Author Topic: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla  (Read 628007 times)

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #825 on: 17.03.21 - klo:07:04 »
Vuoden 2015 voittajasta Tammisen luomukaritsan jauhelihasta voi erikseen sanoa, että sillä ei ole tuohon juurikaan ollut ansiota eli vaikutusta. Koska luomulampaanlihaa saman koosteen mukaan edelleen tuotetaan ja myydään vain vaatimattomat 0,34 miljoonaa kiloa vuodessa. Eli 61 grammaa suomalaista kohti. Foodien hinnallakaan 17,38€/kg ei se paljon näy tuossa luomun kokonaismyynnissä. Kertolaskun tulos 5,89 miljoonaa euroa. Eli korkeintaan parisen prosenttia. (Koska kaikki myyty luomulampaanliha tuskin on tuota Tammisen jauhelihaa.)

Tamminen on rykäissyt ulos tällaisen:

Luomukaritsassa yhdistyy moni ajankohtainen trendi – kysyntä jatkaa kasvuaan

Quote
Vuoden huippusesonkiaan lähestyvän luomukaritsan kysyntä jatkaa vuonna 2021 pitkää, tasaista kasvuaan. Kysyntää nostavat useat kuluttajatrendit sekä se, että karitsa on hiljalleen vakiintumassa suomalaisissa kodeissa myös ympärivuotiseen käyttöön. Suomen suurin luomukaritsan toimittaja ja jalostaja Tamminen myy tällä hetkellä kaiken kasvattajiensa tuottaman luomukaritsan – ja enemmällekin olisi kysyntää.

Luomukaritsan myynti on kasvanut Suomessa tasaisesti jo useiden vuosien ajan, samoin kuin luomuruuan myynti yleisestikin. Pro Luomu ry:n tutkimuksen mukaan koronapandemia on lisännyt merkittävästi päivittäistavarakaupan elintarvikemyyntiä ja luomun myynti on kasvanut suhteessa sitäkin enemmän.

Jauheliha ja karitsa ovat molemmat mukana tuossa 0,34 miljoonassa kilossa vuodessa. Ja näinkin:

Quote
Myynniltään selvästi suurin tuoteryhmä on edelleen karitsanjauheliha, jota on hyvin saatavilla tuoreena ympäri vuoden.


Eikä viime vuoden tilastossa näkynyt mitään muutosta. Sama määrä luomulampaanlihaa tuotettiin kuin ennenkin.

Ja kyllä tuo koronan vaikutus hyvin lieväksi jäi:

Tämän verran korona ehkä vaikutti:

Quote
Poikkeuksellisena vuonna eniten myyntiään kasvattaneita luomutuoteryhmiä olivat jauhot sekä makeuttaminen ja maustaminen. Myös vihannesten sekä kahvin ja teen luomumyynti kasvoi hyvin.

– Koronapandemian takia kotona vietetty aika lisäsi ruuanlaittoa ja leipomista ja sai jopa hapanjuurileivonnan trendaamaan. Nämä trendit näkyivät vahvasti myös luomumyynnin kasvussa, sanoo Pro Luomun toiminnanjohtaja Aura Lamminparras.

Mutta tällaiset odotukset (vielä syksyllä) jäivät kyllä toteutumatta. Jos lisääntynyttä kiinnostusta gallupeissa oli, sen voi sanoa jääneen kohteliaaksi kiinnostukseksi.

Ja luomulihaa ei Pro Luomukaan väitä myydyn enemmän.

***

Luomukaritsan hinnasta meillä olikin juuri äskettäin juttua toisaalla, eikä sitä tarvitsisi tässä enää toistaa. Mutta sanotaan tässä nyt sen verran juuri Tammisen tuotteista (Foodie), että tuota karitsan jauhelihaa saa hintaan 17.38€/kg. Muuta sitten mennään yli 25 ja yli 35 euron kilo hintoihin (sisäfilee 44.90€/kg). Joka kyllä rajaa kysynnän kasvua. Joka näkyy siinäkin, ettei tuotanto kasva, vaikka Tamminen kertookin, että kysyntää olisi "enemmällekin". Tosiasia luultavasti on, ettei enemmälle ole kysyntää. Vaikka nykyiselle määrälle on.
« Last Edit: 17.03.21 - klo:16:19 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #826 on: 27.03.21 - klo:06:39 »
Aika-arviota siirrettiin:

Ilkka Alarotu tunnisti luomukysynnän kasvun ja uskoo nyt koronapandemian jälkeiseen luomubuumiin

Kun se ei koronan myötä tullutkaan. Mutta joskus sen on tultava. Uskoo hän, uskovat he.

