Author Topic: Missä ovat ruoan riskit  (Read 208416 times)

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #360 on: 11.03.17 - klo:22:38 »
Ekologisk kyckling ökar fall av svår magsjuka
https://www.svd.se/ekologisk-kyckling-okar-fall-av-svar-magsjuka

Ja tässä ruotsalaisen tutkimuksen tulokset, josta käy ilmi että kampylobakteereja yli 8 kertaisesti luomukanoissa kuin tavanomaisissa:
http://www.svenskfagel.se/?p=1145
Resultat
De åtgärder som under en följd av år har vidtagits i Sverige har sänkt antalet positiva flockar från cirka 60 procent år 1989 till 11,6 procent år 2015 utslaget över året. Enligt undersökningar så varierar antalet flockar som bär på campylobacter med årstiderna. Av ännu okänd anledning är förekomsten av campylobacter som högst under sensommar och höst. Resultaten av de senaste årens undersökningar har varierat från 0 procent upp till 25 procent smittade flockar (den högre siffran endast under någon enstaka vecka).

Under 2012 genomförde Svensk Fågel i samarbete med SVA en rad riktade studier för att få jämförbara resultat mellan olika länder och produktionsformer. Små- eller storskalig produktion är inte avgörande utan förekomsten av campylobacter är i huvudsak beroende av standard på hus och management i form av de biosäkerhetsåtgärder som ingår som krav för medlemmar inom Svensk Fågel.

Resultat:
EU-genomsnitt kyckling: 75 % positiva
Småskalig produktion i Sverige: 62 % positiva
Ekologisk produktion i Sverige: 80 % positiva
Svensk konventionell produktion:  9,2 % positiva (2012).

« Last Edit: 11.03.17 - klo:22:46 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #361 on: 24.03.17 - klo:06:28 »
Brasilian lihaskandaalia on jo usealta taholta käytetty kotimaisen lihan suosittelun perusteena. Odottelin jo tätä, ja täältähän se tuli, Hesarin pääkirjoituksena (lihav. HJ):

Sietää tietää, mitä suuhunsa pistää

Quote
Ruokaskandaalit lisäävät luomun ja paikallisesti tuotetun ruoan suosiota.

Juha Akkanen
Julkaistu: 24.3. 2:00

RUOKA­SKANDAALI on taas ravisuttanut läntistä maailmaa. Tällä kertaa kyse on epäilystä, että brasilialaisilta teurastamoilta olisi myyty pilaantunutta naudanlihaa ulkomaille, myös Suomeen.

Muistissa ovat vielä pakkasnesteellä ”terästetyt” itävaltalaiset valkoviinit.

Pari vuotta sitten EU:ssa paljastui tapaus, jossa hevosenlihaa myytiin naudanlihana.

Kiinassa äidinmaidonkorviketta jatkettiin muoveissa käytettävällä melamiinilla ja rottaa myytiin lampaanlihana.

Ei siis ole ihme, että luomuruoan ja paikallisesti tuotetun ruoan suosio kasvaa, vaikka hinta on tavanomaisesti tuotettua kalliimpi.

Mikään noista listatuista tapauksista ei tietystikään toimi perusteena luomun suosimiselle. Jos ottaisi esimerkkinä vaikka tuon nautana myydyn hevosenlihan, niin kyllä väärentäjät lähes samalla vaivalla olisivat tehneet siitä luomuakin. Etteikö sellaisia väärennöksiä olisi tapahtunut?

Kummallisella tavalla tuosta skandaalien listasta on unohtunut Saksan v. 2011 luomuidut, kymmenine kuolemantapauksineen (ks. edellä, sinä vuonna). Miksi? Jos ne olisi mainittu, olisi koko loppuargumentoinnilta tietysti vedetty matto alta.

