• Welcome to Tuottava Maa Turvattu Luonto.
 

Luomun ihan oikea kysyntä - meillä ja maailmalla

Started by Heikki Jokipii, 07.11.07 - klo:16:24

Previous topic - Next topic

Heikki Jokipii

#480
(Vähän jälkilämmittelyä, mutta niin on näilläkin ...)

Mutta silti Marja-Riitta Kottila yhä yrittää, Kainuun Sanomissa:

Näkökulma: Luomukinkku käy kaupaksi vuosi vuodelta paremmin

QuoteLuomukinkkujen kysyntä on kasvanut niin suureksi, ettei niitä tahdo riittää kaikille asiakkaille. Suomessa on vain 14 luomusikalaa. Tuotannon siirtäminen luomuun on hidasta, mutta se lisääntyy.

Olisiko asia siis toisin Kainuussa kuin Helsingin Mustapekassa? Tuskinpa vain, jos katsomme K-ryhmän tilastoja luomumyynnin jakautumisesta Suomessa, joissa myyntiosuus Kainuussa on surkea. Ja:

Quote from: Jarrumies on 23.12.16 - klo:21:23
Kyseisellä asuinalueella on Vihreiden kannatus ja luomumyönteisyys on hyvin suurta ja Mustapekka on merkittävä luomutuotteiden myyjä.

Tuo Kottilan artikkeli on maksumuurin takana, ja ilmainen osuus päättyy kutkuttavasti:

QuoteLuomukinkkujen kysynnän ennakoitiin tänä jouluna nousevan niin suureksi, että kaupat joutuisivat myymään ei-oota. Tätä

Olisikohan hänellä siinä seuraavaksi jokin selitys sille, miksei niin käynytkään? Se, kasvoiko luomukinkkujen myynti todella, selviää vasta pitkän aikaa joulun jälkeen. Jos myyntiosuus on kasvanut 1,5%:sta sanokaamme 1,6%:iin, se tuskin on kovin suuren voitonriemun aihe.

***

Kansan Uutiset sotkee tällä:

QuoteLähikinkku vai se tanskalainen?

Ruokakulttuuriprofessorin mukaan kinkun valintakin voi olla hinnasta kiinni.

â€" Jos joulupöytään kuuluu kinkku, sen jälkeen mietitään, ostetaanko suomalaista vai edullisempaa tuontilihaa, Mäkelä kertoo.

â€" Tarjolla on nykyisin yleensä myös lähi- ja luomukinkkua. Joku saattaa haluta jopa tietyltä tilalta tullutta sianlihaa.

Eli tuo tuttu yritys kytkeä luomu lähiruokaan. Ja myös tässä yhteydessä täysin harhaanjohtava väite (tai ainakin johdattelu), että (luomukinkkuja) edullisempia kinkkuja olisivat vain tuontikinkut. (Ks. edellä pieni otoksemme hinnoista tänä vuonna.)

Luulenpa, että niiden osuus, jotka haluavat "tietyltä tilalta tullutta sianlihaa", on vielä huomattavasti pienempi, kuin niiden, jotka ostavat luomukinkun. Varmaan löytyy jopa sellaisiakin, jotka haluavat tietää, mikä oli sen possun nimi.  :o Mutta kumpikaan ei kyllä takuulla ole vallassa olevaa suomalaista "ruokakulttuuria".

***

Helsingin Uutiset on joko jo bongannut alennusmyyntihinnat tai antoi eilen täysin harhaanjohtavaa tietoa luomukinkkujen hintatasosta:

Iso muutos tapahtuu suomalaisten joulupöydässä â€" kumman lihaisan herkun sinä valitset?

QuoteHänen mukaansa joulukinkun keskihinta on tänä vuonna 7â€"8 euroa kilolta.

Vaihtelua on runsaasti, sillä edullisimmat pakastekinkut maksavat noin 4 euroa kilolta, ja kilo valmiiksi paistettua luomukinkkua maksaa yli 10 euroa.
(lihav. HJ)

Heikki Jokipii

Vielä "viimeiset naulat" Helsingin Itäkeskuksessa, tänä Tapaninpäivänä 2016.

Prismassa olivat kaikki 11 pakasteluomukinkkua jäljellä.

(Kummallista muuten, että S-ryhmän Foodie-hakukone ei enää löydä luomukinkkua. Mutta "joulukinkku" -hakusanalla yhä jotain löytyy.)

