Author Topic: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?  (Read 281815 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #150 on: 20.05.16 - klo:06:04 »
Tuolta tuli mieleeni tämä juttu.

Luomubabypinaatti olikin jo vanha tuttavamme, täältä, eli tuolta ylempää.

Tällä sivulla kerrotaan, mitä luomubabypinaatti maksaa USA:ssa:

Quote
In the West Coast, a six ounce bag of Organic Baby Spinach is $1.99
In the East Coast, a six ounce bag of Organic Baby Spinach is $2.69

Kun kuusi unssia on 170 grammaa,  tämä babypinaatti maksaisi luomuna  USA:ssa, paikkakunnasta riippuen, vain noin 12 - 16 dollaria kilo? Eli 10 euron kieppeillä.

Ja meillä pyydetään tällaisia yli 100 euron kilohintoja!!!

Onko tätä babypinaattia niin vaikea viljellä Suomessa - vai onko kyse siitä, että luomun varjolla luodaan todellinen hintasokeus, jossa millään ei ole enää mitään väliä?

Tässä K-citymarketin tarjouksessa hinta jo lähenee järjellistä (tuohon yli 100 euron kilohintaan verrattuna)  ...

"Luomu Baby pinaatti 65g
30,77/kg
Hinta voimassa
19.5.2016 - 22.5.2016"

... mutta on edelleen siis noin tuplasti sen, mikä Amerikoissa. Vaikka vielä siellä "luomutuki" tietääkseni täytyy repiä hinnassa. Ja jos se on tarjous, merkitsee se tietysti sitä, että normaalisti hinta olisi korkeampi. Edelleen oikeastaan kaikki ihmettelymme jäävät voimaan.

Vertailukohdaksi vielä saman tuotteen hinta tavanomaisena Foodiesta: 14,90 euroa kilo.
« Last Edit: 17.11.21 - klo:05:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #151 on: 09.07.16 - klo:06:05 »
Luomuliitonkin tiedotteessa samasta em.  tilaisuudesta on sama logiikka tai pikemminkin logiikan puute:

Kustannustehokas ravinnehuolto yksi syy luomubuumiin

Quote
Robert Streit kuvaa Yhdysvaltojen maatalouden tilannetta synkäksi. Jatkuvasti aleneva kannattavuus saa tuottajat etsimään vaihtoehtoja. Tuottajat näkevät luomutuotannon mahdollisuudet kiinnostavina. Paremmat hinnat ja pienemmät kustannukset houkuttavat.

Streitin mukaan ymmärtämällä maan biologiaa paremmin, päästään huomattavasti kustannustehokkaampaan kasvintuotantoon kuin nykyisellä kemikaali-intensiivisellä tuotannolla. Välineinä ovat mm. uudet viljavuusanalyysimenetelmät sekä hivenlannoitteet ja kasvunedisteet.
(lihav. HJ)

Jonkinlaisena itsestäänselvyytenä tuossa oletetaan, että luomutuotteista saa aina paremman hinnan. Kapitalismista ja markkinamekanismista ei ole kuultukaan? Toisaalta ei tehdä sitäkään johtopäätöstä, joka tuossa on ilmeinen: luomutuotanto ei siis ollenkaan tarvitsisi yhteiskunnan tukea, tai ainakin tarvitsisi sitä vähemmän kuin tavanomainen viljely.

Sama logiikka tai logiikan puute on läpikäyvänä teemana myös Pauli Talvitien äskettäisessä puheessa:

Pauli Talvitie: Luomutuotanto kannattaa

Ensin hänkin todistaa, miten luomutuotanto muka olisi kustannustehokkaampaa, keskittymällä kustannussäästöihin ja unohtamalla tyystin tuotot. Sitten jostain "luomun ideasta" seuraa kummasti kuluttajien halu maksaa enemmän ja yhteiskunnan halu tukea enemmän. Yhteistuloksena sitten luomutila kannattaa.

