Author Topic: Superpettuleipä  (Read 36683 times)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #75 on: 28.09.23 - klo:04:27 »
Tällainenkin ongelma saattaa tulla eteen:

Muslim and Jewish leaders debate whether lab-grown protein is Halal or Kosher

Mutta vaikeampaa kuin tuo voi olla ratkaista, missä määrin (ja josko lainkaan?) labraliha voi olla luomua.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #76 on: 07.10.23 - klo:05:31 »
Se on niin herkkää sen kanssa, mitä suuhumme suostumme pistämään, että vielä tällainenkin ongelma voi syntyä:

Tiger steaks and lion burgers? Cell-cultivated exotic meats open new market possibilities but raise controversial questions

Tuon soluviljelmälihan. Soleiini selvinnee ilman tuollaisia eettisiä ongelmia.

***

Mutta toisaalta: jos jokin menetelmä tarjoo tuollaisen luonnon kannalta turvallisen tavan eksoottisiin makuelämyksiin...

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #77 on: 25.10.23 - klo:09:50 »
Solar Foodsin status:

Solar Foods käynnistelee ilmasta ja sähköstä proteiinia valmistavaa tehdastaan ‒ kapasiteetti 120 tonnia vuodessa

Vielä ei uskalleta kertoa täsmällisiä päivämääriä.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #78 on: 28.10.23 - klo:04:42 »
Edistystä keinotekoisissa tuotteissa:

Kaakaon loppu?

Quote
Kaakaonviljely uhkaa loppua jo tulevina vuosikymmeninä. Korvaava ratkaisu voi löytyä Suomessa kehitettävistä uusista mullistavista suklaamuodoista.

Se näyttää perinteiseltä suklaalta, mutta siinä on kaksi olennaista eroa. Maussa on hienoinen mämmin vivahde, ja sen tekemiseen ei käytetä kaakaopapuja, vaan päijäthämäläistä ruista.

Fazer makeisten tuotekehitysjohtaja Heli Anttila kuvailee suklaavalmistajan innovaatiota.

– Pohdimme sitä, onko muita raaka-aineita, joista voi tehdä yhtä herkullista tuotetta kuin suklaa. Kaakaossa on rikas makuprofiili ja paljon makukomponentteja. Valitsimme kotimaisen mallastetun rukiin ja teimme siitä makeislevyn, joka on suutuntumaltaan hyvinkin lähellä kaakaosta tehtyä suklaata.

Tuo nyt oli jotain, jos tuollainen hätätilanne tulee. Mutta tämä on hurjempi juttu:

Fabric of the future: This leather-like jacket is made of bacteria fed on fruit waste

Eli nahassakaan emme enää olisi riippuvaisia eläintaloudesta? Vai onko tuo oikeasti niin vallankumouksellista? Eikö eri sortin keinonahkaa ole ollut olemassa maailman sivu?

Olennaista tuossa kuitenkin lienee jätteen kierrätys.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #79 on: 06.11.23 - klo:05:15 »
Vielä tämäkin:

Mullistava uusi suomalaisteknologia: erikoinen laite valmistaa alkoholia hiilidioksidista – viljaa ei tarvita lainkaan

Jatkossa pystymme jopa humaltumaan ympäröivästä ilmasta!  8)

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #80 on: 20.11.23 - klo:06:21 »
Tämän hankkeen tilanteen päivitys:

Suomalaisyritys alkaa tehdä ruokaa sähköstä ja ilmasta – tältä tuote maistuu

Josta voi poimia sen, että vähintaan vuosi vielä menee. Pelkästään EU-luvan odottamiseen.

Tämä oli tuossa tärkeä tarkastelu:

Quote
Mieleen hiipii kysymys, voiko tässä olla energiatehokkuuden kannalta järkeä.

Eikö evoluutiossa jalostunut fotosynteesi ole ylivertainen tapa muuttaa auringon energiaa ravinnoksi? Miksi vaihtaa tilalle aurinko- tai tuulivoimala ja bioreaktori?

Pitkänen vakuuttaa, että soleiinin valmistuksen energiatehokkuus kestää hyvin vertailun maatalouteen. Vertaisarvioidut elinkaarilaskelmat on tehty.

”Yhteyttämisessä saadaan talteen noin puoli prosenttia auringon energiasta. Meillä, jos lasketaan aurinkopaneelin hävikki ja elektrolyysin hävikki ja bioreaktion hävikki, päädytään noin 3–4 prosenttiin”, Pitkänen sanoo.

Tehokkuus paranee, jos vedyntuotannon hukkalämpöä voidaan käyttää kaukolämpöverkossa. Niin Vantaallakin aiotaan tehdä.
« Last Edit: 20.11.23 - klo:06:46 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #81 on: 29.11.23 - klo:05:43 »
Lisää näitä tulee koko ajan:

Suomessa kehitettiin uusi patentoitu menetelmä, jolla kasveista saa lihan kaltaisia tuotteita helposti ja halvalla – Aiemmin tuotanto monimutkaista ja kallista

Quote
Uusi keksintö jalostaa kauran ja palkokasvit maukkaiksi, lihan kaltaisiksi valmisteiksi helpommalla, halvemmalla ja puhtaammin kuin nykyiset kasviproteiinien tuotantomenetelmät


Siitä sitten kerrotaan vähemmän, minkälainen työ on tehtävä EU-byrokratian kanssa.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #82 on: 26.12.23 - klo:05:02 »
Oikein hyvänmakuista taivaan mannaa?

Ruissuklaata vai soluviljeltyä kaakaota – Fazer kehittelee kaakaolle korvikkeita

Quote
Fazer on kertonut tutkivansa, voisiko kaakaontuotannon uhkille löytyä ratkaisu solumaataloudesta, jossa tuotanto tapahtuu bioreaktoreissa peltojen sijasta. Maatalouskoneiden, pitkien kuljetusten ja keinolannoitteiden aiheuttama hiilikuorma jää soluviljelyssä syntymättä. Hukkaa ja hävikkiäkään ei tule, sillä koko biomassa on käyttökelpoista ravintoa. Kyseessä on pitkän aikajanan projekti, ja soluviljellystä kaakaosta valmistettuja makeisia saadaan odotella vielä vuosia.

Ensimmäisessä, tuotekehityskeittiössä valmistetussa koe-erässä noin puolet kaakaomassasta oli korvattunoin puolet kaakaomassasta oli korvattu solukasvatetulla kaakaolla. Nyt Fazerilla tehdään töitä sen eteen, että kaakao saa halutun aromiprofiilin. Aikaa kuluu myös ennen kuin uuselintarvike pääsee EU:n lupaviidakon läpi.

Sitä odotellessa:

Quote
Mielenkiintoinen kaakaota korvaava raaka-aine löytyi, kun asiantuntijaryhmä mietti, mistä lähellä tuotetuista raaka-aineista löytyisi kaakaoon viittaavaa makua. Propellihattupäät ryhtyivät kokeilemaan vaihtoehtoja, ja positiiviseksi yllättäjäksi nostettiin kotimainen ruis. Jyvät mallastettiin, paahdettiin, massaan sekoitettiin kasvirasvaa sekä mustikkaa tai suolakaramellia. Käsin tehty massa valettiin levyiksi ja toukokuussa 2023 saatiin myyntiin rajoitettu erän suklaakansan arvioitaviksi.

Heikki Jokipii

  • Ylläpitäjä
  • *****
  • Posts: 25017
    • View Profile
    • Email
Vs: Superpettuleipä
« Reply #83 on: 19.03.24 - klo:05:07 »