Stockmannilla olivat myös (silmämääräisesti) myös ne noin 20 tuoresuolattua luomukinkkua jäljellä.

Lidlissä olivat jäljellä kaikki 15 pakastettua luomukinkkua.

Alennuksia ei ollut. Niinpä on paljon mahdollista, että noita kaikkia luomukinkkuja odottaa tämä kohtalo:

Quote from: Jarrumies on 23.12.16 - klo:21:23
Ja osa taitaa päätyä Honkajoelle hävitettäväksi polttamalla.

Heikki Jokipii


Tämän verran vielä: menikö Lidl "halpaan" ja uskoi itse teettämäänsä tutkimukseen kirjaimellisesti? Kun se vielä viime tingassa tilasi luomukinkkuja sitä 13% prosenttia varten, jonka sen tutkimus "osoitti" sitä ostavan? Jotka luomukinkut nyt menevät todennäköisesti hävikkiin. Luulenpa, että tästä osataan nyt ottaa opiksi, ainakin siellä Lidlissä.

Heikki Jokipii

#483
Luvatusti, tuolta toisaalta, jatkoa tämän sopivamman otsikon alla:

***

PS. klo 12:50: Jos (ja ilmeisesti kun) ko. tutkimus on tämä syksyinen, niin siinä todellakin mainitaan kasvisten ostamishalu. Mutta (jopa ihmettelyn arvoisesti) luomua ei lainkaan.

PS. 12:60: Heps, ja hämmästys! Tuossa Keskon omassa yhteenvedossa ei ollut luomua lainkaan mainittu, mutta jos taas etsimme sen varsinaisen raportin (pdf), niin sielläpä onkin! Siellä kerrotaan, että "TIEDOSTAVIEN KULUTTAJIEN MYÖTÃ,, VUONNA 2017 OSTOSKORISTA LÖYTYY ENEMMÃ,,N SEURAAVIA" ja sitten, että näitä olisivat kotimaiset luomutuotteet, lisäystä 33%. Miksi ihmeessä tuo tutkimuksen tulos ei päässyt tuohon Keskon yhteenvetoon?!!!


Heikki Jokipii

#484
Kaipa tämä nuori kauppias tietää mitä tekee:

Piia Pohjanpalosta K-Market Haapaveden kauppias: Valikoimiin lisää lähiruokaa ja luomua

Varsinkin kun on ollut ko.kaupassa jo apulaismyymälänhoitajana. Mutta silti on yhä mahdollista, että hän on kuunnellut enemmän asiakkaiden suullisesti esittämiä toiveita ...

Quote"Kuuntelemme tarkasti asiakkaiden valikoimatoiveita. Tuon valikoimiin paikallisten tuottajien tuotteita, erityisruokavalioihin sopivia tuotteita sekä meidän kylälle tärkeitä luomutuotteita. [...]"
(lihav. HJ)

... kuin tarkasti katsonut, paljonko tuotteita todella ostetaan. Sillä Haapaveden värikoodi K-ryhmän omassa tutkimuksessa oli vain keskivihreä,  s.o. luomua ostetaan 0,5-1 prosenttia.

Heikki Jokipii

#485
Quote from: Heikki Jokipii on 26.12.16 - klo:14:50
Vielä "viimeiset naulat" Helsingin Itäkeskuksessa, tänä Tapaninpäivänä 2016.

Prismassa olivat kaikki 11 pakasteluomukinkkua jäljellä.

En voinut sille mitään, että askeleeni kuitenkin tänään suuntautuivat ko. vakituiselle tarkkailupaikalleni, kun muutakin asiaa ko. kauppaan oli.

Tulos: luomukinkkuja oli 14 kappaletta. Niiden hinta oli nyt 5,90 euroa kilolta. (Alennushinta. Vieressä oli yhä se "halpuuttamaton" hinta 17,90/kg.)

Heikki Jokipii

#486
Pro Luomun luomulihan arvoketjutyöryhmän kokousmuistio 22.11.16 oli ilmestynyt verkkoon. Siellä kerrottiin:

QuoteKatsaus markkina- ja tuotantotilanteeseen
[...]

• Joulukinkkuja olisi mennyt paljon enemmän, kuin mitä oli saatavilla.

