteluettelo — koska niissä on havaittu vaihtelevia määriä etanolia. Perään nuo tiedot riskeistä eli lauseet yllä, mutta vaihtaen sanaksi etanolin.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #470 on: 24.07.21 - klo:06:31 »
Menimme Helsingin Itäkeskuksessa avattuun uuteen, vähän "fiinimpään" hampurilaispaikkaan. Sain annokseni, jossa pihvi oli puoliraaka, "medium". Se ei ollut sellaisena edes hyvän makuinen. Harmittelimme, etten pyytänyt sen paistamista kypsäksi.

Nyt vasta viranomaiset näyttävät kunnolla heränneen tuohon asiaan:

Haluatko syödä jauhelihapihvisi mediumina? Viranomaiset varoittavat erityisesti lapsia ja iäkkäitä koskevasta sairastumisvaarasta

Toisaalta viranomaiset ovat kyllä koko ajan kertoneet asian oikean laidan, esim. nettisivuillaan.
« Last Edit: 24.07.21 - klo:06:37 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #471 on: 28.08.21 - klo:08:10 »
Olisiko tällaista tullut ajatelleeksi:

Nyt alkavat tehokeinot – Lopeta heti näiden kauppojen myymien kodintavaroiden käyttäminen

Quote
Viranomaiset käynnistävät tehovalvonnan, joka kohdistuu bambukuitua sisältäviin tuotteisiin. Ruokaviraston mukaan bambukuitua sisältäviin muoviastioihin liittyy terveysriski.

Joka siirtyy astioista syötyyn ruokaan.

Ajatella, tuossakin oli sitä viheliäistä muovia korvattu. Ja luonnontuotteella! Voiko mikinkään enää luottaa?!

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #472 on: 15.11.21 - klo:06:51 »
Tätä yritetään yhä vielä (tässä Kainuun Sanomat, tänä syksynä):

Nuoret metsästäjät arvostavat luonnossa liikkumista ja puhdasta ruokaa – "Hirvi on luomua, se elää täysin luonnonantimilla eikä sitä ole lääkitty antibiooteilla niin kuin tehotuotannossa"

Sekä tuota, että riista olisi luomua. Että sen mielikuvan ylläpitämistä, että antibiootit olisivat Suomen (EU:n) eläintuotannossa muka jokin ongelma. Vaikka koko Euroopassa riski on hyvin pieni. Vaikka asia onkin mielipidetutkimusten mukaan europpalaisten peloissa ykkössijalla.

Eikö muuten ole niin, että hirvi olisi hyvin kiitollinen, jos se johonkin loukkaantumiseensa ja siitä johtuvaan tulehdukseen saisi antibioottihoitoa? Voi hyvinkin käydä niin, että jossain vaiheessa eläinsuojelijat vaativat myös luonnoneläimille kunnon hoitoja. 8)
« Last Edit: 15.11.21 - klo:07:04 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #473 on: 17.11.21 - klo:05:48 »
EHEC jyllää USA:ssa:

E. coli Outbreak Linked to Baby Spinach

Ja kyllä, tällaisesta tuotteesta on kyse:

Quote
Josie’s Organics Baby Spinach

    Sold at stores nationwide
    “Best by” date of October 23, 2021
    Sold in plastic clamshell containers

Minnesota officials found E. coli O157:H7 in a package of leftover Josie’s Organics baby spinach collected from a sick person’s home. Five people in this outbreak reported eating spinach in the week before they got sick and 1 reported Josie’s Organics brand.

Investigators are working to determine if additional products may be contaminated.

Tieto tuosta tapauksesta tätä kautta:

Quote
Ludger Wess uudelleentwiittasi
Channa Prakash
@AgBioWorld·1t

Another case of “organic” food tainted with harmful pathogen, causing serious health problems. GM food has been around for 25 years, do you ever recall even one incident of it causing harm to anyone? Yet, the smug virtue signaling by organistas continue

Parikin asiaa tuosta tulee mieleen. Tietysti Saksan tuhoisa epidemia v. 2011. Onneksi tuosta USA:n tapauksesta ei vielä ole raportoitu kuolonuhreja.

Mutta myös luomubabypinaatin hintavertailumme.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #474 on: 21.11.21 - klo:19:30 »
Luomutuotteiden osuudesta takaisinvedoista USA:ssa oli täällä joskus puhetta. Asia jäi kieltämättä silloin vähän kesken.