Tuo "unohdus" on sikäli erityisen silmiinpistävää, että Kiinan äidinmaitokorvikeskandaalia ehkä lukuunottamatta noista mainituista tapauksista ei kuolemantapauksia seurannut. Mutta luomuiduista seurasi, ja lisäksi vammautumisia. Ja se tapaus jopa "liippasi" Suomea: niiden itujen siemeniä oli jo myynnissä täällä! (Ja EHEC:in todettiin siirtyneen juuri siemenien kautta, vaikkei saastuneita ituja tai siemeniä Suomesta löydettykään.)

Voi olla, että Akkanen on tuossa mennyt siihen "halpaan", että luomu olisi erityisen valvottua tuotantoa. Mutta mitä siinä erityisesti valvotaan, on luomusääntöjen noudattaminen, ei mikään muu. Hiuksia voi tietysti halkoa siitä, suosittaako hän itse tuossa luomua, vai raportoiko vain kuluttajien reaktioista. Mutta kyllä tuo aika lailla suosituksella, jopa piilomainokselta näyttää.

***

Itse tätä Brasilian tapausta ilmeisesti tutkitaan vielä pitkään ja hartaasti:

Brasilialaisen lihan tuontitiedot täsmentyvät

Ja hyvä että tutkitaan. Mutta muistettava on, että tähän mennessä toteutunutta haittaa ei ole osoitettu. Eli normaali kontrollijärjestelmämme on saattanut koko ajan toimia moitteettomasti, vrt. toimitusjohtaja Mari Hannukselan lausunto.
« Last Edit: 24.03.17 - klo:07:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #362 on: 25.03.17 - klo:08:43 »
Tässä samaisen Hesarin uutisessa tänään ...

Kakussa listeriaa, jyvien joukossa jyrsijän papanoita – EU:n palvelu varoittaa kytevistä ruokaskandaaleista

... luomu on ihan hyvin edustettuna.

Oliko tämä tuote luomua, ei sanota,  mutta ehkä tai luultavasti oli:

Quote
Ranska raportoi, että raakamaidosta tehdyssä ranskalaisessa camembert-juustossa on salmonellaa. Saman ilmoituksen tekivät myös Saksa, Luxemburg, Ruotsi ja Sveitsi.
« Last Edit: 25.03.17 - klo:08:57 by Heikki Jokipii »

Jarrumies

  • Konkari
  • *****
  • Posts: 742
    • View Profile
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #363 on: 25.03.17 - klo:12:12 »
RASFFin yleissivu: http://ec.europa.eu/food/safety/rasff_en

Ja portaali: https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/portal/

Laittakaa tuossa Subject-kenttään hakusana organic.
Tällä hetkellä löytyy 611 tulosta. Tosin tiedot julkisessa portaalissa eivät ole kovin yksityiskohtaisia, esimerkiksi tuotteen tarkkaa kauppanimikettä ei kerrota.

Jos lisää Notified by -kenttään sanan Finland niin haku Subject  *ORGANIC*  Notified by  Finland (FI)  tuottaa 55 tulosta.

Haulla Subject  *ORGANIC*  AND  *LISTERIA*  löytyy 14 tulosta.

Haulla Subject  *NATURAL*  löytyy 140 tulosta. Ilmoittajamaa ei välttämättä ole kertonut tuotteen luomuisuudesta mitään jolloin tällainen luomutuote ei tule esiin hakusanalla ORGANIC.

Tutkikaa tarkemmin ja raportoikaa täällä. Nyt en ehdi itse enempää.
« Last Edit: 25.03.17 - klo:12:20 by Jarrumies »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #364 on: 26.03.17 - klo:06:46 »
Tässäkin MMM:n uutisessa, vaikkakin puhutaan tietämättömyydestä, kuitenkin annetaan ymmärtää, että resistenssi jotenkin syntyisi (ja leviäisi) antibioottien käytöstä: [...]