Melkoisen falski ja kehäpäätelmiä käyttävä on tuo Talvitien luomun puolustuspuhe. Epärellinenkin: hän on varmasti tietoinen siitä, miten luomuviljelyllä tuotetaan hehtaaria kohti vain neljäsosa tavanomaiseen verrattuna. Ja miten siitä seuraa suoranainen pakko saada kovempi hinta yksikköä kohti. Ja miten siitä seuraa kaupan hinnoittelu, ja lisätuen tarve. Ei mistään mystisestä luomun ideasta.

Ovatko edes kuluttajat halullisia maksamaan enemmän? Eivät ainakaan Pro Luomun erilaisten selvitysten mukaan, jotka kyllästyttävyyteen asti päätyvät aina tulokseen, että luomun myynnin kasvun esteenä on juuri se hinta.
« Last Edit: 09.07.16 - klo:07:20 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #152 on: 12.07.16 - klo:05:20 »
Kun Pro Luomu jo hyvissä ajoin mainosti luomumansikoita, niin otetaanpa tähän nyt mahdollisimman samanaikaiset hintanoteeraukset.

Facebookissa jo muusta yhteydestä tuttu K-supermarket Torpparinmäki mainosti luomumansikoita 5.7.16 näin:

Quote
LUOMU-INFO! Luomumansikkaa tälle kesälle suoraan viljelijöiltä!

Saamme Paulin ja Karoliinan Mansikkatalon luomumansikkaa koko kesän ajan elokuun alkupuolelle asti. Seuraa aktiivisesti Facebook sivujamme, ja voit varata itsellesi laatikon tätä täydellistä herkkua. Alkuun lajikkeena on mm. Polkaa, mutta elokuun alun 2. sadosta tulee herkullista Malviinaa.

5kg laatikon hinta on koko kesälle 45 €

Eli siis 9 euroa kilo.

Helsingin Uutiset kertoi 7.7.16 tavanomaisista mansikoista:

Pidä kiirettä: Mansikat loppuvat ja hinta nousee kohti viikonloppua

Quote
Mustassapekassa mansikkaa saa viiden kilon laatikoissa tällä hetkellä hintaan 24,90–29,90 euroa.

Eli siis 5-6 euroa kilo.

Tuolle hintaerolle on sitten yritettävä etsiä (kaukaa haettuja, epätoivoisia) perusteluja/seltityksiä/puolusteluja, ja niitähän etsitään: alkaen mausta ja jatkuen väitteisiin, että luomumansikat eivät muka aiheuttaisi allergiaoireita. (Pro Luomu ei kylläkään tällaiseen - ainakaan tällä kertaa - syyllistynyt. Mutta muut ovatkin jo hoitaneet tuon "likaisen työn".)
« Last Edit: 12.07.16 - klo:06:24 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #153 on: 29.07.16 - klo:15:36 »
Kun Forssan lehdessä tämä yleisökirjoittaja Keijo Wääri aloittaa näin, sitä jo pelkää "pahinta" ...

Mikä luomussa maksaa?

Quote
Suomalaiset ovat hurahtaneet luomuun. Luomun myynti kasvoi Suomessa viime vuonna edellisvuodesta lähes seitsemän prosenttia.

... mutta ei, loppuosa kirjoituksesta onkin vankkaa kritiikkiä asialle: rahoilleen ei saa vastinetta.

Hän on myös itse tarkkaillut hintoja, eikä aliarvioi hintaeroa:

Quote
Lisäksi eri liikkeissä on luomuruoissa eri hinnat. Voi olla jopa enemmän kuin tuplahinta verrattuna toiseen. Siis 40–120 % kalliimmat, vaikka luomun tukiaiset ovat suuremmat.
« Last Edit: 29.07.16 - klo:15:43 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #154 on: 11.08.16 - klo:08:45 »
Citymarket kehotti Metro-lehdessä äsken (eli eilen) ostamaan "luomutuotteita säästöhintaan". Näitä:

Viinirypäleet 3,98 /kg
Meloni 1,49 /kg
Kiivi 5,35 /kg
Tomaatti 6,72 /kg
Pikkukurkku 8,60 /kg
Lehtikaali 12,45 /kg

Laitetaanpa tähän tieto, mitä samat tuotteet maksavat Foodiessa (vaikka se onkin S-ryhmän hinnasto) tavanomaisina ja paljonko kilohinnat ovat noista "säästöhinnoista":