Quote
Mainitsit viime vuonna lehtihaastatteluissa, että koronapandemia vahvistaa vastuullisuutta ja sen myötä myös luomun asemaa. Mikä on näkemyksesi aiheesta nyt, kun olemme jo yli vuoden eläneet pandemian kanssa?

”Koronaan liittyy moniin suuntiin vaikuttavia asioita. Nyt kun tilanne on sumea ja on paljon epävarmuutta, ihmiset kiinnittävät hintaan enemmän huomiota. Pidemmällä aikajänteellä on ihan selvästi nähtävissä, Suomessa ja muualla, että pandemia on herättänyt kuluttajat miettimään omia valintojaan ja niiden vaikutuksia luonnon ja sen myötä myös ihmisten hyvinvointiin.

Uskon vahvasti, että pandemian jälkeen vastuullisuuteen liittyvät trendit vahvistuvat ja syntyy luomutuotteiden buumi, johon alan olisi jo hyvä varautua.”


Tässäkin Alarotulla tuntuu olevan erilaiset silmät kuin meillä:

Quote
Koska luomutuotteiden vienti kasvaa nyt hyvin, niin varmasti jäsenistön kesken tulee jatkossa keskustella siitä, mikä rooli Pro Luomulla voisi olla viennin edistämisessä.”
(lihav. HJ)

Ellei jotain aivan erityistä ole ihan viime aikoina tapahtunut, mutta tuollaista ei ole meidän  silmiimme tullut.

« Last Edit: 27.03.21 - klo:07:08 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #827 on: 27.03.21 - klo:10:34 »
Sesonkia, niinpä Pro Luomulta nyt tällainen:

Yhä useampi ostaa luomumunia – tärkein peruste kanojen hyvinvointi

Quote
Yhä suurempi osa pääsiäisenä ostettavista munista on luomua, sillä luomun markkinaosuus kananmunissa on noussut jo yli 20 prosenttiin. Kaupparyhmien arvion mukaan kysyntä tulee tänäkin vuonna kasvamaan aiempiin pääsiäisiin verrattuna, huolimatta siitä, että vertailuluku viime vuoden kysyntäpiikin vuoksi on suuri.


Mutta olemme oikeastaan aika samanlaisessa tilanteessa kuin edellisessä puheenvuorossa Alarotun vientiväitteiden kanssa.

Jotain on voinut tapahtua ihan viime aikoina, josta me emme ole tietoisia. Mutta viimeiset meidän näkemämme tilastot ja tiedot viittaisivat siihen, että luomumunien myynti — vaikka onkin ihmeteltävän korkealla tasolla — on kuitenkin aika lailla pysynyt samassa, osuudessa kuin ennenkin. Näin ainakin kerrottiin MT:ssä, kylläkin vuodesta 2019. Mutta lieneekö v. 2020 tietoja vielä edes saatavilla, koottuina?

Ja Foodiesta äsken tarkistin, että luomumunat kyllä ovat säilyttäneet reippaan hintaeronsa tavanomaisiin. Joten volyymissä tuo tarkoittaa edelleen sitä 7-8 prosenttia. Ehkä pienoisen nousun voimme myöntää tapahtuneen: Pro Luomun kooste 2019 puhui 18 prosentin osuudesta. Munissa se yli 20% voisi olla jo lähes 8%. Mutta tätä se ei ole:

Quote
Dava Foodsin teettämän Kultamuna-kuluttajatutkimuksen (Kantar TNS) mukaan 18 % kertoo munia ostaessaan valitsevansa aina luomua.
(lihav. HJ)

Koska tuon haastattelutuloksen yksinkertaisin tulkinta on se, että haastatellut eivät puhuneet ihan totta.*) Ei esim. se, että 18% ihmisistä on varannut tietyn rahasumman ostoksiinsa, ja ostaa sitten munia vähemmän, kun niitä luomumunia ei ko. rahalla enempää saa.

Tämä voi vielä nyt olla etu, lisätä uskottavuutta:

Quote
Satu Raussi näkee luomun etuna myös vuosittaiset tarkastukset.