Tuo taitaa olla alalla pakollinen mantra.  Tuolloin 22.11.16 ei asiaa voinut vielä tietää, ainakaan vuoden 2016 osalta.  Eikä niin ilmeisesti käynytkään: ainakin meidän pienen otoksemme pohjalta saatavilla olevistakin jäi osa myymättä. Mutta samassa muistiossa oli tällainen ennakkotieto:

Quote• Luomulihan määrä saadaan osaksi normaalia Luken
tilastointia.

Varmaankin tuo tilastointi kyllä tehdään makrotasolla, s.o. tulemme tietämään tuotetun ja ehkä myydynkin sianlihan määrän, mutta tuotettujen ja myytyjen luomukinkkujen määrässä olemme edelleen Pro Luomun uutisoinnin varassa.

Muutakin mielenkiintoista muistiosta löytyy. Palaamme eräisiin sen tietoihin toisissa yhteyksissä.

Heikki Jokipii

#487
Quote from: Heikki Jokipii on 15.12.15 - klo:05:17
Lihatiedotus ei asiassa antanut muutoin periksi, mutta kertoi meille sitten tämän ennakkotiedon:

Quote[...]
Suunnittelemme tekevämme tammikuussa uuden kyselyn, jossa kysymme ostettiinko talouteen kinkku ja jos, niin minkälainen. Samalla selviää, miksi jossakin taloudessa ei päädyttykään hankkimaan luomukinkkua, vaikka se ennen joulua kiinnosti ja ostohalukkuutta oli.

Jouluterveisin

Riitta Stirkkinen

No, hyvä, selviäähän se asia näinkin. Odotellaan tuon kyselyn tuloksia.

Eipä sitten Lihatiedotus tuota lupaustaan lunastanutkaan. Huomasin tuon näitä vanhoja viestejä selatessani.

Mutta muistipa kuitenkin uusia tuon "jos se olisi mahdollista" -kyselynsä myös v. 2016. Ja myös sen uutisoinnin. Vaikka ko. "tieto" ei sitten mediaan enää edellisvuosien malliin uponnutkaan (olisiko meidän kritiikillämmekin jotain osuutta siihen?)

Heikki Jokipii

#488
Quote from: Heikki Jokipii on 11.06.16 - klo:15:01
Kiltisti Maaseudun Tulevaisuuskin julkaisee näitä "uutisia":

Luomuruuan kysyntään ennakoidaan hurjaa kasvua â€" nousu jopa 70 prosenttia

Ja näin vankkaa on data arvion takana:

QuoteLuvut perustuvat Pro Luomu -yhdistyksen ja S-ryhmän asiantuntijoiden tekemään ennakkoarvioon.

Tuo "uutinen" oli päivätty 10.06.2016. Tosiasiassa oli kyse jo keväisesta spekulaatiosta 3.2.2016, jonka mukaan:

QuoteKaupan asiantuntijat odottavat luomun kysynnän kasvavan myös lähivuosina. Viime syksynä laaditun arvion mukaan Suomen luomumarkkinat nousevat yli 410 miljoonaan euroon vuonna 2020.

Luomu Suomessa 2016 -kooste yrittää meille edelleen kertoa ihan samaa tarinaa:

QuoteKaupan asiantuntijat arvioivat, että
luomun myynti nousee
yli 410 miljoonaan euroon v. 2020.

Eli vuoden 2016 poikkeuksellinen kasvuvauhti olisi tullut jäädäkseen, ja luomumyynti kasvaisi seuraavan 4 vuoden ajan joka vuosi n. 35 miljoonalla eurolla. Tämä on siis kaupan asiantuntijoiden väite.

Siinä mielessä nämä "kaupan asiantuntijat" eivät ole ennusteensa kanssa aivan heikoilla, että taloustieteilijät näkevät yleisestikin merkkejä nousukauden alkamisesta. Ja silloin kyllä rahaa laitetaan enemmän turhuuteen ja (näyttävään) kerskakulutukseen. Mutta silti ...

Heikki Jokipii

#489
Tämä on ehkä hiuksenhalkomista, mutta tämä markkinaosuusväite Pro Luomun luomukoosteessa 2016 ei sellaisenaan pidä paikkaansa ...

QuoteSuomen luomumarkkinat olivat arviolta 273 miljoonan euron
suuruiset vuonna 2016. Luomun myynti ruokakaupoissa
lisääntyi 14 % edellisvuoteen verrattuna.

Luomun markkinaosuus Suomen päivittäistavarakaupassa on 2 %.


... koska tästä tiedotteesta tiedämme ...