Viinirypäleet 5,38 /kg (135%)
Meloni 0,89 /kg (60%)
Kiivi 3,58 /kg (67%)
Tomaatti 2,15 /kg (32%)
Kurkku 2,95 /kg (34%)
Lehtikaali 11.45 /kg (92%)

Asiaan tietysti kuului, että nuo kilohinnat oli kirjoitettu mainokseen hyvin pienellä (mutta tietysti siellä olivat, koska EU vaatii). Ja tarjoushinnat sitten oikein isolla. Viinirypäleet *) luomuna olivat yllättäen tavanomaista halvempia, lehtikaalissa ei ero ollut iso. Mutta muissa se ero oli se tavanomaisen (!) järkyttävä. "Pikkukurkkua" vertasin ihan tavalliseen kurkkuun, kun se ihan tavallista onkin (vaikka pienempikasvuinen lajike - voi vain arvailla, miksi luomuviljelijät juuri sitä paljon harrastavat ...).

Voinee sanoa: hintarintamalta ei mitään uutta.

__________

*) Lisäys klo 16: Sanomattakin lienee selvää, mutta sanotaan nyt kuitenkin: viinirypäleissä kyseessä on tuontituote, ei suinkaan mikään lähiluomu. Kuten ei tietysti kiivien ja melonienkaan osalta, mutta niissähän hinnat noudattivat sitä "yleista kaavaa".

Jos nuo viinirypäleet siis jätetään vertailusta, "outlierina", satunnaisena poikkeuksena, pois, vanha karkea arviomme edelleen pitää paikkansa: luomu maksaa tuplasti. Mahdollisista "säästöhinnoista" huolimatta.
« Last Edit: 11.08.16 - klo:16:33 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #155 on: 26.08.16 - klo:07:33 »
Entäpä valmis soppa? Tällainen löytö:

Sonnentor Kirkas luomu kasviskeitto

Nyt alennuksella 5,90 euroa, normaalihinta 6,90 euroa.

Pakkauskoko: 120g. Niinpä kilohinta 49.17 €/kg

Nuo kaksi tietoa ko. mainoksessa muuten oudosti himmeällä tekstillä. Tai oikeastaan: ei niinkään oudosti tai vaikeasti arvattavissa olevasta syystä. Jos joku tuon purkin ostaa, hän ei luultavasti ole huomannut ja lukenut noita himmeitä tekstejä (joiden kuitenkin pitää siellä EU:ssa nykyisin olla).

Vertailukohtana nyt vaikka tämä (Foodiesta):

Knorr 500ml Täyteläinen kasvissosekeitto

Kappalehinta 2,69 euroa. Litra- eli kilohinta 5,38 €.

***

Kun siellä olivat vielä nämäkin tiedot ...

Quote
Ravintoarvot:
Per 100 ml
Energia 29kJ/9kcal
[...]

... niin siitäpä laskemaan ja arvioimaan, millaisiin kustannuksiin olisi luomuihmisen varauduttava, jos hänen päähänsä pälkähtäisi, että tänään syönkin vain tuota kasviskeittoa. Kun luultavasti hänen olisi nautittava niitä yli 100 kappaletta (isomman ihmisen jopa lähes 200?), pitäisi taskussa tai käytettävissä olla vähintään viisisatanen. Jopa kaksi. Tai jopa enemmän. Aika syöminenkin siinä olisi, ja paljon lasipurkkeja vietävänä kierrätysastiaan. (Tai muovipurkkeja sekajätteeseen? Kuvasta ei pysty sanomaan, kumpaa ainetta tuo pakkaus on. Sen kansi on kyllä selvästi muovia.)

Knorrin sopan kanssa selviäisi tavanomainen kuluttaja - saman päähänpiston saatuaan - tietysti paljon halvemmalla ja mutta myös paljon helpommalla: "289 kJ / 70 kcal" 100 grammalta/millilitralta. Lautasellisten ja roskiin vietävien pakkausten lukumäärä olisi alle kymmenen. 