Atria sitten repäisi, ja kertoi tässä jokunen päivä sitten koko etusivun mainoksessa Hesarissa, että sen broilereita ei lääkitä antibiooteilla lainkaan, niin "puhtaita" sen broilerit ovat. Olennainen sisältö oli sama kuin tässä:

Antibiootteja ei anneta eläimille turhaan – tai laisinkaan!

Kuitenkin niin, että korostettiin, tietysti, mainoksessa, Atrian lintujen erityislaatuisuutta. Tuostahan voi oikeastaan lukea, että se asia koskee koko Suomea. Eikä kai broilerin lyhyeen elämään oikein mahdukaan antibioottikuuri (varoaikoineen)? Lienee paljon yksinkertaisempaa, ja halvempaakin teurastaa ja heittää polttouuniin sairastuneet linnut?

Mainoksessa niin kuin tuossakin esitettiin taas tämä teoria, johon olen jo edellä ilmoittanut suhtautuvani epäluuloisesti:

Quote
Olivatpa kyseessä ihmiset tai eläimet, on äärimmäisen tärkeää, että antibiootteja ei käytetä turhaan. Antibioottien liiallinen käyttö kiihdyttää antibioottiresistenttien eli antibiooteille vastustuskykyisten bakteereiden syntymistä.
[...]
Kun antibiootteja käytetään maltillisesti tai ei ollenkaan, pienenee todennäköisyys superbakteerien syntymiselle ja leviämiselle.

Mutta tuolla tavalla siis ruokatalot suorastaan kilpailevat siitä, mitä heidän ruokansa ei sisällä, mitä sen valmistuksessa   ei käytetä. Joskus järkevin tieteellisin perustein, joskus sitten taas ei. Kuten sanottu, olen yhä epävarma, kumpaan kategoriaan tuo antibioottien (fanaattinen) välttäminen kuuluu.
« Last Edit: 26.03.17 - klo:07:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #365 on: 03.04.17 - klo:06:38 »
Menimme Helsingin Itäkeskuksessa avattuun uuteen, vähän "fiinimpään" hampurilaispaikkaan. Sain annokseni, jossa pihvi oli puoliraaka, "medium". Se ei ollut sellaisena edes hyvän makuinen. Harmittelimme, etten pyytänyt sen paistamista kypsäksi. Mutta kun katsoo tätä Eviran ohjetta ...

https://www.evira.fi/elintarvikkeet/tietoa-elintarvikkeista/kasittely-ja-sailyttaminen/hygienia-kotikeittiossa/liha/

Quote
Jauheliha

Jauhelihan säilyvyysaika on huomattavasti lyhyempi kuin muun lihan. Jauheliha kannattaa valmistaa mahdollisimman pian. Riittävän alhainen säilytyslämpötila ja katkeamaton kylmäketju varmistavat jauhelihan säilymisen hyvälaatuisena.

Kun lihaa jauhetaan, sekoittuvat lihan pinnalla olleet bakteerit kaikkialle jauhelihaan. Älä maistele raakaa jauhelihaa tai lihapullataikinaa, vaan kypsennä aina maistiaispala mikroaaltouunissa tai pannulla.

Kypsennä jauheliha kokonaan kypsäksi, vähintään +70 ºC:een myös sisäosasta. Myös jauhelihasta valmistetut hampurilaispihvit tulisi paistaa läpikypsiksi.

Kypsentämätön liha, erityisesti raa­ka naudan jauheliha, saattaa levittää EHEC-bakteeria.

... niin asian pitäisi tuollaisessa ravintolassa ehdottomasti olla toisinpäin:

oletuksena pitäisi olla läpipaistettu jauhelihapihvi. Asiakkaan pitäisi itse - ja oikeastaan kirjallisesti! - kertoa haluavansa  medium-paistetun pihvin, ja näin ottaa itse omakohtaisen vastuun altistumisestaan tuolle riskille.