Päivittäistavarakaupan myynti ja kaupan ryhmittymien markkinaosuudet 2016 julkistettiin

... että päivittäistavarakauppa v. 2016 oli 16,7 miljardia. Josta 273 miljoonaa on vain noin 1,6 prosenttia.

Tarkoitettiin tietysti, varmasti elintarvikemyyntiä. Mikähän siinä on nyt virallinen luku? Haluaisin nyt sen virallisen luvun, vaikka tuosta luomun osuudesta 2%, jos sen uskoo, asian (eli arvion) voi tietysti laskea "taaksepäin". Se luku on kummasti jotenkin "kiven alla", tuo Päivittäistavarakauppa ry tarjoaa vain tietoa päivittäistavarakaupasta. Kuten myös Google, haulla "Suomen elintarvikemyynti"!

Heikki Jokipii

#490
Quote from: Heikki Jokipii on 23.08.16 - klo:04:03
Kun Hesari tänään hyvinkin piilomainokseksi tulkittavissa olevassa jutussa "Terveyden kauppa kasvaa" kertoo pääasiassa Ruohonjuuresta, se antaa tiedon, että sen liikevaihto viime vuonna oli 16,3 miljoonaa euroa, ja kasvanee tänä vuonna yli 20 miljoonan euron.

Mutta siinä sitten onkin jonkinlainen arvio näiden luomun erikoislikkeiden markkinoiden koosta Suomessa. Koska tämä Ruohonjuuri näyttää aika tehokkaasti "syöneen" muut tällaiset kaupat markkinoilta pois.

Tätä näiden luomumarkkinoiden rajallisuutta tukee myös tämä Kotilieden/Annan julkkisjuttu:

Kotiliesi: Vappu Pimiä menetti rahansa sijoitettuaan luomubisnekseen *)

Sama perushuomio on myös tässä ...

Marketit haukkaavat luomutuotteissa ekokaupoilta

... vaikka itse jutussa esitetään ajatus jostakin yhteisestä intressistä:

QuoteMertsolan mukaan on myös markettien etu, kun ekokauppoja avataan keskustaan, koska se lisää kuluttajavirtaa.

Mutta tuskinpa sellaista on, koska samoja rahoja ei voi tuhlata kahteen kertaan. Ja tähän mennessä noita ekokauppoja on avattu ja aika pian suljettu, lopetettu.

________

*) Ilta-Sanomien mukaan se oli luomukauppa Helsingissä, johon hän 4 vuotta sitten sijoitti. Eat&Joy? Vai Aitokauppa? No, mitäpä sen väliä, mutta sen voi sijoittaja tuosta oppia, ettei sijainti Helsingissäkään ole tässä bisneksessä tae mistään.

Heikki Jokipii

#491
Tällaista tietoa sitten tihkuu oikeastaan ihan toista asiaa koskevassa uutisessa:

Ostoskorisi sisältö on liikesalaisuus â€" kaupat pimittävät

QuoteKootulla ostotiedolla olisi [Elintarviketeollisuusliiton elinkeinopolitiikan johtajan Heli] Tammivuoren mielestä myös laajempaa yhteiskunnallista merkitystä muun muassa politiikkatasolla. Esimerkiksi hän nostaa valtioneuvoston luomuohjelman, jossa on tavoitteena kasvattaa luomun osuutta kulutuksesta.

â€" Tällä hetkellä emme tiedä varmasti luomumarkkinoiden kokoa, emmekä sitä, mitkä tuoteryhmät ovat kasvavia ja joissa on kysyntää. Lisäksi tieto puuttuu siitä, miten tarjonnan kautta voidaan ohjata ja kasvattaa kysyntää tietyissä tuoteryhmissä.

Koottuja ostotietoja pyritään jatkossa kuitenkin saamaan julkisuuteen. Tammivuoren mukaan siihen on tällä hetkellä kova poliittinen tahtotila.

(Emme tiedä. Emme tiedä. Emme tiedä?!!!)

Eduskunta ja hallituskaan eivät tiedä, mutta tahtoisivat tietää:

QuoteEduskunnassa käsitellään parhaillaan ruokapoliittista selontekoa, jonka yksi tavoite olisi se, että meillä olisi enemmän tietoa siitä, mitä kuluttaja ostaa ja mitä tuoteryhmiä kuluttaa.

Eivätkä oikeastaan tahdokaan, itse asiassa. Sillä kyllähän ne sen jo tietävät. Luomu ei juurikaan mene kaupaksi, varsinkaan erityisen kallis kotimainen luomu. Mutta siitä huolimatta luomun lisääminen säilyy "strategisena tavoitteena" toisiaan seuraavissa hallituksissa ja eduskunnissa.

