Tässä asian pohdintaa:
Ihmisen on luonnostaan vaikea muuttaa käyttäytymistään – Siksi moni meistä ei yritä pienentää hiilijalanjälkeään, vaikka haluaisikin Yksi syy siihen, miksi monet ihmiset eivät muuta käyttäytymistään, on ilmastonmuutos itsessään. Se on pääosin kaukana tapahtuva ilmiö, ja kaukaisiin ongelmiin reagoidaan huomattavasti heikommin kuin lähellä oleviin.
Lisäksi ilmastonmuutos etenee hitaasti. The Guardianin haastatteleman sosiaalipsykologi Brian Lickelin mukaan ihmisen emotionaalinen järjestelmä ei ole kehittynyt pitämään yllä jatkuvaa pelkotilaa. Siksi ilmastonmuutoksen aiheuttamaan uhkaan on helppo tottua – ja olla tekemättä mitään.
Sitä ei käsitellä, että jos tämä ei pidäkään paikkaansa:
Ilmastokriisin vaikutukset näkyvät yhä selkeämmin suomalaistenkin elämässä.
Ja useimpien elämässä ei näy yhtikäs mitään. Vaan kaikki riippuu siitä, että ihminen on saatu uskomaan, että jotain kauheaa tapahtuu hänen lastenlastensa vanhuudessa. Silloin kun maailman keskilämpötila on noin 1 asteen korkeampi kuin nykyisin.
Jos ja kun en halua luopua tästä, pitäisikö minun se moisten visioiden takia kuitenkin tehdå:
Osa vaikuttavista tekijöistä on varsin yksinkertaisia. Ihmisillä on taipumus tehdä päätöksiä oma mukavuus edellä. Vaikkapa lihansyöntiä voi haluta vähentää, mutta jos pitää lihan mausta ja kokee muutoksen vaikeaksi, se on helpompi jättää tekemättä.
Voisiko tämä olla täysin rationaalinen linja:
Esimerkiksi The Guardian -lehti uutisoi keväällä seitsemässä maassa tehdystä kyselystä, jossa havaittiin, että ihmiset kannattavat erityisesti sellaisia ilmastotoimia, jotka eivät vaikuta heidän omaan arkeensa. Moni pitää esimerkiksi puiden istutusta parempana keinona kuin lihan karsimista ruokavaliosta.
Eli jos ja kun tuollaisia keinoja keksitään, mieluiten niitä. Tuossa yhteydessä olisi voinut puhua myös vaikkapa ydinvoimasta. Tai hiilidioksidin sitomisesta sementtiin yms.
Ja epätoivoinen pyrkimys elämäntapojen muutoksiin, ja jopa usko niiden muuttamisen merkitykseen, päinvastoin irrationaalista? Ja hyvin helposti rappeutuu pelkäksi uskonnollistyppiseksi "kilvoitteluksi", jolla ilmastouskovainen pääsee taivaaseensa?