Eviran etusivun johdannossa tuolle vielä erikseen kehotetaan:

Quote
Tarkista myös ravintolassa, että esimerkiksi hampurilaispihvit ovat täysin kypsiä. Kypsentämätön liha, erityisesti raaka naudan jauheliha, saattaa levittää EHEC-bakteeria.

Jos tuo olisi tullut ko. hampurilaispaikassa mieleen, olisin pyytänyt, tai oikeastaan käskenyt, tuomaan uuden annoksen.

***

Helsingin Sanomat teki tänään "pistokokeen" - liittyen tuohon edellä mainittuun brasilialaislihaan - osaavatko ravintolat kertoa, mistä niiden liha tulee. Miten olisi pistokoe, kypsentävätkö ravintolat jauhelihapihvinsä kunnolla? Vai täytyykö odottaa, että asia "ajankohtaistuu" sitä kautta, että jotain sattuu?
« Last Edit: 03.04.17 - klo:07:12 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #366 on: 07.04.17 - klo:06:31 »
Mikael Vestama viittasi tuolla Kansalaiskeskustelussa tähän uutiseen ...

Suomalaisessa broilerinlihassa superbakteereita - joka viides näyte sisälsi

... ja kysyi, että onko tässä kysymys niistä luomukanoista. Minä kerkeästi siellä luomun mainetta puhdistamaan:

Quote
Nyt täytyy luomua puolustaa! Nuo eivät yksinkertaisesti voineet olla luomubroilereita, jos luomubroilerien tuotanto koko maassa vuonna 2016 oli vain 0,18 milj. kiloa, ja osuus 0,1%!  ;D

Evirankaan uutisessa asiasta luomubroileri ei tullut mitenkään esille. Tosin tästä tiedosta (lihav. HJ) ...

Quote
ESBL-bakteerien esiintyvyyttä kartoitettiin vuonna 2016 koko Euroopan unionin alueella. Suomessa kaikki tutkitut broilerinlihaerät olivat kotimaisia. Tutkittuja näyte-eriä oli 309, joista 15 erässä todettiin ESBL- bakteereja ja 53 erässä AmpC-entsyymiä tuottavia E. coli -bakteereita.

... voisi arvata, jos näytteitä otettiin sattumanvaraisesti koko maassa, että luomubroilereita ei edes otokseen luultavasti osunut.
« Last Edit: 07.04.17 - klo:06:56 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #367 on: 11.04.17 - klo:06:21 »
Itse tätä Brasilian tapausta ilmeisesti tutkitaan vielä pitkään ja hartaasti:

Brasilialaisen lihan tuontitiedot täsmentyvät

Ja hyvä että tutkitaan. Mutta muistettava on, että tähän mennessä toteutunutta haittaa ei ole osoitettu. Eli normaali kontrollijärjestelmämme on saattanut koko ajan toimia moitteettomasti, vrt. toimitusjohtaja Mari Hannukselan lausunto.

Eipä sitä tämän kauempaa tutkiakaan tarvinnut. Hesari kertoi saman niin, että brasilialainen liha sai puhtaat paperit, tässä Evira:

KOHULIHAA EI LÖYTYNYT VARASTOISTA

Eikä tässä yhdessäkään tapauksessa mitään hälyyttävää löytynyt:

Quote
Eviran toteuttamassa tarkastuksessa todettiin, että yhdellä yrityksistä oli varastossa pieni erä Irlannissa valmistettua, pakastettua, kypsennettyä lihavalmistetta, jonka raaka-aine oli osittain peräisin myöhemmin vientikieltoon asetetusta laitoksesta. Tarkastuksessa erä todettiin turvalliseksi elintarvikekäyttöön.