(Juu, huomasin: kilojoulet ovat 10-kertaiset, mutta kilokalorit eivät ole. Kummassa mainoksessa sitten virhe lieneekään, mutta se ei oikeastaan ole tässä niin olennainen juttu. No, tarkistin kuitenkin, kun netissä on näitä laskureitakin. Virhe oli luomumainoksessa. Jos kJ:t ovat oikein, kilokaloreissa se on vain 7.)

***

Huomasin vielä, että tuo saattoikin olla tiiviste, ei valmis soppa:

Quote
Valmistus:
Lisää yksi kukkura teelusikallinen (6g) jauhetta 2,5dl vettä ja kuumentaa kiehuvaksi sekoittaen.

Olisiko sittenkin siis tuo 9 (oikein on siis 7) laskettu tuon valmiin sopan pohjalta? Laskelma siis täysin uusiksi. No, lasketaan uudelleen. 120 grammasta tulisi 20 tuollaista annosta, yhteensä siis 5 litraa? Jossa jokaisessa litrassa olisi 70 kilokaloria. Yhteensä siis 350 kilokaloria.

Tuolla laskelmalla luomuihminen siis pärjäisi kyllä (jos oletetaan kilokaloritarpeeksi 2000) noin 5-6 purkilla, ja siis vähän päälle 30 euron kustannuksilla. Joutuisi tuossa mallissa kyllä sitten litkimään sitä soppaa myös yli 30 litraa.

Mutta "järkisyöjä" Knorrin sopan kanssa selviäisi myös noin laskettuna helpommalla, kun jokaisessa puolen litran pakkauksessa olisi tuo 350 kilokaloria. Eli myös 5-6 pakkausta, mutta soppaa litkittävänä vain vähän yli 3 litraa. Ja kuuden pakkauksen mukaan kulut olisivat 16,14 euroa.

***

PS. klo 16: Eli kuitenkin - näistä jossain määrin hurjistakin laskelmista huolimatta - lopulta se jo klassinen: tuplahintaan. Vaikka itse asiasssa jää hiukan kaivertamaan tämä: jos 120 gramman tiviisteestä saa kilokaloreita 350, se on noin 3 kilokaloria per gramma. Jolloin se on kilolta n. 3000. Mutta se menee, koska varsinkin vihanneksissa  on sitä vettä tuoreeltaan niin paljon, eli tuossa ei luultavasti ole pahemmin huijattu.

Eli siis parempi vertailukohta olisi siis ollut vaikka jokin pussikeitto. Mutta en tee nyt tätä harjoitusta uudestaan.
« Last Edit: 26.08.16 - klo:17:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #156 on: 10.11.16 - klo:07:01 »
Perustosiasia myönnetään, mutta sitten kuitenkin väitetään näin:

Suurin ja Luomuin (S-kanava)

Quote
Luomutuotteet ovat tuotantoehtojensa vuoksi yleensä kalliimpia kuin tavalliset elintarvikkeet ja siksi moni valitsee ostoskoriinsa tavallisia tuotteita, vaikka haluaisi suosia luomua. S-marketeissa luomutuotteet ovatkin nykyään lähempänä muiden tuotteiden hintoja.

Lähempänä kuin mitä, missä, milloin? Kuin ennen? Kuin muissa kaupoissa?  Tuo vajavainen komparatiivin käyttö tuntuu olevan luomukielen erityisominaisuus, vrt. tätä:

Greenpeace suomenkielen kursseille?

Tuossakin olisi voinut antaa jotain lukuja ja prosentteja. Pitänee tehdä pieni hintatutkimuskeikka, taas, juuri S-kaupoissa. Eli noudatankin itse tätä kehotusta:

Quote
Samalla vaivalla, kun teet päivittäiset ostoksesi niin katsopa vaihteeksi niitä vihreän hintalapun tuotteita.
« Last Edit: 10.11.16 - klo:07:53 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #157 on: 15.12.16 - klo:06:11 »

Mainoksissahan saa perinteisesti hiukan huijata, mutta silti tämän HOK-Elannon tarkoitushakuinen todistelu on ärsyttävää:

Luomu ei ole kallista! Päivän ateriat luomuna alle euron lisähinnalla

Erityisesti ihmetyttää tämä aamupalaesimerkki (lihav. alkup.):

Quote
Aamupalaksi syödään kaurapuuroa voisilmällä, luonnonjugurttia pakastemarjoilla ja kananmuna sekä juodaan kahvia ja appelsiinimehua. Tavallisen ja puoliluomuaterian hintaero on 0,15 euroa. Käytetyistä raaka-aineista kananmuna on ei-luomua.