”Tarkastaminen tuo uskottavuutta ja luotettavuutta. Ja jos vielä raportoidaan rikkeistä ja luomustatuksen menettämisestä rikkeen vuoksi, niin minusta järjestelmä on silloin uskottava. Normitiloille kun eläinten hyvinvoinnin viranomaistarkastuksia osuu todella harvoin”, hän sanoo.


Mutta jos ja kun eläinten hyvinvointimerkki **) tulee, tuo etu häviää. Sitten jää enää tällainen. Meidän kanamme voivat erityisen hyvin, koska... tuota noin... niiden rehun kasvattamisessa ei ole käytetty keinolannoitteita... Eikä varmasti sitä kauheaa geenimuunneltua soijaa!

______

*) kansainväliseen tapaan
**) jota muuten Satu Raussi on itse puuhaamassa!
« Last Edit: 27.03.21 - klo:11:06 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #828 on: 09.04.21 - klo:04:06 »
Tällainen toimija on nyt tulossa näille markinoille mukaan:

Luomutuotteiden ostaminen helpottuu: Suomen suurin luomutuotteiden verkkokauppa tuo luomutuotteet kotiovelle

Myyntitarinointi käyttää tuttuja argumentteja ja kielikuviakin. Onko tuolla yhteyttä Pro Luomuun tai sen EU-rahoitteiseen uuteen "Se on hyvä merkki" -kampanjaan"?

Oli miten oli, he pyrkivät jonkinlaiseen hintakilpailuun. Joten käytetäänpä tätäkin sivustoa sitten tulevissa hintavertailuissamme:

https://www.luomuntarina.fi/

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #829 on: 15.04.21 - klo:05:56 »
Lisääntyvästi luomutuotteiden markkinointi, tarjonta keskittyy tämän tapaisiin tuotteisiin:

RegulatPro Bio Luomu Ravintolisä biologisten säätelyprosessien tukemiseksi 350ml

Samoin on luomukaupan, luomuputiikkien menestyjän, Ruohonjuuren laita. Netissä se kertoo valikoimassaan olevan "superfoodeja, luonnonkosmetiikkaa, ravintolisiä ja luomutuotteita". Kun se aika kalliilla säännöllisesti mainostaa mm. ilmaisjakelulehdissä, mainostuksen kohteet lähes aina kuuluvat noista kolmeen ensimmäiseen ryhmään. Ja kolmatta ryhmää, (pelkkiä) luomutuotteita tarjotaan harvoin.

Kun Pro Luomu esittää toivomuksen (kokonaiskysyntäuutisessaan)...

Quote
Luomun markkinaosuuden kasvattamiseksi tarvittaisiin lisää tuotekehitystä [..]


... se ei kuitenkaan tuota tarkoita, vaan jatkaa:

Quote
[..] ja uusia tuotteita erityisesti leipiin, makkaroihin ja leikkeleisiin.


Eivätkä nuo eniten mainostetut luomutuotteet suomalaisen luomun kysyntää juuri edistä. Tuo Sokoksen tuote on tuontituote. Ruohonjuuren tuotteista Hesarin viikkoliitteen ilmoituksissa tänään kaksi oli kotimaisia, kaksi tuontituotteita. Yleensä Ruohonjuuren tuotteet ovat vielä korostetummin muualta tuotuja. Johtuen jo siitäkin, että em. kolmessa ensimmäisessä ryhmässä on Suomessa tuotteiden valmistajia vähän.

Mutta jos noistakin tuotteista yksi oli Frantsilan Detox-tuote, se ei luultavasti ole sellainen tuote, joka saisi kotimaisen luomun kysyntää yleisesti nostettua, vaikka luomutuote onkin. Koska siihen ideaan uskovien joukko on luultavasti  vielä pienempi kuin luomun etuihin uskovien ryhmä.
« Last Edit: 15.04.21 - klo:06:01 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #830 on: 30.04.21 - klo:04:18 »
Luken taitaa olla puolipakko kertoa asiasta näin:

Luomun kasvava kysyntä luo uusia liiketoimintamahdollisuuksia

Vaikka sitten jo itse artikkelista selviää, että luomutuotteita ei suinkaan käsistä revitä:

Quote
”Valmistajien ydinviesti ja myyntiargumentti usein on pelkästään se, että tuote on luomua. Se ei välttämättä riitä kuluttajien kiinnostuksen herättämiseen. Tuotteistaminen olisi hyvä perustaa luomun lisäksi myös muiden lisäarvotekijöiden, kuten esimerkiksi helppokäyttöisyyden ja ruokatrendien varaan. Tuottajilla olisi mahdollisuus myös argumentoida selkeästi tutkimustietoon perustuvista luomutuotannon hyödyistä”, Riitta Kaipainen Helsingin yliopiston Ruralia-instituutista sanoo.