Mari Hannuksela siis arvasi aivan oikein. Mutta lähi- ja/tai luomulihan (-ruoan) suosittelijat/mainostajat ehtivät tällä välin kyllä hyödyntää tämänkin "skandaalin", vaikkei siitä sellaista Suomessa tullutkaan.
« Last Edit: 11.04.17 - klo:07:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #368 on: 11.04.17 - klo:07:31 »
Tämä blogisti tuntuu melkeinpä automaattisesti löytävän tällaisen turvallisuusargumentin luomuvalintansa puolesta (lihav. HJ):

Quote
Kiva yllätys olivat kanamunat: paikalliset luomu-kanamunat kilotavarana. Ihan täydellinen ja turvallinen vaihtoehto pasha-herkkuun, jossa käytetään raakaa kanamunaa.

Mutta kuinkahan on?

Evira kyllä kiistää, että luomumunissa olisi tavanomaista suurempi riski ...

Quote
Elintarviketurvallisuusvirasto on tuottajien kanssa eri mieltä. Esimerkiksi kananmunan tuotannossa ei ole havaittu, että luomukanaloissa olisi perinteisiä häkkikanaloita enemmän salmonellatapauksia.

... mutta ei kyllä väitä, että se olisi pienempikään.  Jokatapauksessa kanoille syötetty luomurehu ei tee munia turvallisemmiksi, munista tuskin löytyy torjunta-ainejäämiä (onko ikinä löydetty?) Salmonella on se isoin riski, oikeastaan ainoa merkittävä, ja siinä vertailun tilanne siis korkeintaan se "fifty-fifty" eli ei eroa. (Kun luomumunien hiukan kohonneilla dioksiinipitoisuuksillakaan ei terveysmerkitystä ole, ks. edellä siitä asiasta syksyllä käyty keskustelu.)
« Last Edit: 11.04.17 - klo:08:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #369 on: 12.04.17 - klo:04:18 »
MTK otti herneen nenäänsä tässä asiassa:

Eviran Aho myönsi ongelmat broilerikohun tiedottamisessa

Epäilemättä tuo tiedotus oli sikäli ongelmallinen, että kerrottiin vain Suomen tuloksista (koska ne vain tiedettiin). Näin kuluttajille voi syntyä vaikutelma, että asia olisi erityinen ongelma juuri Suomessa.

Jonka vaikutelman syntymisen iltapäivälehdet lööppeineen ja otsikoineen sitten viimeistelivät.

Tieto:

Quote
Puhuttiin myös superbakteereista, vaikka broilerin ESBL ei ihmisellä sellainen ole.
« Last Edit: 12.04.17 - klo:04:27 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #370 on: 15.04.17 - klo:03:14 »
Maaseudun Tulevaisuus ei saa tässä uutisessaan kunnolla esille keskeistä sanomaa Sydsvenskanin uutisesta:

Lehti: Ruotsalaisissa luomumunissa enemmän ympäristömyrkkyjä kuin tavallisissa

Joka on tämä, ettei selvitystyö vieläkään ole johtanut selvään tulokseen, vaikka sitä on kovasti yritetty (lihav. HJ):

Livsmedelsverket letar gift i ekoägg

Quote
Ekologiska ägg innehåller mer miljögifter än vanliga ägg. När nyheten kom i höstas gick äggförsäljningen ner. Effekten i handeln var kortvarig, men gifterna finns kvar. Livsmedelsverket arbetar fortfarande med att spåra källan till gifterna.

Toki eri tutkintalinjoja on, ja tämä kalarehuhypoteesi on vieläkin mukana kilpailussa, mutta ei enää varmana voittajana:

Quote
Halterna befinner sig under de värden som anses vara säkra för en människa att äta, men ekoäggen innehåller runt tre gånger mer gift än de vanliga äggen – och ingen vet varför.
– Arbetshypotesen är att det har att göra med fodersituationen, säger Petra Bergkvist på Livsmedelsverket.
Teorin är att värphönorna får i sig gifterna i foder som innehåller fiskmjöl, en produkt som i sin kan innehålla gifter som sprids i haven.
– Vi är inte riktigt övertygade om det, säger Kjell Wejdeman, som ansvarar för analyser av hönsfoder på Jordbruksverket.
– Vi har inte hittat några överträdelser av de gränsvärden som finns för hönsfoder. Näringen har arbetet väldigt hårt med det här och har tagit väldigt mycket prover.
Enligt Wejdeman visar studier gjorda i Europa att gifter i ägg ofta kommer från lokala miljöföroreningar, som till exempel material i de anläggningar där värphönsen hålls. Trots Jordbruksverkets invändningar är äggproducenternas och Livsmedelsverkets huvudspår fortfarande att hönsfodret är källan till miljögifterna.
– Ja, jag vet, men vi har rätt båda två. De prover som tagits på foder ligger under gränsvärdena, men nu funderar vi på om gränsvärdet verkligen ligger på rätt nivå, säger Petra Bergkvist.

Tulee mieleen oma ulkoiluhypoteesini. Jos dioksiinipitoisuudet ovat siellä vähän nyt vähentyneet, niin luonteva selitys sille olisi myös viime lokakuun (jolloin tämä kohu alkoi) ja nyt menossa olevan huhtikuun välillä ollut asia: talvi. Jolloin kanat ulkoilevat vähemmän. Ja sitä syntyy myös (teoriani) ennuste: nyt kesää kohti pitoisuudet taas nousevat.
« Last Edit: 15.04.17 - klo:11:59 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #371 on: 27.04.17 - klo:05:37 »
Kuten myös tieto: "Suomessa säteilytys on sallittua vain mausteille"

Mutta ei kyllä tietoa, tai kunnon perustelua sille, miksi näin on.

Tuolta pohjalta tämä lihavoitu yksityiskohta tässä jutussa Tullin tehotarkastuksesta ihmetyttää:

Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

Quote
SUOMEN tulli oli viime kuukaudet mukana kansainvälisessä operaatiossa, jossa poistettiin väärennettyjä ja vaarallisia elintarvikkeita markkinoilta. Suomessa viranomaiset keskittyivät mauste-erien tarkistamiseen.

Tulli ja apuna olleet Helsingin ja Vantaan kaupunkien elintarviketurvallisuusviranomaiset löysivät kuudestatoista tarkastetusta tavaraerästä kaikkiaan 950,5 kiloa elintarvikesäännösten vastaisia kurkuma-, curry- ja chilimausteita.

Näytteistä analysoitiin väriaineet, säteilytys ja tuoteselosteen paikkansapitävyys. Kurkuma- ja ravintolisävalmisteista tutkittiin Tullin mukaan lisäksi lyijypitoisuus.

Jos mausteiden säteilyttäminen on sallittua, miksi Suomen tulli tuhlasi aikaansa ja energiaansa sen tutkimiseen? Kun säteilytyksessä ei ole mitään teoreettistakaan terveydellistä riskiä, päinvastoin kuin vaikka noissa väriaineissa, joista pari löytöä tehtiinkin.
« Last Edit: 27.04.17 - klo:05:57 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #372 on: 27.04.17 - klo:07:15 »
YLE:n vastaavasta uuutisesta, jatkoa:

Quote
Europolin ja Interpolin koordinoimassa operaatiossa tehtiin ratsioita kauppojen lisäksi lentokentille, satamiin ja varastoihin. Ratsattuja paikkoja oli yhteensä 50 000.

– Ylivoimaisesti väärennetyin tuote oli alkoholi. Sitä löytyi lähes 26 miljoonaa litraa, kertoo Françoise Dorcier Interpolista puhelinhaastattelussa. Hän toimii Lyonissa Interpolin päämajassa laittomien hyödykkeiden tuotteiden ja terveysohjelman koordinaattorina.

Dorcierin mukaan väärennetyn alkoholin suuri takavarikkomäärä kertoo myös siitä, että väärennetyn alkoholin haitoista ollaan yhä tietoisempia ja eriä tiedetään etsiä.