Miksi "puoliluomuateria"? Miksi juuri kananmuna on ei-luomua?
« Last Edit: 15.12.16 - klo:07:00 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #158 on: 27.12.16 - klo:07:29 »
Jos tämä tutkimustulos pitää paikkansa Suomessakin ...

The strange effects of thinking healthy food is costlier

Quote
COLUMBUS, Ohio – Consumers believe healthy food must be more expensive than cheap eats and that higher-priced food is healthier – even when there is no supporting evidence, according to new research.

The results mean not only that marketers can charge more for products that are touted as healthy, but that consumers may not believe that a product is healthy if it doesn't cost more, researchers say.

... s.o. että ihmiset uskovat terveellisen ruoan olevan (aina) kalliimpaa, antaa se tiettyä pelivaraa luomun hinnoittelussa.

Merkitseekö tuo jopa sitä, että jos luomua halutaan myydä terveellisyyteen liittyvilllä luomumyyteillä, sitä ei missään tapauksessa kannata "halpuuttaa"!
« Last Edit: 27.12.16 - klo:07:42 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #159 on: 08.01.17 - klo:06:30 »
Hallituksen luomuohjelman seurantaraportti (2016) kertoo tämän perustosiasian:

Quote
Tukea muutettiin edelliskauteen verrattuna niin, että avomaan vihannestuotannon tukea nostettiin 600 euroon/ha/v, koska vihannesten kasvattaminen luomuna on huomattavasti kalliimpaa kuin tavanomaisten peltoviljelykasvien.

Nyt sitten on tehty näin (HS tänään):

S-ryhmä tarjoaa porkkanaa terveystalkoisiin: sadan kasviksen hinnat halpenevat

Quote
Kotimainen kurkku halpenee 41 prosenttia ja esimerkiksi perunat ja omenat noin 20 prosenttia. Kasvisten hintojen laskeminen on jatkoa S-ryhmän kaksi vuotta sitten aloittamalle kampanjalle.

Mitä tuo yhteensä merkitsee? Minun järkeni mukaan sitä, että luomuhintojen "hajurako" eli ero tavanomaisiin vain kasvaa, ainakin kasviksissa. Mutta toisaalta, jos on niin, kuten edellisessä puheenvuorossa tuli esille, niin ...
« Last Edit: 08.01.17 - klo:06:48 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #160 on: 09.01.17 - klo:05:08 »
Muutama luomutuotekin on tässä S-ryhmän alennettujen hintojen listassa, mutta harvoja ne ovat, jolloin kokonaistulos näyttäisi olevan juuri tuo edellämainittu. Niiden alennettujen luomutuotteidenkin kohdalla löytyy aina huomattavasti edullisempi tavanomainen vaihtoehto (foodie.fistä tarkistettuna). *)

Jos tämän kampanjan tavoitteena on tämä ...

Quote
Kasvishalpuutus laskee yli sadan kotimaisen kasviksen hintaa. Muutoksella halutaan madaltaa kynnystä kasvisten monipuoliseen käyttöön.

”Suomalaiset ovat lähteneet vakuuttavasti lisäämään kasvisten syöntiä. Haluamme avittaa heitä kohti ravitsemussuosituksissa esitettyä tavoitetta, joka on puoli kiloa päivässä.  Alle 10 prosenttia suomalaisista syö kasviksia suositellut viisi annosta päivässä, joten kirittävää on”, Heikkilä kannustaa.

... niin luomukasvisten kautta tuo ei todellakaan toteudu. Ilkka Alarotukin joutuu olemaan "täysillä" tässä kampanjassa mukana ...