Nyt Saksasta tieto:

https://mobile.twitter.com/PlantEvolution/status/1462104447266533389/photo/1

Quote
Bio:
Anteil am Gesamtmarkt 6,4%
Anteil an Rückrufen 8,4%

Ei mitenkään järkyttävän suurta eroa. Mutta kuitenkin niin, että luomutuote joutuu takaisinvedon kohteeksi useammin kuin sen myyntiosuuden mukaan pitäisi.

***

Suomessa voi olla ehkä vaikea mielekkäästi tuollaista vertailua tehdä, koska nämä Ruokaviraston takaisinvedot koskevat useimmiten tuon näkökulman kannalta epäolennaisia asioita:

https://www.ruokavirasto.fi/henkiloasiakkaat/tietoa-elintarvikkeista/takaisinvedot/

Kuten vääriä tai pakkausmerkintöjä tai vierasaineita, jotka ovat tulleet tuotteeseen teollisessa valmistuksessa tai jakeluprosesissa. Sen sijaan esimerksi tapaukset, joista oli puhe edellisessä puheenvuorossa, eivät yleensä kirjaudu takaisinvetoihin.
« Last Edit: 22.11.21 - klo:05:22 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #475 on: 02.12.21 - klo:05:18 »
Vain esimerkkinä siitä, että näin voi käydä myös kuulemma hyvin valvotussa luomutuotannossakin:

S- ja K-kaupoissa myydyssä välipalassa myrkyllistä ainetta – takaisinveto

Quote
Ruokavirasto ja Lejos Oy ilmoittavat takaisinvedosta, joka koskee Ella’s Kitchen-tuotemerkin tuotetta Mansikka-omena kaurapatukka luomu 25g, parasta ennen päivämäärä 14.03.2022.

Takaisinveto johtuu siitä, että osassa erän tuotteita on havaittu okratoksiini A:ta yli sallitun rajan.
(lihav. HJ)

Kuten juuri edellä todettu, systemaattista tilastointia asiassa ei Suomessa ole.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #476 on: 12.01.22 - klo:07:07 »
Yllätyksettömästi Pasteurin näkemys sai vahvistusta.

Mutta sen  selittäminen onkin sitten vaikeampaa. Sillä miten ihmeessä vapaana kulkeminen voisi suojella sikoja tuolta asialta? Edellä on jo tuotu esiin, miten Pasteurin jälkeen ei myöskään voi esittää teoriaa, että antibioottien antaminen tuottaisi noita bakteereita.

Antibiootteja nujertavan sairaalabakteerin alkuperä löytyi yllättäen luonnosta

Quote
Siilin iholla piilevä bakteeri kehitti itselleen antibioottiresistenssin jo 200 vuotta sitten. Odottamaton alkuperä ei kumoa sitä tosiasiaa, että antibioottien tehon heikkeneminen on ihmisten syytä.

Täällä on esitetty väärä käsitys, että MRSA-bakteeri on lähtöisin, syntynyt jossain Kauko-Idän sairaalassa. Korjataan se nyt.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #477 on: 04.03.22 - klo:07:25 »
Molemmat uutiset maksumuurin takana...

Helsingissä selvitettiin yksitoista ruokamyrkytysepidemiaa viime vuonna – suurin osa todettiin ravintoloissa

Quote
Ruoka 02.03.2022
Riitta Mustonen
Seitsemässä epidemiassa syynä oli huonolaatuinen raaka-aine ja käsittely- tai säilytysvirhe. Norovirus aiheutti viisi epidemiaa.


Elintarvikkeiden takaisinvetoja tehtiin viime vuonna ennätysmäärä – appelsiineissa torjunta-aineita ja yrteissä salmonellaa sekä listeriaa

Quote
Ruoka 26.02.2022
Katja Lamminen
Osa takaisinvedoista koskee virheellisiä pakkausmerkintöjä tai pakkausmateriaaleja.


... mutta uskaltaisin silti sanoa, että kummassakaan ei raportoida torjunta-ainejäämien aiheuttamista konkreettisista vahingoista. Vaan toteutuneet riskit ovat olleet biologisia.
« Last Edit: 04.03.22 - klo:08:47 by Heikki Jokipii »


Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #479 on: 09.07.22 - klo:05:35 »
Tällaista sattuu:

Foodin vetää takaisin erän viher­jauhetta
Erän omavalvontanäytteestä löytyi salmonellaa.
Takaisinveto koskee Foodinin tuotetta Viherjauhe, Luomu, 200g


Ei ole mahdollista sanoa, sattuuko luomulle tavanomaista enemmän. Mutta luomullekin sattuu. Eikä tämän sanan esiintyminen yhtään suojaa (lihav. HJ):

Quote
Erä on ollut myynnissä huhtikuun alusta alkaen terveystuote- ja vähittäiskaupoissa.