Tuollaisista määristä jos puhutaan, kyse ei voi olla metanolista. Silloinhan kuulisimme miljoonista kuolemantapauksista. Alkoholin haitat tietysti yleisesti tiedetään. Mutta juuri väärennetyn alkoholin? Taitavat ne haitat kohdistua lähinnä (rehellisin) yrittäjiin. Ja maihin ja alueisiin: joku on myynyt shampanjana juomaa, joka ei olekaan peräisin kyseisestä Ranskan maakunnasta?
« Last Edit: 27.04.17 - klo:08:05 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #373 on: 10.07.17 - klo:03:52 »
Tässäkin uutisessa esitetään tämä teoria:

Sianlihasta on löytynyt Euroopassa bakteeria, johon antibiootti ei tehoa – liha kannattaa kypsentää Suomessakin kunnolla

Quote
Vastustuskyky kasvaa, kun antibiootteja käytetään paljon, ja vastustuskykyisiä bakteereja todetaan varsinkin maissa, joissa antibiootteja käytetään vapaasti: Etelä- ja Itä-Euroopassa enemmän kuin Länsi- ja Pohjois-Euroopassa.

Taas kerran sanottuna: vierastan tätä teoriaa, koska se muistuttaa liian paljon Pasteuria edeltänyttä teoriaa, että taudinaiheuttajat, bakteerit syntyvät liasta.

Mutta ehkä tuosta Efsan raportista löytyvät perustelut, jotka vakuuttavat minutkin. Ihan noin, eroille tällaisten suuralueiden välillä löytyy varmasti vaihtoehtoisia selityksiä.

Tämä Hesarin artikkeli myötäilee kyllä yleisesti suositusta, että (turhaa) antibioottien käyttöä tulee välttää ..

Britanniassa kärsitään antibioottipulasta – Suomessa suurempi ongelma on bakteerien vastustuskyvyn kehittyminen, sanovat asiantuntijat

... mutta kertoo myös tällaisesta tutkimuksesta tai kokeesta:

Quote
Jalavan mukaan on epäselvää, voidaanko antibiootin käytöstä pidättäytymällä vaikuttaa bakteerien vastustuskyvyn kehittymiseen.

Teorioita tästä on.

Ruotsissa tehtiin kokeilu, jossa eräs antibiootti vaihdettiin toiseen resistenssin vähentämiseksi. Resistenssiä ei kuitenkaan saatu Jalavan mukaan pois.

”Jos bakteerit ovat tulleet resistenteiksi, ei antibiootin poistaminen käytöstä välttämättä siis auta”, Jalava sanoo.

Eli tuon mukaankin käytön vähentäminen ei sikojenkaan kohdalla enää olisi avuksi, jos muunnos on jo syntynyt.

« Last Edit: 10.07.17 - klo:05:41 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25025
    • View Profile
    • Email
Vs: Missä ovat ruoan riskit
« Reply #374 on: 28.07.17 - klo:04:10 »
Nimimerkki Tähkylä Agronetissä kysyi:

Quote
onko muuten kaikkia rikka kasvien siemeniä tutkittu
onko ne ihmiselle turvallisia syödä
niitähän on luomu viljassa aika paljon mukana
pihan kasveja on joitakin tutkittu
https://puutarha.net/artikkelit/191/myrkylliset_kasvit.htm

Mutu-menetelmällä arvioisin, että terveysriski tuosta on todella vähäinen. Melkein yhtä vähäinen kuin tavanomaisessa viljassa torjunta-ainejäämistä.

Mutta joskus olen kyllä kuullut, että tuo ilmiö on ollut esteenä luomuraaka-aineiden käytölle lastenruokien valmistamisessa. Laatu ei ole piisannut, ei ole ollut mm. kyllin tasaista. Johtuiko se siitä, vai mistä, mutta nyt vasta ...

Nestlé tuo markkinoille ensimmäiset Suomessa valmistetut luomulastenruuat purkissa
« Last Edit: 28.07.17 - klo:07:59 by Heikki Jokipii »