Quote
”Kasvisten hinnat elävät koko ajan esimerkiksi sesongin ja satotilanteiden mukaan. Emme voi luvata sentilleen samoja hintoja kasviksille kuukaudesta toiseen mutta sen lupaamme, että kotimaisten kasvisten hinnat ovat jatkossa meillä halvempia kuin aiempina vastaavina satokausina”, SOK:n vähittäiskaupan kaupallinen johtaja Ilkka Alarotu kertoo.

... ja pitämään nyt, tällä kertaa suunsa supussa luomuvaihtoehdosta. Tuon kampanjan ideaan ja henkeen ei oikein nyt sopisikaan suositella luomua, koska se on vain "vähän" kalliimpaa.

________

*) tuosta listastakin näkee, miten esim. perunapussin hinta on nyt 3,15 €, sekä luomuna että tavallisena. Mutta tavanomaista perunaa saa siihen hintaan 5 kiloa, luomuperunaa vain 2 kiloa. Luomuperunan kilohinta on siis lähes kolminkertainen (1,58 € versus 0,63 €, eli 2,5-kertainen. Pusseissa, luomuperunaa kun myydään lähes ainoastaan niissä. Halvimmillaan tavanomainen peruna näyttää nyt maksavan 55 senttiä kilo).
« Last Edit: 09.01.17 - klo:06:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #161 on: 15.01.17 - klo:05:58 »
Tämä blogisti ja kuluttaja on oikein koonnut vinkit ja ohjeet tähän:

Miten varaa luomuruokaan?

Quote
Kuvittelin aina, ettei mulla olisi ikinä varaa ostaa pelkkää luomua. Ostin aijemmin ehkä kananmunat ja maidon luomuna, mutten ikinä kuvitellut pystyväni ostamaan esimerkiksi luomulihaa. Olin vakuuttunut siitä, että mun pitää voittaa vähintään lotossa, jotta voin elää niin, kuin haaveilin.

Vaikka luomun ostaminen onkin valinta, niin parilla pienellä kikalla sain oikeastikin rahani riittämään luomuruokaan siitäkin huolimatta, että olen juuri nyt kotihoidontuella ja ehdin laskuttamaan yritykseni kautta vaan karkkirahoja.

Itse keinot sitten ovat kyllä aika tuttuja, jo täällä mainittuja. Kytätään mm. alennuksia yms. Ohittaen sen, että kolminkertaisesti maksava tuote on yhä 30% alennuksen jälkeenkin hinnaltaan kaksinkertainen. Mutta tämä blogisti ei syökään elääkseen, vaan elää syödäkseen (luomua):

Quote
Elä yksinkertaisempaa elämää ja satsaa laatuun

Mikä on sinulle tärkeää? Mihin käytät rahaa ja mihin haluaisit käyttää sitä?

Perheemme elää aika yksinkertaisesti. Emme käy usein ulkona syömässä, tai elokuvissa. Nautimme paljon ilmaisista asioista ja vietämme aikaa toistemme kanssa. En meikkaa, tai käytä rahaa kuntosalikorttiin. Rahaa siis jää luomuunkin!

Kun karsii elämästään turhaa ja keskittyy asioihin mistä todella nauttii, niin saattaa talous kestää luomunkin ostamisen. Karsimiseen kannattaa hyödyntää esimerkiksi KonMaria, tai minimalismia.

Miksi ihmeessä? Lopussa on "credo", uskontunnustus, vaikka retoristen kysymysten muodossa:

Quote
Miksi haluat satsata luomuun? Mitä luomu antaa kehollesi? Onko eläinten elinoloilla sinulle merkitystä? Onko sillä väliä, miten tuholaisia torjutaan, tai mitä lannoitetta pelloille levitetään? Tiedätkö mitä kaikkea kiertoviljely mahdollistaa? Tunnetko luomu tuottajia? Haluatko syödä gmo-vapaata ruokaa? Haluatko syödä ruokaa, joka antaa maalle yhtä paljon, kun ottaa?

Mutta kaiken kaikkiaan tuosta artikkelista kyllä välittyy kuva, että luomuruoka on turkasen kallista. Eikä siihen tavallisella tai köyhällä ihmisellä olisi varaa - ilman tuollaista palavaa uskoa.
« Last Edit: 15.01.17 - klo:06:25 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #162 on: 18.01.17 - klo:05:56 »
S-ryhmän kampanja näyttää purreen näinkin hyvin:

Kasvishalpuutuksen tulos: yli miljoona tomaattia enemmän   

Mutta uskaltanee arvata, että luomuvihanneksissa ei mitään kysyntäpiikkiä ollut havaittavissa?