Kotimaiselle luomulle olisi tarvetta, koska tällä hetkellä tarjonta perustuu usein ulkomaisiin raaka-aineisiin jai valmistajiin.


Tarvetta voisi olla, mutta tähän mennessä kysyntä on ollut sen verran pientä, että kotimaista kilpailukykyistä vaihtoehtoa on ollut useassa tuotteessa vaikea kehittää. Tai mahdotonta.

Kaupan toiveiden puutelistassa ovat kuitenkin kärjessä tuotteet, joissa kuvittelisi asian järjestyvän: liha ja lihajalosteet. Koska ne ovat kuitenkin puutelistassa vuodesta toiseen, jostain muusta on oltava kysymys. Siitä oli juuri puhetta toisessa triidissä:


Mutta tuon rehuna käytetyn viljankin täytyisi jotenkin näkyä tuotetuissa ja markkinoille tarjotuissa luomueläintuotteissa, niiden määrissä. Eipä näy.

Tälle firmalle ei tullutkaan liiketoimintamahdollisuuksia. Vaikka se yritti juuri vasta tuohon kauppiaiden puutelistaan.
« Last Edit: 30.04.21 - klo:05:49 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #831 on: 16.06.21 - klo:04:34 »
Pro Luomun koosteuutinen antaa otsikostaan alkaen kuvan, että kysyntä olisi kasvanut:

Luomun hyvä kasvu jatkui myös poikkeusvuonna

Quote
Koronapandemia toi haasteita monille luomualan toimijoille, mutta lisäsi myös kuluttajien kiinnostusta luomuruokaa kohtaan.


Sitten "sisäsivuilla" ei ole kuitenkaan esittää muuta kuin tiedotteessa alkukeväästä, jonka jo käsittelimme edellä.

Kun heti pandemian alussa esitettiin toiveikas teoria, että se lisäisi luomun kysyntää, niin tuossa luodaan sanoilla vaikutelmaa, että niin olisi muka tapahtunut. Kun numerot ovat ikävästi samanlaisia kuin ennenkin (2,6%) niin vedotaan sitten siihen, että "kiinnostus" olisi lisääntynyt.

Väliotsikolla halutaan vaikutelmaa vahvistaa:

"Luomun kulutus vahvassa kasvussa"

Mutta sitten luvuissa oli esittää vain se, jonka jo keväällä huomasimme, että vaikka luomun kasvuprosenttti oli kaupan myynnin kokonaiskasvuprosenttia suurempi, koko luomumyynti jäi pienemmäksi kuin kokonaismyynnin kasvu!

Kerrotaan:

Quote
Muun muassa koulujakelutuetun luomumaidon käyttömäärä laski lukuvuonna 2019–2020 edellisvuoteen verrattuna koulujen ollessa osan aikaa suljettuina. Luomun osuus kaikesta koulujakelutuetusta maidosta kuitenkin kasvoi ollen 22 %. Luomumaitoa juotiin kouluissa ja päiväkodeissa yhteensä 2,5 miljoonaa litraa.


Mutta jos ajatellaan ihan oikeaa kuluttajien kysyntää, niin olisihan sitä luomumaitoa saanut kaupasta, kotona ahkeroiville koululaisille.
« Last Edit: 16.06.21 - klo:04:50 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #832 on: 03.07.21 - klo:05:27 »
Luomukalasta meillä on vain näin vähän, näin vanhaa ja näin epämääräistä tietoa:

Miksi luomukala ei polski Suomessa?

Eli tuo "jonkin verran". Joka henkeä kohti luultavasti tarkoittaa erittäin vähän.

Tämä ei luultavasti ole poikkeus:

https://www.lidl.fi/p/product-recommendation/nautica-luomu-kylmaesavulohisiivu/p35870

Tuosta netti-ilmoituksesta ei asia selviä, mutta suomalaisesta luomukalasta ei liene kyse. Tuota Nautica-tuotemerkkiä netissä seuraten: norjalaista lohta se todennäköisimmin on.