Heikki Jokipii

#492
Taas on se aika vuodesta, jolloin Pro Luomu haluaa vahvistaa käsitystä, että luomun kysyntä on vahvassa kasvussa:

Suomi kirii luomun ykkösmaita

Ynnä käsitystä, että kyse olisi jonkinlaisesta kilpailusta Ruotsin ja Tanskan kanssa.*) Ja sitä käsitystä, että siinä olisi kyse väjäämättömästä kehityksestä: olemme "jäljessä", eli tulemme varmasti perässä, vaikka ehkä hiukan myöhemmin:

QuoteTanska ja Ruotsi kertovat meidänkin tulevaisuudestamme, sillä useimmat ruokatrendit rantautuvat meille Ruotsin kauttlaa.
**)

Vaikka kyseessä on selvästi poliittisen tahdon asia, mikä näkyy vaikka tiedoissa luomun osuudesta julkisissa keittiöissä eri maissa.

Ja myös kritiikki tätä politiikkaa kohtaan on jo herännyt, erityisesti Ruotsissa.

Tämä kerrotaan, mutta ei sitten ihmetellä, miksi samoin on Suomessa:

QuoteLuomua eniten kuluttavissa maissa kysyntä ylittää reippaasti kotimaisen luomutuotannon. Suomessakin on nyt pulaa monista luomuraaka-aineista.

Ihan täsmällistä uutta tietoa luomun kysynnästä Suomessa ei tällä kertaa saada. Eikä selitystä sille, miksi Suomessa tuotetaan luomuna tavaraa, joka ei mene täällä kaupaksi. Määrällisestihän tuotanto hyvin riittäisi kattamaan tuon  1-2% kysynnän (volyymisssa). Mutta tuotetaankin ulkomaille, vientiin: vaikkaps valtaosa luomuviljasta menee kaupaksi näin.

__________

*) muu media, mm. HS, näyttää nielleen tuon idean sellaisenaan, omissa versioissaan tuosta uutisesta.
**) tässä kohdassa luomuväen kielenkäyttö on horjuvaa: aina välillä kiistetään, että luomussa olisi kyse vain "trendistä", s.o.. muoti-ilmiöstä

Heikki Jokipii

#493
Toiveikkaina tämä taas aloitetaan, ja hyvin myös asialle julkisuuttakin saaden:

Punnitse ja säästä on historiaa â€" konkurssin jälkeen pystyssä uusi luomuruokaketju

Sillä pitäisihän tämän nyt onnistua, jos se oletettavasti kerran vastaa juuri tämän päivän kysyntään:

QuotePunnitse ja säästä -ketju uudistaa myymäläkonseptiaan. Uuteen konseptiin on ympätty kaikki tämän päivät kuumimmat trendit: lisäaineettomuus, luomu ja materiaalien säästö. Samalla vaihtuu myymälöiden nimi. Ensimmäinen myymälä uuden It's Pure -konseptin avataan Tampereen keskustassa tänään 18. toukokuuta.

Ketju satsaa nyt lisäaineettomiin tuotteisiin ja lisää luomutuotteiden määrää myymälöissään.

Tuon konkurssin täytyi olla vain ikävä sattuma?

Heikki Jokipii

#494
Sa!on Seudun Sanomat:

Kuluttaja äänestää

QuoteÃ,,änestää voi monella tavalla, myös jaloillaan tai kukkarollaan. Kuluttaja ostoksilla ja valintoja tehdessään on myös äänestäjä, joka ottaa kantaa erilaisiin asioihin.

Ruokamaailmassa on vahvoja muotivirtauksia, jotka menevät ja tulevat niin kuin muoti-ilmiöillä on tapana.

Pysyvämmin nousussa olevia trendejä ruokamarkkinoilla ovat luomu ja kasvisruokien suosio.

Jaa-a, miten sen nyt ottaa. Oltuaan jo vuosikymmeniä "pysyvässä" nousussa, luomu on nyt saavuttanut 2% tason. Rahassa.

Oikeissa vaaleissa tuollainen 2% kannatus taidetaan tulosuutisissa yleensä kuitata luokalla "Muut".

Kasviruokatrendin konkreettisin tulos lienee nyt lihanmyynnin kaikkien aikojen ennätys viime vuonna.