Jaa, yhdellä tavalla se olisi sittenkin mahdollista. Jos (erityisesti) S-ryhmän tavanomaiset kurkut ovat loppuneet koko maassa, niinkuin uutinenkin kertoo, niin sitten kuluttajan olisi ollut pakko ostaa luomukurkkuja? Maksoi mitä maksoi.  ;D
« Last Edit: 18.01.17 - klo:06:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #163 on: 22.01.17 - klo:06:52 »
Tällaiseenkin juttuunsa ...

Löytyisikö Ruotsista apu maatalouden ahdinkoon? Tuottajat, teollisuus ja kauppa saman pöydän ääreen

... YLE on kummasti ja oikeastaan käsittämättömästi löytänyt haastateltavakseen luomuviljelijäpariskunnan.

Jotka sitten näkevät ongelmana tämän halpuutuksen:

Quote
Holmqvistit tietävät, että monet tilat ovat taloudellisesti todella tiukilla ja joutuvat siirtämään investointeja tulevaan. Tässä maataloustuotannon kriisissä Holmqvistit näkevät ison kauppaketjun hintojen alennuskampanjan iskuna päin naamaa.

– Halpuutus on merkillinen sana. En ole ruotsinkielisenä siihen koskaan aiemmin törmännyt, sanoo Mats Holmqvist tuottajien kirosanasta.

Holmqvistien syyttävä sormi ei kuitenkaan osoita kuluttajaa. He uskovat kuluttajien kyllä arvostavan kotimaisia, luomu- ja lähituotteita*), mutta asiakkaalla ei ole ostotilanteessa tarpeeksi valinnanvaraa.

– Suurilla ketjuilla on hyvin suuri mahdollisuus vaikuttaa tähän, jos he vain niin haluavat, Pauliina Holmqvist lisää.

Kyllä, kaupalle on varmasti mahdollista laittaa luomulihaakin enemmän tarjolle (vaikka se sitten lihatiskillä eddellyttäsi erillisiä leikkuulautoja, -veitsiä ja hyllyjä yms.).

Mutta kaupalla ei ole mahdollisuuksia myydä luomulihaa samaan hintaan kuin tavanomaista, sellaiseen normaalihintaan. Edes halpuuttamattomaan normaalihintaan.

Niinpä tuon pariskunnan tuo ruikutus on aika turhanaikaista tai jopa falskia: he kyllä tietävät olevansa täysin sen äärimmäisen pienen kuluttajasegmentin varassa, jolle hinta ei merkitse mitään. Joka ainoana käyttäisi tuota ehdotettua "valinnanvaraa".

Ja kyllä YLE:kin sen tietää.

____________

*) eli tuossakin käytetään tätä tuttua hämäystä:

"... ja lähiruokaa" - luomun kotimaisuus

YLE on vieläpä  luokitellut uutisensa ryhmään "suomalaisuus" ja antaa tässäkin väärässä tai harhaanjohtavassa väitteessään vaikutelman, että luomussa olisi jotain perinteisen suomalaista:

Quote
Mats ja Pauliina Holmqvistin luomutilalla on puolivuosisatainen historia.

Sillä uskaltaa jopa lyödä vetoa, ettei tilalla ole 50 vuotta, siis vuodesta 1967 luomuviljelyä harjoitettu.
« Last Edit: 22.01.17 - klo:07:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25023
    • View Profile
    • Email
Vs: Luomun hintakehitys - mihin suuntaan?
« Reply #164 on: 26.01.17 - klo:06:38 »

Mistä tässä oikein oli kyse ...

Mitä väärää tämä mies muka teki? Vaihtoi munia kennosta toiseen? Linkki

.. on epäselvää - saattoi ko. mies olla tärähtänytkin - mutta tietysti tulee mieleen, että hän halusi syödä luomumunia. Ja tuolla keinolla ne eivät tule kalliiksikaan.