***

Se asia alkaa olla mennyt läpi, ettei luonnonkalaa enää väitetä luomuksi.  — Mutta odottakaapa vain, vielä joku keksii, miten joen tai järven voi sertifioida luomualueeksi! Jos se kerran metsienkin kohdalla on onnistunut.
« Last Edit: 03.07.21 - klo:05:45 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #833 on: 28.07.21 - klo:11:30 »
Ei saa lukea enempää, mutta tällaisenakin  harvinainen ja sitä kautta mielenkiintoinen:

Kotimaisesta naudasta on jo pulaa – turkulaisen lihakauppiaan mukaan luomulihan kysyntä hiipuu

Turun Sanomat tuon meille 6.7.21 kertoi.
« Last Edit: 28.07.21 - klo:11:34 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #834 on: 10.08.21 - klo:05:41 »
Kovasti nyt kerrotaan, että päivittäistavarakauppa on ollut voimakkaassa kasvussa, mm. koronan takia. Spekuloidaan kyllä, että kasvu on taittumassa.

Mutta luomun osuuden prosenttilaskussa v. 2021 osalta nimittäjästä, jakajasta on tulossa iso. Aikaahan siihen kyllä vielä menee, ennen kuin tuo jakolasku tehdään.
« Last Edit: 10.08.21 - klo:05:44 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #835 on: 07.10.21 - klo:04:48 »
Toiveikkaita näkymiä etsitään tarvittaessa muualta (Karjalainen):

Frankfurter Allgemeine Zeitung -artikkeli: Luomutuotteiden suosio kasvaa kohisten – mutta onko luomu todella terveellisempi vaihtoehto?

Mutta kasvaako se kohisten? Maksumuuri, kuvatekstistä:

Quote
Koronakriisi on kasvatti voimakkaasti luonnonmukaisten elintarvikkeiden kysyntää. Esimerkiksi Saksassa luomuelintarvikkeiden myynti nousi viime vuonna 22 prosentilla yltäen 15 miljardiin euroon.


Tsekkauksena. Henkeä kohti luomua myytiin siis Saksassa 181 eurolla. Josta nousua oli n. 30 euroa. Kuukausiostoksista 15  ja 2,71 euroa. Päivässä... no, antaa nyt olla. Eipä sittenkään järin suuria lukuja.

Toki suurempia kuin vastaavat luvut Karjalaisen levikkialueella. Koronan vaikutusta siihen emme pysty vielä (tältä vuodelta) laskemaan, kuten edellä totesimme. Mutta ei Karjalainenkaan siitä vielä pysty tarkempaa Suomen osalta sanomaan. Varmaan kyllä Pro Luomun perässä väittää kysynnän kasvaneen. Vaikka:

Kun heti pandemian alussa esitettiin toiveikas teoria, että se lisäisi luomun kysyntää, niin tuossa luodaan sanoilla vaikutelmaa, että niin olisi muka tapahtunut. Kun numerot ovat ikävästi samanlaisia kuin ennenkin (2,6%) niin vedotaan sitten siihen, että "kiinnostus" olisi lisääntynyt.
« Last Edit: 07.10.21 - klo:05:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #836 on: 14.10.21 - klo:14:27 »
Tämä Ruohonjuuri on kuitenkin ollut koko ajan, vuosia sellainen ketju, joka on jotenkin menestynyt. Kun taas monet, kuten vaikka Punnitse & Säästä ovat käytännössä pudonneet kelkasta. Toisella nimellä It's Pure vielä selvemmin. Pienemmistä tällaisista epäonnistuneista yrittäjistä keräsimme edellä lukuisia esimerkkejä. Näin epäonnistujia olivat mm. Sitran tukema Aitokauppa ja lupaavan alun jälkeen myös Eat&Joy.

Mutta nyt tämä havainto Itäkeskuksesta. Ruohonjuuri oli luopunut erinomaisesta paikastaan Tallinnanaukiolla. Ei lopettanut, mutta siirtynyt hyvin syrjäiseen koloon tässä kauppakeskuksessa (jossa siellä varmastikin vuokra tiloista on paljon pienempi). Tietystikään ei ole tietoa myynnin kehityksestä, mutta aavistaa voi.

Mikä tulee Tallinnanaukiolle Ruohonjuuren paikalle? Tämä:

Maailmalta tuttu KFC-ravintola avautuu Itikseen vuoden viimeisellä neljänneksellä – Itiksen markkina-alue vetää puoleensa

Luultavasti Itiksen markkina-alue ei kuitenkaan ole kovin otollista luomulle. Se on ollut havaittavissa jo monena jouluna tekemissämme luomukinkkutarkkailuissa.
« Last Edit: 14.10.21 - klo:15:21 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #837 on: 28.10.21 - klo:06:55 »
Taas se on Pro Luomulle onnistunut. Se on saanut lehdistötiedotteensa mediaan taas aika hyvin:

Suomalaiset haluavat lisää luomuruokaa - Hinta on edelleen suurin este, mutta ei enää viime vuosien tavoin

Vaikkei siinä nk. luomubarometrissä mitään uutta ilmennyt, samoja olivat prosentit kuin ennenkin. Myös MT tuon julkaisi.

Tätä väärää käsitystä halutaan huolellisesti varjella:

Quote
Luomua aktiivisesti ostavat kuluttajat arvostavat kotimaisuutta, 94 % viikoittain ostavista kuluttajista piti sitä vähintään melko tärkeänä ominaisuutena elintarvikkeelle.


Niinpä sitä ei saa mikään tosiasia häiritä, joten joten jätetään se mieluummin kertomatta.

MMM tuli tietysti mukaan:

Noin 1,7 miljoonaan suomalaista syö luomuruokaa joka viikko

Maakuntalehteenkin asia pääsi näin:

Tuore Suomen mestari löytyy Keski-Suomesta – Muuramen ruokapalvelut sai tunnustusta luomuruoastaan

***

Luomuliiton osuus asiasta oli tämä kilpailu:

Laatuvilja ratkaisi Vuoden Luomutuote -kilpailun

Voittajatuotteista voi sanoa, että pizzajauho ei vastaa luomubarometrissä esille tulleeseen ongelmaan: netistä löytyneet hinnat sille olivat n. kolmin- tai nelinkertaisia tavanomaiseen vastaavaan tuotteeseen verrattuna. Ja tuo toinen vehnä taas on yritystä myydä jotain oikein erikoista, kun tavallinen ei niin kovasti mene kaupaksi.
« Last Edit: 28.10.21 - klo:15:02 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #838 on: 03.11.21 - klo:07:02 »
Tässä Luomuelintarvikepäivän esityksessä on paljonkin kiintoisaa:

Luomutuotteiden kysynnän
haasteet ja mahdollisuudet
Kim Strömsholm / SOK


Mutta otetaan sitä tämä yksi dia:

Quote
Luomun osuus elintarvikemyynneistä 2012-2021
Luomun osuus on nyt useamman vuoden polkenut paikallaan.

Eli tuolta se S-ryhmässä näyttää: sen asiakkaatkin ehkä haluavat lisää luomuruokaa. Mutta eivät osta.
« Last Edit: 03.11.21 - klo:07:16 by Heikki Jokipii »

Heikki Jokipii

 • Ylläpitäjä
 • *****
 • Posts: 25436
  • View Profile
  • Email
Vs: Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla
« Reply #839 on: 03.11.21 - klo:10:53 »
Luomukalasta meillä on vain näin vähän, näin vanhaa ja näin epämääräistä tietoa:

Miksi luomukala ei polski Suomessa?

Eli tuo "jonkin verran". Joka henkeä kohti luultavasti tarkoittaa erittäin vähän.

Esityksestä...

Luomuelintarvikepäivän avaus, Pro Luomun hallituksen puheenjohtaja ja K-ryhmän päivittäistavarakaupan ja vastuullisuuden johtaja Harri Hovi (pdf)

.. diasta...

Quote
LUOMUMARKKINA
MISSÄ POTENTIAALIA?
Ruotsissa ainakin kalassa ja hedelmissä ja vihanneksissa
Suomea korkeammat myynninosuudet


... tieto, että Ruotsissa luomukala on myyntiosuudessa jopa kärjessä 18 prosentilla.

Siinä on iso ja merkillinenkin ero, kun tietoon ei ole (esim. Pro Luomulta) tullut, että Suomessa luomukalan myynti olisi juurikaan entisestään kasvanut. Tuontiluomukalaa on kyllä saatavissa:

https://www.k-ruoka.fi/kauppa/tuote/pirkka-kylmasavulohifile-100g-luomu-viip-6410405222763

Mutta useidenkin tietolähteiden mukaan vain satunnaisesti.

Saattaisi luomukalallakin potentiaalia olla, mutta kyllä sitä hillitsee hinta. Tavanomaista lohta saa K-kaupasta noin tai alle puoleen hintaan.
« Last Edit: 03.11.21 - klo:11:07 by Heikki Jokipii »